Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Οι ωραιότερες «κόκκινες» λίμνες του πλανήτη!

Μια κόκκινη ή ροζ λίμνη είναι σίγουρα ένα θέαμα ασυνήθιστο στα μάτια του καθενός, για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αιτία του παράξενου χρωματισμού οφείλεται κατά βάση στην παρουσία φυκιών που παράγουν καροτενοειδή (οργανικές χρωστικές) στα ύδατα, με αποτέλεσμα τα τοπία να γίνονται «must place to see» για επισκέπτες και φωτογράφους από όλο τον κόσμο. 

Και επειδή ροζ και κόκκινο είναι τα αγαπημένα χρώματα των περισσοτέρων, ας ρίξουμε μια ματιά στις 8 γεμάτες…πάθος λίμνες που ακολουθούν (και μία bonus)!


1. Λίμνη Hillier, Αυστραλία


H λίμνη Hillier βρίσκεται στο Middle Island, το μεγαλύτερο από τα νησιά που απαρτίζουν το Αρχιπέλαγος Recherche, στη Δυτική Αυστραλία. Το έντονο ροζ χρώμα της είναι μόνιμο και δεν μεταβάλλεται όταν, για παράδειγμα, ληφθεί μικρότερη ποσότητα σε ένα δοχείο. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.



2. Λίμνη Retba, Σενεγάλη

Η λίμνη Retba ή Lac Rose βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου Cap Vert στη Σενεγάλη, βορειοανατολικά του Ντακάρ. Η ονομασία της οφείλεται προφανώς στο ροζ χρώμα των υδάτων της, που προκαλείται από τα φύκια Dunaliella salina που υπάρχουν στο νερό. Το χρώμα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της ανομβρίας, ενώ η λίμνη είναι επίσης γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.


3. Salina de Torrevieja, Ισπανία

Η Salina de Torrevieja και η La Salina de La Mata είναι αλμυρές λίμνες που περιβάλλουν την πόλη Torrevieja – μια παραθαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική Ισπανία. Λόγω της μεγάλης αλμυρότητας αλλά και των φυκών, το ροζ χρώμα της λίμνης δημιουργεί μια εντυπωσιακή εικόνα.


4. Hutt Lagoon, Αυστραλία

Η Hutt Lagoon είναι μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται στη βόρεια ακτή των εκβολών του ποταμού Hutt, στη δυτική Αυστραλία. Η λίμνη είναι περίπου 14 χιλιόμετρα (8,7 μίλια) σε μήκος και το κόκκινο ή ροζ χρώμα της εναλλάσσεται ανάλογα με την ποσότητα των καροτενοειδών που παράγουν τα φύκια Dunaliella salina.



5. Dusty Rose Lake, Καναδάς

Αυτή η ροζ λίμνη είναι ίσως η μοναδική που δεν είναι αλμυρή και παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει αυτόν τον περίεργο χρωματισμό, που οφείλεται κατά βάση στη μοναδική σύνθεση των πετρωμάτων που υπάρχουν στο εσωτερικό της.


6. Pink Lake, Αυστραλία

Βρίσκεται στην περιοχή Goldfields-Esperance της δυτικής Αυστραλίας και πρόκειται για μια αλμυρή λίμνη που δεν έχει, όμως, πάντα ροζ χρώμα. Ο χρωματισμός των υδάτων εδώ εξαρτάται από την υψηλή συγκέντρωση των φυκών Dunaliella salina αλλά και τους πληθυσμούς γαρίδων άλμης που υπα΄ρχουν στα νερά.


7. Masazirgol, Αζερμπαϊτζάν

Η λίμνη Masazirgol ή Masazir βρίσκεται κοντά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και η συνολική της έκταση είναι περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι μεγάλοι όγκοι θειικού χλωριδίου αλλά και η μεγάλη αλατότητα των νερών δίνουν στη λίμνη αυτό το εντυπωσιακό χρώμα και την κάνουν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας.


8. Quairading pink Lake, Αυστραλία

βρίσκεται στη δυτική Αυστραλία και θεωρείται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, καθώς αποκτά διαφορετικές αποχρώσεις σε διάφορες εποχές του χρόνου, από έντονο σε πιο ανοιχτό ροζ.


Bonus: Field of Pink Lakes, Αυστραλία

Αυτό το ασυνήθιστο τοπίο φωτογραφίζεται από ένα αεροπλάνο στη Δυτική Αυστραλία, κάπου μεταξύ Esperance και Caiguna, όπου εκατοντάδες μικρές ροζ λίμνες είναι διάσπαρτες στο έδαφος, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετική απόχρωση του ροζ. Αυτό προκαλείται από το γεγονός ότι κάθε λίμνη περιέχει διαφορετική συγκέντρωση φυκών και άλατος στο νερό της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου