Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Γλυκιά πατρίδα, απαντώ και πάντα θ’ απαντώ !

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ»

Στη σάλπιγγα της πατρίδας και της θυσίας των ηρώων μας απήντησε πλήθος κόσμ !ου, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, βρέθηκε σε διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου, για να γιορτάσει την εθνική μας επέτειο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ως ομοσπονδία τιμήσαμε τις εορταστικές εκδηλώσεις, που είναι συνυφασμένες με την μνήμη των ηρώων του ένδοξου έπους του ’40. Τιμήσαμε το ιστορικό «ΟΧΙ» της αντίστασης του ελληνικού λαού, της ελληνικής αξιοπρέπειας και ....
της ελληνικής λεβεντιάς.


Γνωστά σε όλους μας είναι τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται και με το αίμα». Ακριβώς αυτή τη μεγαλοσύνη του έθνους μας απέδειξαν περίτρανα οι ήρωες του 1821, του 1912 και του έπους του ‘40.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Είναι η χρονιά που η ελληνική Χιμάρα πριν από 100 χρόνια αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό, αφού ο αρχηγός της Σπύρος Σπυρομήλιος, της χάρισε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της διοργάνωσε το παράρτημα Ομόνοιας Χιμάρας, σε συνεργασία με την Ένωση Χιμαριωτών. Μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία για τους ήρωες του ’40 και του 1912. Ο πύρινος λόγος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη για τους αγώνες των ηρώων που τιμούμε, ξύπνησε μνήμες πολλών που αγωνίστηκαν για το ύψιστο αγαθό, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Συγκίνηση προκάλεσαν οι απαγγελίες των μαθητών του ελληνικού σχολείου της Χιμάρας αναφερόμενοι σε κάθε στιγμή, που άγγιξε την ιστορία μας. Εν συνεχεία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό σπίτι του αρχηγού της Χιμάρας, Σπύρου Σπυρομήλιου, από τους: Γιώργο Στύλιο Βουλευτή ΝΔ Νομού Άρτης, Λάμπη Παντέχη εκπρόσωπο ΚΕΑΔ, Νικόλαο Μπρίγκο Πρόεδρο Παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας, Χρύσανθο Σιχλιμοίρη εκπρόσωπος της ΣΦΕΒΑ, Ηλέκτρα Κίκη Πρόεδρο Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί», Ηρώδη Νταλιάνη Έπαρχο Λιβαδειάς, Μαρία Μπολάνου Πρόεδρο Ένωσης Χιμαριωτών, Ανδρέα Μαρτίνο μέλος του Δ.Σ της Αδελφότητας Δρυμαδιωτών και την δασκάλα του ελληνικού σχολείου, Στέλλα Πάνου. Η εκδήλωση για την 100η Επέτειο Απελευθέρωσης της Χιμάρας από τον τουρκικό ζυγό ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ελληνικό Ύμνο στο ηρωικό σπίτι του Στρατηγού Σπυρομήλιου, στο οποίο κυμάτιζε ακούραστα η ελληνική σημαία.

Ήρωες νεκροί – τι λέω νεκροί;

Του ήρωα η ζωή ποτέ δεν τελειώνει

Κι απ’ τη στιγμή που σβήνει, αθάνατη αρχινά.

Χιλιόχρωμες, ζωγραφιστές σαν τα ουράνια τόξα,

νυφούλες με χρυσά φτερά η Λευτεριά κι η Δόξα,

με αίμα σαν ποτίστηκαν, καβάλησαν τα άτια

κι ήρθαν στη Βόρειο Ήπειρο και στήσανε παλάτια.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο σε συνεργασία με την επαρχία Άνω Δρόπολης, γιορτάστηκε το ιστορικό «ΟΧΙ» και στους Βουλιαράτες. Με επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία για τους ήρωες του ’40, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, κύλησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Μαθητική παρέλαση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και κατέληξε στο μνημείο των ηρώων στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Το προσκλητήριο των νεκρών από τους μαθητές του σχολείου, συγκίνησε τους συγγενείς και τους παρευρισκομένους. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμή των ηρώων από τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα κ. Νικόλαο Πάζιο, από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από τον Βουλευτή της Ομόνοιας κ. Ευάγγελο Ντούλε, από εκπροσώπους της αλβανικής κυβερνήσεως, από τους συγγενείς των πεσόντων, από ελλαδικούς και βορειοηπειρωτικούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων και η ομοσπονδία μας, την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος κα. Ηλέκτρα Κίκη.

Έκδηλη ήταν η συγκίνηση όλων μας, όταν ο βετεράνος του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου Γιώργος Αναστασόπουλος κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των συναγωνιστών του. Μετά από 72 ολόκληρα χρόνια επέστρεψε στον τόπο που πολέμησε μεταφέροντας στη νέα γενιά, το μήνυμα της θυσίας και της αγάπης για την ελευθερία.

Ως ομοσπονδία, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά, τις αρετές και τα φρονήματα των ηρώων μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του ελληνισμού, γιατί:

Ελευθερία και Έλληνας ζυμώθηκαν μαζί

και το ένα δίχως τ’ άλλο δεν μπορεί να ζει.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

ΠΗΓΗ:    http://ksipnistere.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3346.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου