Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝΕ ΜΑΝΝΟΥΛΕΣ !!!

Δυναμώνει η θύελλα για την λίστα Λαγκάρντ, γράφουν οι FT

Η Βουλή της Ελλάδας καλείται να ερευνήσει γιατί δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών δεν καταδίωξαν περίπου 2.000 ύποπτους για φοροδιαφυγή τα ονόματα των οποίων... 
...περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ, γράφουν σήμερα οι Financial Times σε ένα άρθρο που είναι κεντρικό στην ιστοσελίδα τους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος -οι οποίοι κατείχαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τις αρχές του 2012- ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, αν το κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη, σύμφωνα με νομικούς τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times.
Την Πέμπτη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης πεπόνης απέστειλε το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, ζητώντας να διερευνηθούν τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Βαξεβάνης, ένας Έλληνας δημοσιογράφος που απέκτησε και δημοσίευσε την λίστα Λαγκάρντ δικαζόταν για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των 2.000 καταθετών που είχαν λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ένα πλήθος δημοσιογράφων και άλλων υποστηρικτών του διωκόμενου δημοσιογράφου ξέσπασαν σε επευφημίες, μετά την ετυμηγορία της Μαρίας Βολίκα, προέδρου του δικαστηρίου, ότι ο Κ.Βαξεβάνης είναι αθώος. 
Σύμφωνα με τους FT, η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.
«Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή», είπε στους Financial Times ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών- ένα cd με την λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στην οικονομική αστυνομία (εννοεί το ΣΔΟΕ) να διεξάγει πλήρη έρευνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα "χάθηκε"», γράφουν οι Financial Times. Ο κ.Βενιζέλος άφησε επίσης την υπόθεση να παραπέσει στο συρτάρι, όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το 2011.
Η Βουλή άνοιξε τις διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης το βράδυ της Πέμπτης μετά το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκάλυψε στη Βουλή πως όταν ανέλαβε τον Ιούνιο δεν βρήκε ίχνη της λίστας Λαγκάρντ...
«Είναι μία λίστα που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τον εντοπισμό φοροφυγάδων... Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μου είπαν πως δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας.
Το διάστημα που ο κ.Στουρνάρας είναι επικεφαλής του υπ.οικονομικών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει χωριστές έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή από 400 Έλληνες που αγόρασαν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο και επίσης για την μεταφορά 22 δισ.ευρώ εκτός Ελλάδας από 54.000 πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, σε τουλάχιστον 15.000 υποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό ταχρήματα δεν έχουν δηλωθεί στα εισοδήματα των καταθετών που τα «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ.ευρώ από διαφυγόντες φόρους.
Το αίτημα του κ. Πεπόνη δημιουργεί πρόβλημα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος την Τρίτη αντιμετώπισε ανταρσία βουλευτών του στη . Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει δημοσιονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις παρά την κριτική που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου