Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Ήμουν παρών στον πολιτικό θάνατο του Γιώργου Παπανδρέου - Ίδρωσε, αντιστάθηκε και κατέρρευσε"

Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στη δραματική συνάντηση στις Κάννες, όπου τέθηκε το θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης, αποκαλύπτει στο βιβλίο - ημερολόγιο της κρίσης, ο τότε Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν!..

Όπως γράφει ο Μπαρουάν, πρώτος και καλύτερος στις «απειλές» απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ο Σαρκοζί:
«Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας» είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας στον Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και τότε παρεμβαίνει σύμφωνα με τον Μπαρουάν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ και του λέει ακριβώς το ίδιο, με αυστηρό ύφος.

«Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει»
Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου, που δημοσίευσε η γαλλική «L' Express» και αναδημοσιεύει το «Έθνος», ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρατηρεί το σκηνικό και διακόπτει σε μια προσπάθεια να συνοψίσει τα πράγματα και να ηρεμήσει τα πνεύματα, όταν η ένταση ανεβαίνει.Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει ψυχολογικά.

«Στριμωγμένος, δεν είχε άλλη επιλογή, από το να πει ότι το δημοψήφισμα είναι 'ναι ή όχι στο ευρώ'. Καταλαβαίνει, ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτήν την ερώτηση, υποβάλλοντας στον λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Έπειτα από δύο ώρες μάχης καταθέτει τα όπλα», υπογραμμίζει ο Μπαρουάν στο βιβλίο του.
Το «θρίλερ» για τον Έλληνα πρωθυπουργό διήρκησε δύο ώρες, χωρίς διακοπή, και παρόντες εκτός από τον Γ.Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ήταν ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρανσουά Μπαρουάν και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου