Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 11



       Αφού το προηγούμενο βράδυ μετείχαμε στην Ιερά Αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο, ξεκινήσαμε την ένατη μέρα του προσκυνήματός μας πρωί, καθώς το πρόγραμμα της ημέρας ήταν μεγάλο.
       Πρώτο προσκύνημα για σήμερα είναι η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού. Το μοναστήρι είναι μεγάλο με πολύ όμορφους εξωτερικούς χώρους. Στο προαύλιο υπάρχουν καθίσματα, σε σκιερά μέρη, με ψηλά δέντρα που προσφέρουν κατάλληλο κλίμα ξεκούρασης στους προσκυνητές. Ο ναός του μοναστηριού είναι πέτρινος και μεγαλοπρεπέστατος.
    Όταν φτάσαμε στο μοναστήρι γινόταν Θεία Λειτουργία καθώς ήταν Κυριακή. Μπήκαμε μέσα, ανάψαμε το κεράκι μας και προσκυνήσαμε στον ιερό χώρο. Στο δεξιό μέρος του ναού, κοντά στο Ιερό Βήμα υπάρχει μια γυάλινη κατασκευή, όπου έχουν τοποθετηθεί οστά ενός άγνωστου Αγίου. 
Κάποτε μια ομάδα Ισραηλινών εργατών έκαναν έργα στους δρόμους κοντά στο μοναστήρι. Καθώς έσκαβαν εκεί στους δρόμους, ξαφνικά, σταμάτησαν οι μπολντόζες. Εκείνοι έκπληκτοι αντικρίζουν σ΄ εκείνο το σημείο οστά ανθρώπινα. Μη μπορώντας, λοιπόν, να προχωρήσουν το σκάψιμο με τις μπολντόζες έβγαλαν τα οστά με τα χέρια. Τα θαυμαστά γεγονότα δε σταματούν εδώ. Αφού έβγαλαν τα οστά από εκείνο το σημείο που είχαν σταματήσει τα μηχανήματα, αμέσως μετά οι μπολντόζες άρχισαν και πάλι να λειτουργούν. Τα γεγονότα αυτά μαρτυρούν ότι πρόκειται για οστά ενός Αγίου. Το όνομα του Αγίου δεν είναι γνωστό ούτε περαιτέρω πληροφορίες για τον Άγιο υπάρχουν. Τα οστά τοποθετήθηκαν στο μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού και οι προσκυνητές έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν. Αφού προσκυνήσαμε κι εμείς, αναχωρήσαμε για το επόμενο προσκύνημά μας.  
       Δεύτερος σταθμός μας είναι το «Κατά Μόνας». Σ΄ αυτό το μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Ηγούμενος του μοναστηριού είναι ο πατήρ Θεοδώρητος, ένας πολύ χαρισματούχος αγιοταφίτης μοναχός, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας υποδέχτηκε πολύ φιλόξενα. 
Ο ναός, αν και όχι πολύ μεγάλος, είναι πολύ κατανυκτικός. Τους τοίχους διακοσμούν όμορφες αγιογραφίες και εικόνες με φωτεινά χρώματα. Τα καντηλάκια που κρέμονται μέσα στο ναό, είτε μικρά είτε μεγάλα, έρχονται να συμπληρώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του ναού.
       Αριστερά στο ναό είναι ο χώρος, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών. Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα, οι οποίοι ερμήνευσαν την Παλαιά Διαθήκη στην Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος Συμεών έπρεπε να ερμηνεύσει το Βιβλίο του Ησαῒου. Στάθηκε, λοιπόν, στο στίχο που έλεγε «Ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν,...». 
Μη μπορώντας να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτό που διάβασε-ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από Παρθένο- το άφησε και πήρε το πλοίο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο πλοίο που ταξίδευε, ενώ στεκόταν στην κουπαστή, πέταξε το δαχτυλίδι του  στη θάλασσα και είπε ότι όσο δυνατό είναι να ξαναβρώ το δαχτυλίδι μου άλλο τόσο δυνατό είναι να γεννηθεί ο Μεσσίας από Παρθένο γυναίκα. Στο σπίτι του όταν έφτασε τον περίμενε η γυναίκα του, η οποία είχε μαγειρέψει ψάρια για να τον περιποιηθεί από το ταξίδι. Ο Άγιος Συμεών μόλις άνοιξε το ψάρι βρήκε μέσα το δαχτυλίδι του. Έτσι είπε ότι εφόσον βρήκα το δαχτυλίδι, θα πραγματοποιηθούν και τα γραφόμενα σχετικά με τη Γέννηση του Μεσσία. Παρακάλεσε τον Κύριο να του επιτρέψει να ζήσει για να δει με τα ίδια του τα μάτια αυτό το τεράστιο θαύμα. Ο Κύριος του επέτρεψε να ζήσει μέχρι τα 270 του χρόνια, οπότε και αξιώθηκε να πιάσει στα ίδια του τα χέρια το Μεσσία του κόσμου, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Πνεύμα Άγιο τον είχε πληροφορήσει ότι δεν θα πέθαινε αν δεν έβλεπε τον Σωτήρα του κόσμου, όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη. 
 Όλα αυτά τα γεγονότα από τη ζωή του Αγίου, με χρονική σειρά, εικονίζονται σε μεγάλες εικόνες γύρω από τον τάφο του. Ο τάφος του Αγίου, ο οποίος ευωδιάζει, βρίσκεται στη μέση με μια μεγάλη εικόνα από την κοίμησή του. Προσκυνήσαμε τον τάφο και ψάλλαμε το απολυτίκιο του Αγίου όλοι μαζί. Μείναμε για λίγη ώρα στο μοναστήρι και αφού πήραμε την ευχή του γέροντα, ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας.
       Φτάνουμε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού. Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στη Νέα Πόλη των Ιεροσολύμων και είναι πολύ μεγάλο. Τα τείχη του είναι τεράστια που το κάνουν να μοιάζει με κάστρο. Είναι παλαιό μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και αυτό το διαπιστώσαμε όταν μπήκαμε μέσα και περιηγηθήκαμε στους ιερούς χώρους του. Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στο κέντρο και είναι πολύ ψηλό. Τον εσωτερικό χώρο του ναού διακοσμούν υπέροχες αγιογραφίες. Περπατώντας μέσα στο ναό αντικρίζουμε μωσαϊκά δάπεδα, περισσότερα από τα οποία δεν είναι ολόκληρα και μας παραπέμπουν σε παλαιότερους αιώνες. Προχωρούμε στο βάθος του ναού όπου βρίσκεται η ρίζα του ξύλου από το οποίο κατασκευάστηκε ο Σταυρός του Κυρίου. 








Η ιστορία του ξύλου αυτού ξεκινάει από τη φιλοξενία του Αβραάμ όταν ο ίδιος ο Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα που του παρουσιάστηκε με τη μορφή τριών Αγγέλων, γεγονός που περιγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως. Οι τρεις Άγγελοι άφησαν τα ραβδιά τους και ο Αβραάμ συμβούλεψε το Λωτ να φυτέψει μαζί αυτά τα τρία ραβδιά. Ποτίζοντας τα ο Λωτ, αυτά μεγάλωσαν και έγιναν ένα δέντρο με τριπλή σύνθεση: πεύκο, κυπαρίσσι και κέδρο. Το ξύλο αυτό αρχικά το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή του Ναού του Σολομώντος. Δεν ταίριαζε όμως πουθενά, καθώς είχε μια ιδιαιτερότητα. Αυξομειωνόταν συνεχώς το μήκος του. Έτσι, το θεώρησαν καταραμένο και το παραπέταξαν. Μετά από χρόνια, το χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν το Σταυρό του Χριστού, θέλοντας να ατιμώσουν τη Σταύρωσή Του. Ο Κύριος, όμως, αγίασε τον Σταυρό, τον οποίο όλοι προσκυνούμε και αναγνωρίζουμε τη Δύναμή του.
       Η σειρά όλων αυτών των γεγονότων φαίνεται στις εικόνες που υπάρχουν γύρω από το σημείο που βρίσκεται η ρίζα του ξύλου του Τιμίου Σταυρού. 
Προσκυνήσαμε όλοι το σημείο εκείνο ζητώντας τη βοήθεια του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και ψάλλαμε όλοι μαζί το τροπάριο πολύ συγκινημένοι. Βγαίνοντας από το ναό καθίσαμε για λίγο στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού και ύστερα φύγαμε.
       Το πρόγραμμά μας, στη συνέχεια, περιλαμβάνει επίσκεψη στη Χεβρώνα. Σ΄ αυτό το μέρος ο Πατριάρχης Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα. Εκεί υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα η «δρυς του Μαμβρή» στη σκιά της οποίας έγινε η  θαυμαστή φιλοξενία που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως. Η Αγία Τριάδα εμφανίστηκε στον Αβραάμ, με τη μορφή τριών Αγγέλων και η φιλοξενία έγινε κάτω από αυτό το δέντρο που διατηρείται ακόμα και έχουμε κι εμείς την ευλογία να το επισκεπτόμαστε μέχρι σήμερα. Φτάσαμε, λοιπόν, σε εκείνο το σημείο και αντικρίσαμε το ευλογημένο αυτό δέντρο. Με πολύ δέος το παρατηρούσαμε αναλογιζόμενοι το θαυμαστό γεγονός της φιλοξενίας. Λόγω των πολλών αιώνων που έχουν περάσει το δέντρο είναι υποστηλωμένο και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι περιφραγμένος, ώστε να προστατεύεται το  δέντρο και να είναι ασφαλές. Εκεί υπάρχει ένας φύλακας που μοίρασε στον καθένα μας από μία φωτογραφία του δέντρου. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται  το δέντρο ανήκει σ΄ ένα ρωσικό μοναστήρι που το συναντάμε πιο ψηλά.
       Τελευταίο προσκύνημα για σήμερα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μπεντζαλά. Στους Αγίους Τόπους υπάρχουν πολλά μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, ένα από τα οποία είναι και το συγκεκριμένο. Μας υποδέχτηκε ο πατήρ Ανανίας και μπήκαμε στο ναό να προσκυνήσουμε. Και εδώ συναντούμε ωραιότατες αγιογραφίες με ζωντανά χρώματα. Σε όλο το ναό υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εικόνες του Αγίου. 
Μία χαρακτηριστική εικόνα στο ναό είναι αυτή που εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο με τους γονείς του, οι οποίοι και οι δύο είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Γερόντιος και η Αγία Πολυχρονία. 
Κατά παράδοση στα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μία αλυσίδα φημολογούμενη ότι είναι η αλυσίδα του αλόγου του Αγίου. Έτσι, οι προσκυνητές περνούν από πάνω τους και ακουμπούν την αλυσίδα αυτή και παίρνουν την ευλογία του Αγίου. Προσκυνήσαμε κι εμείς αυτή την αλυσίδα και την πέρασαν πάνω από τον καθένα μας για ευλογία. 
   Το σημερινό μας πρόγραμμα τελείωσε με τη Χάρη του Θεού. Κατευθυνόμαστε στο ξενοδοχείο μας για να ξεκουραστούμε, ώστε να συνεχίσουμε για τα προσκυνήματα της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου