Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012



Ο ΑΡΕΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟΥ  ΝΙΚ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ
 
     Ο Αρειανισμός είναι μία φοβερή αίρεση, η οποία ταλαιπώρησε πολλά χρόνια την Εκκλησία του Χριστού. Εισηγητής αυτής της αιρέσεως ήταν ο Άρειος, κληρικός της εκκλησίας της Αλεξανδρείας, ο οποίος ήταν πολύ ικανός και εύγλωττος, αλλά από την πολλή  του υπερηφάνεια έπεσε σε αίρεση κηρύσσοντας ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ο αληθινός θεός και ζωή αιώνιος, όπως ομολογεί ο Απόστολος Ιωάννης στην Α΄ Καθολική επιστολή του, αλλά κτίσμα, δημιούργημα του Θεού.
    
Η άρνηση  της θεότητας του Ιησού Χριστού είναι η μεγαλύτερη βλασφημία. Για αυτό η Εκκλησία δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά συνεκρότησε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325μ.Χ., όπου συνάχθηκαν από όλη την οικουμένη 318 θεοφόροι Πατέρες οι οποίοι καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου. Συνέταξαν τα 7 πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, όπου ομολογούν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού, ομοούσιος με τον Θεό Πατέρα. Ο Άρειος δυστυχώς έμεινε αμετανόητος και είχε οικτρό τέλος.
     Θα έλεγε κανείς, αυτή η ιστορία τέλειωσε, είναι παλιά, τι μας ενδιαφέρει εμάς σήμερα; Και όμως αγαπητοί μου, αν ρωτήσουμε σήμερα τους χριστιανούς μας, τι είναι ο Ιησούς Χριστός, τι απάντηση θα πάρουμε; Άλλοι θα πουν ότι ο Χριστός είναι ένας μεγάλος φιλόσοφος, άλλοι ότι είναι ένας σοφός κοινωνιολόγος, άλλοι ότι είναι ένας κομουνιστής και άλλα. Σε τι διαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι από τον Άρειο; Όπως ο Άρειος αρνιόταν την θεότητα του Χριστού, έτσι και αυτοί βλασφημούν τον Χριστό, βλάπτουν την φήμη Του, επειδή αρνούνται την θεότητά Του και τον κατεβάζουν στο επίπεδο ενός ψιλού (απλού) ανθρώπου. Αυτή όμως, όπως είπαμε προηγουμένως  είναι η μεγαλύτερη και η φοβερότερη βλασφημία κατά του προσώπου του Θεανθρώπου Ιησού.
     Οι αντίχριστες δυνάμεις ενώ τίποτα βλάσφημο δεν λένε εναντίον του Μωάμεθ, του Κομφουκίου ή του Βούδα, εναντίον του Χριστό εκτοξεύουν φοβερές βλασφημίες και  κυρίως αρνούνται την θεότητά Του με σκοπό να μειώσουν το πρόσωπό Του για να μπορέσουν κάποια μέρα να παρουσιάσουν στους ανθρώπους τον δικό τους Χριστό, δηλαδή, τον Αντίχριστο.
     Ανήμερα των Φώτων τηλεφώνησα σε ένα κοριτσάκι 7 ετών που το όνομά του είναι Φωτεινή για να του πω τις εορταστικές ευχές μου. Ευχήθηκα ανάμεσα στα άλλα να αγαπά με όλη της την καρδούλα τον Χριστό. Έπειτα τη ρώτησα «γιατί πρέπει να αγαπάμε τον Χριστό με όλη μας την καρδιά; Τι είναι ο Χριστός, που αξίζει να Τον αγαπάμε με όλη μας την καρδιά;». Και η Φωτεινή μου απάντησε: «Είναι Θεός και άνθρωπος». Τότε δόξασα τον θεό και μακάρισα τους γονείς αυτού του φωτεινού παιδιού.
     Μακάρι όλοι οι γονείς να φυτέψουν μέσα στην αγνή καρδιά των παιδιών τους την πίστη ότι ο Ιησούς Χριστός  είναι  τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Εμείς δε οι πιστοί ας ομολογούμε με θάρρος, χωρίς να φοβόμαστε τις ειρωνείες και τις εξυπνάδες των απίστων και των ασεβών ανθρώπων, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Λέγουν κάποιοι Άγιοι Πατέρες ότι όσοι πιστοί κρατούν και ομολογούν αυτήν την Πίστη στις έσχατες μέρες, θα λογαριαστούν ανώτεροι από τους παλαιούς Ασκητές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου