Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Άλλαξε το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών

Τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, η περιοχή Ελ Αζίζια στις ακτές της Λιβύης θεωρούνταν ότι κατείχε το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.
Όμως, πλέον μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) αποκαλύπτει ότι η μέτρηση ήταν λανθασμένη, οπότε το ρεκόρ περνά στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία στις 10 Ιουλίου 1913 έφτασε τους 56,7 βαθμούς Κελσίου.

Εδώ και δεκαετίες οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί με το ρεκόρ των 58,0 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί σε μια ιταλική βάση της Ελ Αζίζια στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν βρεθεί στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι η μέτρηση ήταν λανθασμένη.

Διεθνής ομάδα ειδικών που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του WMO κατάφεραν να βρουν το σημειωματάριο όπου είχε καταγραφεί η θερμοκρασία. Η ανάλυση αποκάλυψε πέντε σοβαρά λάθη: η μέτρηση έγινε από κάποιον άπειρο παρατηρητή· το θερμόμετρο που χρησιμοποιήθηκε θεωρούνταν παρωχημένο ακόμα και τότε· η τοποθεσία της μέτρησης δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής· η μέτρηση δεν συμφωνούσε με άλλες μετρήσεις στην Ελ Αζίζια· και η θερμοκρασία δεν βρισκόταν σε συμφωνία με άλλες μετρήσεις που έγιναν αργότερα στο ίδιο σημείο.

Η ανάλυση δείχνει ότι η μέτρηση του 1922 είχε πέσει έξω κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου.

Από την άλλη, το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας ανήκει στο Βοστόκ της Ανταρκτικής, όπου η θερμοκρασία στις 21 Ιουλίου 1983 έπεσε στους -89,2 βαθμούς Κελσίου.
 
ΠΗΓΗ:    http://himaira.blogspot.com/2012/09/blog-post_7762.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+himaira+%28Himaira%29 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου