Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η αγάπη προς τους εχθρούς

Είναι εύκολο να αγαπάς έναν άγιο , αφού είναι άξιος της αγάπης σου , αλλά τι γίνεται με έναν μεγάλο αμαρτωλό , με κάποιον που μας βρίζει , μας αποπαίρνει και μας κάνει κακό ; Είναι αδύνατον να τον αγαπήσουμε χωρίς τη χάρη , την εγκατοίκηση μέσα μας του ελεήμονος Χριστού. Μονάχα το Πνεύμα του Θεού μάς δίνει τη δύναμη να αγαπήσουμε τους εχθρούς. Στην αρχή ωστόσο , μας χρειάζεται να βιάσουμε λίγο την καρδιά μας , συμβουλεύει ο Σιλουανός. Παρατηρώντας αυτή την προσπάθεια και τις καλές μας προθέσεις , ο Κύριος θα μας βοηθήσει . Πάντοτε είναι δυνατό το ελάχιστο : αν δεν αγαπάς τους εχθρούς σου , τουλάχιστον μην τους κακομεταχειριστείς και μην τους καταραστείς ·  αυτό είναι ήδη μια πρόοδος. Και εάν δεν κατορθώσεις να προσευχηθείς για χάρη τους , τότε αναστέναξε λίγο για αυτούς μπροστά στον Θεό.
Τελικά , μας απομένει διαρκώς η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την αδυναμία μας , να εξομολογηθούμε την ανικανότητά μας για αγάπη προς τους εχθρούς , και να στραφούμε προς τον Κύριο , την πάναγνη Μητέρα Του και όλους τους αγίους , προκειμένου να μας βοηθήσουν.
Ναι , είναι σπουδαίο έργο να προσευχόμαστε για την άρρωστη ψυχή αυτού που μας εξουθενώνει , μας προκαλεί πόνο · σε αντάλλαγμα θα λάβουμε την άφεση από τον Κύριο , τη χάρη , την αναγκαία υπομονή , τη δύναμη να υπομένουμε τις οδύνες , τη δωρεά της προσευχής.Οι πνευματικοί καρποί της αγάπης προς τους εχθρούς είναι αναρίθμητοι , αλλά ο σπουδαιότερος είναι χωρίς αμφιβολία η ειρήνη. Εάν δεν αγαπάμε τους εχθρούς μας , η ψυχή μας δε θα βρίσκει γαλήνη , παρά μόνο στιγμιαία· αλλά εάν τους αγαπάμε , η ειρήνη θα κατοικοί μέρα και νύχτα  στην ψυχή μας.
Ο Σιλουανός μάς διαβεβαιώνει πώς μέσα σ`αυτή την ειρήνη , που είναι ταυτόσημη με την προσευχή , έρχεται κάποια στιγμή όπου , η ψυχή δεν βλέπει πια εχθρούς , γιατί είναι στραμμένη μόνο προς τον Κύριο. Απ`αυτή λοιπόν την ειρηνευμένη καρδιά πηγάζει η προσευχή που θα έπρεπε ασταμάτητα να ανεβαίνει από την καρδιά μας προς τον Ουρανό : Ω Κύριε , καταδέξου να μας χορηγήσεις τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος , για να γνωρίσουμε τη δόξα Σου και να ζήσουμε πάνω στη γη μέσα στην ειρήνη και την αγάπη , έτσι ώστε να μην υπάρχει πια ούτε μίσος , ούτε πόλεμος , ούτε εχθροί , αλλά να βασιλεύει μόνο η αγάπη. Κι έτσι , δεν θα έχουμε πια ανάγκη ούτε από στρατούς , ούτε από φυλακές , και θα είναι εύκολο για όλους μας να ζούμε πάνω στη γη.

                                                                                                                   π. Μάξιμος Εγκέρ

                                              Κράτα τον νου σου στον Άδη  . . .

                    Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
 
ΠΗΓΗ:    http://kl-klekk.blogspot.gr/2012/08/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου