Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 1

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΣΤΑ  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ  
ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΙΟΡΔΑΝΙΑ   1

6 Ιουλίου 2012 ημέρα Παρασκευή και ώρα 5 το πρωί ξεκινάμε από τα ψηλά αλώνια της Πάτρας 15 άτομα υπό την πνευματική καθοδήγηση του πατρός Τιμοθέου.  Προορισμός μας το ελληνικό αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και απώτερος προορισμός μας τα άγια χώματα των Ιεροσολύμων τα οποία περπάτησε ο κύριος μας Ιησούς Χριστός όσο ευρίσκετο εδώ στον κόσμο αυτό.

Στις οκτώμισι περίπου βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο και μετά από τις συνήθεις τυπικές διαδικασίες για την έκδοση των εισιτηρίων μας επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο τό οποίο θα μας μεταφέρει στην Αγία γή.

Περίπου στις 12.30 το μεσημέρι βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ και μετά πάλι τις σχετικές διαδικασίες και την παραλαβή των αποσκευών μας πηγαίνουμε στα άγια μέρη της Βηθλεέμ όπου θα είναι και ο τόπος της διαμονής μας.  Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο "Shaepherds house", όπου θα είναι και ο τόπος διαμονής μας καθόλη την περιήγησή μας στούς Αγίους τόπους .

Μετά από τη σχετική μας ξεκούραση, επισκεπτόμαστε το απόγευμα τα άγια μέρη της γεννήσεως Κυρίου μας.  Πρώτος προορισμός μας είναι  ο  τόπος της γεννήσεως του Κυρίου μας. Ναός περίλαμπρος, κτίσμα της Αγίας Ελένης.  Η πόρτα του Ναού είναι πολύ μικρή.  Ο λόγος είναι ότι πρέπει οι εισερχόμενοι μέσα να σκύβουν, δηλαδή να ταπεινώνονται μπροστά στο Θεό! Άνθρωπος ορθός δεν μπορεί να περάσει.  'Ολοι πρέπει να προσκυνήσουν μπαίνοντας στον ιερό χώρο του ναού.

Το πρώτο που συναντάει κάποιος μπαίνοντας στο ναό της Γεννήσεως και αριστερά όπως μπαίνουμε, είναι τα παλαιά κράσπεδα του ναού. Μωσαϊκά από την εποχή της Αγίας Ελένης 1750 χρόνια πριν.  Εκεί θαυμάζει κανείς όχι μόνον την τέχνη αλλά κυρίως το ζήλο με τον οποίο εργάζονταν τότε οι χριστιανοί.  Το ίδιο περίτεχνα είναι και τα μωσαϊκά στους τοιχους του ναού έργα καί αυτά τής  ίδιας εποχής.  Με παραστάσεις αγιογραφικές σε βυζαντινή απεικόνιση καί μέ τέχνη που μέχρι σήμερα αφήνει έκπληκτους ... τους πάντες.

Σε κάποιο από τους  γρανιτένιους στύλους του ναού, υπάρχουν σταυροειδώς 5 τρύπες όχι σκαλισμένες.  Χαραγμένες από Θείο χέρι.  Κάποτε που εκεί στη Βηθλεέμ εγίνονταν σεισμοί, σε κάποιο σεισμό πολύ δυνατό ο εφημέριος του ναού είδε μία γυναίκα. Ρώτησε τη γυναίκα ποιά ήταν.  Εκείνη τον πήρε από το χέρι προχώρησαν στη συγκεκριμένη κολώνα και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα της το σημείο του Τιμίου Σταυρού, ακούμπησε τα δάχτυλα της επάνω στην κολώνα.  Ο γρανίτης σαν να ήταν λάσπη εκείνη τη στιγμή, δέχτηκε τα αποτυπώματα των δακτύλων της Παναγίας μας, που ήταν η συγκεκριμένη γυναίκα, και μέχρι σήμερα υπάρχουν οι 5 αυτές οι τρύπες επάνω στη συγκεκριμένη κολώνα.  Με την κίνηση αυτή η Θεοτόκος, όπως είπε η ίδια, υποσχέθηκε ότι η Ίδια θα προστατεύει τον Ναό από τούς σεισμους. Πολλές φορές προσκυνητές, αισθάνθηκαν προσκυνώντας από τις τρύπες  αυτές, άρρητη ευωδία.

Μετά, και αφού προσκυνήσαμε τούς τύπους τω δαχτύλων της Παναγίας μας, συνεχίζουμε προκειμένου να φθάσουμε στο άγιο σπήλαιο. Εκεί δεξιά από το ιερό βήμα του ναού και έξω από το χώρο του ιερού σπηλαίου, ευρίσκεται η θαυμαστή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας . Αφού προσκύνησαμε την ιερή αυτην εικόνα, κατεβήκαμε με ιερό δέος τα σκαλιά του ιερού σπηλαίου.

Χώρος μικρός αλλά τόσο μεγάλος! Χώρος κλειστός αλλά τόσο Ουράνιος! Εκεί μέσα κατέβηκε ο Χριστός μας γιά νά μάς σώσει από τήν αμαρτία.  Εκεί βρέθηκε διωγμένος από την ασπλαχνία των ανθρώπων της εποχής του.  Εκεί που τότε είχε μόνο  ζώα και φοβερή  βρωμιά.  Εκεί σήμερα συνωστίζονται κυριολεκτικά όλα τα έθνη της γης, να προσκυνήσουν  το θείον βρέφος.  Εκεί στον ιερώτατο χώρο του σπηλαίου της Βηθλεέμ, και εμείς οι αμαρτωλοί γιά να προσκυνήσουμε τον Κύριο μας.

Κάτω από την Αγία Τράπεζα, αφού στο σπηλαιο σήμερα τελούνται καθημερινά Θείες Λειτουργίες, ευρίσκεται το άστρο της Βηθλεέμ! Το  άστρο που ορίζει τον χώρο που ακούμπησε ο κύριος όταν γεννήθηκε.  Όλοι γονατίσαμε και προσκυνήσαμε με δάκρυα στα μάτια! Ευχαριστήσαμε το θείον βρέφος που μας αξίωσε να φτάσουμε ως εκεί.  Κι εδώ η ευωδία διάχυτη.  Σταθήκαμε και ψάλλαμε  κυρίως μέσα από την καρδιά μας, το απολυτίκιο και το κοντάκιο της εορτής της Γεννήσεως και ακολούθως δίπλα ακριβώς,  προσκυνήσαμε δύο ακόμα μερη του σπηλαίου.

Το πρώτο είναι  ο τόπος που ακούμπησε η Υπεραγία Θεοτόκος τον Κύριο βρέφος και τον σπαργάνωσε δηλαδή τον τύλιξε μέ κομμάτια από τα φορέματά της, καθότι ήταν πολύ φτωχιά και δεν είχε ούτε καν τα στοιχειώδη για τη γέννηση του Κυρίου.  Ακόμα πιο δίπλα, άλλος τόπος ευωδιαστός και Άγιος!  Η φάτνη των  αλόγων ζώων.  Εκεί που έγινε η πρώτη κούνια του Κυρίου μας.  Εκεί που έσκυψαν τα άλογα ζώα και θέρμαιναν  με τις ανάσες τους το νεογέννητο βρέφος.

Εκεί που στη συνέχεια ήλθαν οι βοσκοί και προσκύνησαν το νεογέννητο Βασιληά.  Εκεί που ακούστηκε ο ύμνος των αγγέλων.  Εκεί προσκυνήσαμε και με δάκρυα στα μάτια και χαρά ανείπωτη στην καρδιά μας φεύγουμε ευλαβικά για να συνεχίσουμε τα προσκυνήματα μας στη Βηθλεέμ.  Βγαίνοντας από το ναό πρός τα δεξιά, πηγαίνουμε προς ένα άλλο ιερό σπήλαιο.

Κατεβαίνοντας αρκετά σκαλιά βρισκόμαστε στο λεγόμενο σπήλαιο των νηπίων! Εκεί, αμέσως μετά τη σφαγή των νηπίων, έθαψαν οι άνθρωποι τά βρέφη που έσφαξε η μανία του Ηρώδη.  Το σπήλαιο εκείνο στη συνέχεια έγινε τόπος προσευχής και ασκήσεως. Εκεί στη συνέχεια ετάφησαν και πολλοί άγιοι πατέρες που εσφάγησαν το 614 μετά Χριστόν από τούς Πέρσες.  Μέχρι σήμερα βλέπει κανείς κυρίως αυτούς τους τάφους αλλά και πολλά οστά νηπίων αλλά και ενηλίκων. Ο χώρος παρότι κάτω από τη γη με πολλή υγρασία παντού της αναδίδει άρρητη ευωδία.

Όλοι μας βιώνουμε τίς αγιογραφικές εκείνες εικόνες που μας περιγράφουν οι ιεροί  ευαγγελιστές.  Πατώντας εκείνα τα Ιερά μέρη, φέρνουμε στο νου και την καρδιά μας τα γεγονότα της γεννήσεως του Κυρίου.  Οι τόποι αλλά προπάντων η ευωδία πιστοποιεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αλήθεια αλλά και το μέγεθος της Πίστεως μας.

Προχωρούμε για ένα ακόμα χώρο της Βηθλεέμ. Ένα άλλο σπήλαιο. Το "σπήλαιο του γάλακτος". Σήμερα βρίσκεται στα χέρια των καθολικών! Εκεί στο σπήλαιο αυτό, κατά την Ιερά παράδοση θηλάζοντας η Υπεραγία Θεοτόκος το νεογέννητο Κύριό  μας, μία σταγόνα από το γάλα τινάχτηκε και όλο το σπήλαιο άσπρισε.  Μέχρι σήμερα διακρίνει κανείς τα τείχη του σπηλαίου κατάλευκα.  Βεβαίως η ώρα που φτάσαμε το προσκύνημα ήταν ακατάλληλη και τό προσκύνημα είχε κλείσει. Προσκυνήσαμε απ έξω.  Στο παρελθόν και σε προηγούμενα ταξίδια μας μπήκαμε στον ιερό χώρο του σπηλαίου και προσκυνήσαμε.

Η πρώτη μας ημέρα στα Ιεροσόλυμα τελειώνει εδώ.  Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας και μετά το βραδινό μας ξεκουραζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι την επόμενη ημέρα να συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου