Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 4

ΤΡΙΤΗ  ΗΜΕΡΑ  ΣΤΗΝ  ΑΓΙΑ  ΓΗ

Ξημέρωσε Κυριακή 8 Ιουλίου και ξεκινάμε από το ξενοδοχείο με τα πόδια να πάμε στην Ιερά Μονή των Ποιμένων που βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας.  Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Εκεί σήμερα ηγούμενος είναι ένας ιερομόναχος από την Πάτρα ο πατήρ Ιγνάτιος.  Φτάσαμε στο Ναό και πριν από λίγο έχει αρχίσει η Κυριακάτικη ακολουθία.  Παρακολουθούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης, με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων οι οποίοι μένουν στη Βηθλεέμ αλλά και στο Μπετζακχούρ (χωριό των Ποιμένων).  Είναι οι Άραβες ορθόδοξοι κάτοικοι της Βηθλεέμ και των περιχώρων.  Η θεία λειτουργία γίνεται και στα ελληνικά αλλά και στα αραβικά.  Αξιωθήκαμε να κοινωνήσουμε των αχράντων μυστηρίων και στη συνέχεια αφού τελείωσε η θεία λειτουργία μας δέχτηκε ο ηγούμενος και μας ξενάγησε στούς χώρους της Ιεράς Μονής. 


Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ.  Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών.  Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και εχτισαν εκκλησίες και μοναστήρια.

Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς.

Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο. Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού μέχρι σήμερα ο τόπος ευωδιάζει.  Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιαστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες.  Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του.  Εκεί μέσα νιώσαμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε χώρο κυριολεκτικά Άγιο.  Εκεί η ευωδία ήταν τόσο έντονη που πολλές φορές σου ερχόταν να βγείς λίγο έξω γιατί σε έπνιγε.  Προσκυνήσαμε και απολαύσαμε τη θεϊκή αυτή δωρεά.

Στη συνέχεια και αφού ο ηγούμενος μας φιλοξένησε με το μοναστηριακό κέρασμα πήγαμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το μεσημεριανό μας και να ξεκουραστούμε αφού το απόγευμα θα είχαμε άλλα προσκυνήματα.

Όντως νωρίς το απόγευμα ξεκινούμε για την Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου. Το μοναστήρι αυτό υπάρχει από την εποχή του Οσίου Σάββα δηλαδή περίπου χίλια οκτακόσια χρόνια πρίν.  Καθ΄οδόν ο πατήρ Τιμόθεος μας προκαταρτίζει λέγοντάς μας κάποια ιστορικά στοιχεία και για τον άγιο αλλά και για το μοναστήρι του.  Από τότε που ο Άγιος εφτιαξε το μοναστήρι διέταξε τους πατέρες να το κρατούν άβατο.  Δηλαδή να μήν μπαίνουν οι γυναίκες.  Μέσα σε αυτό το χώρο φυλάσσεται ιερώτατο κειμήλιο, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα το οποίο παραμένει άφθαρτο στην πάροδο των χρόνων. Όταν φτάσαμε οι άνδρες προχωρήσαμε στο εσωτερικό της Μονής, ενώ οι γυναίκες παρέμειναν έξω, περιμένοντας πότε θα τελειώσει με το προσκύνημά μας.  Όμως ένας μοναχός ανέλαβε να διηγείται στις γυναίκες, πολλά περιστατικά από τη ζωή του μοναστηριού.

Προχωρήσαμε μέσα στο μοναστήρι οι άνδρες,  και το πρώτο που συναντήσαμε ήταν ο τάφος του Αγίου, σέ ένα κουβούκλιο στη μέση του μοναστηριού . Βεβαίως, ο τάφος είναι άδειος, αφού όπως είπαμε τό ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα ευρίσκεται μέσα στο ναό.  Προσκυνήσαμε όμως τον τάφο του Αγίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου