Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

10 Μαΐου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1267: Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.
1291: Οι Σκωτσέζοι ευγενείς αναγνωρίζουν την εξουσία του βασιλιά Εδουάρδου Α' της Αγγλίας.
1307: Ο βασιλιάς της Σκωτίας Ρόμπερτ δε Μπρους ηττάται από τις αγγλικές δυνάμεις στη Μάχη του Λούντεν Χιλ.
1329: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.
1497: Ο Αμέριγκο Βεσπούτσι σαλπάρει από την Ιταλία για το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική -παράδεισο σήμερα των υπεράκτιων εταιρειών- και τα ονομάζει Λας Τορτούγας, εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.
1534: Ο γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ανακαλύπτει τη Νέα Γη.
1559: Οι σκωτσέζοι προτεστάντες, υπό την ηγεσία του Τζον Νοκς, εξεγείρονται εναντίον της βασιλομήτορος Μαρίας.
1655: Η Τζαμάικα καταλαμβάνεται από τους Άγγλους.
1749: Εκδίδεται το 10ο και τελευταίο τεύχος της νουβέλας του Χένρι Φίλντινγκ «Τομ Τζόουνς», που αποτέλεσε μια κωμική μικρογραφία της βρετανικής κοινωνίας του 18ου αιώνα.
1752: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κάμει τις πρώτες δοκιμές για το αλεξικέραυνο.
1768: Ο βρετανός δημοσιογράφος Τζον Γουίλκς φυλακίζεται, επειδή άσκησε κριτική στον βασιλιά Γεώργιο Γ', σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «North Briton».
1774: Ο Λουδοβίκος ο 16ος ανεβαίνει στο θρόνο της Γαλλίας.
1796: Ενώ μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Γαλλίας, ο Ναπολέοντας πετυχαίνει σημαντική νίκη έναντι των Αυστριακών στο Λόντι. Οι Αυστριακοί χλανουν 2.000 άνδρες.
1801: Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.
1821: Επαναστατούν τα Άγραφα, με αρχηγό τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή.
1824: Ανοίγει τις πύλες της η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.
1825: Ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκουμένων στο Μεσολόγγι. 3.000 άνδρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη, δημιουργούν στρατόπεδο για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενεργούν έξοδο και προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.
1825: Συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός από τον γάλλο Φαβιέρο.
1837: Ξεσπά μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, με παύση πληρωμών από τις τράπεζες και υψηλή ανεργία. («Πανικός του 1837»).
1854: Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας με αρχηγό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο καταλαμβάνουν την Καλαμπάκα. Στο Καρπερό Γρεβενών, οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά, με βαριές απώλειες που ανέρχονται σε 250 νεκρούς.
1857: Ξεσπά ανταρσία στις Ινδίες εναντίον των αποικιοκρατών Βρετανών.
1859: Σημειώνοντα συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά)
1860: Οι γερμανοί χημικοί Ρόμπερτ Μπούνσεν και Γκούσταβ Κίρχοφ ανακαλύπτουν το χημικό στοιχείο Κέσιο.
1872: Η Βικτόρια Γούντχαλ γίνεται η πρώτη γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ.
1876: Η σύνθεση του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Centennial Inaugural March» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα εγκαίνια της έκθεσης της Φιλαδέλφειας.
1881: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού «Jubelfest-Marsch, op.396» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1886: Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίζει να δίνει καπελάκια στους παίκτες που εμφανίζονται σε διεθνείς αγώνες κι έτσι επικρατεί ο όρος «caps» ως συνώνυμος των διεθνών συμμετοχών.
1891: Ο συνθέτης Καρλ Νίλσεν παντρεύεται στη Φλωρεντία τη γλύπτρια Άνε Μαρίε Μπρόντερσεν.
1891: Το βαλς του Γιόχαν Στράους υιού «Groß-Wien, op.440» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1896: Η Κλάρα Σούμαν παθαίνει και δεύτερο εγκεφαλικό.
1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.
1906: Η ρωσική Δούμα (Βουλή) συνεδριάζει για πρώτη φορά.
1907: Ο Υπολοχαγός Σάρρας, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές τη βουλγαρική καλύβα Πάτωμα, το ορμητήριο των κομιτατζήδων στη λίμνη.
1907: Η όπερα του Πολ Ντικά «Αριάδνη και Κυανοπώγων» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1908: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Ημέρα της Μητέρας.
1910: Η πρώτη αεροπορική έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο Χέντον της Αγγλίας.
1919: Το Κοντσέρτο για τσέλο αρ. 1 του Εϊτόρ Βίλα - Λόμπος κάνει πρεμιέρα στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
1921: Κάνει πρεμιέρα το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα».
1924: Ο Έντγκαρ Χούβερ γίνεται διευθυντής του FBI και θα παραμείνει επικεφαλής της Υπηρεσίας έως το θάνατό του, το 1972.
1925: Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1930: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πρωταθλητής Αθήνας, πετυχαίνοντας σκορ - μαμούθ επί του Ατρόμητου Αθηνών (10-1) στο γήπεδο του Απόλλωνα (που τότε βρισκόταν στο Ρουφ). Ο Άγγελος Μεσσάρης με τέσσερα γκολ και ο Διομήδης Συμεωνίδης με άλλα τρία υπήρξαν οι κορυφαίοι σκόρερ της συνάντησης. Στον αγώνα αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο μελλοντικός σπουδαίος επιθετικός Μήτσος Μπαλτάσης, μικρότερος αδελφός του πράσινου αμυντικού Κώστα Μπαλτάση.
1933: Φοιτητές μέλη του Ναζιστικού Κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».
1933: Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων πρόταση για παραπομπή του Ελευθέριου Βενιζέλου σε δίκη. Κατηγορείται για ηθική αυτουργία στο αποτυχόν πραξικόπημα Πλαστήρα της 6ης Μαρτίου 1933.
1934: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών και αστυνομίας ξεσπούν στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργάτες και να τραυματιστούν πολλοί.
1936: Η Εθνική Ελλάδας νικά 5-0 τη Μικτή Κύπρου, σε φιλικό παιχνίδι που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
1939: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αθήνα από πολίτες εναντίον της Αγγλοαμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση.
1940: Αρχίζει η γερμανική επιχείρηση «Σφυρί και Αμόνι», με ταυτόχρονη εισβολή σε Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Τρεις μέρες αργότερα, οι Γερμανοί θα εισβάλουν και στη Γαλλία.
1940: Οι πρώτες γερμανικές βόμβες στην Αγγλία πέφτουν στο Τσίλαμ και το Πέθαμ του Κεντ.
1940: Η Μεγάλη Βρετανία εισβάλλει στην Ισλανδία.
1940: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού στη Βρετανία, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νέβιλ Τσαμπερλέιν.
1941: Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο καταστρέφεται από επιδρομή της «Λουφτβάφε».
1941: Ο υπ' αριθμόν 2 του ναζιστικού καθεστώτος Ρούντολφ Ες αυτομολεί, πέφτοντας με αλεξίπτωτο στη Σκωτία.
1941: Οι Ναζί απαγορεύουν την προβολή αγγλικών και αμερικανικών ταινιών στις αθηναϊκές αίθουσες, ενώ ζητείται και η παράδοση των ραδιοφωνικών πομπών.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κέα.
1942: Ο Άξονας αναστέλλει τις επιθέσεις κατά της Μάλτας, έπειτα από αρκετές εβδομάδες και 11.000 απώλειες.
1943: Αμερικανικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας, τις οποίες κατέχει από τον Ιούνιο του 1942 η Ιαπωνία.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες ομήρους στην Καισαριανή.
1945: Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Πράγα από τους Ναζί.
1945: Ο γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπογράφει στη βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου την παράδοση των στρατευμάτων της περιοχής Χανίων στον Ανώτατο Συμμαχικό Αρχηγό Μεσογείου Ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης, Υποστράτηγο Φουντουλάκη.
1946: Ο Ουμπέρτο Β' διαδέχεται τον Βιτόριο Εμανουέλε στο θρόνο της Ιταλίας.
1946: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη λύση του Πολιτειακού, μόλις συμπληρωθεί η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.
1947: Ψηφίζεται από την αμερικανική βουλή το Σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
1948: Σημειώνεται η πρώτη επίθεση από αιγύπτιους ατάκτους εναντίον της πόλης Κφαρ Νταρόμ του Ισραήλ.
1954: Ο Μπιλ Χάλεϊ και το συγκρότημά του Comets κυκλοφορούν το τραγούδι «Rock Around the Clock», που από πολλούς θεωρείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Rock n Roll.
1954: Η σύνθεση του Εϊνογιουχάνι Ραουταβάαρα «A Requiem in Our Time» κάνει πρεμιέρα στο Σινσινάτι.
1955: Το πάγιο τέλος εισάγεται στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του νερού.
1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
1957: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1959: Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, σε επισφράγιση της προσέγγισης που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου για το Κυπριακό.
1960: Οι Silver Beetles (Τζον Λένον, Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Στιούαρτ Σάτκλιφ και Τόμι Μουρ) περνούν από οντισιόν για τον ατζέντη Λάρι Παρνς και τον τραγουδιστή Μπίλι Φιούρι, που ψάχνει συγκρότημα για την περιοδεία του.
1960: Θρήνος στην Ελευσίνα. Κατά την επιστροφή του Πανελευσινιακού από την Πάτρα, μετά το 5-3 επί του τοπικού Ολυμπιακού για τη πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, πούλμαν που μεταφέρει φίλους της ομάδας συγκρούεται με τρένο, στο οποίο επίσης επιβαίνουν και φίλοι των σταχυοφόρων, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο δύο άτομα.
1962: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Χάμπντεν της Γλασκώβης, η Φιορεντίνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 στα 90 λεπτά του αγώνα και στα 30 της παράτασης. Στον επαναληπτικό τελικό, στις 5 Σεπτεμβρίου στη Στουτγκάρδη, η Ατλέτικο θα νικήσει 3-0 και θα κατακτήσει το τρόπαιο.
1963: Οι Rolling Stones υπογράφουν στη δισκογραφική εταιρία Decca, κατόπιν υποδείξεως του Τζορτζ Χάρισον των Beatles. Αμέσως θα μπουν στο στούντιο για την πρώτη τους ηχογράφηση, που είναι η διασκευή του τραγουδιού του Τσακ Μπέρι Come On.
1964: Η ΑΕΚ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος στο μπάσκετ, στο πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης.
1964: Η Σονάτα για Βιολί και Πιάνο αρ. 1 του Άλφρεντ Σνίτκε κάνει πρεμιέρα στο Καζάν.
1964: Ο Ολυμπιακός είναι ο νικητής στο τουρνουά που διεξήχθη στη μνήμη του ιδρυτή του Παναθηναϊκού, Γιώργου Καλαφάτη, μετά από κλήρωση, καθώς ο τελικός με τον Παναθηναϊκό λήγει ισόπαλος με 2-2 (6' Σιδερής, 47' Βασιλείου - 69' Πανάκης, 71' Λουκανίδης). Στο τουρνουά συμμετείχε και η ΑΕΚ.
1967: Ο Κιθ Ρίτσαρντς, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μικ Τζάγκερ συλλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για χρήση ναρκωτικών.
1967: Σε διεθνή φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται ισόπαλος της ελβετικής Σερβέτ με 1-1.
1967: Η Ελλάδα αποσπά ισοπαλία από τη Φιλανδία με 1-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1968. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Λάκης Πετρόπουλος παρέταξε τους: Οικονοµόπουλο, Μπέλλη, Ζαντέρογλου, Τ. Λουκανίδη, Σοφιανίδη, ∆οµάζο, Πολυχρονίου (αρχηγός), Χάιτα, Γιούτσο, Παπαϊωάννου, Μποτίνο.
1968: Ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς πεθαίνει σε φυλακή της Θεσσαλονίκης από τα βασανιστήρια.
1969: Το διαστημόπλοιο «Apollo 10» μεταδίδει τις πρώτες έγχρωμες εικόνες της Γης από το διάστημα.
1969: Οι Moody Blues ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ On The Threshold Of A Dream.
1969: Οι Turtles δίνουν συναυλία στον Λευκό Οίκο, καλεσμένοι της Τρίσια Νίξον, της μεγαλύτερης κόρης του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Φήμες που κυκλοφορούν, αναφέρουν ότι μέλη του συγκροτήματος σνίφαραν κοκαΐνη στο γραφείο του Άμπραχαν Λίνκολν.
1971: 125 άτομα συγκεντρώνονται στο διαμέρισμα του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν στη Νέα Υόρκη και συγκεντρώνουν στο ποσό των 35.000 δολαρίων για την υπεράσπιση του Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα ατόμων, που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να απαγάγουν τον προεδρικό σύμβουλο Χένρι Κίσινγκερ.
1974: Ο Έρικ Κλάπτον ηχογραφεί το τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ I Shot the Sheriff.
1974: Τα 80.000 εισιτήρια για τις τέσσερις συναυλίες των Who στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.
1977: Η Εθνική Ελλάδας νικά τη Σοβιετική Ένωση με 1-0 στο Καυταντζόγλειο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978. Το γκολ σημειώνει ο Παπαϊωάννου στο 59'. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Λάκης Πετρόπουλος παρέταξε τους: Κωνσταντίνου, Κυράστας, Φοιρό, Νικολάου, Ιωσηφίδη, Τερζανίδη, Αναστασιάδη, Κούδα (αρχηγός), ∆εληκάρη (68' Νικολούδη), Παπαϊωάννου (89' Πάλλα), Αρδίζογλου.
1978: Η Λίβερπουλ νικά 1-0 την Μπριζ στο Γουέμπλεϊ και κατακτά το 23ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.
1980: Ο Πολ Άλεν της Γουέστ Χαμ γίνεται ο νεότερος σε ηλικία παίκτης (17 ετών και 256 ημερών), που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας και κατακτά τον τίτλο του κυπελλούχου.
1980: Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1980: Η Αθήνα αναστατώνεται από εκρήξεις 18 αυτοσχέδιων βομβών.
1981: Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλλίας.
1984: Αρχίζει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, 10 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
1986: Το τραγούδι Rock me Amadeus του Φάλκο ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών.
1986: Ο ντράμερ των Motley Crue Τόμι Λι παντρεύεται την ηθοποιό Χίδερ Λοκλίαρ στην Αγία Βαρβάρα (Santa Barbara) της Καλιφόρνιας. Θα χωρίσουν επτά χρόνια αργότερα.
1987: Αρχίζει στο Ποσειδώνιο στη Θεσσαλονίκη το 5ο FINA CUP (Παγκόσμιο Κύπελλο Πόλο). Θα τελειώσει στις 17 Μαΐου, με την Ελλάδα να τερματίζει όγδοη (τελευταία), χωρίς νίκη, ενώ πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Γιουγκοσλαβία. Πρώτος σκόρερ με 28 γκολ ο Ισπανός Μανουέλ Εστιάρτε.
1988: Ο Μισέλ Ροκάρ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Γαλλίας.
1989: Ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στο σκάνδαλο Κοσκωτά, αφήνεται ελεύθερος για λόγους υγείας και υπό βαρείς όρους.
1989: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Βέρνη, η Μπαρτσελόνα νικά 2-0 τη Σαμπντόρια και κατακτά το τρόπαιο.
1990: Η Κίνα απελευθερώνει 211 ανθρώπους, που κρατούνταν στη φυλακή μετά τη διαμαρτυρία του 1989 στην πλατεία Τιεν-α-Μεν.
1991: Η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού, ανακηρύσσεται πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF.
1993: Το έργο «Νεκρή Φύση» του Πολ Σεζάν πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη προς 28.600.000 δολαρίων.
1993: Ερημωμένη είναι η μουσουλμανική πόλη Ζέπα στη Βοσνία, εξαιτίας των σερβικών βομβαρδισμών.
1993: Κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται η ενιαία και φιλειρηνική πολιτική της Ελλάδας και η αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στα Βαλκάνια.
1994: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας.
1994: 43 γερμανοί βουλευτές ζητούν με ψήφισμά τους την υποστήριξη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού.
1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Κατά την τελετή της ορκωμοσίας του δημιουργείται επεισόδιο με τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, όταν καταλαμβάνει θέση που προοριζόταν για την ελληνική αντιπροσωπεία.
1994: Εκτελείται στο Ιλινόις των ΗΠΑ ο Τζον Γκέισι, που είχε δολοφονήσει 33 νέους άνδρες και παιδιά.
1995: 30 κρατούμενοι προσπαθούν να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στο τμήμα ανηλίκων αλβανοί κρατούμενοι συγκρούονται μεταξύ τους, προκαλώντας ζημιές στις εγκαταστάσεις των φυλακών.
1995: Διεξάγεται στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας η πρώτη σε υπουργικό επίπεδο συνάντηση εκπροσώπων της βρετανικής κυβέρνησης και του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA.
1995: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Παρίσι, η Ρεάλ Σαραγόσα νικά την Άρσεναλ, στην παράταση, 2-1.
1995: Ισόπαλο 1-1 λήγει το ντέρμπι των αιωνίων στο ΟΑΚΑ για τον 30ή αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα θεωρείται έκπληξη, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει ξεφύγει του Ολυμπιακού κατά 15 βαθμούς. Το σκορ άνοιξε ο Γιώτης Τσαλουχίδης στο 30' και ισοφάρισε ο Γ. Χ. Γεωργιάδης στο 54'.
1996: Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει απόφαση, βάσει της οποίας θα πρέπει να απαγορευθούν τα ρατσιστικά κόμματα και να απομονωθούν οι πολιτικοί ηγέτες τους.
1997: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ πλήττει το ανατολικό Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.000 άτομα, να τραυματιστούν 5.000 και να ισοπεδωθούν 80 χωριά.
2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας με 3-0 τον Ιωνικό, στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του.
2000: Ο 29χρονος αμερικανός τενίστας Τζιμ Κούριερ ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, έπειτα από 13 σεζόν επαγγελματικής καριέρας, όπου κατέκτησε 23 τίτλους με 2 Roland Garros και 2 Australian Open. Στις 10 Φεβρουαρίου 1992 ανέβηκε στο πρώτο σκαλί της παγκόσμιας κατάταξης, όπου παρέμεινε για 58 εβδομάδες.
2000: Η Αγγλική Λίγκα Ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας τη διαδικασία των πέναλτι.
2000: Στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους αγώνες στο Σίδνεϊ.
2000: Η Αγγλική Λίγκα Ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας τη διαδικασία των πέναλτι.
2001: Περισσότεροι από 120 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Γκάνα της Αφρικής, μετά τη μαζική φυγή φιλάθλων από αγώνα ποδοσφαίρου.
2002: Ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης, επειδή πούλησε μυστικά των ΗΠΑ στη Μόσχα, έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και διαμάντια.
2005: Ο Seal παντρεύεται τη γερμανίδα μοντέλα Χάιντι Κλουμ.
2005: Μία χειροβομβίδα που πετάει ο Βλαντιμίρ Αρουτινιάν πέφτει λίγα μέτρα από το χώρο που βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και μιλάει σε πλήθος Γεωργιανών στην Τυφλίδα.
2005: Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρασημοφορεί τον Μίκη Θεοδωράκη.
2006: Ο Ολυμπιακός κατακτά το νταμπλ νικώντας την ΑΕΚ με 3-0 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Παγκρήτιο Στάδιο και ο τερματοφύλακάς του Αντώνης Νικοπολίδης γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατακτά 3 συνεχόμενα νταμπλ (με δύο διαφορετικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό).
2007: Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ. Διορίζεται πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου.
2007: Το Τουρκικό Κοινοβούλιο εγκρίνει σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η εκλογή του προέδρου με άμεση ψηφοφορία από το λαό και όχι από τη Βουλή.
2007: Διεξάγεται ο ημιτελικός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στο Ελσίνκι. Η Κύπρος, που εκπροσωπείται από την Ευρυδίκη με το τραγούδι Comme ci, comme ca, δεν καταφέρνει να προκριθεί στον τελικό.
2007: Ο Ηρακλής κατακτά το πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών, με την τρίτη νίκη του επί του Παναθηναϊκού με 3-2 σετ.
2008: Έξι Τούρκοι στρατιώτες και περίπου 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώνονται σε συγκρούσεις, που ακολουθούν επίθεση του PKK σε στρατιωτική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
2010: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
2010: Παραιτείται ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα συνωμοσίας, μετά τη δημοσιοποίηση «ροζ» βίντεο με τον ίδιο στο Ίντερνετ.
2010: Ανακοινώνεται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση κατά 41,8% το πρώτο τετράμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 6,283 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 10,791 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009.

Γεννήσεις

213: Μάρκος Αυρήλιος Κλαύδιος Γοτθικός ή Κλαύδιος Β', ρωμαίος αυτοκράτορας. (Θαν. 270)
1760: Ρουζέ Ντε Λιλ, γάλλος αξιωματικός του μηχανικού, που έγραψε τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. (Θαν. 26/6/1836)
1872: Μαρσέλ Μος, γάλλος κοινωνιολόγος. (Θαν. 10/2/1950)
1878: Κωνσταντίνος Παρθένης, διακεκριμένος ζωγράφος. (Θαν. 25/7/1967)
1888: Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Θαν. 28/12/1971)
1890: Άλφρεντ Γιοντλ, γερμανός στρατιωτικός, αρχηγός της Βέρμαχτ επί Ναζισμού. (Θαν. 16/10/1946)
1894: Ντμίτρι Τιόμκιν, ουκρανικής καταγωγής συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Θαν. 11/11/1979)
1899: Φρεντ Αστέρ, αμερικανός χορευτής και ηθοποιός. (Θαν. 22/6/1987)
1900: Σεσίλια Πέιν Γκαπότσκιν, αμερικανίδα αστρονόμος, η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο από το Χάρβαρντ. (Θαν. 7/12/1979)
1902: Ανατόλ Λίτβακ, ουκρανικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 15/12/1974)
1902: Ντέιβιντ Ο' Σέλζνικ, μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τη θρυλική ταινία Όσα παίρνει ο Άνεμος. (Θαν. 22/6/1965)
1905: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Θαν. 8/2/1972)
1916: Μίλτον Μπάμπιτ, αμερικανός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής.
1931: Έτορε Σκόλα, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1935: Λάρι Γουίλιαμς, αμερικανός ρόκερ. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι Short Fat Fannie του 1957. Τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι Βeatles και οι Rolling Stones. (Θαν. 7/1/1980)
1938: Μαξίμ Σοστακόβιτς, ρώσος διευθυντής ορχήστρας, γιος του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1938: Μαρίνα Βλαντί, γαλλίδα ηθοποιός.
1946: Ντόνοβαν (Λιτς), βρετανός τραγουδιστής της φολκ-ροκ. («Mellow Yellow»)
1950: Αντρέι Σάρμαχ, διεθνής πολωνός επιθετικός. Μέλος της εθνικής Πολωνίας, η οποία κέρδισε την 3η θέση σε δυο παγκόσμια κύπελλα (1974,1978), ενώ έπαιξε στον τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά το 1976 στο Μόντρεαλ.
1952: Λι Μπριλό, άγγλος ροκ κιθαρίστας. (Dr Feelgood) (Θαν. 7/4/1994)
1952: Σλάι Ντάνμπαρ, τζαμαϊκανός ντράμερ της ρέγγε.
1957: Σιντ Βίσιους, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζον Σάιμον Ρίτσι, άγγλος μπασίστας των Sex Pistols. (Θαν. 2/2/1979)
1960: Μπόνο Βοξ ή Μπόνο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πολ Ντέιβιντ Χιούζον, ιρλανδός τραγουδιστής των U2.
1960: Μάρλεν Ότι, τζαμαϊκανή σπρίντερ, με πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε μεγάλους αγώνες.
1965: Λίντα Εβαντζελίστα, μοντέλο από τον Καναδά.
1966: Τζόναθαν Έντουαρντς, βρετανός άλτης του τριπλούν, ο πρώτος αθλητής που πέρασε τα 18 μέτρα.
1969: Ντένις Μπέργκαμπ, ολλανδός ποδοσφαιριστής.
1976: Αγγελική Τσιολακούδη, αθλήτρια του ακοντισμού.
1977: Νικ Χάινφελντ, γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1.
1982: Δέσποινα Καλδή, ελληνοαυστραλή ηθοποιός.

Θάνατοι

238: Γάιος Ιούλιος Βέρος Μαξιμίνος ή Μαξιμίνος Α' ή Μαξιμίνος ο Θραξ, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 173)
1556: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Γεν. 17/1/1501)
1696: Ζαν ντε λα Μπριγιέρ, γάλλος συγγραφέας. (Γεν. 16/8/1645)  [Αποφθέγματα]
1860: Θίοντορ Πάρκερ, αμερικανός ιερωμένος και φιλόσοφος. (Γεν. 24/8/1810)  [Αποφθέγματα]
1956: Ανδρέας Δημητρίου, αγωνιστής της ΕΟΚΑ. (Γεν. 1934)
1956: Μιχαήλ Καραολής, αγωνιστής της ΕΟΚΑ. (Γεν. 1933)
1982: Πίτερ Βάις, γερμανός θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 8/11/1916)
2009: Διαμαντής Πατέρας, εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, πατέρας του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού Νικόλα Πατέρα. (Γεν. 1933)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1005#ixzz1uSq7YoBJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου