Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

14 Μαΐου

Γεγονότα

1246: Ο Ερρίκος Γ' της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται στη διάρκεια μάχης στη Γαλλία κι έτσι ο Σιμόν ντε Μοντφόρ γίνεται ντε φάκτο κυρίαρχος της Αγγλίας.
1509: Οι Γάλλοι νικούν τους Βενετούς στο Ανιαντέλο της βόρειας Ιταλίας.
1607: Οι πρώτοι άγγλοι έποικοι φτάνουν στο Νέο Κόσμο και εγκαθίστανται στην Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια.
1643: Ο Λουδοβίκος ΙΔ' ανεβαίνει στον θρόνο της Γαλλίας, σε ηλικία τεσσάρων ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ'.
1723: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Φλάβιος, ο βασιλιάς των Λογγοβάρδων» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1754: 22 ευγενείς και άρχοντες του Βασιλείου του Fife της Σκωτίας αποφασίζουν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στο παιχνίδι του γκολφ και διαγωνίζονται στις πλαγιές του Σεντ Άντριους, εκεί όπου βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας και το τρίτο παλαιότερο στη Βρετανία, με έπαθλο ένα ασημένιο μπαστούνι. Το κίνητρό τους έχει δύο σκέλη, την ευχαρίστηση από το παιχνίδι και την παγίωση ενός ετήσιου διαγωνισμού με ένα σημαντικό έπαθλο, ελπίζοντας να αποκαταστήσουν τη φήμη του Σεντ Άντριους ως το σπίτι του γκολφ.
1763: Η όπερα του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ «Ο θρίαμβος της Κλέλιας» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1787: Αντιπροσωπίες αρχίζουν κύκλο συναντήσεων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με σκοπό τη συγγραφή του νέου αμερικανικού Συντάγματος.
1796: Ο άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.
1800: Δημοσιεύεται το έργο 39 (op. 39) του Μούτσιο Κλεμέντι, που περιέχει 12 βαλς για πιάνο, ντέφι και τριγωνάκι.
1804: Οι Λιούις και Κλαρκ αναχωρούν από το Καμπ Ντιμπουά για το ιστορικό ταξίδι εξερεύνησης της Αμερικής δια ξηράς, κατά μήκος του ποταμού Μισούρι και με προορισμό τις ακτές του Ειρηνικού.
1815: Ο Νικολό Παγκανίνι αναλαμβάνει με συμβόλαιο να πληρώσει αποζημίωση στον πατέρα της Αντζιολίνα Καβάνα, την οποία έχει καταστήσει έγκυο.
1817: Ο Αντόνιο Σαλιέρι αναλαμβάνει διευθυντής της νεοσύστατης Λυρικής Ακαδημίας της Βιέννης.
1824: Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.
1832: Το έργο του Φέλιξ Μέντελσον "Εβρίδες: Εισαγωγή" κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1842: Ο άγγλος ποιητής Άλφρεντ Τένισον εκδίδει τον τόμο «Ποιήματα», που θεωρείται ως το καλύτερο έργο του.
1850: Ο αμερικανός Τζόελ Χιούτον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο μηχανικό πλυντήριο πιάτων.
1852: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού «Lumenfest-Polka op.111» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1853: Ο Γκέιλ Μπόρντεν παρουσιάζει τη δική του μέθοδο για τη συμπύκνωση του γάλακτος.
1854: Επιβάλλεται στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ανάκληση των στρατευμάτων από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
1856: Ο άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος αρχίζει τη συγγραφή του μνημειώδους έργου του «Η καταγωγή των ειδών», που προκαλεί αντιδράσεις έως σήμερα.
1862: Ο ελβετός ωρολογοποιός Αντόλφ Νικόλ παρουσιάζει τον χρονογράφο, ένα ρολόι που μετράει και τα δευτερόλεπτα, για τις ανάγκες των αθλητικών αγώνων.
1865: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
1878: Ο άγγλος χημικός Ρόμπερτ Τζίζμπρο κατοχυρώνει το όνομα «βαζελίνη» για τη λιπαρή ουσία που παράγεται από το πετρέλαιο.
1900: Αρχίζουν οι Β' Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου.
1901: Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση, θα ναυπηγηθούν νέα πολεμικά σκάφη για το ναυτικό, ενώ για το στρατό ξηράς θα αγοραστούν 60.000 όπλα Μάουζερ ή Μάνλιχερ, 12 πυροβολαρχίες πεδινές και 6 ορεινές.
1902: Ο Ενρίκο Καρούζο κάνει το ντεμπούτο του στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Ερμηνεύει τον Δούκα από τον «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι.
1911: Η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο «Αττικόν».
1914: Το μπαλέτο του Ρίχαρντ Στράους «Ο θρύλος του Ιωσήφ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1914: Διωγμοί Ελλήνων σημειώνονται στη Σμύρνη από τους Νεότουρκους.
1918: Διεξάγεται η Μάχη του Ραβινέ στο Μακεδονικό μέτωπο. Ο Ελληνικός Στρατός νικάει τους Βούλγαρους, με απώλειες 56 νεκρούς και 234 τραυματίες.
1919: Το Δ' Σύνταγμα Πεζικού καταλαμβάνει το Αϊδίνι της Μικρά Ασίας.
1919: Το έργο του Κλοντ Ντεμπισί «Ραψωδία για Σαξόφωνο» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1920: Η Μεραρχία Σερρών εισέρχεται στην Κομοτηνή. Την ίδια ημέρα, αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη το 15ο Σύνταγμα Πεζικού (Μεραρχίας Ξάνθης). Τις πόλεις κατείχε προσωρινώς ο γαλλικός στρατός.
1921: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, όταν γηγενείς επιτίθενται εναντίον των Ελληνοαιγυπτίων. Οι νεκροί είναι πάνω από 50 και οι τραυματίες πολύ περισσότεροι.
1923: Η όπερα του Γκούσταβ Χολστ «The perfect fool» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1923: Η μεξικανική κυβέρνηση απαλλοτριώνει 1,9 εκατομμύρια εκτάρια, στην προσπάθειά της να μεταρρυθμίσει την πολιτική των γαιών.
1924: Το «Κοντσέρτο για πιάνο και πνευστά» του Ιγκόρ Στραβίνσκι παίζεται για πρώτη φορά στο σπίτι της πριγκίπισσας Πολινιάκ στο Παρίσι.
1925: Εκδίδεται το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Η κυρία Ντάλογουεϊ».
1928: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.
1931: Ο Αριστείδης Μπριάν προτείνει στο Παρίσι την τελωνειακή ένωση όλων των χωρών της Ευρώπης.
1931: Ο διάσημος μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι αρνείται να ανοίξει τη συναυλία του στη Μπολόνια με τον ύμνο των Φασιστών «Giovinezza» και δέχεται επίθεση από ένα αγανακτισμένο οπαδό του Μουσολίνι. Τον προστατεύει ο Οτορίνο Ρεσπίγκι που είανι παρών και το βράδυ τον φυγαδεύει από την πόλη.
1931: Πέντε απεργοί πέφτουν νεκροί από πυρά σουηδών στρατιωτών στο Έντελεν.
1932: Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μία διαδήλωση στη Νέα Υόρκη απαιτεί: «Θέλουμε μπύρα».
1937: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο Caravan.
1938: Θρίαμβος της Αγγλίας επί της Γερμανίας. Τα «λιοντάρια» νικούν τα ναζιστικά «πάντσερ» με 6-3.
1939: Η περουβιανή Λίνα Μεδίνα καταγράφεται ως η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής, γεννώντας ένα αγόρι, σε ηλικία 5 ετών,7 μηνών και 21 ημερών. Το αγόρι, ονόματι Χεράρδο θα πεθάνει το 1979, η μητέρα ζει.
1940: Ο εφευρέτης του ελικοπτέρου Ιγκόρ Σικόρσκι αποκτά την πρώτη άδεια να πιλοτάρει το δημιούργημά του.
1940: Τα δύο τρίτα της ολλανδικής πόλης Ρότερνταμ καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι.
1941: Η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει με σφοδρότητα αεροδρόμια και λιμάνια της Κρήτης.
1941: Το έργο του Τζον Κέιτζ «Τρίτη κατασκευή για τέσσερις εκτελεστές κρουστών» («Third Construction for four percussionists») κάνει πρεμιέρα στο Σαν Φρανσίσκο.
1941: Εκτελείται στο Βερολίνο ο ελβετός φοιτητής Μορίς Μποβόντ, επειδή σχεδίασε τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.
1941: Η Βουλγαρία ανακοινώνει την προσάρτηση της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.
1942: Το έργο του Ααρών Κόπλαντ «Το Πορτραίτο του Λίνκολν» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1943: Βρετανία και ΗΠΑ αποφασίζουν τον από κοινού σχεδιασμό της «Επιχείρησης Pointblank». Πρόκειται για κλιμακούμενους συνδυασμένους βομβαρδισμούς, με στόχο την προοδευτική καταστροφή του γερμανικού στρατού, την αποδυνάμωση της οικονομίας και την υπονόμευση του ηθικού του γερμανικού λαού.
1944: Αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου ή της «Βουλής της Εθνικής Αντίστασης».
1944: Ο Ιερός Λόχος, μαζί με βρετανούς καταδρομείς, επιτίθεται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνει τη γερμανική φρουρά του αεροδρομίου της Πάρου και συλλαμβάνει τον διοικητή της.
1948: Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή.
1948: Οι βρετανικές αρχές παίρνουν αποτυπώματα από 40.000 άνδρες, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το δολοφόνο ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Μπλάκμπερν.
1950: Ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέγεται πρωθυπουργός της Τουρκίας, τερματίζοντας έτσι την 27ετή θητεία του κόμματος του Ισμέτ Ινονού.
1955: Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.
1957: Η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ δίνει τον πρώτο της, σε εθνικό επίπεδο, μεταπολεμικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας στο γήπεδο του Πανελληνίου και ηττάται με 3-0. Με την εθνική αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο μήκος και στο βόλεϊ και μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος Δημοκρατίας.
1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ εισάγεται επειγόντως στο νοσοκομείο. Κατάπιε το σφράγισμα ενός δοντιού, που σφηνώθηκε στον πνεύμονα του.
1960: Οι Silver Beats (Τζον Λένον, Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Στου Σάτκλιφ και Τόμι Μουρ) δίνουν συναυλία στο Σίφορθ του Λίβερπουλ. Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που χρησιμοποιούν το όνομα αυτό και σύντομα θα επανέλθουν στο Silver Beetles.
1962: Η πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας παντρεύεται στην Αθήνα το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Δον Χουάν Κάρλος.
1963: Το Κουβέιτ γίνεται δεκτό ως το 111ο μέλος του ΟΗΕ.
1963: Η Τότεναμ συντρίβει με 5-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης και κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι Πετεινοί είναι η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο.
1965: Η τσελίστρια Ζακελίν Ντι Πρε εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, με το Κοντσέρτο του Έντουαρντ Έλγαρ.
1965: Η Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται να προσφέρει 4,5 εκατομμύρια δραχμές στην ΑΕΚ για την απόκτηση του Μίμη Παπαϊωάννου, μετά την εκπληκτική του εμφάνιση στο -μεταξύ των δύο ομάδων- φιλικό της προηγούμενης μέρας (3-3). «Έπαιξε ποδόσφαιρο κλάσεως! Μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό γήπεδο», λέει ο Φέρεντς Πούσκας.
1966: Το «Κοντσέρτο για έγχορδα» του αργεντίνου συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1967: Το Πατριωτικό Μέτωπο μετονομάζεται σε Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη.
1968: Οι Beatles ανακοινώνουν ότι ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία με την ονομασία «Apple Records».
1968: Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας».
1969: Η έκτρωση και η αντισύλληψη νομιμοποιούνται στον Καναδά.
1970: Γίνονται τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Η πρώτη πτέρυγα περιλαμβάνει περίπου 300 έργα.
1970: Ιδρύεται στη Γερμανία η τρομοκρατική οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), σε συνέχεια της οργάνωσης Μπάαντερ Μάινχοφ.
1970: Ο Γιώργος Σιδέρης αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις στην πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα της Αντβέρπ (βρισκόταν ήδη στο Βέλγιο, για να συζητήσει το ενδεχόμενο μεταγραφής του). Τόσο, που προκαλεί το ενδιαφέρον και της Σταντάρ Λιέγης, που τυχαίνει να έχει άνθρωπό της στο γήπεδο και δηλώνει: «Τον θέλουμε και τον χρειαζόμαστε».
1973: Οι Αμερικανοί θέτουν σε τροχιά τον πρώτο τους διαστημικό σταθμό με την ονομασία Skylab.
1974: Ο Λέοπολντ Στοκόφσκι, σε ηλικία 92 ετών, ανεβαίνει για τελευταία φορά στο πόντιουμ για να διευθύνει το «Χαρούμενο Βαλς» του Ότο Κλέμπερερ.
1975: Η Δυναμό Κιέβου κατακτά το πρώτο της Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Στον τελικό της Βασιλείας νικάει 3-0 τη Φερεντσβάρος.
1976: Ο πρώην τραγουδιστής των Yardbirds Κιθ Ρελφ πεθαίνει από ηλεκτροπληξία, ενώ παίζει με την ηλεκτρική κιθάρα του.
1977: Ο Λίο Σέγερ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «When I need you».
1977: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για 10η φορά, παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 στη Γουέστ Χαμ.
1977: Ο άγγλος κεντρικός αμυντικός Μπόμπι Μουρ, ένας από τους ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996 με την ομάδα της Αγγλίας, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τους αγωνιστικούς χώρους.
1977: Οι Talking Heads δίνουν συναυλία στο Λονδίνο. Μεταξύ των ακροατών περιλαμβάνεται και ο Μπράιαν Ίνο, που εντυπωσιάζεται από το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπερν και θα γίνει παραγωγός τους.
1978: Η ΑΕΚ επικρατεί του ΠΑΟΚ με 2-0 (17' Μπάγεβιτς, 78' Μαύρος) και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος.
1979: Η αστυνομία προχωράει σε συλλήψεις αριστεριστών, μετά από έκρηξη βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
1979: Το πανελλήνιο γνωρίζει τον Νίκο Σαργκάνη. Ο 25χρονος τερματοφύλακα της Καστοριάς κρατάει μόνος του όρθιους τους γουναράδες απέναντι στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στο Φάληρο, αποκρούοντας δύο πέναλτι (του Περόνε στο 25' και του Ρόρμπαχ στο 86'), άλλο ένα του Λεμονή (18') βρίσκει το δοκάρι, ενώ οι Πειραιώτες χάνουν και πολλές ακόμα ευκαιρίες. Τελικά, ο αγώνας λήγει 0-0.
1980: Η Βαλένθια κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας την Άρσεναλ με 5-4 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0).
1980: Ισόπαλο 0-0 λήγει το φιλικό παιγνίδι της Εθνικής μας με τη Βουλγαρία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν η γενική δοκιμή για την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης (νυν Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος), στην οποία θα συμμετείχε για πρώτη φορά η εθνική μας και την παρακολούθησαν 20. 000 φίλαθλοι. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας παρέταξε τους: Πουπάκη, Κυράστα, Ιωσηφίδη (αρχηγός), Φοιρό, Ραβούση, Κουσουλάκη (46' Κούη), Νικολούδη (46' Μπ. Ξανθόπουλο), ∆αµανάκη (46' Αναστασιάδη), Αρδίζογλου (72' Υφαντίδη), Κωστίκο (60' Αναστόπουλο), Γαλάκο.
1982: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Clash «Combat Rock».
1983: Οι Spandau Ballet ανεβαίνουν για πρώτη και μοναδική φορά στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Τrue».
1985: Το πρώτο εστιατόριο MacDonald στο Ντεπλέινς του Ιλινόις μετατρέπεται σε μουσείο της εταιρίας.
1986: Η Συμφωνία αρ. 5 του φιλανδού συνθέτη Εϊνογιουχάνι Ραουταβάαρα κάνει πρεμιέρα στο Ελσίνκι.
1988: Η Γκλόρια Εστεφάν και οι Miami Sound Machine ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Anything For You».
1988: Οι Led Zeppelin επανενώνονται για το πάρτι των τεσσαρακοστών γενεθλίων της Atlantic Records στη Νέα Υόρκη.
1989: Ο περονιστής Κάρλος Σαούλ Μένεμ αναδεικνύεται των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή.
1991: Παρασκευάζεται το μεγαλύτερο μπουρίτος... Ζυγίζει 360 κιλά!
1991: Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάζεται η σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι, για τη συμμετοχή της στην απαγωγή και κακοποίηση τεσσάρων μαύρων από το Σοβέτ.
1992: Οι «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τόνιας Μαρκετάκη εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών.
1992: Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να παράγουν πλουτώνιο.
1993: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, αναγορεύεται διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
1993: Η όπερα του Φίλιπ Γκλας «Ορφέας» κάνει πρεμιέρα στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
1993: Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τιμούνται, μεταξύ άλλων, με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί.
1993: Η ακουστική κιθάρα, την οποία χρησιμοποίησε ο Έλβις Πρίσλεϊ για την ηχογράφηση των τραγουδιών That's All Right Mama και Blue Moon of Kentucky πωλείται αντί 152.000 λιρών σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις στο Λονδίνο.
1994: Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα «Μεσημβρινή», η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.
1994: 500 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φυλετικές συγκρούσεις στη Ρουάντα, αναφέρουν οργανισμοί αρωγής.
1995: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.
1996: Αρχίζει στη Νορβηγία η μεγαλύτερη απεργία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αγροτών και εργατών, με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα.
1997: Σε ειδική δεξίωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζεται το 12τομο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1997: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ, η Μπαρτσελόνα νικά 1-0 την Παρί Σαν Ζερμέν και κατακτά το τρόπαιο.
1998: Ο Τζορτζ Μάικλ καταδικάζεται σε πρόστιμο 500 δολαρίων, επειδή συνελήφθη επ' αυτοφώρω σε παρά φύση ασελγή πράξη σε δημόσια τουαλέτα του Λος Άντζελες. Το δικαστήριο τον θέτει υπό ψυχιατρική επιτήρηση και του επιβάλει ακόμα κοινοτική εργασία 80 ωρών.
2000: Ο 60χρονος Τομ Τζόουνς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Reload». Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία καλλιτέχνης που φθάνει στο υψηλότερο σκαλί του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, παρουσιάζοντας άλμπουμ με νέο υλικό.
2000: Τα αγωνιστικά εγκαίνια του νέου κλειστού γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Πυλαία γίνονται με τον δεύτερο τελικό των πλέι οφ του μπάσκετ ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού.
2003: Απογειώνεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο «Hellas Sat», ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος.
2004: Ο Φιλ Σπέκτορ συλλαμβάνεται επειδή χειροδίκησε κατά του σοφέρ του, μετά από έντονο καυγά. Ο 64χρονος μουσικός παραγωγός θα αφεθεί ελεύθερος, μετά τον ορισμό δικασίμου.
2006: Ο Άρης επιστρέφει στην Α' Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που τον υποχρέωσε να αγωνίζεται στη Β' Εθνική. Η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης νικάει στο τελευταίο παιχνίδι της την Κέρκυρα με 3-1, ενώπιον σε 20.000 φιλάθλων.
2006: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επανεκλέγεται πρόεδρος της FIBA Europe, μετά από μία επιτυχημένη τετραετία, στο διάστημα της οποίας κατάφερε να δημιουργήσει μία οικονομική σταθερότητα στην ομοσπονδία.
2006: Οι Red Hot Chili Peppers ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Stadium Arcadium».
2006: Ο Ολυμπιακός κατακτά και τυπικά το πρωτάθλημα. Η ισοπαλία στο Γ. Καραϊσκάκης με τον Ιωνικό (0-0) περνά σε δεύτερη μοίρα. Στο γήπεδο βρίσκεται προσκεκλημένος των ερυθρόλευκων ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
2008: Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα έφθασε στο 58% για το 2007, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων.
2008: «Καλό ποδόσφαιρο και πρωταθλητές» είναι το μήνυμα του Γιώργου Δώνη, επί τη αναλήψει της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ.
2008: Στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο γήπεδο της πόλης του Μάντσεστερ, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης νικά 2-0 τη Ρέιντζερς.
2010: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού.
2010: Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Συνοδεύεται από 10 υπουργούς, 100 επιχειρηματίες και 200 υπηρεσιακούς παράγοντες.

Γεννήσεις

1771: Ρόμπερτ Όουεν, ουαλός επιχειρηματίας και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, που εντάσσεται στην ομάδα των ουτοπικών σοσιαλιστών. (Θαν. 17/11/1858)
1867: Κουρτ Άισνερ, βαυαρός σοσιαλιστής πολιτικός, που ηγήθηκε της εξέγερσης που ανέτρεψε τη μοναρχία το 1918 και δολοφονήθηκε από βασιλόφρονα. (Θαν. 21/2/1919)
1880: Τσαρς Φορμπς, σκωτσέζος δημοσιογράφος και εκδότης του οικονομικού περιοδικού Forbes. (Θαν. 6/5/1954)
1884: Κλαούντιους Ντόρνιερ, γερμανός μηχανικός αεροπλάνων, ιδρυτής της Dornier. (Θαν. 5/12/1969)
1885: Ότο Κλέμπερερ, γερμανός διευθυντής ορχήστρας, από τους κορυφαίους μαέστρους του 20ου αιώνα. (Θαν. 6/7/1973)
1897: Σίντνεϊ Μπεσέτ, αμερικανός τζαζίστας. (Θαν. 14/5/1959)
1922: Φράνιο Τούτζμαν, στρατιωτικός και ιστορικός, που ηγήθηκε της ανεξαρτησίας της Κροατίας στις αρχές του 1990. (Θαν. 10/12/1999)
1929: Νικηφόρος Ρώτας, συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. (Θαν. 17/11/2004)
1936: Μπόμπι Ντάριν, αμερικανός τραγουδιστής, λαϊκό είδωλο στις ΗΠΑ. (Θαν. 20/12/1973)
1943: Τζακ Μπρους, άγγλος ρόκερ. (Cream)
1944: Τζορτζ Λούκας, αμερικανός σκηνοθέτης. (Ο Πόλεμος των Άστρων)
1946: Λεκ Λέκενμπι, άγγλος κιθαρίστας των Herman's Hermits. (Θαν. 4/6/1994)
1948: Ρόμπερτ Ζεμέκις, αμερικανός σκηνοθέτης.
1950: Άρθουρ Γκαραντ, άγγλος ντράμερ των Edgar Broughton Band.
1952: Ντέιβιντ Μπερν, αμερικανός ρόκερ, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Talking Heads».
1953: Τζον Ράτσεϊ, καναδός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Rush. (Θαν. 11/5/2008)
1956: Στιβ Χόγκαρθ, άγγλος τραγουδιστής των Marillion.
1961: Τιμ Ροθ, άγγλος καλτ ηθοποιός.
1966: Μάικ Ίνεζ, αμερικανός μπασίστας των Alice In Chains.
1969: Κέιτ Μπλάνσετ, αγγλίδα ηθοποιός.
1971: Σοφία Κόπολα, αμερικανίδα σκηνοθέτης, κόρη του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
1977: Άντα Νικοδήμου, ελληνοαυστραλίδα ηθοποιός, με σημαντική καριέρα στην τηλεόραση.
1981: Σαρμπέλ (Μιχαήλ), ελληνοκυπριολιβανεζοβρεττανός ποπ τραγουδιστής.

Θάνατοι

346: Άγιος Παχώμιος, ιδρυτής του μοναχισμού. (Γεν. 292)
1643: Λουδοβίκος 13ος, βασιλιάς της Γαλλίας (1610-1643). (Γεν. 27/9/1601)
1847: Φάνι Μέντελσον, γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια, αδελφή του Φέλιξ. (Γεν. 14/11/1805)
1879: Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, πολιτικός. (Γεν. 1829)
1912: Αύγουστος Στρίντμπεργκ, σουηδός δραματουργός και πεζογράφος. («Ο Πατέρας», «Μις Τζούλια») (Γεν. 22/1/1849)
1919: Χένρι Τζον Χάιντς, γερμανικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας τροφίμων που παράγει 57 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσά τους και την περίφημη μαγιονέζα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της (Heinz). (Γεν. 11/10/1844)
1940: Έμα Γκόλντμαν, κοσμοπολίτισσα αναρχική και φεμινίστρια. (Γεν. 27/6/1869)
1954: Χάιντζ Γκουντέριαν, γερμανός στρατηγός, θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 17/6/1888)
1959: Σίντνεϊ Μπεσέτ, αμερικανός τζαζίστας. (Γεν. 14/5/1897)
1959: Νικόλαος Αθανασιάδης, έλληνας αθλητικός παράγοντας, από τους ιδρυτές του Εθνικού Γ.Σ. το 1893 και επί 66 χρόνια πρόεδρός του. (Γεν. 1868)
1968: Χάσμπαντ Κίμελ, αμερικανός ναύαρχος, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για το Περλ Χάρμπορ και αποστρατεύθηκε. (Γεν. 26/2/1882)
1976: Κιθ Ρελφ, άγγλος τραγουδιστής των Yardbirds. (Γεν. 22/3/1943)
1977: Μπάρμπαρα Μουρ, αμερικανίδα γιατρός, που έγινε διάσημη διασχίζοντας τις ΗΠΑ με τα πόδια σε 86 μέρες. (Γεν. 22/12/1903)
1978: Γουίλιαμ Μπιλ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας Learjet. (Γεν. 26/6/1902)
1987: Ρίτα Χέιγουορθ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, αμερικανίδα ηθοποιός. (Τζίλντα) (Γεν. 17/10/1918)
1990: Τσιανκ Τσινγκ, χήρα του Μάο τσε Τουνγκ. (Γεν. 1914)
1998: Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 12/12/1915)
2001: Μάουρο Μπολονίνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου. (Γεν. 28/6/1922)
2003: Ρόμπερτ Στακ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 13/1/1919)
2009: Αντώνης Λάβδας, μουσικοκριτικός (κλασσική μουσική) και επί πολλά χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ. Η μελέτη του «Η Μουσική και ο Λόγος στην αρχαία Ελλάδα» κέρδισε διεθνή αναγνώριση. (Γεν. 1927)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1405#ixzz1ursIruDq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου