Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δεν είναι δα και τόσο «επάρατη» η Νέα Δραχμή

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Διάβασα ένα πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο του Νίκου Ιγγλέση
στο ΕΓΚΥΡΟΤΑΤΟ περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, περί της «επάρατης» νέας Δραχμής και για το τι πρόκειται να πάθουμε, έτσι και βγούμε από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που οι «Σόιμπλε» και οι «Ρομπάι» αποφασίσουν να μην θελήσουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους προς εμάς με νέα δάνεια… Απ’ ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο τρομοκρατικό το.....

δίλημμα Ευρώ ή Νέα Δραχμή, εάν κι εφόσον η Ελλάδα προετοιμαστεί κατάλληλα…
«Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η εισαγωγή της Νέας Δραχμής πρέπει να γίνει με ένα καλά μελετημένο, σε όλες τις λεπτομέρειές του, εθνικό σχέδιο. Μπορούν να υπάρξουν πολλά σενάρια εξόδου από το ευρώ, αλλά από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο σημασία έχει η προετοιμασία που θα έχει γίνει και η αποφασιστικότητα με την οποία αυτό θα εφαρμοστεί. Γι’ αυτό απαιτείται μια Ελληνική Πατριωτική Κυβέρνηση.
Βασικά σημεία ενός τέτοιου εθνικού σχεδίου μπορεί να είναι:
- Η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μέτοχοί της θα αποζημιωθούν με νέα ομόλογα του Δημοσίου.
- Η επιστροφή του χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ελλάδας στο εσωτερικό της χώρας.
- Η εισαγωγή της Νέας Δραχμής με ισοτιμία ένα προς ένα, δηλαδή μια Νέα Δραχμή για ένα Ευρώ. Η ισοτιμία αυτή θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο σταθεροποίησης της οικονομίας (από 3 μέχρι 5 χρόνια) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη συνέχεια θα υπάρξει υποτίμηση της Νέας Δραχμής.
- Όλες οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ και θα αποτελούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα.
- Οι συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο, μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα, θα γίνονται μόνο σε Νέες Δραχμές. Η πληρωμή μισθών και συντάξεων, η αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η αποπληρωμή των δανείων και οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται μόνο σε Νέες Δραχμές.
- Θα απαγορευτεί η, ισχύουσα σήμερα, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η εξωγωγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.
- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή Νέων Δραχμών στο εξωτερικό για να μη γίνει το εθνικό νόμισμα αντικείμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
- Η πληρωμή των υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό, π.χ. για την εισαγωγή προϊόντων, θα γίνεται σε συνάλλαγμα, είτε από αυτό που θα διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στους λογαριασμούς τους, είτε από τη μετατροπή Νέων Δραχμών σε ευρώ, δολλάρια κλπ. Όπως γινόταν πριν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Tα συναλλαγματικά αποθέματα που δημιουργούνται από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τα εμβάσματα των Ελλήνων του εξωτερικού καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας για πληρωμές στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που κατά την αρχική μεταβατική περίοδο υπάρξει μικρή έλλειψη συναλλάγματος, η Ελλάδα μπορεί να συνάψει ένα εξωτερικό δάνειο όπως έκανε πρόσφατα η Κύπρος με τη Ρωσία.
Το εθνικό σχέδιο επιστροφής στη Νέα Δραχμή χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα δεύτερο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας με επενδύσεις στη γεωργική, βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή και με τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών».

http://stamparismata.blogspot.com
ΠΗΓΗ:     http://ksipnistere.blogspot.com/2012/05/blog-post_5330.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου