Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

14 Απριλίου

Γεγονότα

69: Ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις λεγεώνες του Ρήνου σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.
972: Ο γιος του γερμανού αυτοκράτορα, Όθων, μνηστεύεται στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης τη Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ.
1205: Η Μάχη της Αδριανούπολης. Ο Τσάρος των Βουλγάρων Καλογιάννης (Ιβάν Α') συντρίβει τους Σταυροφόρους και συλλαμβάνει αιχμάλωτο τον επικεφαλής τους Βαλδουίνο Α'. Παράλληλα, θέτει υπό την κυριαρχία του την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
1611: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη τηλεσκόπιο, από τον πρίγκηπα Φεντερίκο Τσέζι, σε επιστημονικό συμπόσιο στην Ιταλία.
1669: Ιδρύεται η θρησκεία των Σιχ στη Βόρεια Ινδία.
1775: Ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας («Society for the Relief of Free Negroes Unlawfully Held in Bondage»).
1803: Οι Τούρκοι, αφού μπαίνουν με προδοσία στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοντά στη Βρεστενίτσα της Άρτας, σκοτώνουν πολλούς πολιορκημένους και αιχμαλωτίζουν πολλούς Μποτσαραίους.
1821: Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.
1822: Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.
1825: Ο έγκλειστος στην Ύδρα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ζητά να δικαστεί και να πολεμήσει τον Ιμπραήμ.
1828: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.
1828: Ο Νόα Γουέμπστερ δημοσιεύει την πρώτη έκδοση του λεξικού που φέρει το όνομά του, το οποίο εκδίδεται έως σήμερα υπό την επωνυμία Myrriam Webster και θεωρείται από τα εγκυρότερα της αγγλικής γλώσσας.
1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.
1847: Ο Όθων διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.
1859: Εκδίδεται το μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς Η Ιστορία των Δύο Πόλεων.
1865: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λϊνκολν, πυροβολείται μέσα σε θέατρο της Ουάσιγκτον από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ, που συμπαθούσε τους Νοτίους.
1871: Η σύνθεση του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το Εμβατήριο του Κάιζερ» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1883: Το μπαλέτο του Λεό Ντελίμπ «Λακμέ» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1900: Έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος Ελληνικό Μελόδραμα, που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι Λα Μποέμ.
1901: Ο ιερέας του χωριού Σούβαρδο του νομού Ηλίας ευλογεί το γάμο δύο παιδιών. Η νύφη είναι 10 ετών και ο γαμπρός 12.
1909: Ιδρύεται η Anglo-Persian Oil Company, η οποία θα μετεξελιχθεί στην BP.
1912: Ο «Τιτανικός», κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, προσκρούει σε παγόβουνο στη Βόρειο Θάλασσα. Την επόμενη μέρα θα βυθιστεί.
1915: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αρμενία, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1922: Πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ρεσιτάλ σε αεροπλάνο. Η σοπράνο Τζάνετ Βρίλαντ τραγουδά ενώ πετά πάνω από τη Νέα Υόρκη.
1922: Ξεσπά το σκάνδαλο Teapot Dome στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πριν από το Γουότεργκεϊτ. Πλήττει τη διακυβέρνηση Χάρντινγκ, η οποία έδωσε με ανάθεση και όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό προς εκμετάλλευση κρατικές πετρελαιοπηγές στο Γουαϊόμινγκ στην εταιρεία Sinclair Oil.
1924: Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατάργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1927: Το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της στο Γκέτεμποργκ.
1929: Διεξάγεται το πρώτο γκραν-πρι του Μονακό. Νικητής αναδεικνύεται ο Μπρους Γουίλιαμς με Μπουκάτι.
1931: Η Ισπανία γίνεται Προεδρευόμενη Δημοκρατία, μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Αλφόνσου του 13ου.
1931: Η πρώτη μεγάλη απόδραση  ελλήνων κομουνιστών από τις φυλακές. Επτά στελέχη του ΚΚΕ «εγκαταλείπουν» τις φυλακές Συγγρού με τον κλασικό τρόπο: λιμάρουν τα κάγκελα ενός παραθύρου, ρίχνουν σχοινί και χάνονται στους δρόμους της Αθήνας. Βοηθός τους ένας φύλακας, ο δεκανέας  Γρηγόρης Γρηγοριάδης, που τους ακολούθησε. Ηταν οι Ανδρόνικος Χαϊτάς, Λευτ. Αποστόλου, Κ. Ευτυχιάδης (ή Ηλιάδης), Δ. Παπαρήγας (πεθερός της γ.γ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα), Β. Ασίκης, Περ. Καρασκόγιας, Μάρκος Μαρκοβίτης. 
1932: Το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση παραγωγικών έργων.
1932: Το έργο του Πάουλ Χίντεμιτ «Philarmonic Concerto» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο, με τον Βίλχελμ Φιρτβέγκλερ στο πόντιουμ.
1933: Η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη αποφασίζει να αλλάξει τακτική απέναντι στους κομμουνιστές. Προχωρά σε αποφυλάκιση μικρού αριθμού κρατουμένων και υπόσχεται τη γρήγορη επίλυση των εργατικών προβλημάτων, ώστε να μη γίνεται πολιτική εκμετάλλευσή τους.
1939: Εκδίδεται το αριστούργημα του νομπελίστα αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ «Τα σταφύλια της οργής».
1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
1944: Οι πρώτοι Eλληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
1948: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Λυρική Σκηνή η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μποέμ», σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.
1949: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ορκίζεται για πέμπτη φορά πρωθυπουργός.
1956: Η εταιρία Ampex επιδεικνύει την πρώτη επαγγελματική συσκευή εγγραφής εικόνας.
1960: Λαμβάνει χώρα η πρώτη υποβρύχια εκτόξευση πυραύλου τύπου «Πολάρις».
1961: Μεταδίδεται η πρώτη «ζωντανή» τηλεοπτική εκπομπή από τη Σοβιετική Ένωση.
1963: Ο κιθαρίστας των Beatles, Τζορτζ Χάρισον, εντυπωσιάζεται από ένα άγνωστο γκρουπ που ονομάζεται Rolling Stones.
1965: Ο Ρίτσαρντ Χίκοκ και ο Πέρι Σμιθ, οι δολοφόνοι της τετραμελούς οικογένειας Κλάτερ στο Κάνσας που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο, απαγχονίζονται στις φυλακές Λάνσινγκ. Το έγκλημα αποτέλεσε τον πυρήνα του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τρούμαν Καπότε «Εν Ψυχρώ».
1966: Οι Spencer Davis Group ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Somebody Help Me.
1967: Ο Ντέιβιντ Μπάουι κυκλοφορεί το τραγούδι «The Laughing Gnome».
1967: Ο πρόεδρος της εταιρίας προστασίας της γλώσσας μηνύει τους Μακρίδη και Παπανούτσο γιατί καθιέρωσαν τη Δημοτική.
1967: Το έργου του Άντον Βέμπερν «Three Pieces for orchestra» κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια, με τον Γιουτζίν Όρμαντι στο πόντιουμ.
1968: Ο Φιλ Σπέκτορ παντρεύεται την τραγουδίστρια των Ronettes, Βερόνικα Μπένετ. Το ζευγάρι θα χωρίσει πέντε χρόνια αργότερα.
1969: Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και η Κάθριν Χέμπορν μοιράζονται το βραβείο Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, καθώς λαμβάνουν ίσο αριθμό ψήφων. Μετά από αυτή τη διάκριση, η Χέμπορν γίνεται η πρώτη ηθοποιός με τρία Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου στο ενεργητικό της.
1969: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι The Ballad Of John and Yoko.
1970: Οι Creedence Clearwater Revival κάνουν το συναυλιακό του ντεμπούτο στη Μεγάλη Βρετανία. Εμφανίζονται για δύο βραδιές στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
1971: Η Επιτροπή κατά της Εγκληματικότητας της πολιτείας του Ιλινόι εκδίδει λίστα με τραγούδια που προωθούν την κουλτούρα των ναρκωτικών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα «White Rabbit» των Jefferson Aiplanes, «A Whiter Shade Of Pale» των Procol Harum και «Lucy In The Sky With Diamonds» των Beatles.
1972: Κυκλοφορεί το σινγκλ των Rolling Stones «Tumbling Dice».
1973: Οι Led Zeppelin ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Houses Of The Holy».
1975: Μετά τους ψιθύρους ότι ένας εκ των Τζίμι Πέιτζ, Στιβ Μάριοτ, Τζεφ Μπεκ και Κρις Σπέντινγκ θα είναι ο αντικαταστάτης του κιθαρίστα των Rolling Stones, Μικ Τέιλορ, το συγκρότημα ανακοινώνει ότι ο Ρον Γουντ θα είναι ο κιθαρίστας στην επικείμενη αμερικάνικη περιοδεία τους.
1975: Ο Αρτ Γκαρφάνκελ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bright Eyes.
1976: Η Motown Records και ο Στίβι Γουόντερ ανακοινώνουν την επέκταση της συνεργασίας τους έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων.
1978: Χιλιάδες Γεωργιανοί ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των σοβιετικών αρχών να αλλάξουν το συνταγματικό στάτους της γεωργιανής γλώσσας.
1979: Οι Doobie Brothers ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι What A Fool Believes.
1980: Ο Γκάρι Νιούμαν κυκλοφορεί σε βιντεοακασέτα τη συναυλία που έδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 1979 στο Λονδίνο, με τίτλο The Touring Principle. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης του ροκ που επιχειρεί μια κυκλοφορία αυτού του είδους.
1981: Το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» προσγειώνεται μετά την παρθενική του πτήση.
1981: Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.
1983: Ο μπασίστας των Pretenders Πιτ Φάρντον βρίσκεται νεκρός από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Είχε εκδιωχθεί από το συγκρότημα στις 14 Ιουνίου 1982 και βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πρώην ντράμερ των Clash Τόπερ Χίντον για τη δημιουργία νέου σχήματος.
1985: Η σύνθεση του Λούκας Φος «Curriculum Vitae Tango» κάνει πρεμιέρα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
1986: Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, επρόκειτο για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
1987: Η Τουρκία υποβάλει αίτημα ένταξής της στην ΕΟΚ.
1989: Αποκαλύπτεται ότι ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.
1990: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Vogue».
1991: Η οικολογική οργάνωση «Greenpeace» ανακοινώνει ότι η πετρελαιοκηλίδα που διέρρευσε από το κυπριακό δεξαμενόπλοιο «Χέιβεν», ανοικτά της Γένοβας, καταλαμβάνει έκταση μήκους 25 χλμ. και πλάτους 3-5 χλμ.
1992: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Ιράκ ότι κινδυνεύει να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση, επειδή μετέφερε πυραύλους σε κουρδικές περιοχές.
1992: ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PanAm πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.
1992: Η γερμανική αστυνομία δημοσιοποιεί επιστολή της οργάνωσης «RAF-Κόκκινος Στρατός», σύμφωνα με την οποία προσφέρεται να σταματήσει τις επιθέσεις της, αν απελευθερωθούν φυλακισμένα μέλη της.
1993: Στη Ρωσία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας παρουσιάζονται στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Αυγούστου του 1991.
1993: Στην ανάπαυλα ανάμεσα στις δυο αγωνιστικές του 6ου Φάιναλ Φορ και με αφορμή τη συγκέντρωση πολλών Θεσσαλονικέων εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΟΚ, διεξάγεται αγώνας μεταξύ των δημοσιογράφων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Καθώς η Αττική πλήττεται από λειψυδρία, πριν από το τζάμπολ οι Θεσσαλονικείς κάνουν δώρο στους Αθηναίους από ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ενώ το περιπαικτικό σύνθημα που κυριαρχεί στους αγώνες αθηναϊκών ομάδων στη Θεσσαλονίκη είναι: «Δεν έχετε ομάδα, δεν έχετε νερό, μόνο να πλυθείτε ήρθατε εδώ!».
1994: Αποτεφρώνεται η σωρός του Κερτ Κομπέιν. Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως επάγγελμά του: Ποιητής / Μουσικός του πανκ-ροκ.
1994: Την ενοχή του Γιάννη Καλαμπόκα για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα προτείνει ο εισαγγελέας του Εφετείου Λάρισας.
1995: Οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν για πρώτη φορά παλαιστινιακό διαβατήριο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
1995: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Θρήνος για την Φαίδρα» («Lament for Phaedra») κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
1995: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να επιτρέψει στο Ιράκ την πώληση ποσότητας πετρελαίου, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα έξι μηνών, για να καλύψει βασικές οικονομικές ανάγκες του.
1997: Η υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.
2000: Ο ντράμερ των Metallica, Λαρς Ούλριχ, καταθέτει μήνυση κατά του διαδικτυακού τόπου ανταλλαγής μουσικής αρχείων Napster, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταπολέμηση του «κατεβάσματος» δωρεάν μουσικής από το Ίντερνετ, η οποία θεωρήθηκε παράνομη.
2002: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό η όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Λυσιστράτη».
2003: Έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA).
2008: Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας ζητάει με αίτημά του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την «εστία όλων των μη κοσμικών ενεργειών». Ζητεί, επίσης, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ηγετών του, μεταξύ των οποίων και του πρόεδρου της Δημοκρατίας.
2009: Ο πρώην κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον τιμάται μεταθανατίως με ένα αστέρι στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Φήμης στο Λος Άντζελες.
2010: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ (Eyjafjallajokull) της Ισλανδίας. Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύει καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και καθηλώνει στο έδαφος τα αεροσκάφη, καθώς τις επόμενες ημέρες κλείνει ο εναέριος χώρος των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Τα προβλήματα στις πτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερα και από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
2010: Ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος καλείται σε απολογία στην Ιερά Σύνοδο, επειδή στην περιοχή του έχει δώσει εντολή στους ιερείς να χρησιμοποιούν τη Δημοτική στη Θεία Λειτουργία.
2010: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ πλήττει την απομακρυσμένη επαρχία Τσινγκχάι στη βορειοδυτική Κίνα. Τουλάχιστον 2039 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 12.315 τραυματίζονται.

Γεννήσεις

1629: Κρίστιαν Χάιχενς, βρετανός φυσικός και αστρονόμος, που ανακάλυψε τους δακτυλίους του Κρόνου. (Θαν. 8/7/1695)
1889: Άρνολντ Τόινμπι, άγγλος ιστορικός. (Θαν. 22/10/1975)
1903: Φαϊζάλ Ιμπν Αμπντέλ Αζίζ, γνωστότερος ως Φαϊζάλ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας (1964-1975), πατέρας του σημερινού βασιλιά Φαχντ. (Θαν. 25/3/1975)
1904: Τζον Γκίλγουντ, άγγλος ηθοποιός. (Θαν. 21/5/2000)
1907: Φρανσουά Ντιβαλιέ, γνωστότερος και ως Παπαντόκ, δικτάτορας της Αϊτής. (Θαν. 21/4/1971)
1912: Ρομπέρ Ντουανό, γάλλος φωτογράφος από τους πρωτοπόρους του φωτορεπορτάζ. (Θαν. 1/4/1994)
1925: Ροντ Στάιγκερ, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ το 1967 για την ερμηνεία του στην ταινία Η Ανατομία ενός Εγκλήματος. (Θαν. 9/7/2002)
1927: Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.
1930: Τζορτζ Γκίκας, ελληνοαμερικανός βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος (1983 - 2003).
1933: Μόρτον Σουμπότνικ, αμερικανός συνθέτης.
1935: Λορέτα Λιν, αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι.
1935: Έριχ Φον Ντένικεν, ελβετός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας γνωστός για τους ισχυρισμούς του, σχετικά με εξωγήινες επιρροές πάνω στον ανθρώπινο πολιτισμό.
1936: Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.
1941: Τζούλι Κρίστι, αμερικανίδα ηθοποιός.
1944: Μάικλ Μπριούερ, αμερικανός μουσικός, μέλος του φολκ-ροκ ντουέτου Brewer & Shipley.
1945: Ρίτσι Μπλάκμορ, άγγλος κιθαρίστας των «Deep Purple».
1948: Αναστάσιος Παπαληγούρας, πολιτικός της ΝΔ.
1949: Σόνια Κριστίνα (Λίνγουντ), αμερικανίδα τραγουδίστρια των Curved Air.
1951: Τζούλιαν Λόιντ Γουέμπερ, άγγλος δεξιοτέχνης του τσέλου.
1957: Μιχαήλ Πλετνιόφ, ρώσος πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης.
1965: Μάρτιν Λε Νομπλ, ολλανδός μπασίστας των Porno For Pyros.
1966: Αναστασία (Νατάσα) Παζαΐτη, γιατρός και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
1973: Άντριαν Μπρόντι, αμερικανός ηθοποιός. («Ο πιανίστας»)

Θάνατοι

1759: Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, γερμανός συνθέτης του μπαρόκ. (Γεν. 23/2/1685)
1821: Αναγνώστης Στριφτόμπολας, δάσκαλος από τα Καλάβρυτα και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, που «έπεσε» στη μάχη του Λεβιδίου. (Γεν. 1778)
1843: Γιόζεφ Λάνερ, αυστριακός συνθέτης χορευτικής μουσικής (Γεν. 12/4/1801)
1911: Μαρίνος Κοργιαλένιος, έμπορος και χρηματιστής, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το έθνος. (Γεν. 1829)
1917: Λούντβικ Ζάμενχοφ, γιατρός και φιλόλογος, δημιουργός της γλώσσας Εσπεράντο. (Γεν. 15/12/1859)
1920: Στέφανος Στρέιτ, έλληνας τραπεζίτης, επίτιμος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. (Γεν. 1835)
1930: Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής. (Γεν. 7/7/1893)
1950: Νίκος Μαντζάρογλου, πινγκπονίστας, από τους κορυφαίους που ανέδειξε η ελληνική αντισφαίριση. Ήταν πρωταθλητής Αγγλίας (1927), Γερμανίας (1927-1929) και Ελλάδας (1930-1931), ενώ ήρθε δεύτερος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1932. (Γεν. ?)
1983: Πιτ Φάρντον, άγγλος μπασίστας των Pretenders. (Γεν. 12/6/1952)
1986: Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») (Γεν. 9/1/1908)  [Αποφθέγματα]
2006: Αθανάσιος Μαντέκος, γιατρός, διεθνώς γνωστός στο χώρο της δημόσιας υγείας, λόγω της πρωτοποριακής έρευνάς του για την καταπολέμηση της ελονοσίας. (Γεν. 1903)
2009: Μορίς Ντριόν, γάλλος μυθιστοριογράφος και πρύτανης της Γαλλικής Ακαδημίας. (Γεν. 23/4/1918)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1404#ixzz1s0TYFhCa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου