Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

27 Απριλίου

Γεγονότα


4977 π.Χ: Δημιουργείται το σύμπαν, σύμφωνα με τον γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Κέπλερ. Οι υπολογισμοί του έπεσαν έξω...
1509: Με απόφαση του πάπα Ιουλίου Β', η Βενετία απαγορεύεται να συμμετέχει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις.
1521: Ο πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος σκοτώνεται στις Φιλιππίνες από ντόπιους, υπό τον φύλαρχο Λάπου Λάπου, στη Μάχη του Μακτάν.
1667: Ο άγγλος ποιητής Τζον Μίλτον, τυφλός και πάμπτωχος, πουλά τα δικαιώματα του αριστουργήματός του «Χαμένος Παράδεισος» («Paradise Lost») για 10 λίρες.

1673: Η όπερα του Ζαν Μπατίστ Λουλί «Κάδμος και Ερμιόνη» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1720: Η όπερας του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Radamisto» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1736: Το ανθέμιο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Sing Unto God» ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο του πρίγκηπα της Ουαλίας με την Πριγκίπισσα Αυγούστα της Σαξονίας.
1749: Η «Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1764: Ο Λεοπόλδος Μότσαρτ και ο γιος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους γίνονται δεκτοί σε ακρόαση από τον βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Γεώργιο στο Σεν Τζέιμς Παρκ του Λονδίνο. Για την περίσταση, ο νεαρός Μότσαρτ θα δώσει ένα μικρό ρεσιτάλ ενώπιον του βασιλικού ζεύγους.
1773: Η βρετανική κυβέρνηση ψηφίζει νόμο για το τσάι, ισχυροποιώντας τη μονοπωλιακή θέση της στη αγορά της Νοτίου Αμερικής.

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 έλληνες και άραβες μισθοφόροι. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)

1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του Fur Elise.
1832: Η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος, έπειτα από απόφαση των Προστάτιδων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας).
1840: Θεμελιώνεται το παλάτι του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπου σήμερα στεγάζεται η βρετανική Βουλή.
1854: Το βαλς «Myrthen-Kränze», op.154, του Γιόχαν Στράους κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1865: Το αμερικανικό ποταμόπλοιο «Σουλτάνα» με 2.300 επιβάτες, πιάνει φωτιά στο Μισισιπή, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 1.700 επιβαίνοντες.
1865: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από τον επιχειρηματία Έζρα Κορνέλ και τον εκπαιδευτικό Άντριου Ντίκσον Γουάιτ. Σήμερα είναι ένα από τα πιο ονομαστά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, με 40 Νόμπελ.
1866: Η «Σουίτα για τσέλο και πιάνο», έργο 16, του Καμίγ Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1867: Η όπερα του Σαρλ Γκουνό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1867: Η όπερα του Φραντς φον Ζουπέ «Banditenstreiche» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
1877: Η όπερας του Ζιλ Μασνέ «Ο Βασιλιάς της Λαχώρης» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1886: Το βαλς του Γιόχαν Στράους «Οι κυρίες της Βιέννης» (Wiener Frauen), op.423, κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1893: Ο 20χρονος Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζει στη Μόσχα την όπερα «Αλέκο», που αποτελεί τη διπλωματική εργασία του στο Ωδείο της Μόσχας. Ομόφωνα λαμβάνει το χρυσό μετάλλιο από τους κριτές του. Ο «Αλέκο», βασίζεται σ' ένα ποίημα του Αλέξανδρου Πούσκιν και εκτυλίσσεται σε μια κατασκήνωση τσιγγάνων.
1895: Η σύνθεση του Καμίγ Σεν Σανς «Σουβενίρ από την Ισμαηλία» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1902: Χωροφύλακες, συνεργαζόμενοι με κακοποιούς, λεηλατούν τα ανάκτορα του Τατοΐου.
1907: Η Συμφωνία σε Μι ύφεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Θα διαρκέσουν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1909: Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Χαμίντ Β' ανατρέπεται από τους Νεότουρκους. Τον διαδέχεται ο Μουράτ ο 5ος.
1910: Το κοινοβούλιο του Βελγίου απορρίπτει την πρόταση του σοσιαλιστικού κόμματος για την παροχή γενικού δικαιώματος ψήφου.
1913: Η όπερα του Μπενεντέτο Μαρτσέλο «Αριάνα» κάνει πρεμιέρα στη Βενετία, 186 χρόνια μετά τη σύνθεσή της.
1916: Η όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο «Γκοφρέντο Μαμέλι» κάνει πρεμιέρα στη Γένοβα.
1925: Υπογράφεται το διάταγμα για την ίδρυση Επαγγελματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο.
1926: Η σύνθεση του Γουίλιαμ Γουόλτον «Facade» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1928: Το μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Απόλλων Μουσηγέτης» κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1929: Η σύνθεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Rag-Time» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1931: Ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την οργάνωση της ελληνικής αεροπορίας και άμυνας.
1937: Οι αμερικανοί εργαζόμενοι αποκτούν κοινωνική ασφάλιση.
1937: Το μπαλέτου του Ιγκόρ Στραβίνσκι «The Card Deal» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1940: Ο υπαρχηγός του Χίτλερ, Χάιντς Χίμλερ, διατάζει τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.
1941: Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί με δηλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.
1941: Ο Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει στο κενό από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος με την Ελληνική Σημαία, λίγο προτού οι Γερμανοί υψώσουν τη σβάστικα στον Ιερό Βράχο.Πάντως η ιστορική ύπαρξή του αμφισβητείται.
1945: Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από ιταλούς παρτιζάνους.
1945: Η εφημερίδα του Ναζιστικού κόμματος The Völkischer Beobachter αναστέλλει την έκδοσή της.
1950: Καθιερώνεται με νόμο το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική (Group Areas Act).
1950: Η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
1952: Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1956: Ο αμερικανός πρωτοπυγμάχος βαρέων βαρών Ρόκι Μαρτσιάνο εγκαταλείπει την ενεργό δράση αήττητος. Έδωσε 49 αγώνες, από τους οποίους κέρδισε με νοκάουτ τους 43.
1957: Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του εκτός ΗΠΑ, ο Έλβις Πρίσλεϊ δίνει συναυλία στο Τορόντο του Καναδά, φορώντας το χρυσό λαμέ κουστούμι του για τελευταία φορά.
1960: Το Τόγκο κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1960: Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.
1961: Η Σιέρα Λεόνε κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.
1963: Ο Αμερικανός Μπράιαν Στέρνμπεργκ περνάει στο επί κοντώ τα 5 μ. Είναι η χρονιά που εισάγονται τα πλαστικά κοντάρια και γρήγορα οι επιδόσεις θα εκτιναχθούν. Στις 24 Αυγούστου ο Αμερικανός Τζον Πένελ θα ανεβάσει το ρεκόρ στα 5,20 μ.

1964: Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.
1966: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι του Τζον Λένον I'm Only Sleeping στα στούντιο Άμπεϊ του Λονδίνου.
1973: Ο Γκρομίκο και ο Αντρόποφ αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στην ηγεσία του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που σημειώθηκε στην ΕΣΣΔ από την εποχή που ανατράπηκε ο Χρουστσόφ.
1975: Οι Pink Floyd ολοκληρώνουν τις εμφανίσεις τους στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συναυλιών που έδωσαν, συνελήφθησαν 511 άτομα για κατοχή μαριχουάνας.
1976: Οι τελωνειακοί στα ρωσοπολωνικά σύνορα συλλαμβάνουν τον Ντέιβιντ Μπάουι, όταν βρίσκουν στις αποσκευές του βιβλία ναζιστικού περιεχομένου. Ο Μπάουι ισχυρίζεται ότι είναι υλικό για μία ταινία σχετικά με τον Γκέμπελς.
1977: Το Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 του Κζίστοφ Πεντερέτσκι κάνει πρεμιέρα στη Βασιλεία.
1978: 51 άτομα χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας δυστυχήματος σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
1978: Ο αφγανός πρόεδρος Σαρντάρ Μοχάμεντ Ντάουντ δολοφονείται σε πραξικόπημα που διοργάνωσαν κομμουνιστές επαναστάτες.
1981: Η αμερικανική εταιρεία XeroxPARC παρουσιάζει το πρώτο ποντίκι προσωπικού υπολογιστή, που ανακάλυψε 17 χρόνια πριν ο δρ Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ.
1981: Ο Ρίγκο Σταρ παντρεύεται την ηθοποιό Μπάρμπαρα Μπαχ, ένα από τα κορίτσια των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.
1987: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα στον αυστριακό καγκελάριο και πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1990: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους 150 βουλευτές του κόμματος, τον μουσουλμάνο βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και τον βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Θεόδωρο Κατσίκη.
1991: Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.
1991: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Tetora» κάνει πρεμιέρα στο Βίτεν της Γερμανίας.
1992: Η Ρωσία και 12 ακόμη πρώην Σοβιετικές Δημοκρατικές καταφέρνουν να ενταχθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
1992: Αεροπλάνο που μεταφέρει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια πέφτει στον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 30 επιβαίνοντες.
1992: Η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, αποτελούμενη από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ανακηρύσσεται από τους βουλευτές της επίσημο κράτος.
1993: Το 99,8% των κατοίκων της Ερυθραίας ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από την Αιθιοπία.
1993: Ημιεπίσημες αντιπροσωπείες από την Ταϊβάν και την Κίνα συναντώνται στη Σιγκαπούρη, για πρώτη φορά από το 1949, πραγματοποιώντας ένα βήμα προς την εκτόνωση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.
1993: Ο Πρινς δηλώνει ότι αποσύρεται από τη δισκογραφία και επικεντρώνεται στο κινηματογράφο.
1994: Τίθεται σε λειτουργία ο «Μετροπόντικας», το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας.
1994: Κηδεύεται ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ενταφιάζεται στην αυλή της βιβλιοθήκης που φέρει το όνομά του στην Καλιφόρνια.
1996: Η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στο Λίβανο με την κωδική ονομασία «Τα σταφύλια της οργής» λήγει μετά από 16 ημέρες έντονων βομβαρδισμών.
1996: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι έλληνες τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάιρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
1998: Το ιστορικό Β' Σώμα Στρατού μετατρέπεται σε σύγχρονη στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης. Το Σώμα αναθέτει τη ζώνη ευθύνης του σε άλλους σχηματισμούς και αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του, «να επιχειρεί ταχέως με την κατάλληλη δύναμη, οπουδήποτε απαιτηθεί».
1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας σκοτώνει μία υπάλληλο εταιρίας πληροφορικής και τραυματίζει ελαφρά ένα συνάδελφό της. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες».
1999: Αποφασίζεται από την ομοσπονδία ποδηλασίας στη Λωζάνη ο έλεγχος των ποδηλατών για χρήση απαγορευμένων ουσιών με αναλύσεις αίματος, την πρώτη μέρα κάθε αγώνα και τυχαία τεστ κατά τη διάρκεια των μεγάλων σιρκουί στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
1999: Η αγγλική ροκ μπάντα The Verve ανακοινώνει τη διάλυσή της.
1999: Η Άγη Κασούμη κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Σεούλ. Στο πιστόλι πετυχαίνει επίδοση με 584/600 και στα τελικά φτάνει τους 684,8 πόντους με τις 10 επιπλέον βολές. Πρώτη ανακηρύσσεται η Κινέζα Chow Ying με 693,2 και δεύτερη η Γεωργιανή Salugwadze Nino με 686,9 βαθμούς.
1999: Ο γηραιότερος ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής και κάτοχος πολλών διακρίσεων (πρώτος σε λεπτά συμμετοχής και κλεψίματα, δεύτερος σε εύστοχα τρίποντα και αριθμό αγώνων) Joan Creus της Μανρέσα, ανακοινώνει την αποχώρησή του, σε ηλικία 43 ετών.
2002: Η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52') και Ίβιτς (83'), ενώ για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε στο 70' ο Τζιοβάνι.
2003: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «American Life».
2003: Η σύνθεση του Μάικλ Νάιμαν «A Child's View of Color» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
2005: Το επιβατικό σούπερ-τζάμπο Airbus 380 εκτελεί την παρθενική πτήση του στην Τουλούζη της Γαλλίας.
2007: Η Διεθνής Αμνηστία ανακοινώνει ότι το 2006 μειώθηκε ο αριθμός των εκτελέσεων και των θανατικών ποινών σε σχέση με το 2005. Ο αριθμός των εκτελέσεων και των θανατικών ποινών ανήλθε στους 1.591 σε 25 χώρες για το 2006, ενώ το 2005 ήταν 2.148.
2007: Οι αρχές της Εσθονίας απομακρύνουν το άγαλμα του Σοβιετικού Στρατιώτη από το κέντρο του Ταλίν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
2009: Επιβεβαιώνεται ότι η γρίπη των χοίρων έφτασε στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα στη γηραιά ήπειρο ανιχνεύτηκε σε ασθενή στην Ισπανία, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μεξικό, όπου οι νεκροί είναι πλέον περισσότεροι από 100.
2010: Με αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, διαγράφεται οριστικά από μέλος της ΝΔ ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, με το σκεπτικό ότι «προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος».
2010: Η υπηρεσία DARPA (Defense Advanced Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου παρουσιάζει το τεχνολογικό πρόγραμμά της με την ονομασία Transformer που έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου τζιπ με πτητικές ικανότητες.
2010: Ομάδα Κινέζων και Τούρκων ερευνητών ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την κιβωτό του Νώε στο Αραράτ! Η χρονολόγηση με άνθρακα που έγινε στα ευρήματα της ομάδας δίνει ηλικία 4.800 χρόνια που πιστεύουν ότι συμπίπτει με την περίοδο του κατακλυσμού.
2010: Ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «junk».

2010: Με τη συνδρομή πολλών σταρ του Χόλιγουντ διασώζεται το σήμα - κατατεθέν της πόλης, που τέθηκε σε κίνδυνο όταν ο λόφος πάνω από αυτό βγήκε προς πώληση. Το μεγαλύτερο ποσό, 900.000 δολάρια, προσέφερε ο Χιου Χέφνερ του Playboy.

Γεννήσεις


1737: Έντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του μνημειώδους έργου Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 16/1/1794)
1759: Μέρι Γούλστονκραφτ, βρετανίδα συγγραφέας και φεμινίστρια. (Θαν. 10/9/1797)
1767: Αντρέας Ρόμπεργκ, γερμανός βιολονίστας και συνθέτης (Θαν. 10/11/1821)

1770: Έντουαρντ Κόντριγκντον, βρετανός ναύαρχος, διοικητής της αγγλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 28/4/1851)

1791: Σάμιουελ Μορς, αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς. (Θαν. 2/4/1872)
1812: Φρίντριχ φον Φλότοφ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 24/1/1883)

1820: Χέρμπερτ Σπένσερ, άγγλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, από τους θερμούς υποστηρικτές των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου περί της εξέλιξης των ειδών και συνιδρυτής του περιοδικού Economist. (Θαν. 8/12/1903)  [Αποφθέγματα]

1822: Γιουλίσες Γκραντ, 18ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 23/7/1885)  [Αποφθέγματα]
1883: Nick the Greek, ψευδώνυμο του Νικόλαου Δάνδολα, ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικανική ιστορία. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή έπαιζε πόκερ επί οκτώ ημέρες συνεχόμενα. (Θαν. 25/12/1966)
1893: Ντραγκολιούπ (Ντράζα) Μιχαήλοβιτς, σέρβος στρατηγός, ηγέτης της φιλοναζιστικής οργάνωσης «Τσέτνικς», που εκτελέστηκε από τους κομουνιστές του Τίτο. (Θαν. 17/7/1946)
1899: Γουόλτερ Λαντζ, αμερικανός καρτουνίστας. (Γούντι ο Τρυποκάρυδος) (Θαν. 22/3/1994)

1903: Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής πολιτικός, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ της περίοδο 1935-1956, μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. (Θαν. 8/8/1973)
1906: Γιώργος Θεοτοκάς, έλληνας λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας (Θαν. 30/10/1966)
1913: Λουτς Λονγκ, γερμανός αθλητής του άλματος εις μήκος, ο μεγάλος αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο τελικό του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. (Θαν. 14/7/1943)
1920: Γκουίντο Καντέλι, ιταλός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 24/11/1956)
1927: Κορέτα Σκοτ Κινγκ, σύζυγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων στην Αμερική. (Θαν. 30/1/2006)
1931: Ιγκόρ Όιστραχ, ουκρανός βιολονίστας.
1932: Ανούκ Εμέ, γαλλίδα ηθοποιός.
1932: Κέισι Κέισαμ, αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός.

1935: Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης. (Ο Θίασος) (Θαν. 24/1/2012)
1947: Πίτερ Χαμ, ουαλός τραγουδοποιός, μέλος των συγκροτημάτων Badfinger και The Iveys. Έμεινε στην ιστορία της λαϊκής μουσικής για το τραγούδι "Without You", που έγραψε μαζί με τον Τομ Έβανς το 1970 και θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα της power pop. (Θαν. 24/4/1975)
1947: Γκόρντον Χάσκελ, ελληνικής καταγωγής άγγλος τραγουδιστής των King Crimson. Το πραγματικό του όνομα είναι Γκόρντον Χιονίδης.
1948: Κέιτ Πίρσον, αμερικανίδα τραγουδίστρια των B-52's.
1951: Πολ Φρέιλι, αμερικανός κιθαρίστας των Kiss.
1952: Άρι Βατάνεν, φιλανδός οδηγός ραλί.
1959: Μάρκο Πιρόνι, άγγλος κιθαρίστας των Adam And The Ants. Δούλεψε επίσης με τη Σινίντ Ο' Κόνορ και τους Siouxsie and The Banshees.
1978: Σεμπαστιάν Ρομέρο, αργεντίνος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό.
1979: Γουίλ Μπόιντ, αμερικανός κιθαρίστας των Evanescence.

Θάνατοι

1124: Αλέξανδρος Α', βασιλιάς της Σκωτίας (1107-1124). (Γεν. 1078)
1521: Φερδινάνδος Μαγγελάνος, πορτογάλος εξερευνητής. (Γεν. 1480)

1864: Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1794)

1882: Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος. (Γεν. 25/5/1803)  [Αποφθέγματα]
1915: Αλεξάντερ Σκριάμπιν, ρώσος βιρτουόζος του πιάνου και συνθέτης. (Γεν. 6/1/1872)
1937: Αντόνιο Γκράμσι, ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος, από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. (Γεν. 22/1/1891)

1941: Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας. (Γεν. 1874)
1959: Γκόρντον Άρμστρονγκ, αμερικανός εφευρέτης της θερμοκοιτίδας. (Γεν. ?)
1972: Κβάμε Νκρούμα, πρώτος πρόεδρος της μεταποικιακής Γκάνας και εισηγητής του πολιτικού κινήματος του Παναφρικανισμού. (Γεν. 21/9/1909)
1989: Κενοζούκε Ματσούσιτα, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. (Panasonic, Technics κλπ.) (Γεν. 27/11/1894)
1992: Ολιβιέ Μεσιάν, γάλλος πρωτοποριακός συνθέτης. (Γεν. 10/12/1908)
1995: Άγγελος Αγγελόπουλος, καθηγητής οικονομικών, ακαδημαϊκός και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. (Γεν. 1904)
1998: Κάρλος Καστανέδα, μεξικάνος συγγραφέας και μυστικιστής. («Ταξίδι στο Ιξτλάν») (Γεν. 25/12/1931)
2001: Άλκης Αγγέλου, κριτικός, λογοτέχνης και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ερμής». (Γεν. 4/4/1928)
2002: Ρουθ Χάντλερ, αμερικανίδα επιχειρηματίας, πρόεδρος της εταιρεία παιχνιδιών Mattel (Barbie). (Γεν. 4/11/1916)
2007: Μστίσλαβ Ροστροπόβιτς, ρώσος βιολοντσελίστας. (Γεν. 27/3/1927)

2008: Μάριος Τόκας, κύπριος μουσικοσυνθέτης. (Γεν. 8/6/1954)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2704#ixzz1tEvWL8hS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου