Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ... ΕΛΛΑΔΑ !


Πάσχα στην Ελλάδα! Που έχουν τις ρίζες τους τα ομορφότερα ελληνικά έθιμα;

Πασχα στην Ελλαδα! Που εχουν τις ριζες τους τα ομορφοτερα ελληνικα εθιμα;
Καλωσορίζουμε την Άνοιξη! Μια ανάσα από το Πάσχα ταξιδεύουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα και σας φέρνουμε νέα για τα πιο ιδιαίτερα έθιμα που θα συναντήσετε σε κάθε γωνιά της! Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης είναι γεγονός και εσείς καλείστε να τη ζήσετε όπου κι' αν βρεθείτε...


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΡΑΧΩΒΑ
Αγώνες δρόμου από τους γέροντες!
Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γίνεται ανήμερα του Πάσχα με τη συνοδεία 500 ατόμων,ντυμένα με παραδοσιακές στολές! Την επόμενη ημέρα σειρά έχουν οι αγώνες δρόμου που γίνονται από τους γέροντες και ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να ολοκληρωθούν στο λόφο! Το απόγευμα το κέντρο της πόλης γεμίζει με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τοπικούς συλλόγους!

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Το έθιμο του λάκκου αναβιώνει!
Το έθιμο του «λάκκου» στη Λειβαδιά κάθε χρόνο το αγκαλιάζουν όλοι οι κάτοικοι, νέοι και γέροι! Μετά το τέλος της Ανάστασης οι κάτοικοι ετοιμάζουν τη φωτιά, ένας κάνει το σταυρό του και η φωτιά ανάβει με το άγιο φως της Αναστάσεως! Πριν το ξημέρωμα όλοι οι λάκκοι είναι έτοιμοι για να ψήσουν τα αρνιά και οι καπνοί είναι τόσο μεγάλοι που καλύπτουν τον ουρανό και τον ήλιο! Το γλέντι ξεκινά και παραδοσιακοί χοροί συνοδεύουν το συμπόσιο!

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο σαϊτοπόλεμος στο επίκεντρο!
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ένα έθιμο που κρατάει γερά από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, τα επονομαζόμενα «μπουλούκια», είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της μεγαλούπολης! Περι τίνος πρόκειται; Οι διαγωνιζόμενοι, φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή κατασκευές από χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται στο γνωστό σαϊτοπόλεμο!
ΘΡΑΚΗ
Ο Ιούδας στη πυρρά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά στην κωμόπολη Μέτρες της Θράκης βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν από τα σπίτια κλαδιά για το ομοίωμα του Ιούδα που θα καεί την επόμενη ημέρα στον Επιτάφιο! Μόλις φτάσει εκείνη η ημέρα και ο ιερέας διαβάσει το σχετικό Ευαγγέλιο, οι ντόπιοι ανάβουν τη φωτιά και μετά παίρνουν μια χούφτα από τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα! Το Μεγάλο Σάββατο όλη συγκεντρώνονται στην εκκλησία για το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και πριν ακουστεί ο θόρυβος από τα βεγγαλικά έχει καλύψει κάθε φωνή!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Χαλκιδική
Ας αρχίσουν οι ατέλειωτοι χοροί!
Στη Ιερισσό, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, όλοι κατευθύνονται στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους για να αναπαραστήσουν για ακόμη μια φορά το έθιμο «ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ' ΑΛΩΝΙ». Οι γεροντότεροι του χωριού αρχίζουν τον χορό, έπειτα μπαίνουν σ' αυτόν όλοι οι κάτοικοι και ο χορός αγγίζει σε μήκος ακόμη και τα τετρακόσια μέτρα! Τα Πασχαλινά τραγούδια δίνουν εορταστικό κλίμα και το έθιμο τελειώνει με τον «ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου περιμένουν... δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Στα μισά του τραγουδιού οι χορευτές αλλάζουν βηματισμό ώστε να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά μοιράζονται στους παρευρισκομένους ενώ ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Το Πάσχα στα χέρια... των ανύπαντρων γυναικών!
Την Μ. Πέμπτη, το βράδυ, οι επιτάφιοι αποκτούν την πιο όμορφη εικόνα τους από τις ανύπαντρες γυναίκες που τους στολίζουν με υφασμάτινα λουλουδάκια τα οποία προετοιμάζουν όλη την Σαρακοστή!Την Μ. Παρασκευή το βράδυ οι ντόπιοι τραγουδούν μελωδίες και γίνεται η συνάντηση των Επιταφίων!

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΚΥΘΝΟΣ
Δίνουν γαμήλιο όρκο σε μια... κούνια!
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σύμφωνα με το έθιμο του «συχώριου», κατευθύνονται προς τις εκκλησίες με ψητά, κρασί και ψωμί που έχει «διαβάσει» ο παπάς όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού! Την Κυριακή του Πάσχα η ατμόσφαιρα είναι εύθυμη παντού και έτσι στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!!!
ΠΑΡΟΣ
Ρωμαίοι εμφανίζονται στην κορυφή του βουνού...!
Ο επιτάφιος της Μάρπησσας ζωντανεύει κυριολεκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Πραγματοποιούνται συγκεκριμένα 15 στάσεις κατά την διάρκεια της τελετής και σε κάθε μια από αυτές παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν και από μια σκηνή!
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΠΑΤΜΟΣ

Το Μυστικό Δείπνο αναβιώνει...

Η Πάτμος το Πάσχα κλέβει τις εντυπώσεις με τα πασχαλινά της έθιμα από τη Μεγάλη Πέμπτη και την τελετή του Νιπτήρα, που αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου! Ο Ηγούμενος, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα,όπως ακριβώς ο Ιησούς με τους μαθητές του και έπειτα, κατευθυνόμενος προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζει στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση πραγματοποιείται με όλες τις τιμές ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και ο ηγούμενος μοιράζει στους πιστούς κόκκινα αυγά.
ΡΟΔΟΣ (ΙΑΛΥΣΟΣ)
Τραγουδώντας... το Πάσχα!
Στην Ιαλυσό της Ρόδου, το Σάββατο του Λαζάρου πιτσιρίκια τριγυρνούν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας και μαζεύοντας αυγά και χρήματα για την εκκλησία! Οι γυναίκες μπαίνουν από νωρίς στην κουζίνα για να φτιάξουν τα επονομαζόμενα Λαζαράκια, που συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου και οι άντρες μένουν μακριά από τα χωράφια τους έστω για μια ημέρα αφού όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραίνοταν!
ΚΩΣ
Μυρίζει μπαρούτι...
Χαλάει ο κόσμος στη Κω... το Πάσχα αφού τα πιο ιδιαίτερα έθιμα μυρίζουν... μπαρούτι! Τα παιδιά παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού. Έπειτα, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει και να προκαλέσει ένα εκκωφαντικό θόρυβο που αφυπνίζει τις καρδιές όλων! Επίσης, πολλοί ντόπιοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φυτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, για να προεξέχει το φυτίλι και το ανάβουν από την ώρα που ο παπάς λεει το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Το Μεγάλο Σάββατο η εκκλησία μοσχοβολάει Λαμπρή, ένα μωβ αρωματικό λουλούδι, και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν νόστιμο γεμιστό αρνί και λαμπρόπιτες!
ΧΙΟΣ
Λάμπει ο ουρανός από το ρουκετοπόλεμο!

Ένας λόγος για να βρεθεί κάποιος στη Χίο το Πάσχα είναι φυσικά ο ρουκετοπόλεμος! Ένα έθιμο που κρατά χρόνια, από την Τουρκοκρατία..., και αγαπούν οι ντόπιοι όσο κανένα άλλο! Πλέον οι αυτοσχέδιες ρουκέτες και βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό προσφέροντα ένα φαντασμαγορικό θέαμα που αξίζει να ζήσετε ακόμη και μόνο ως θεατές! Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα μάλιστα είναι στους πρόποδες του όρους Αίπους, στην εκκλησία του Αγίου Μακαρίου!
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Βρέχει στάμνες από τα μπαλκόνια...

Το καλοκαίρι στην Κέρκυρα ξεκινά από νωρίς, από το Πάσχα όπου όλοι καταφθάνουν για να απολαύσουν τα πιο ιδιαίτερα έθιμα! Την Μ. Παρασκευή λοιπόν, από το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά όλων των επιταφίων και τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης, στην περιοχή Σπηλιάκοντά στο Παλιό Λιμάνι. Τρείς φιλαρμονικές μαγεύουν με τις μελωδίες τους προκαλώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Στις 6 το πρωί στην Παναγία των Ξένων, ανα καταφέρετε να ξυπνήσετε, θα ζήσετε το έθιμο του σεισμού! Οι εκκλησιαζόμενοι χτυπούν τα στασίδια και τα πόδια τους δυνατά στο έδαφος, προσομοιάζοντας έτσι το γεγονός με την Ανάσταση!Στις 9 το πρωί μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τη λιτανεία της εικόνας και του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που περνάει μαζί με τον επιτάφιο του! Στις 11 το πρωΐ του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση και όταν τελειώνει η ακολουθίαστη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους με νερό, με μεγάλο κρότο. Οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται και πάλι στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια! Μη χάσετε τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης και ιδιαίτερα εδέσματα που σερβίρονται! Την Κυριακή του Πάσχα ιδιαίτερο είναι το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, τα τσόφλια των οποίων κολλάνε στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους για να είναι ευλογημένη η σοδειά!
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Λευκά περιστέρια θα... σημάνουν το Πάσχα!
Το Ζακυνθινό Πάσχα ξεχωρίζει και φημίζεται για τα έθιμα του! Ξεκινώντας λοιπόν από το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη τηνπόλη. Μόλις ανατείλει ο ήλιος του Μεγάλου Σαββάτου, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέριαμε το άκουσμα της του πρώτου χτύπου της καμπάνας. Παράλληλα, οι δρόμοι του νησιού γεμίζουνμε σπασμένα πήλινα αφού όλοι οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο μπαλκόνι τους για το παραδοσιακό σπάσιμο... αυτών! Και αν όταν βρεθείτε εκεί ακούσετε πολύ συχνά τη λέξη αντέτια, μη παραξενευτείτε...Οι ντόπιοι εννοούν τα έθιμα!
ΛΕΥΚΑΔΑ
Έθιμα μετά μουσικής!
Στην Λευκάδα η Φιλαρμονική συνοδεύει τα πιο όμορφα έθιμα του νησιού! Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεταιη περιφορά των επιταφίων των ενοριών με τη συνοδεία της και το Μεγάλο Σάββατο στους δρόμους της πόλης επίσης παίζει χαρούμενους σκοπούς ενώ οι νοικοκυρές ξεοφρτώνονται... κάθε τι πήλινο πετώνταςτο από το μπαλκόνι τους!
ΚΡΗΤΗ
Η νύχτα γίνεται... μέρα και η καμπάνα δεν σταματά να χτυοπά!

Στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού ανυπομονούν για ένα πράγμα μόνο, το κάψιμοτου Ιούδα και το χτύπημα της καμπάνας! Ανήμερα της Ανάστασης μαζεύουν ξύλα, δημιουργούν έναβουνό από αυτά μπροστά στο προαύλιο της εκκλησίας και στην κορυφή του τοποθετούν ένα σκιάχτροπου υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας! Μόλις ακουστεί το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ βάζουν φωτιά και τον καίνε.Τα πυροτεχνήματα κάνουν τη νύχτα ημέρα και η καμπάνα του χωριού χτυπά ασταμάτητα. Μάλιστα, ταπαλαιότερα χρόνια η καμπάνα δεν σταματούσε να χτυπά για 3 μερόνυχτα αφού οι κάτοικοι το είχαν για καλό!

ΥΔΡΑ
Ένας επιτάφιος... στη θάλασσα!
Μεγάλη Παρασκευή στην Ύδρα και όλοι ετοιμάζονται για το πιο όμορφο έθιμο του Πάσχα! Η συνοικί Καμίνι γεμίζει από κόσμο που περιμένει με λαχτάρα να δει τον Επιτάφιο να μπαίνει στη Θάλασσα (!)και να διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Έπειτα,οι τέσσερις επιτάφιοι διασταυρώνονται στο κεντρικό λιμάνι και η νύχτα παίρνει φώς από τα χιλιάδες βαρελότα που γεμίζουν τον ουρανό!

Κείμενοζ: Ανθή Παρασκευοπούλου
ΠΗΓΗ:        http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=&id=7226

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου