Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

15 Απριλίου

Γεγονότα

421 π.Χ: Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
1450: Η Μάχη του Φορμινί. Προς το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου, οι Γάλλοι ταπεινώνουν τους Άγγλους, τερματίζοντας τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Γαλλία.
1738: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Ξέρξης» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1738: Κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο ανοιχτήρι.
1739: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Ισραήλ στην Αίγυπτο» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1755: Ο Σάμιουελ Τζόνσον κυκλοφορεί το «Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας», ένα έργο με επιρροή στο χώρο της γλωσσολογίας.
1770: Γίνεται η πρώτη αναφορά, από τον Δρ Τζόζεφ Πρίσλεϊ, ότι πωλείται ένα λαστιχένιο αντικείμενο που σβήνει τα σημάδια από μολύβι. Πρόκειται για τη γόμα.
1802: Ο Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ και η αδερφή του Ντόροθι βρίσκουν μία έκταση με ασφοδέλους, οι οποίοι θα εμπνεύσουν τον πρώτο να συγγράψει το «Περιφερόμουν μόνος σαν σύννεφο» («I wandered lonely as a cloud»).
1806: Η καντάτα του Γιόχαν Νέπομουκ Χούμελ «Άρτεμις και Ενδημίων» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1815: Ο «Ύμνος της Ανεξαρτησίας» του Τζοακίνο Ροσίνι παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με αφορμή μια αποτυχημένη εξέγερση των Ιταλών στην Μπολόνια.
1817: Εγκαινιάζεται το πρώτο σχολείο για κωφούς, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.
1821: Ο Πανουργιάς καταλαμβάνει το κάστρο των Σαλώνων.
1821: Κηρύσσεται η επανάσταση στην Κρήτη.
1821: Ο Μουσταφάμπεης ανακαταλαμβάνει τη Βοστίτσα (Αίγιο).

1825: Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα χρόνο αργότερα με την ηρωική έξοδο.
1831: Ο Έκτορ Μπερλιόζ από την Ιταλία όπου βρίσκεται πληροφορείται ότι η αγαπημένη του Καμίγ Μοκ αρραβωνιάστηκε με τον Καμίγ Πλεγιέλ. Αποφασίζει να επιστρέψει στο Παρίσι και να τους σκοτώσει.
1850: Αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά).
1865: Η σύνθεση του Φραντς Λιστ «Μακάβριος Χορός» («Totentanz») κάνει πρεμιέρα στη Χάγη.
1877: Ένα ατμοκίνητο ελικόπτερο που κατασκεύασε ο ιταλός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Ενρίκο Φορλανίνι ανέρχεται σε ύψος 13 μέτρων και παραμένει στο αέρα για 20 δευτερόλεπτα.
1892: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η εταιρία General Electric.
1901: Κυκλοφορεί η πρώτη αυτοκινούμενη νεκροφόρα.
1901: Ο πάπας Λέων ΙΓ' καταδικάζει την ευρωπαϊκή τάση υπαγωγής της Καθολικής Εκκλησίας στο κράτος.
1902: Το έργο του Μορίς Ραβέλ «Παβάνα για μια νεκρή πριγκίπισσα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1904: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Μπάγερ Λεβερκούζεν, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης της φαρμακοβιομηχανίας Bayer (ασπιρίνη) για να ψυχαγωγούνται οι εργαζόμενοι.

1912: Ο Τιτανικός βυθίζεται, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.
1915: Το μπαλέτο του Μανουέλ ντε Φάλια «Ο μάγος έρωτας» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1915: Ο ρώσος πιανίστας και συνθέτης Αλεξάντρ Σκριάμπιν δίνει το τελευταίο κοντσέρτο του στην Αγία Πετρούπολη.
1918: Η Σονάτα για πιάνο αρ.3 του Σεργκέι Προκόφιεφ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1920: Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.
1923: Η ινσουλίνη γίνεται ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για τους διαβητικούς.
1923: Προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία, στον κινηματογράφο Ριάλτο Θίατερ της Νέας Υόρκης, παραγωγής της εταιρείας Phonophilms του εφευρέτη Λι ντε Φόρεστ.
1927: Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, η Μέρι Πίκφορντ, η Νόρμα και Κόνστανς Τάλματζ είναι οι πρώτες διασημότητες που αφήνουν το αποτύπωμα του ποδιού τους στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το Κινέζικο Θέατρο του Χόλιγουντ.
1927: Ο Σερζ Κουσεβίτσκι διευθύνει την Ορχήστρα της Βοστώνης, στην πρώτη εκτέλεση της συμφωνικής φαντασίας του Φρέντερικ Κόνβερς «Flivver Ten Million» («Δεκάκις εκατομμυριοστό σαραβαλάκι»), που γράφτηκε για να γιορταστεί το δεκάκις εκατομμυριοστό αυτοκίνητο της «Ford».
1930: Το Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται στο μέγαρο του Αρσακείου.
1931: H «Χορευτική Συμφωνία» του Ααρών Κόπλαντ κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1935: Το πρώτο εκκλησιαστικό όργανο χωρίς σωλήνες παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη. Ήταν δημιουργία του νεαρού Λόρενς Χάμοντ και πήρε το όνομά του, «Hammond Organ». Κέρδισε αμέσως την εκτίμηση των μουσικών και η πρώτη παραγγελία ήλθε από τον Τζορτζ Γκέρσουιν.
1939: Ανασκάπτεται στην Πύλο μυκηναϊκό ανάκτορο, που πιθανότατα ήταν το ανάκτορο του Νέστορα.
1941: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με ελικόπτερο, διάρκειας μιας ώρας, με το Vought-Sikorsky VS-300.
1941: Αρχίζει η σύμπτυξη του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, με στόχο την ευθυγράμμιση του μετώπου. Η Βόρεια Ήπειρος, η οποία έχει απελευθερωθεί για τρίτη φορά από τις αρχές του 20ού αιώνα από ελληνικά στρατεύματα (1912, 1915, 1940), εγκαταλείπεται οριστικά.
1943: Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς τη Στουτγάρδη.
1944: Αμερικανά και βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας.
1945: Κοντά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν - Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.

1946: Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.
1948: Το Α' Σώμα Στρατού υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Θρασύβουλου Τσακαλώτου αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) στην περιοχή της Ρούμελης. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Χαραυγή».
1950: Ο Τσακ Κούπερ γίνεται ο πρώτος μαύρος παίκτης που αγωνίζεται στο λευκό, μέχρι τότε, πρωτάθλημα του NBA.
1950: Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.

1951: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι εκλέγονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
1952: Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β52 εκτελεί την παρθενική πτήση του.
1952: Η αμερικάνικη τράπεζα «Franklin National Bank» εκδίδει την πρώτη πιστωτική κάρτα.
1953: Ο πάπας Πίος ΙΒ' εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.
1955: Ο αμερικανός πλασιέ Ρέι Κροτς ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο McDonald's, στο Ντε Πλέινς του Ιλινόι.
1958: Αναπάντεχη εξέλιξη στο ντέρμπι αιωνίων για το Κύπελλο Πάσχα. Με τους παίκτες των δύο ομάδων να εμφανίζονται προκλητικά αδιάφοροι μετά τη διαμόρφωση του 1-1, τον κόσμο να δυσανασχετεί επειδή έχει πληρώσει 20 δραχμές το εισιτήριο και στο 78ο λεπτό τον Λάκη Σοφιανό του Παναθηναϊκού να ρίχνει κουτουλιά στον διαιτητή Δαμαλίτη επειδή έδωσε πέναλτι στον Ολυμπιακό, το παιχνίδι διακόπτεται!
1958: Η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο αγώνα της, νικώντας τον Λίβανο με 68-32.
1959: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το έργο του Ολιβιέ Μεσιάν «Catalogue d'oiseaux» («Κατάλογος των Πουλιών»), ένα έργο για πιάνο, βασισμένο στα τιτιβίσματα των πουλιών.
1965: Η «Αθηναϊκή Λέσχη» και ο «Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών» ιδρύουν την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ.
1965: Η σύνθεση του Χοακίν Ροδρίγο «Ύμνοι των προσήλυτων του Κουμράν» κάνει πρεμιέρα στο Ναό του Αγίου Μιχαήλ της ισπανικής πόλης Κουένσα.
1966: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο «Aftermath».
1966: Οι Buffalo Springfield εμφανίζονται για πρώτη φορά επί σκηνής, ανοίγοντας τη συναυλία των Byrds στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας.
1967: Η Νάνσι και ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών με το τραγούδι «Somethin' Stupid». Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που πατέρας και κόρη πετυχαίνουν ένα τέτοιο κατόρθωμα.
1970: Στη Γαλλία, 15 δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν τη χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας ότι βασανίζει κρατουμένους.
1971: Κηδεύεται στο νησάκι Σαν Μικέλε της Βενετίας ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, δίπλα στον Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, υπό τους ήχους του έργου του «Requiem Canticles».
1972: Η Ρομπέρτα Φλακ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The First Time Ever I Saw Your Face».
1972: Οι Electric Light Orchestra κάνουν το συναυλιακό του ντεμπούτο. Εμφανίζονται στο κλαμπ The Fox and Greyhound στο Κρόιντον του Λονδίνου.
1974: Ο Υβ Τριαντάφυλλος σκοράρει 3 γκολ σε 5 λεπτά και ο Ολυμπιακός νικάει στο Στάδιο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ με 4-0. Είναι η σεζόν που οι ερυθρόλευκοι δημιουργούν ρεκόρ στο πρωτάθλημα με 102 γκολ στο ενεργητικό τους, έναντι 14 (!), ενώ ο Υβ, που του έχει φιλοτεχνήσει το πορτραίτο ο Γιάννης Τσαρούχης το 1973, θα σκοράρει 22, αλλά στο τέλος της περιόδου θα επιστρέψει στη Γαλλία.
1981: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το έργο του αμερικανού μινιμαλιστή συνθέτη Τζον Άνταμς «Harmonium», σε ποίηση της Έμιλι Ντίκινσον.
1982: Εκτελούνται στην Αίγυπτο οι πέντε ισλαμιστές που δολοφόνησαν τον πρόεδρο Σαντάτ.
1982: Ο Μπίλι Τζόελ οδηγώντας τη μοτοσικλέτα του συγκρούεται με αυτοκίνητο στη Νέα Υόρκη. Θα περάσει ένα μήνα στο νοσοκομείο.
1983: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, απονέμει τα Βραβεία Ωνάση στον σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα και στον πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.
1985: Η Νότιος Αφρική, υπό καθεστώς Απαρτχάιντ, καταργεί την απαγόρευση των γάμων μεταξύ λευκών και μαύρων.
1986: Η ελληνική Βουλή αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα τη διεκδίκηση της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 στην Αθήνα.

1986: Η Αμερική βομβαρδίζει τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας αμερικανός πολίτης, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.
1989: Οι Fine Young Cannibals ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «She Drives Me Crazy».
1989: Η Τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ - Νότιγχαμ, καταρρέει η εξέδρα του γηπέδου του Σέφιλντ λόγω υπεράριθμων θεατών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 96 οπαδοί τη Λίβερπουλ και να τραυματιστούν 250.
1989: Αρχίζουν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Οι φοιτητές ζητούν μεταρρυθμίσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε συγκρούσεις με το στρατό, που θα κορυφωθούν στις 4 Ιουνίου 1989.
1989: Το γυναικείο συγκρότημα των Bangles ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Eternal Flame.
1989: Οι Deacon Blue ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ When The World Knows Your Name.
1991: Ο Μάτζικ Τζόνσον φτάνει τις 10.000 ασίστ στην καριέρα του, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Όσκαρ Ρόμπερτσον (9.887). Το ρεκόρ του θα καταρριφθεί αργότερα από τον Τζον Στόκτον των Utah Jazz.
1992: Αρχίζει το εμπάργκο όπλων και αερομεταφορών κατά της Λιβύης που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά την άρνηση της χώρας να παραδώσει δύο υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση κατά επιβατικού αεροπλάνου το 1988.
1992: Στον τελευταίο αγώνα του για το δοκιμαστικό Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός αποσπά ισοπαλία επί ιταλικού εδάφους από τη Σαμπντόρια (1-1) με γκολ του Σπύρου Μαραγκού. Είναι ο 100ός αγώνας του τριφυλλιού σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
1993: Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
1994: Αντιπρόσωποι από 124 χώρες υπογράφουν στο Μαρόκο τη Συμφωνία του Μαρακές, που αναθεωρεί τις συνθήκες της GATT και δημιουργεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με στόχο τη μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.
1994: Ρωσία και Ουκρανία υπογράφουν μια καταρχήν συμφωνία για τη διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
1995: Λήγουν τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν γύρω από την ΑΣΟΕΕ, όταν αναρχικοί που έκαναν αντιρατσιστική πορεία συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και εισέβαλαν στο κτήριο.
1995: Το Ιράκ επικρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για περιορισμένη πώληση πετρελαίου, ως παραβίαση της κυριαρχίας του.
1995: Ο Γιάννης Γκούμας κάνει την πρώτη εμφάνισή του, στον αγώνα πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού με τον Λεβαδειακό (3-0). Ο νεαρός παίκτης προερχόταν από το φυτώριο της Παιανίας και έκανε σπουδαία καριέρα στη θέση του κεντρικού αμυντικού, συνεχίζοντας τη λαμπρή παράδοση των προκατόχων του Λινοξυλάκη, Παπουλίδη, Καψή, Καλιντζάκη και πολλών άλλων «πράσινων» αμυντικών ογκόλιθων.
1996: Η Χάρις Αλεξίου λαμβάνει το γαλλικό βραβείο ADAMI για τον καλύτερο ξένο δίσκο της χρονιάς, για το δίσκο της «Οδός Νεφέλης 88».
1996: Το υπόλοιπο της τέφρας του Τζέρι Γκαρσία διασκορπίζεται κοντά στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο. Ένα μικρό μέρος της τέφρας του είχε διασκορπιστεί στον ποταμό Γάγγη της Ινδίας έντεκα μέρες νωρίτερα. Ο ηγέτης των Grateful Dead είχε πεθάνει στις 8 Αυγούστου του 1995.
1997: Φωτιά σαρώνει μια κατασκήνωση μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Χατζ στη Μέκκα, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 343 πιστοί.
1998: Η όπερα δωματίου του Φίλιπ Γκλας «Monsters of Grace» κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες.
1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο, δυο ομάδες παίζουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός, που προκρίνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά κερδίζοντας στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Φιορεντίνα με 10-3 (1ος αγώνας 5-6), χάνει από τη Μλάντοστ και η Πάτρα, που προκρίνεται στον τελικό του LEN Trophy, νικώντας στον ημιτελικό τη Ρεάλ Κανόε στην παράταση με 7-5 (1ος αγώνας 6-7), χάνει από την Ούιπεστ.
2002: Ένα Boeing 767 των κινεζικών αερογραμμών συντρίβεται στο Πουσάν της Νότιας Κορέας εξαιτίας της βροχής και της ομίχλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 122 άνθρωποι.
2003: Αποπέμπεται από την κυβέρνηση Σημίτη ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος. Η αποπομπή του ήρθε μετά από δημοσίευμα εφημερίδας, που κατηγορούσε τον κ. Μαλέσιο για εύνοια υπέρ της κοινοπραξίας που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
2010: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας χαρακτηρίζει ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών, αφού κρίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
2010: Πραγματοποιείται από το κανάλι ITV στο Μάντσεστερ η πρώτη πολιτική τηλεμαχία στην πολιτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ανάμεσα στους ηγέτες των τριών σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων, Γκόρντον Μπράουν (Εργατικό Κόμμα), Ντέιβιντ Κάμερον (Συντηρητικό Κόμμα) και Νικ Κλεγκ (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα).
2010: Υπερψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ ψηφίζει το ένα τρίτο των άρθρων, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ορισμένες διατάξεις, ενώ το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
2010: Τρεις υπερτυχεροί του Τζόκερ μοιράζονται από περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ είναι το μεγαλύτερο που μοιράστηκε ποτέ από τον ΟΠΑΠ.
2010: Το Twitter δωρίζει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου τα αρχεία με όλα τα δημόσια μηνύματα που ανάρτησαν οι χρήστες του από την ίδρυσή του το 2006. Οι ιστορικοί θα μπορούν έτσι να ανατρέχουν στις διαδικτυακές συζητήσεις για σημαντικά γεγονότα, όπως η εκλογή Ομπάμα και οι πρόσφατες ταραχές στο Ιράν.

Γεννήσεις


1452: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. (Θαν. 2/5/1519)  [Αποφθέγματα]

1489: Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 17/7/1588)
1642: Σουλεϊμάν Β' , σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 22/6/1691)
1683: Αικατερίνη Α', αυτοκράτειρα της Ρωσίας. (Θαν. 17/5/1727)
1707: Λέοναρντ Όιλερ, ελβετός μαθηματικός. (Θαν. 18/9/1783)

1748: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. (Θαν. 25/3/1833)  [Αποφθέγματα]
1800: Τζέιμς Ρος, βρετανός  αξιωματικός του ναυτικού και εξερευνητής. Εντόπισε τον Βόρειο μαγνητικό πόλο και εξερεύνησε την Ανταρκτική. (Γεν. 15/4/1800) (Θαν. 3/4/1862)
1843: Χένρι Τζέιμς, αμερικανός μυθιστοριογράφος. («Το στρίψιμο της βίδας») (Θαν. 28/2/1916)
1856: Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, έλληνας λογοτέχνης, με σημαντική καριέρα στο Παρίσι. (Θαν. 30/4/1910)

1858: Νταβίντ Εμίλ Ντιρκέμ, γάλλος κοινωνιολόγος, από τους ιδρυτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Θαν. 15/11/1917)
1891: Σεργκέι Προκόφιεφ, ρώσος συνθέτης λόγιας μουσικής. («Ο Πέτρος και ο Λύκος») (Θαν. 5/3/1953)
1894: Ελίζαμπεθ Μέι Σμιθ, γνωστότερη ως Μπέσι Σμιθ, αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ και της τζαζ. (Θαν. 26/9/1937)
1894: Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό. (Θαν. 11/9/1971)
1901: Τζο Ντέιβις, βρετανός παίκτης του μπιλιάρδου. Θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου snooker. (Θαν. 10/7/1978)
1912: Κιμ Ιλ Σουνγκ, βορειοκορεάτης κομμουνιστής ηγέτης. (Θαν. 8/7/1994)

1920: Τζορτζ Τζόρτζες, (Γιώργος Γεωργούρας), ομογενής πρώην ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Αυστραλίας και πρώτος πολιτικός ελληνικής καταγωγής που εξελέγη στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας. (Θαν. 24/9/2002)
1924: Σερ Νέβιλ Μάρινερ, βρετανός βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας, ιδρυτής της διάσημης ορχήστρας «Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών».

1935: Σταύρος Παράβας, ηθοποιός. (Θαν. 15/9/2008)
1938: Κλαούντια Καρντινάλε, ιταλίδα ηθοποιός.
1940: Τζέφρι Άρτσερ, βρετανός πολιτικός και συγγραφέας. («Κάιν και Άβελ»)
1944: Ντέιβ Έντμουντς, ουαλός ρόκερ.
1947: Γούλι Γούλστενχολμ, άγγλος τραγουδιστής και κιμπορντίστας του συγκροτήματος Barclay James Harvest. (Θαν. 13/12/2010)
1948: Μάικλ Κέιμεν, αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, διευθυντής ορχήστρας και ενορχηστρωτής, ιδρυτής του συγκροτήματος «New York Rock 'n' Roll Ensemble» στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στο άλμπουμ «Αντικατοπτρισμοί», «Reflections» στην πρωτότυπη εκδοχή του. (Θαν. 18/11/2003)
1958: Νόνη Ιωαννίδου, ηθοποιός.
1959: Έμα Τόμσον, βραβευμένη με Όσκαρ αγγλίδα ηθοποιός.
1962: Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ, μαροκινή αθλήτρια του στίβου. Η πρώτη μουσουλμάνα της Αφρικής, που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (400 μ. εμπόδια το 1984).
1966: Σαμάνθα Φοξ, βρετανίδα τραγουδίστρια.
1968: Εντ Ο' Μπράιαν, άγγλος κιθαρίστας των Radiohead.
1990: Έμα Γουότσον, βρετανίδα ηθοποιός και μοντέλο. («Χάρι Πότερ»)

Θάνατοι

1415: Εμμανουήλ Χρυσολωράς, επιφανής διπλωμάτης του Βυζαντίου και λόγιος. (Γεν. 1355)

1446: Φίλιπο Μπρουνελέσκι, ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός, που έδρασε στην εποχή της πρώιμης αναγέννησης. Έργο του, ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας. (Γεν. 1377)
1764: Ζαν Αντουανέτ Πουασόν, γνωστή ως Μαντάμ ντε Ποπαντούρ, μετρέσα του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου του 15ου επί περίπου 20 χρόνια, με μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της εποχής. (Γεν. 29/12/1721)
1814: Πρίγκηπας Καρλ Φον Λιχνόφσκι, αυστριακός ευγενής και φιλόμουσος, που βοήθησε οικονομικά τους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Μπετόβεν. (Γεν. 21/6/1761)

1865: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Γεν. 12/2/1809)  [Αποφθέγματα]
1874: Γεώργιος Τερτσέτης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής και νομικός. (Γεν. 1800)

1876: Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Γεν. 15/10/1810)

1896: Γεώργιος Βιζυηνός, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 8/3/1849)  [Αποφθέγματα]

1911: Αντουάν Λιμιέρ, γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, πατέρας των αδελφών Λιμιέρ. (Γεν. 31/3/1840)
1942: Ρόμπερτ Μούζιλ, αυστριακός συγγραφέας. («Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες») (Γεν. 6/11/1880)
1967: Τοτό, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του ιταλού ηθοποιού Αντόνιο Φόκας Φλάβιο Άντζελο Ντούκας Κομνένο ντε Κούρτις ντι Μπιζάντζιο Γκαλιάρντι. (Γεν. 15/2/1898)

1980: Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. (Γεν. 21/6/1905)  [Αποφθέγματα]

1986: Ζαν Ζενέ, γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. (Ο σχοινοβάτης, Οι δούλες) (Γεν. 19/12/1910)
1989: Νεσούχι Ερτεγκούν, τουρκοαμερικανός μεγαλοπαράγοντας της δισκογραφίας, ιδρυτής με τον αδελφό του Αχμέτ της Atlantic Records. (Γεν. 26/11/1917)
1990: Γκρέτα Γκάρμπο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον, σουηδή ηθοποιός. (Γεν. 18/9/1905)
1993: Λέσλι Τσάρτερις, άγγλος συγγραφέας αστυνομικών περιπετειών. («Ο Άγιος») (Γεν. 12/5/1907)
1998: Πολ Ποτ, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, που διέπραξαν χιλιάδες φόνους. (Γεν. 19/5/1928)
2001: Τζόι Ραμόουν, αμερικανός μουσικός, ιδρυτής του πανκ συγκροτήματος «Ramones». (Γεν. 19/5/1951)
2008: Μπράιαν Ντέιβισον, άγγλος ντράμερ των Nice. (Γεν. 25/5/1942)
2010: Πίτερ Στιλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πίτερ Ράτατσικ, αμερικανός τραγουδιστής, μπασίστας και συνθέτης του χέβι μέταλ συγκροτήματος Type O Negative. (Γεν. 4/1/1962)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1504#ixzz1sVmn9vgQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου