Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

16 Απριλίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα


1178 π.Χ: Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα των αστρονόμων Μπαϊκούζη και Μαγκνάσκο.

73: Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, έπειτα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
1071: Το Μπάρι καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς του Ροβέρτου Γυισκάρδου, τερματίζοντας τη βυζαντινή κυριαρχία στην Ιταλία.

1346: Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσει στα Σκόπια τη Σερβική Αυτοκρατορία.
1766: Έξι σονάτες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για πληκτροφόρο όργανο και βιολί (Κ. 26-31) παρουσιάζονται στη Χάγη.
1782: Η όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι «Ο Αδριανός στην Συρία» κάνει πρεμιέρα στο Λιβόρνο.
1791: Η Συμφωνία αρ. 40 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη, με τον Αντόνιο Σαλιέρι στο πόντιουμ.
1799: Η Μάχη του όρους Θαβώρ: Οι δυνάμεις του Ναπολέοντα απωθούν τους Οθωμανούς πέρα από τον Ιορδάνη Ποταμό.
1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.
1819: Δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος του μουσικού συγγράμματος του Μούτσιο Κλεμέντι «Gradus ad Parnassum».

1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1821: Η σημαία της Επανάστασης υψώνεται στην Ύδρα.
1827: Η τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδίδεται με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
1827: Το «Οκτέτο σε Φα», D. 803, του Φραντς Σούμπερτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1836: Ο Τζιουζέπε Βέρντι αρραβωνιάζεται τη Μαργκερίτα Μπαρέτσι στο δημαρχείο του Μποσέτο.
1849: Η όπερα του Τζιάκομο Μεγιερμπέερ «Ο προφήτης» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1850: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ γράφει στη γυναίκα του Μίνα για να την πληροφορήσει ότι αποφάσισε να χωρίσουν, έπειτα από 14 χρόνια γάμου. Την εποχή εκείνη ο Βέρντι σχετιζόταν με την Τζέσι Λοσό, αγγλίδα σύζυγο οινέμπορου από το Μπορντό.
1851: Η όπερα του Σαρλ Γκουνό «Σαπφώ» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1854: Το συμφωνικό ποίημα «Μαζέπα» του Φραντς Λιστ κάνει πρεμιέρα στη Βαϊμάρη.
1854: Το Σαν Σαλβαδόρ ισοπεδώνεται από σεισμό.
1861: Ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της συνομοσπονδίας που έχουν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.

1895: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.
1895: Ο Αντονίν Ντβόρζακ, έπειτα από διαμονή τεσσάρων ετών στη Νέα Υόρκη, αφήνει πίσω του το Νέο Κόσμο για μόνιμη εγκατάσταση στην Ευρώπη.
1896: Το κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14, έργο 105, του Αντονίν Ντβόρζακ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1898: Η σύνθεση του Γκαμπριέλ Φορέ «Σισιλιέν», έργο 78, για τσέλο και πιάνο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1902: Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται από τις κροτίδες του Πάσχα στην Ελλάδα.
1903: Επεισόδιο στη συνεδρίαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ο καθηγητής Καλλικούνης ραπίζει τον καθηγητή Πεζόπουλο, ο οποίος τον χτυπά με το μπαστούνι του στο μέτωπο. Αφορμή, η κατάργηση κλινικής του βρεφοκομείου, στην οποία προΐστατο ο Πεζόπουλος. Επεμβαίνουν οι ψυχραιμότεροι, με επικεφαλής τον πρύτανη, και αποκαθιστούν την τάξη.
1903: Τρία νέα τραγούδια του Ραλφ Βον Ουίλιαμς παρουσιάζονται στο Έξετερ: «If I were a Queen», για σόλο φωνή και πιάνο σε στίχους Ροσέτι, «Adieu» και «Cousin Michael» για σόλο φωνή και πιάνο σε στίχους ανωνύμων ποιητών.
1903: Πλήθος Εβραίων δολοφονούνται άγρια κατά τη διάρκεια διωγμού στο Κίσινεφ της Ρωσίας. Οι διώξεις Εβραίων αποτελούν μόνιμο φαινόμενο της 10χρονης βασιλείας του τσάρου Νικολάου Β', τέτοιου είδους σφαγή, όμως, είχε να γίνει από το 1881.
1905: Η σύνθεση του Γκούσταβ Χολστ «Το Τραγούδι του Λοχία» («The Sergeant’s Song») για φωνή και πιάνο κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1905: Ανταρτικό σώμα με δύναμη 150 ανδρών υπό τον Υπολοχαγό Καλομενόπουλο (Νίδα), που βρίσκεται στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο, μετά από προδοσία περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού, με αποτέλεσμα να φονευτούν 6 άνδρες και να αιχμαλωτιστούν άλλοι 45.
1912: Η αμερικανίδα αεροπόρος Χάριετ Κουίμπι ανακηρύσσεται η πρώτη γυναίκα που πιλοτάρισε το αεροσκάφος της πάνω από τη Μάγχη.
1914: Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας.
1919: Ο Μαχάτμα Γκάντι οργανώνει μέρα «προσευχής και νηστείας» στην κατεχόμενη Ινδία, σε απάντηση των αγγλικών σφαγών στο Αμριτσάρ.
1919: Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.
1921: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Σμύρνη για να εξετάσει επιτόπου τη στρατιωτική και διοικητική κατάσταση της Μικράς Ασίας.
1922: Υπογράφεται η συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.
1924: Μεταδίδεται για πρώτη φορά μέσω ραδιοφώνου το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Τα κατά Ματθαίον πάθη».
1925: Οι κομμουνιστές επιτίθενται στον ναό της Αγίας Νεντέλια στη Σόφια και ανατινάζουν τον τρούλο, κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι και να τραυματισθούν 500.
1931: Η σύνθεση του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου «Σερενάτα» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1933: Σημαντική επιτυχία του Παναθηναϊκού επί του Άρη, με σκορ 5-2, σε φιλική συνάντηση που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι Αθηναίοι επιδίωξαν να πετύχουν μεγάλο σκορ, θέλοντας να διασκεδάσουν τη βαρύτατη ήττα τους με 7-0 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας το Μάιο του 1932. Τρία γκολ πέτυχε ο Μίμης Πιερράκος και από ένα ο Σπύρος Υποφάντης και ο Μίμης Σοφιανόπουλος.
1941: Η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Μπέλφαστ της Νοτείου Ιρλανδίας.
1941: Οι αγγλοελληνικές δυνάμεις εγκαθίστανται στη νέα γραμμή άμυνας. Η γερμανική αεροπορία επιτίθεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
1942: Το έργο του Σάμιουελ Μπάρμπερ «Second Essay for orchestra» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1943: Ο ελβετός γιατρός Άλμπερτ Χόφμαν ανακαλύπτει τις ψυχεδελικές ιδιότητες του LSD.
1944: Το «Καλοκαιρινό Κοντσέρτο» («Concierto de estio») του Χοακίν Ροδρίγο κάνει πρεμιέρα στη Λισαβόνα.
1945: Το γερμανικό πλοίο «Γκόγια», που μεταφέρει στρατιώτες και πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα, βυθίζεται από τορπίλη σοβιετικού υποβρυχίου. Πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεσή του για την κατάληψη του Βερολίνου.
1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1947: Έκρηξη σημειώνεται σε πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Τέξας Σίτι στο Τέξας, με αποτέλεσμα 600 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
1949: Ο ινδονήσιος κομουνιστής ηγέτης Σουτάν Ιμπραχήμ Γκελόρ Ντατούκ Ταν Μαλάκα εκτελείται για τις ιδέες του σε ηλικία 54 ετών.
1956: Κυκλοφορεί σε δίσκο το πρώτο τραγούδι του Μπάντι Χόλι «Blue Days, Black Nights».
1956: Ο άγγλος στρατάρχης Χάρτινγκ εξαπολύει άγριο διωγμό κατά της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.
1956: Η Συμφωνία αρ. 6 του Βίνσεντ Περσικέτι κάνει πρεμιέρα στο Σεν Λούις των ΗΠΑ.
1959: Τα μπαλέτα Μπολσόι κάνουν την πρώτη τους αμερικανική εμφάνιση, με παραστάσεις στη Νέα Υόρκη.
1959: Η Συμφωνία αρ. 3 του Νεντ Ρόρεμ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1962: Η σύνθεση του Κζίστοφ Πεντερέτσκι «Πολυμορφία» κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο.
1964: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.
1967: Η σύνθεση του Κζίστοφ Πεντερέτσκι «Μέρες Οργής» («Dies irae») κάνει πρεμιέρα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς.
1967: Το «Κοντσέρτο για Τσέλο και ορχήστρα» του Γκιόργκι Λίγκετι κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1968: Λήγει ο μακρύτερος (6 ώρες και 6 λεπτά) σε διάρκεια αγώνας μπέιζμπολ, που παίζεται νύχτα, μετά από 24 innings, με νικητές τους Houston Astros.
1969: Η σύνθεση του Βίρτζιλ Τόμσον «Fugue and Chorale on Yankee Doodle» κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα.
1969: Ο Ντέσμοντ Ντέκερ με τους Aces ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Israelites». Είναι ο πρώτος τζαμαϊκανός καλλιτέχνης που το καταφέρνει.
1969: Το πολυκατάστημα του Ντιτρόιτ Hudson's αρνείται να διαθέσει το άλμπουμ των MC5 Kick Out The Jams εξαιτίας των προκλητικών του στίχων και το συγκρότημα απαντά με ολοσέλιδη καταχώρηση στην αντιεξουσιαστική εφημερίδα Fifth Estate με τίτλο Fuck Hudson's! και το λογότυπο της δισκογραφικής τους εταιρείας Elektra σε εμφανές σημείο. Το πολυκατάστημα αντιδρά και αποσύρει όλους τους δίσκους της Electra από τα ράφια του, αναγκάζοντας το αφεντικό της Electra, Τζακ Χόλζμαν, να σπάσει το συμβόλαιο με τους MC5.
1970: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Κυβέρνηση της Χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1970: Το τραγούδι των Led Zeppelin Whole Lotta Love γίνεται χρυσό στις ΗΠΑ, αφού πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
1971: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το τραγούδι Brown Sugar. Είναι η πρώτη κυκλοφορία της νεοσύστατης εταιρείας τους Rolling Stones Records.
1972: Το διαστημόπλοιο «Apollo 16» εκτοξεύεται από το Κέιπ Κένεντι της Φλόριντα με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1973: Η καντάτα του Αλμπέρτο Χιναστέρα «Μιλένα» σε κείμενα Φραντς Κάφκα, κάνει πρεμιέρα στο Ντένβερ.
1975: Οι «Ερυθροί Χμερ» του Πολ Ποτ κερδίζουν τον έλεγχο της Καμπότζης, έπειτα από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου. Μετονομάζουν τη χώρα σε Καμπουτσέα και αρχίζουν το κύμα διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων, που θα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.
1979: Τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί και πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει τη Γιουγκοσλαβία.
1981: Η κυβέρνηση Ρίγκαν αρνείται να δεχθεί ως πρόσφυγες τον γιο και τον εγγονό του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Μαξίμ και Ντμίτρι.
1984: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Λειχήνες» («Lichens») κάνει πρεμιέρα στη Λιέγη.
1986: Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Αλεχάντρο Ισις, πιάνεται για δεύτερη φορά ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Δεν τιμωρείται, μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας, Manfred Donike. Ο Isis είχε βρεθεί ντοπαρισμένος για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες, στις 26 Ιανουαρίου 1986, αλλά είχε αθωωθεί, επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου.
1990: Ο μαύρος νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία μετά την αποφυλάκισή του, εμφανίζεται σε μια ποπ συναυλία που γίνεται προς τιμή του, ενώπιον 72.000 θεατών στο Γουέμπλεϊ. Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι Simple Minds, Neil Young, Lou Reed, Tracy Chapman and Peter Gabriel.
1992: Μετά το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.
1993: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου, προειδοποιεί ότι θα αρθεί το εμπάργκο όπλων προς τη Βοσνία, αν οι Σέρβοι δεν σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Μουσουλμάνων.
1993: Ο Ντέιβιντ Λι Ροθ συλλαμβάνεται σε πλατεία της Νέας Υόρκης, επειδή επιχείρησε να αγοράσει μαριχουάνα αξίας 10 δολαρίων.
1993: Οι Σερβοβόσνιοι συμφωνούν να επιτρέψουν στα καναδικά ειρηνευτικά στρατεύματα να εισέλθουν στον πολιορκημένο μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα.
1993: Το Βέλγιο αναγνωρίζει «ντε φάκτο» την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1993: Διοργανώνεται συναυλία για την Ημέρα της Γης στο Hollywood Bowl του Λος Άντζελες, με την παρουσία των Πολ Μακάρτνεϊ, Ρίνγκο Σταρ, Ντον Χένλεϊ και Στιβ Μίλερ. Είναι η πρώτη κοινή εμφάνιση του Μακάρτνεϊ με μέλος των Beatles από το 1965.
1994: O Πρινς ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Most Beautiful Girl In The World».
1994: Η Τζάκι Κένεντι - Ωνάση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορνέλ για αντικαρκινική θεραπεία.
1995: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Μπαμούτ στην Τσετσενία, το τελευταίο οχυρό των αυτονομιστών.
1995: Το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσέιν και απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα του ΟΗΕ, που επιτρέπει στο Ιράκ την περιορισμένη εξαγωγή πετρελαίου με αντάλλαγμα τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων.
1997: Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στη Μάλτα σηματοδοτεί την έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
1998: Ένας από τους χειρότερους ανεμοστρόβιλους στην ιστορία, πλήττει το Νάσβιλ του Τενεσί, προκαλώντας μεγάλης έκτασης ζημιές.
2001: Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2001: Ο Τζον Κοριλιάνο βραβεύεται με Πούλιτζερ για το έργο του «Συμφωνία αρ. 2».
2002: O Παναθηναϊκός εγκαινιάζει στην Παιανία το πρώτο μουσείο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας.
2003: Ο θρύλος του ροκ εν ρολ Τζέρι Λι Λιούις καταθέτει αγωγή διαζυγίου κατά της έκτης γυναίκας του.
2003: Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών (82ο) - Γυναικών (16ο) που διεξάγεται στο Λουτράκι, η ελληνική ομάδα Άρσης Βαρών κατατάσσεται 7η με 397 βαθμούς, κερδίζοντας τρία χρυσά, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια.
2003: Υπογράφεται στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων χωρών - μελών, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.
2005: Το άλμπουμ των Radiohead «OK Computer» ψηφίζεται ως το καλύτερο όλων των εποχών από τους τηλεθεατές του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Channel 4. Στη δεύτερη θέση οι U2 με το «The Joshua Tree» και στην τρίτη οι Nirvana με το «Nevermind».
2007: Μακελειό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Ασιάτης πυροβολεί και σκοτώνει 36 φοιτητές.
2010: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνει τα σχέδιά του για αποστολή επανδρωμένου διαστημόπλοιου που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη γύρω στο 2035 και τελικά θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη.

2010: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.
2010: H Lady Gaga καταρρίπτει το ρεκόρ θεατών στο YouTube και γίνεται η «Βασίλισσα του YouTube», με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο θεάσεις.

Γεννήσεις


1838: Ερνέστ Σολβέ, βέλγος χημικός, βιομήχανος και κοινωνιολόγος, ο δημιουργός της ανθρακούχου σόδας. (Θαν. 26/5/1922)

1844: Ανατόλ Φρανς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ζακ Ανατόλ Τιμπό, γάλλος συγγραφέας και ποιητής. (Θαν. 12/10/1924)  [Αποφθέγματα]
1867: Γουίλμπουρ Ράιτ, αμερικανός πρωτοπόρος της αεροναυπηγικής. (Θαν. 30/5/1912)
1888: Μιχάλης Δώριζας, έλληνας αθλητής των ρίψεων, δεύτερος ολυμπιονίκης το 1908 στον ακοντισμό. (Θαν. 21/10/1957)

1889: Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός. (Σαρλό) (Θαν. 25/12/1977)

1907: Ζοζέφ Αρμάν Μπομπαρντιέ, καναδός εφευρέτης του snowmobile και επιχειρηματίας. Ίδρυσε την Bombardier, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και τα Learjet. (Θαν. 18/2/1964)
1921: Πίτερ Ουστίνοφ, βρετανός ηθοποιός, σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος και σκηνοθέτης. («Σπάρτακος», «Τοπ Καπί», «Κβο Βάντις», «Ηρακλής Πουαρό») (Θαν. 28/3/2004)
1922: Κίνγκσλεϊ Έιμις, άγγλος συγγραφέας. (Θαν. 22/10/1995)
1924: Καίτη Γκρέι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αγγελικής Καλαϊτζή, λαϊκή τραγουδίστρια.
1924: Χένρι Ματσίνι, αμερικανός συνθέτης. («Ροζ Πάνθηρας», «Moon River») (Θαν. 14/6/1994)
1924: Ρούντι Ρόμπιλι, αμερικανός σαξοφωνίστας των Comets, του πρωτοπόρου του ροκ εντ ρολ Μπιλ Χάλεϊ. (Θαν. 5/2/1979)
1927: Βενέδικτος 16ος, κατά κόσμον Γιόζεφ Άλόις Ράτσιγκερ, 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
1930: Χέρμπι Μαν, αμερικανός τζαζίστας. (Θαν. 1/7/2003)
1934: Ρόμπερτ Στίγκγουντ, αυστραλός παραγωγός της μουσικής και του κινηματογράφου. (Saturday Night Fever)
1935: Μπόμπι Βίντον, αμερικανός τραγουδιστής. («Blue Velvet»)
1939: Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, βρετανίδα τραγουδίστρια. («I only be with you») (Θαν. 2/3/1999)
1946: Πέτερις Βασκς, λετονός συνθέτης.

1947: Τζέρι Ράφερτι, σκοτσέζος τραγουδοποιός. («Baker Street») (Θαν. 4/1/1911)
1951: Τζον Μπέντλεϊ, άγγλος μπασίστας των Squeeze από το 1980 έως το 1982.
1954: Έλεν Μπάρκιν, αμερικανίδα ηθοποιός.

1964: Έσμπγιορν Σβένσον, σουηδός τζαζίστας. (Θαν. 14/6/2008)
1969: Σον Κουκ, άγγλος μπασίστας, πρώην μέλος των Spiritualized.

1971: Σελένα, αμερικανομεξικανή σουπερστάρ της λάτιν μουσικής, που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της Γιολάντα Σαλντίβαρ. (Θαν. 31/3/1995)

Θάνατοι

69: Μάρκος Σάλβος Όθων, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 28/4/32)
1828: Φρανθίσκο Χοσέ ντε Γκόγια Υ Λουθιέντες, γνωστότερος ως Γκόγια, ισπανός ζωγράφος. (Γεν. 30/3/1746)
1846: Ντομένικο Ντραγκονέτι, ιταλός δεξιοτέχνης του κοντραμπάσου και συνθέτης. (Γεν. 7/4/1763)
1850: Μαρί Τισό, γαλλίδα γλύπτρια κέρινων ομοιωμάτων, δημιουργός του μουσείου Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο. (Γεν. 1/12/1761)
1859: Αλέξις Ντε Τοκβίλ, γάλλος πολιτικός στοχαστής, ιστορικός και συγγραφέας. («Η Δημοκρατία στην Αμερική») (Γεν. 29/7/1805)

1904: Σάμιουελ Σμάιλς, σκωτσέζος συγγραφέας. (Γεν. 23/12/1812)  [Αποφθέγματα]
1972: Γιασουνάρι Καβαμπάτα, ιάπωνας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1968. (Γεν. 14/6/1899)
1973: Ίστβαν Κέρτες, ούγγρος διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 28/8/1929)

1988: Γεώργιος Μυλωνάς, αρχαιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε υποδειγματικός ανασκαφέας των Μυκηνών και του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου του Αγίου Κοσμά Αττικής. (Γεν. 1898)
1991: Ντέιβιντ Λιν, βρετανός σκηνοθέτης. («Ο Λόρενς της Αραβίας») (Γεν. 25/3/1908)

1996: Σταύρος Νιάρχος, εφοπλιστής και επιχειρηματίας, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. (Γεν. 3/7/1909)
1999: Σκιπ Σπενς, καναδός μουσικός και συνθέτης του ψυχεδελικού ροκ. Έπαιξε ντραμς στους Jefferson Airplane και τους Moby Grape, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας στους Quicksilver Messenger Service. (Γεν. 18/4/1946)

2008: Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Γεν. 23/5/1917)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1604#ixzz1sVlz0KLp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου