Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

10 Απριλίου

Γεγονότα

1516: Δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.
1633: Η μπανάνες κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Λονδίνο, στο μανάβικο του Τόμας Τζόνσον.
1710: Ο πρώτος νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία τίθεται σε ισχύ στη Μ. Βρετανία.
1770: Παρουσιάζεται η πρώτη γομολάστιχα από τον άγγλο οπτικό Έντουαρντ Νέιρν.
1790: Ο Ρόμπερτ Γκρέι γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που ολοκληρώνει τον γύρο της Γης με πλοίο.
1790: Κατοχυρώνονται για πρώτη φορά τα εμπορικά σήματα στις ΗΠΑ.
1820: Η Συμφωνία αρ. 2 του Λούις Σπορ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
1821: Υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά.
1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1825: Το τραγούδι του Φραντς Σούμπερτ «Ο κυνηγός των Άλπεων», σε στίχους Φρίντριχ Σίλερ, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.
1835: Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.
1849: Ο αμερικανός Γουόλτερ Χαντ επινοεί την παραμάνα ασφαλείας.
1853: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το έργο του Σαρλ Γκουνό «Ave Maria», βασισμένο στο πρώτο πρελούδιο του «Καλώς συγκερασμένου κλειδοκύμβαλου» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
1864: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει μεταβατική κυβέρνηση.
1867: Με νόμο ανατίθεται η κοπή των ελληνικών νομισμάτων στο Νομισματοκοπείο των Παρισίων.
1867: Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.
1868: Το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Γιοχάνες Μπραμς κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη, με τον συνθέτη στο πόντιουμ.
1877: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο ο άνθρωπος - βολίδα, το κάνονμπολ.
1886: Η όπερα του Εμανιέλ Σαμπριέ «Γκουεντολίν» κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες.
1904: Κατά τη διάρκεια συμφωνικής συναυλίας στο Παρίσι, ο Ερίκ Σατί ανταλλάσσει ύβρεις με τον μεγάλο του εχθρό, τον μουσικοκριτικό Ανρί Γκοτιέ-Βιγιάρ. Τα αίματα ανάβουν και ο Σατί αρχίζει να γρονθοκοπεί τον Γκοτιέ, ο οποίος ανταποδίδει με το μπαστούνι του. Οι δύο άνδρες καταλήγουν στο κοντινότερο τμήμα για την ανταλλαγή μηνύσεων.
1908: Έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Συντακτών Ελληνικών Εφημερίδων για την κακοποίηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «Ακρόπολις» στην Κέρκυρα από τον Ανθυπίλαρχο Βάρφη. Ο δημοσιογράφος βρισκόταν με αποστολή στο νησί για να καλύψει την επίσκεψη του Κάιζερ Γουλιέλμου Β'.
1911: Η σύνθεση του Σεργκέι Προκόφιεφ «Τέσσερα κομμάτια για πιάνο», έργο 3, κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1912: Ο «Τιτανικός» σαλπάρει για το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του.
1916: Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η Ένωση Αμερικανών Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ (PGA).
1919: Το έργο του Γκαμπριέλ Φορέ «Masques et Bergamasques» κάνει πρεμιέρα στο Μόντε Κάρλο.
1923: Το «Ντιβερτιμένο, έργο 5» του Κουρτ Βάιλ κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1924: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα - Παπαγεωργίου.
1925: Εκδίδεται το μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι».
1926: Η σύνθεση του Εντγκάρ Βαρέζ «Αμερίκ» κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1927: Η σύνθεση του Τζορτζ Αντάιλ «Μηχανικό Μπαλέτο» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1932: Νέος πρόεδρος της Γερμανίας αναδεικνύεται ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, με ποσοστό 53%. Ιδιαίτερα ενισχυμένος εμφανίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ, με ποσοστό 36,8%.
1935: Η «Συμφωνία αρ. 4» του Ραλφ-Βον Ουίλιαμς κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1938: Πέφτει η δεύτερη κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, υπό τον Λεόν Μπλουμ.
1938: Οι ΗΠΑ κάνουν υποχρεωτικό το τεστ σύφιλης πριν από το γάμο.
1940: Οι Γερμανοί εγκαθιστούν στην κατεχόμενη Νορβηγία κυβέρνηση δοσίλογων υπό τον πρώην υπουργό Πολέμου Βίντκουν Κούισλινγκ.
1941: Στη γερμανοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία εγκαθίσταται το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας από τους φασίστες «Ουστάσι» του Άντε Πάβελιτς.
1941: Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν ακούγεται ήχος όπλου στον άξονα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Αξιό. Το νέο της εκεχειρίας διαδίδεται σε όλες τις μονάδες.
1941: Μετά τη συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Ο γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του Οχυρού Παλιουριώνες στο ανατολικό Μπέλες προσφωνεί τον Διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.
1941: Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη Γροιλανδία.
1943: Οι Ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος και εκτελούν περισσότερους από 50 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες) των χωριών αυτών.
1945: Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ απελευθερώνεται από τους Αμερικανούς.
1954: Ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα εγκαταλείπει τα ρινγκ. Πάνω στην αυτοβιογραφία του βασίστηκε η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο Είδωλο».
1960: Το ΝΑΤΟ αποφασίζει να δημιουργήσει κέντρο βολής κατευθυνόμενων βλημάτων στην Κρήτη.
1963: Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Threser βυθίζεται στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης, κατά τη διάρκεια άσκησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα 129 μέλη του πληρώματος.
1963: Παρουσιάζεται στο κοινό η Σονάτα για Κλαρινέτο του Φρανσίς Πουλένκ, με σολίστ τον Μπένι Γκούντμαν και μαέστρο τον Λέοναρντ Μπερνστάιν.
1967: Λίγες μέρες πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών, απαγορεύεται για λόγους δημοσίας τάξεως η πορεία ειρήνης από τον Μαραθώνα.
1968: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
1970: Ο 27χρονος Πολ Μακάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους Beatles. «Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανισθώ ξανά με τους Beatles ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Τζον Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα».
1970: Ο Τσάρλι Τσάπλιν τιμάται με Βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στην τέχνη και τον κινηματογράφο.
1970: Ο τραγουδιστής των Doors, Τζιμ Μόρισον, αποσύρεται από τη σκηνή με προτροπή του κιμπορντίστα του συγκροτήματος Ρέι Μάνζαρεκ, όταν, κατά τη διάρκεια συναυλίας στη Βοστώνη, ρωτάει το ακροατήριό του: Θέλετε να δείτε τα γεννητικά μου όργανα;. Ο υπεύθυνος του χώρου πανικοβλημένος κατεβάζει αμέσως τον γενικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης των Doors επιδεικνύει απρεπή συμπεριφορά για τα ήθη της εποχής κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του.
1971: Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα, προσκεκλημένη της κινεζικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανών αθλητών στη Λαϊκή Κίνα από το 1951 και προβάλλεται ιδιαίτερα. Το περιοδικό TIME θα κυκλοφορήσει στις 20 Απριλίου με εξώφυλλο τον πρόεδρο Νίξον και τον Μάο Τσε Τουνγκ να παίζουν πινγκ-πονγκ και στις 26 Απριλίου ο Νίξον θα εισηγηθεί την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.
1972: Ισχυρός σεισμός πλήττει το νότιο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σε 4.000 ανθρώπους.
1972: Ο Άιζαακ Χέις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για το θέμα από την ταινία Σαφτ.
1974: Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.
1976: Ο Πίτερ Φράμπτον ανεβαίνει στο No1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Frampton Comes Alive».
1978: Η Volkswagen γίνεται η πρώτη μη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που ανοίγει εργοστάσιο στις ΗΠΑ.
1981: Το νέφος «πνίγει» την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.
1981: Ο κιθαρίστας των Pretenders Τζέιμς Χάνεϊμαν - Σκοτ παντρεύεται το μοντέλο Πέγκι Σου Φέντερ.
1982: Οι Iron Maiden ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «The Number Of The Beast».
1982: Περισσότερες από 50 χώρες υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα.
1984: Έρχεται στον κόσμο ο Ζόε, το πρώτο παιδί που προήλθε από κατεψυγμένο ωάριο.
1985: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
1988: Οι Pet Shop Boys ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Heart».
1990: Ο Τομ Γουέιτς ενάγει την εταιρεία που παράγει τα γνωστά πατατάκια Lay's, επειδή χρησιμοποίησε χωρίς την άδειά του μουσική του σε διαφημιστικό σποτ. Θα του επιδικασθούν 2,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις 19 Ιανουαρίου 1993.
1991: Το ιταλικό φέρι-μποτ «Moby Prince» βυθίζεται μετά την πρόσκρουσή του με τάνκερ στα ανοιχτά του Λιβόρνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 129 επιβαίνοντες.
1991: Ο Πανιώνιος νικά τον ΠΑΟΚ με 73-70 και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κορυφαίοι παίκτες οι Χριστοδούλου (21 π.), Γάσπαρης (20 π.) και Χάτσον (18 π.).
1993: Οι Depeche Mode ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Songs Of Faith And Devotion».
1993: Οι Suede ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το ομώνυμο άλμπουμ τους.
1994: Αλβανικό φυλάκιο στην περιοχή της Επισκοπής δέχεται επίθεση από αγνώστους και σκοτώνονται δύο αλβανοί στρατιώτες. Η αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα ως υποκινητή της «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως την αποκαλεί ο εκπρόσωπός της.
1994: Δύο αμερικανικά μαχητικά των ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επίθεση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία κατά των σερβικών θέσεων, έπειτα από αίτημα των κυανοκράνων, που δέχθηκαν σερβική επίθεση στο Γκόραζντε.
1994: Πάνω από 5.000 άτομα παρίστανται στην κηδεία του Κερτ Κομπέιν στο Σιάτλ.
1995: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερντάλ Ινονού, δηλώνει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.
1995: Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.
1995: Η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Βαγδάτη διαθέτει μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων.
1997: Ο 35χρονος οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός κατηγορείται για πέντε δολοφονίες και δέκα απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες, την τελευταία δεκαετία. Θα αυτοκτονήσει στις φυλακές Κορυδαλλού ένα μήνα αργότερα, στις 12 Μαΐου.
1997: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Ζύθος» κάνει πρεμιέρα στο Μπέρμιγχαμ.
1998: Ο κιθαρίστας των Limp Bizkit, Γουές Μπόρλαντ, παντρεύεται τη Χίδερ ΜακΜίλαν. Το ζευγάρι θα περάσει τον μήνα του μέλιτος επισκεπτόμενο διάφορα πάρκα διασκέδασης ανά τις ΗΠΑ. Θα χωρίσει λίγο αργότερα.
1999: Συναυλία στη μνήμη της Λίντα Μακάρτνεϊ δίδεται στο Ρόιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Συμμετέχουν: Πολ Μακάρτνεϊ, Κρίσι Χάιντ, Τζορτζ Μάικλ, Έλβις Κοστέλο και Σινίντ Ο' Κόνορ. Τα έσοδα δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
2001: Η Αυστραλία νικά την Τόνγκα με 22-0 κι επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη νίκη που έχει σημειωθεί ποτέ σε επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα.
2001: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν κερδίζει τη δίκη από την εκδοτική εταιρεία Masquerade Music για τα δικαιώματα των πρώιμων τραγουδιών του και μαζί 2 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
2005: Οι Επίλεκτοι Έλληνες επικρατούν με 77-76 των Ξένων στο 13ο All Star Game που διεξάγεται στο κλειστό Δ. Τόφαλος στην Πάτρα. Η διοργάνωση ξεκίνησε με τον διαγωνισμό τριπόντων και το υπερθέαμα παρουσίασαν οι Slam Nation, ενώ ο Ντομινίκ Ουίλκινς, αντιπρόεδρος των Ατλάντα Χοκς, έκανε το τζάμπολ του αγώνα. MVP του αγώνα ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Μπάρλος του Απόλλωνα Πατρών με 18 πόντους, ενώ με 14 πόντους ο Ντε Χουάν Κόλινς του Άρη είναι ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα των Ξένων.
2005: Ο Εθνικός νικάει την Πάτρα με 12-8 στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας πόλο, που διεξάγεται στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μία εκπληκτική επίδοση, καθώς απαριθμεί 12 κατακτήσεις σε 12 συμμετοχές σε τελικούς.
2006: Συλλαμβάνεται στην περιοχή Κορλεόνε της Σικελίας ο «αρχινονός» της Κόζα Νόστρα, Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Ο Προβεντσάνο καταζητείτο επί 42 ολόκληρα χρόνια και θεωρείται διάδοχος του διαβόητου Τοτό Ρίινα, ο οποίος συνελήφθη το 1993 στο Παλέρμο.
2006: Ο τραγουδιστής των Coldplay Κρις Μάρτιν και η σύζυγός του, ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ανακοινώνουν τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους. Είναι αγοράκι και το ονομάζουν Μόζες Μάρτιν.
2008: Διεξάγονται φοιτητικές εκλογές στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι για άλλη μία φορά συγκεχυμένα. Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η ΔΑΠ, για 22η χρονιά.
2009: Ένοπλος σπουδαστής εισβάλλει σε σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, πυροβολεί έναν συμφοιτητή του στη σχολή, δύο περαστικούς και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται. Το περιστατικό είναι πρωτοφανές στο είδος του για τη χώρα. Ο δράστης κατέληξε λίγο αργότερα στο χειρουργείο και είχε προαναγγείλει την πράξη του με ιδιόχειρο σημείωμα, αλλά και με ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Διαδίκτυο.
2010: Η Βουλιαγμένη υπερασπίζεται τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στο πόλο και σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Καπ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, επικρατώντας της Κίνεφ Κίρισι στον τελικό με 10-7.
2010: Πολωνικό αεροσκάφος Tupolev 154, στο οποίο επιβαίνει ο πρόεδρος της χώρας, Λεχ Καζίνσκι, η σύζυγος και τα παιδιά του, συντρίβεται στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Νεκροί ανασύρονται από τα συντρίμμια και οι 87 επιβαίνοντες. Το δυστύχημα αποδίδεται σε λάθος του κυβερνήτη και στην πυκνή ομίχλη.

Γεννήσεις

401: Θεοδόσιος Β', αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 28/7/450)
1583: Ούγκο Γκρότιους, εκλατινισμένο όνομα του Χούιχ ντε Χρουτ, ολλανδός νομικός, που θεωρείται ο πατέρας του διεθνούς δικαίου. (Θαν. 28/8/1645)  [Αποφθέγματα]
1755: Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν, γερμανός γιατρός, ιδρυτής της ομοιοπαθητικής ιατρικής. (Θαν. 2/7/1843)
1827: Λιου Ουάλας, αμερικανός συγγραφέας, δικηγόρος, πολιτικός και στρατιωτικός. («Μπεν Χουρ») (Θαν. 15/2/1905)
1847: Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. (Θαν. 29/10/1911)
1864: Έουγκεν Ντ' Άλμπερτ, γερμανός πιανίστας και συνθέτης. (Θαν. 3/3/1932)
1870: Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης. (Θαν. 21/1/1924)
1892: Βίκτορ Ντε Σαμπάτα, ιταλός διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης. (10/4/) (Θαν. 11/12/1967)
1899: Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας. («Λολίτα») (Θαν. 2/7/1977)
1910: Πολ Σουίζι, αμερικανός μαρξιστής οικονομολόγος και ιδρυτής του περιοδικού Monthly Review. (Θαν. 27/2/2004)
1929: Μαξ Φον Σίντοφ, σουηδός ηθοποιός.
1930: Κλοντ Μπολίνγκ, γάλλος τζαζίστας.
1932: Ομάρ Σαρίφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μάικλ Σαλούμπ, αιγύπτιος ηθοποιός.
1941: Πολ Θερού, αμερικανός συγγραφέας.
1948: Φρεντ Σμιθ, αμερικανός μπασίστας των Blondie και των Television.
1957: Στίβεν Γκούσταφσον, ισπανός μπασίστας των 10,000 Maniacs.
1959: Κατρίνα Λέσκανιτς, αμερικανίδα τραγουδοποιός στο χώρο του ποπ/ροκ. Τη δεκαετία του '80 σχημάτισε το συγκρότημα «Katrina and the Waves».
1959: Μπράιαν Σέτζερ, αμερικανός κιθαρίστας των Stray Cats και Brian Setzer Orchestra.
1963: Δημήτρης Σταρόβας, μουσικός, ηθοποιός και παρουσιαστής.
1964: Άλαν Ρεν, άγγλος ντράμερ των Stone Roses.
1969: Κατερίνα Κόφα, παλαίμαχη σπρίντερ.
1987: Χέιλι Γουέστενρα, νεοζηλανδή σοπράνο.

Θάνατοι

1585: Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα. (Γεν. 7/1/1502)
1910: Περικλής Γιαννόπουλος, έλληνας δημοσιογράφος, λογοτέχνης, δοκιμιογράφος. Θεωρείται ο πατέρας του πνευματικού κινήματος του ελληνοκεντρισμού και του ελληνικού εθνικισμού, (Γεν. 1869)
1919: Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικανός επαναστάτης. (Γεν. 8/8/1879)
1931: Χαλίλ Γκιμπράν, λιβανέζος μυστικιστής ποιητής και ζωγράφος. (Γεν. 6/1/1883)
1938: Τζο «Κινγκ» Όλιβερ, αμερικανός τζαζίστας. (Γεν. 19/12/1885)
1954: Ογκίστ Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Λουί κατασκεύασαν το 1894 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. (Γεν. 19/10/1862)
1962: Μάικλ Κέρτιζ, ούγγρος σκηνοθέτης. (Καζαμπλάνκα) (Γεν. 24/12/1886)
1962: Στιούαρτ Σάτκλιφ, ο πρώτος μπασίστας των Beatles. (Γεν. 23/6/1940)
1979: Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Γεν. 3/12/1911)
1998: Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. (Γεν. 1913)
2005: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, κατά κόσμον Δημήτριος Κουκούζης, ιερωμένος με πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες, ο «CIAκωβος» της Αριστεράς, εξαιτίας των καλών του σχέσεων με τη Χούντα των Απριλιανών. (Γεν. 29/7/1911)
2009: Γιάννης Πατάκης, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα, πρώτος αγρότης ευρωβουλευτής και βουλευτής του ΚΚΕ. (Γεν. 1940)
2009: Χαράλαμπος Προυκάκης, επιστήμονας που συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής στην Ελλάδα, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. (Γεν. 1934)
2010: Λεχ Κατζίνσκι, πολωνός πολιτικός, πρόεδρος της Πολωνίας. (Γεν. 18/6/1949)
2010: Αλέκος Τζανετάκος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1937)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1004#ixzz1rcInChwd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου