Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

29 Απριλίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α' ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.
1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ' Αρκ απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.
1661: Η κινεζική δυναστεία των Μινγκ καταλαμβάνει την Ταϊβάν.
1707: Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.
1784: Η Σονάτα για πιάνο και βιολί αρ. 32, Κ. 454, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. Το έργο προφανώς δεν είχε ολοκληρωθεί και ο Μότσαρτ αυτοσχεδίαζε στο πιάνο, γιατί, όπως βεβαιώνει ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β' είδε με τα κιάλια του λευκή την παρτιτούρα μπροστά στο πιάνο. Στην ίδια συναυλία, ο Μότσαρτ παρουσιάζει για πρώτη φορά το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 17, Κ. 453.
1798: Το ορατόριο του Γιόζεφ Χάυδν Η Δημιουργία παρουσιάζεται στο παλάτι Σβάρτζενμπεργκ της Βιέννης. Η δημόσια πρεμιέρα του έργου θα δοθεί ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 1799.
1816: Η καντάτα του Λουίτζι Κερουμπίνι «Ύμνος στην Άνοιξη» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1854: Η Αγγλία και η Γαλλία, με τελεσίγραφο που στέλνουν στον Όθωνα, αξιώνουν η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκηρύξει τα επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο.
1863: Συγκροτείται κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, στην οποία κυριαρχούν οι Ορεινοί. Ο ηττημένος αρχηγός των Πεδινών Δημήτριος Βούλγαρης ετοιμάζεται να επιβληθεί με τη βία.
1863: Ο χημικός και συνθέτης Αλεξάντρ Μποροντίν παντρεύεται την Γιεκατερίνα Προτοπόποβα, κόρη μεγαλογιατρού της Μόσχας και εξαιρετική πιανίστρια.
1877: Το μοτέτο του Τζιάκομο Πουτσίνι «Plaudite Populi» κάνει πρεμιέρα στη Λούκα.
1880: Η στρατιωτική θητεία καθίσταται υποχρεωτική για τους έλληνες πολίτες.
1882: Η Ζίμενς παρουσιάζει στο Βερολίνο το πρώτο τρόλεϊ με την ονομασία Electromote.
1886: Το «Ρωσικό Εμβατήριο», έργο 426, του Γιόχαν Στράους υιού κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1902: Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την παράταση ισχύος του νόμου περί αποκλεισμού των Κινέζων για δεύτερη φορά. Ο εν λόγω νόμος, που απαγόρευε τη μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ, ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 1882.
1913: Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.
1916: Ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία αίρεται και η Επανάσταση του Πάσχα τελειώνει επισήμως, με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο.
1922: Ψηφοφορία στη Βουλή εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση Γούναρη με μια ψήφο. Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, τελικά, λίγες ημέρες αργότερα.
1923: Μεταθανάτια πρεμιέρα της οπερέτας του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο «Το πρώτο φιλί» στο Μοντεκατίνι.
1928: Η Συμφωνία αρ. 9 του Νικολάι Μιασκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1929: Η όπερα του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Παίχτης» κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες.
1933: Η Έβερτον νικάει τη Μάντσεστερ Σίτι 3-0 και κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας. Στον αγώνα οι παίκτες φέρουν για πρώτη φορά νούμερα στις φανέλες τους, η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από 1 έως 11 και η Σίτι από 12 έως 22.
1934: Η χορωδιακή σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Στους Δρόμους Πρώτη Μαγιού» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1934: Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει θριαμβευτική νίκη επί της ΑΕΚ με 5-0 για το πρωτάθλημα Ελλάδας. Τα τέρματα σημειώνουν ο Σοφιανόπουλος (2) και οι Τριανταφύλλης, Μπαλτάσης και Χριστοδούλου.
1935: Διοργανώνεται για πρώτη φορά ο γύρος της Ισπανίας, ένας από τους σπουδαιότερους αγώνες τις επαγγελματικής ποδηλασίας.
1941: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.
1942: Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντά το Μπενίτο Μουσολίνι στο Σάλτσμπουργκ, με θέμα την πολιτική τους απέναντι στους Άραβες και στην Ινδία.
1944: Αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν τις Καρολίνες Νήσους στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έχουν οχυρωθεί οι Ιάπωνες, ρίχνοντας τουλάχιστον 800 τόνους βομβών.
1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και υποδεικνύει ως αντικαταστάτη του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ.
1945: Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία παραδίδονται στους συμμάχους.
1945: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και απελευθερώνουν τους κρατουμένους.
1946: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Χιντέκι Τόγιο και άλλοι 28 ανώτατοι αξιωματούχοι του αυτοκρατορικού καθεστώτος παραπέμπονται σε δίκη για εγκλήματα πολέμου από διεθνές δικαστήριο.
1963: Ο δημοσιοσχετίστας Άντριου Όλνταμ και ο ατζέντης Έρικ Ίστον αναλαμβάνουν το μάνατζμεντ των Rolling Stones, μετά την αγορά των δικαιωμάτων των πρώτων τους ηχογραφήσεων αντί 90 λιρών και πείθουν τον κιμπορντίστα Ίαν Στιούαρτ να αναλάβει υπεύθυνος των συναυλιών του συγκροτήματος.
1967: Μία ημέρα μετά την άρνησή του να υπηρετήσει τη θητεία του στον αμερικάνικο στρατό, αφαιρείται από τον Μοχάμεντ Άλι ο τίτλος του ως παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.
1968: Η Χούντα απολύει 30 δικαστές με το αιτιολογικό της «αντεθνικής δράσης».
1976: Μετά από μία συναυλία στο Μέμφις, ο Μπρους Σπρίνγκστιν παίρνει ένα ταξί για να επισκεφθεί τη φάρμα του Έλβις Πρίσλεϊ, γνωστή και ως Graceland. Στην προσπάθειά του να πηδήξει τον τοίχο της Graceland, συλλαμβάνεται από ένα φρουρό, επειδή τον εξέλαβε για ακόμα ένα εκκεντρικό θαυμαστή του βασιλιά του ροκ εντ ρολ.
1977: Καταργείται το ρυθμιστικό και αρχίζουν εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία.
1979: Η ΕΣΣΔ αλλάζει στάση και κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Ουγκάντας, Αμίν Νταντά, ότι το καθεστώς του καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δίκη.
1981: Ο Έλτον Τζον πληρώνει 14.000 λίρες για τα 232 σενάρια της κωμικής ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC The Goon Show σε δημοπρασία στου Οίκου Κρίστις στο Λονδίνο.
1982: Η Συμφωνία αρ. 3 του Μίκη Θεοδωράκη κάνει πρεμιέρα στο Ανατολικό Βερολίνο.
1983: Η σύνθεση του Άρβο Περτ «Fratres 1» για ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά κάνει πρεμιέρα στη Στοκχόλμη.
1989: Ο Τζον Μπον Τζόβι παντρεύεται τη συνομήλικοί του Δωροθέα Χάρλι στο Λας Βέγκας. Μαζί θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά.
1991: Ισχυρός κυκλώνας πλήττει το νιοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 138.000 άνθρωποι.
1992: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κιγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο μέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ που επεκτάθηκαν οι ταραχές τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.
1992: Ο τούρκος πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ ρίχνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το βάρος της ευθύνης για πρόοδο στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
1993: Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, ιδρύει νέο κόμμα με το όνομα «Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών».
1993: Η ιταλική Βουλή ψηφίζει υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Μπετίνο Κράξι για να προχωρήσει η ανάκριση του φακέλου σχετικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων.
1995: Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.
1995: Αρχίζει στην Τεχεράνη τριμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ιράν, Ελλάδας και Βοσνίας, για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βοσνία.
1995: Τους 120 φτάνουν οι νεκροί και τους 61 οι αγνοούμενοι από την έκρηξη σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα.
1996: Η αθλήτρια του Tae Kwon Do Μαρία Γουρουφίδου χάνει τη ζωή της, όταν ανατρέπεται το πούλμαν που μεταφέρει την ελληνική αποστολή, κατά την επιστροφή από το Βέλγιο, όπου διεξήχθη το 17ο ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Tae Kwon Do.
1998: Ο Πανιώνιος επικρατεί με 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Το «χρυσό» γκολ σημειώνει με κεφαλιά ο Δημήτρης Ναλιτζής στο 53'.
1999: Ο Στέφανος Μάνος ιδρύει το κόμμα «Οι Φιλελεύθεροι» με σήμα τον ταύρο.
1999: Η Γερμανία γνωρίζει στη Βρέμη την ήττα από τη Σκοτία με 0-1, μετά από 40 χρόνια, μπροστά σε 27.000 θεατές. Το γκολ σημειώνει ο Don Harrison της Έβερτον.
2000: Η «Σονάτα για πιάνο αρ. 2» του Κζίστοφ Πεντερέτσκι κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
2001: Οι Ash ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Free For Angels.
2003: Δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού SARS, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία Glaxo επιταχύνει τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου. Ο Π.Ο.Υ επιβεβαιώνει ότι για την εμφάνιση της άτυπης πνευμονίας ευθύνεται ένας νέος παθογόνος παράγοντας (κορονοϊός), που δεν είχε εντοπιστεί σε ανθρώπους. Από τον φονικό ιό έχουν προσβληθεί 4.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ 330 έχουν χάσει τη ζωή τους.
2003: Αγωγή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων κατά του πρώην ηγέτη των Creedence Clearwater Revival Τζον Φόγκερτι δεν γίνεται δεκτή από δικαστήριο των ΗΠΑ. Την είχε υποβάλλει ένας δικηγόρος, που ισχυρίστηκε ότι έχασε μέρος της ακοής του παρακολουθώντας μια συναυλία του Φόγκερτι το 1997. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ενάγων δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να παρακολουθήσει μια ροκ συναυλία.
2004: Έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την Κυβέρνηση για «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων» στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.
2004: Έπειτα από 107 χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία Oldsmobile αναστέλλει τη λειτουργία της.
2007: Οι Arctic Monkeys ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Favourite Worst Nightmare.

Γεννήσεις

1863: Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, αμερικανός μεγαλοεκδότης, που ενέπνευσε τον Όρσον Ουέλς στην ταινία του Πολίτης Κέιν. (Θαν. 14/8/1951)
1879: Τόμας Μπίτσαμ, άγγλος διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 8/3/1961)
1895: Μάλκολμ Σάρτζεντ, άγγλος διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 3/10/1967)
1899: Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ. (Θαν. 24/5/1974)
1901: Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Στα 63 χρόνια που έμεινε στο θρόνο, συνέδεσε το όνομά του με τα ιαπωνικά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Θαν. 7/1/1989)
1906: Ενρίκο Ματέι, ιταλός μάνατζερ και πολιτικός, στον οποίο οφείλεται ο όρος «Επτά Αδελφές», που υποδηλώνει τις επτά μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες της εποχής του. (Θαν. 27/10/1962)
1907: Φρεντ Τσίνεμαν, βρετανός σκηνοθέτης. (Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές, Από εδώ ως την αιωνιότητα, Οκλαχόμα) (Θαν. 14/3/1997)
1919: Ζεράρ Ουρί, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός κυρίως για τις κωμωδίες του με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Μπουρβίλ, Λουί ντε Φινές και Ζαν Πολ Μπελοντό. Η ταινία που γύρισε το 1966 με τίτλο «Η μεγάλη απόδραση» έκοψε 17 εκατομμύρια εισιτήρια και ήταν η εμπορικότερη παραγωγή στη Γαλλία έως το 1998, οπότε εκθρονίστηκε από τον «Τιτανικό». (Θαν. 20/7/2006)
1922: Τουτς Τίλμανς, βέλγος τζαζίστας.
1923: Ίρβιν Κέρσνερ, αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου. (Θαν. 27/11/2010)
1925: Ιουάο Τακαμότο, σχεδιαστής πολλών χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, όπως ο Σκούμπι Ντου. (Θαν. 8/1/2007)
1929: Ρέι Μπαρέτο, αμερικανός μουσικός, κορυφαίος περκασιονίστας της λάτιν-τζαζ. (Θαν. 17/2/2006)
1934: Ότις Ρας, αμερικανός μπλουζίστας.
1936: Ζούμπιν Μέτα, ινδός διευθυντής ορχήστρας.
1938: Κλάους Φόρμαν, γερμανός μουσικός, γραφίστας και παραγωγός.
1940: Τζορτζ Άνταμς, αμερικανός σαξοφωνίστας και φλαουτίστας της τζαζ. (Θαν. 14/11/1992)
1940: Πίτερ Ντάιμοντ, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ το 2010.
1945: Τάμι Τερέλ, τραγουδίστρια της σόουλ. (Θαν. 16/3/1970)
1946: Τζον Γουότερς, εκκεντρικός αμερικανός σκηνοθέτης.
1949: Φράνσις Ρόσι, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής των Status Quo.
1957: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, βρετανός ηθοποιός.
1957: Σοφία Σακοράφα, αθλήτρια του στίβου και πολιτικός.
1958: Μισέλ Φάιφερ, αμερικανίδα ηθοποιός.
1970: Ούμαν Θέρμαν, αμερικανίδα ηθοποιός.
1973: Μάικ Χόγκαν, ιρλανδός μπασίστας των Cranberries.

Θάνατοι

1930: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. (Γεν. 1/4/1902)
1933: Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής. (Γεν. 17/4/1863)  [Αποφθέγματα]
1947: Ίρβινγκ Φίσερ, αμερικανός οικονομολόγος. (Γεν. 27/2/1867)  [Αποφθέγματα]
1951: Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, αυστριακός φιλόσοφος, με σπουδαίο έργο στους τομείς της λογικής και της φιλοσοφίας της γλώσσας. («Tractatus logico philosophicus») (Γεν. 26/4/1889)
1953: Βασίλης Αργυρόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 29/0/1893)
1961: Γιάννης Κορδάτος, μαρξιστής ιστορικός, νομικός, κοινωνιολόγος και πολιτικός (γ.γ του ΚΚΕ το 1922). (Γεν. 1891)
1980: Άλφρεντ Χίτσκοκ, άγγλος σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και μετρ του σασπένς. (Γεν. 13/8/1899)
1986: Σπύρος Μουστακλής, αξιωματικός του στρατού, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας. (Γεν. 1926)
1993: Μικ Ρόνσον, άγγλος ροκ κιθαρίστας, συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπάουι. (Γεν. 26/5/1946)
1998: Αρχέλαος (Αντώναρος), σκιτσογράφος. (Γεν. 21/1/1921)
2006: Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, αμερικανός οικονομολόγος. (Γεν. 15/10/1908)
2009: Λεωνίδας Χρηστάκης, εκδότης και συγγραφέας, προσωπικότητα του εναλλακτικού Τύπου. («Ιδεοδρόμιο») (Γεν. 1928)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2904#ixzz1tQfVVUYE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου