Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

5 Απριλίου

Γεγονότα

2348 π.Χ: Η Κιβωτός του Νώε πιάνει κορυφή στο όρος Αραράτ, σύμφωνα με υπολογισμούς.
1242: Κατά τη διάρκεια μάχης πάνω στην παγωμένη λίμνη Τσούντσκοϊε, οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν τους Τεύτονες Ιππότες.
1614: Η ινδιάνα Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού Ποχατάν, παντρεύεται τον λευκό γαιοκτήμονα Τζον Ρολφ. Η ιστορία της απεικονίστηκε στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ποκαχόντας.
1654: Υπογράφεται η Συνθήκης του Γουέστμινιστερ, με την οποία τερματίζεται ο Α' Αγγλο-ολλανδικός Πόλεμος.
1803: Τρία έργα του Μπετόβεν κάνουν πρεμιέρα στη Βιέννη: η Συμφωνία αρ. 2, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 και το ορατόριο «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών».
1826: Το έργο του Γιόχαν Νέπομουκ Χούμελ «Ρόντο μπριγιάντ» για πιάνο κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1859: Ο Δαρβίνος στέλνει στους εκδότες του τα τρία πρώτα κεφάλαια της «Καταγωγής των Ειδών».
1862: Αρχίζει η Μάχη του Γιορκτάουν, στο πλαίσιο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, όταν οι δυνάμεις της Ένωσης, με επικεφαλής τον στρατηγό Τζορτζ Μακλίλαν, περικυκλώνουν το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, την πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας.
1874: Η οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Νυχτερίδα» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1879: Η εν διαστάσει σύζυγος του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι εμφανίζεται στο διαμέρισμα του αδελφού του στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατοικεί προσωρινά, και του εκφράζει την αγάπη και την αφοσίωσή της. Ο Τσαϊκόφσκι, αφού της δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζήσει μαζί της, της δίνει 100 ρούβλια και την στέλνει πίσω στη Μόσχα. Αυτή συνεχίζει να τον ενοχλεί και μάλιστα νοικιάζει διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο.
1900: Ο ΄Αρθουρ Έβανς και η αρχαιολογική του ομάδα, κατά την διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β.
1902: Ποδοσφαιρική τραγωδία στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα Σκοτία - Αγγλία, λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, με αποτέλεσμα να 25 άνθρωποι να σκοτωθούν και 168 να τραυματιστούν.
1902: Δύο έργα του Μορίς Ραβέλ κάνουν πρεμιέρα στο Παρίσι: «Παιγνίδια του Νερού» και «Παβάνα για μια νεκρή Ινφάντα».
1905: Περίπου 19.000 άνθρωποι σκοτώνονται από ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,6 Ρίχτερ που πλήττει την επαρχία Λαχώρη, η οποία ανήκει στη Βρετανική Ινδία.
1912: Με πρωτοφανή βία και εκτεταμένη νοθεία διεξάγονται οι εκλογές στην Τουρκία. Πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν, επειδή οι Νεότουρκοι έκαψαν τα ψηφοδέλτια ή έσκισαν του εκλογικούς καταλόγους.
1917: Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η οικογένειά του παρακολουθούν τις κηδείες των 184 θυμάτων της Φεβρουαριανής Επανάστασης στο Πέτρογκραντ. Το πλήθος τραγουδάει το γνωστό επαναστατικό άσμα «Πέσατε Θύματα», μια μελωδία που θα τη χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο έργο του.
1923: Η εταιρεία Firestone Tire & Rubber Company ξεκινά την πρώτη μαζική παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτων με σαμπρέλα.
1925: Έπειτα από συλλαλητήριο, απαλλοτριώνεται το κτήμα Σέλι που ανήκε στο βασιλιά.
1930: Ο Μαχάτμα Γκάντι καταπατά τον βρετανικό νόμο, όταν πηγαίνει στη θάλασσα και φτιάχνει αλάτι.
1931: Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση νέων διδακτηρίων ανά τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου έχει θεμελιώσει διδακτήρια σε συνοικίες της πρωτεύουσας.
1933: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επικρίνει τη Νορβηγία για την κατοχή των εδαφών της Ανατολικής Γροιλανδίας.
1939: Ο Χίτλερ αρχίζει τη στρατολόγηση όλων των νέων Γερμανών.
1941: Το μπαλέτο του Ρίχαρντ Στράους «Verklungene Feste» κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.
1942: Μεσούντος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Λένινγκραντ ανασυγκροτείται και δίνει συναυλία στο Θέατρο Πούσκιν. Στην αίθουσα επικρατούν θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός, αφού δεν υπάρχει θέρμανση, γεγονός που δυσκολεύει τους μουσικούς, αλλά όχι και την προσέλευση των θεατών.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας στην Καστοριάς ως αντίποινα για το φόνο δύο συμπατριωτών τους στρατιωτών.
1946: Το Κοντσέρτο για τσέλο του Σάμουελ Μπάρμπερ κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1946: Η Συμφωνία αρ. 3 του Τσαρλς Άιβς κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1947: Αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας του Εθνικού Στρατού εναντίον του ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) στη Νότιο Πίνδο μέχρι το Γράμμο και τα αλβανικά σύνορα. (Σχέδιο «Τέρμινους»)
1949: Ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Κυβέρνηση του Βουνού», στην οποία εισέρχεται κι ένας σλαβομακεδόνας, ο Πασκάλ Μιτρέφσκι. Πρόεδρος της «κυβέρνησης» ορίζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης.
1951: Η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.
1955: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μία κατά τη διάρκεια του πολέμου και μία εν καιρώ ειρήνης.
1955: Ο Ρέι Τσαρλς παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την Ντέλα Μπέατρις Χάουαρντ Ρόμπινσον. Το ζευγάρι θα αποκτήσει τρία παιδιά και θα χωρίσει το 1977.
1957: Οι ινδοί κομμουνιστές κερδίζουν τις πρώτες εκλογές στην ενωμένη Κεράλα, με επικεφαλής τον Ελανκουλάμ Μανακάλ Σανκαράν Ναμπουντιριπάντ.
1959: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Στις μεγάλες πόλεις δήμαρχοι εκλέγονται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από την ΕΔΑ και κεντρώα κόμματα, στην Αθήνα ο Άγγελος Τσουκαλάς, στον Πειραιά ο Παύλος Ντεντιδάκης και στη Θεσσαλονίκη ο Ιωάννης Παπαηλιάκης.
1962: Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.
1965: Η Τζούλι Άντριους βραβεύεται με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Μαίρη Πόπινς. Η Ωραία μου κυρία κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
1967: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν των Φιλαδέλφεια 76ers σημειώνει ρεκόρ στο ΝΒΑ με 41 ριμπάουντ, στη νίκη της ομάδας του επί των Boston Celtics με 115-104 για τα play-offs της ανατολικής περιφέρειας.
1970: Η εφημερίδα Έθνος αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.
1975: Η χορωδιακή σύνθεσης του Χένρικ Γκόρετσκι Αμήν κάνει πρεμιέρα στο Πόζναν.
1976: Το κίνημα της 5ης Απρίλη, στη Λαϊκή Δημοκρατία τα Κίνας. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία Τιενανμέν, αντιδρώντας στη δολοφονία του Προέδρου της Κίνας, Ζου Ενλάι. Αυτή η διαδήλωση είναι γνωστή ως τα Επεισόδια της Τιεναμέν.
1979: Εκδηλώνεται η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.
1980: Οι Genesis ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Duke».
1980: Οι R.E.M. δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Αθήνα της Γεωργίας.
1981: Η «Επαναστατική Αριστερά» χτυπά με έξι βόμβες στην Αθήνα.
1984: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γίνεται πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ, συμπληρώνοντας με ένα sky hook από 4,5 μέτρα 31.421 πόντους, έναν περισσότερο από τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Στην 20χρονη καριέρα του θα πετύχει 38.387 πόντους.
1986: Ένα μπούμερανγκ κάνει το πιο μακρύ ταξίδι του είδους του, στην Αυστραλία... Φεύγει και επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε, διανύοντας συνολικά 121 μέτρα.
1987: Προβάλλεται στις ΗΠΑ το πρώτο επεισόδιο της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Παντρεμένοι με παιδιά».
1988: Διεξάγεται το πρώτο Φάιναλ-Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπάσκετ, στη Γάνδη. Νικήτρια αναδεικνύεται η Τρέισερ Μιλάνο, που νικάει στον τελικό τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 90-84. Από την Ελλάδα μετέχει ο Άρης, που τερματίζει τέταρτος, έχοντας στις τάξεις του τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
1988: Ο Μάικλ Δουκάκης, με καταγωγή από την Πελόπη της Λέσβου, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ.
1991: Ενεργοποιείται και πάλι μετά από έξι αιώνες το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες.
1992: Ο πρόεδρος του Περού, Φουτζιμόρι, με την υποστήριξη του στρατού, αναστέλλει την εφαρμογή του Συντάγματος και διαλύει το Κογκρέσο, με στόχο -όπως ισχυρίζεται- την πάταξη της διαφθοράς, των αριστερών ανταρτών και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
1992: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον για το δικαίωμα στην έκτρωση, με αφορμή πιθανή επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομοθεσίας της Πολιτείας της Πενσιλβάνια, η οποία παρέχει περιορισμένη πρόσβαση στις εκτρώσεις.
1992: Η Τουρκία απορρίπτει το διάβημα της ΕΟΚ, που αφορά στην επιθετική πολιτική της έναντι της κουρδικής μειονότητας.
1993: Επιστημονική ομάδα εντοπίζει στο Καζακστάν οκτώ εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών ουσιών, θαμμένες στην περιοχή του Σεμιπαλατίνσκ, όπου επί πολλές δεκαετίες γίνονταν πυρηνικές δοκιμές.
1994: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Ζυγιά», κάνει πρεμιέρα 42 χρόνια μετά τη σύνθεσή της στο Εβρέ της Γαλλίας.
1995: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
1995: Ελλάδας και Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών.
1995: Το Ισραήλ εκτοξεύει τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο του, τον οποίο θέτει σε τροχιά. Στην πορεία του δορυφόρου θα βρίσκονται και αραβικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.
1995: Η γερμανίδα Μόνικα Ντάνερμαν, η τελευταία φιλενάδα του Τζίμι Χέντριξ, αυτοκτονεί σε ηλικία 50 ετών, δύο μέρες αφότου έχασε μία δίκη με την πρώην φιλενάδα του Χέντριξ, Κάθι Έτσιγχαμ. Η Έτσιγχμ κατηγορούσε την Ντάνερμαν ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Χέντριξ.
1996: Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου και μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού.
1996: Ο Μάρλον Μπράντο, σε συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ, κατηγορεί τους Εβραίους ότι κρατάνε τα ηνία του Χόλιγουντ και κάνουν διακρίσεις.
1997: Οι Chemical Brothers ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Block Rockin Beats».
1998: Δίνεται στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, η Γέφυρα Ακάσι Καίκιο, που ενώνει το Σικοκού και το Χονσού στην Ιαπωνία. Κόστισε πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
1998: Οι James ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «The Best Of James».
1999: Οδηγούνται σε δίκη οι δύο Λιβανέζοι που θεωρούνται ύποπτοι για την κατάρριψη της πτήσης 103 της Pan America, η οποία προκάλεσε το θάνατο των 270 επιβαινόντων. Από την ισχυρή έκρηξη είχαν σκοτωθεί άλλα 11 άτομα που βρίσκονταν στο έδαφος.
2000: Δυο φίλαθλοι της Λιντς σκοτώνονται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη, την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο UEFA με τη Γαλατάσαραϊ. Στις 15 Απριλίου η UEFA θα ανακοινώσει ότι απαγορεύει τη μετακίνηση τούρκων φιλάθλων στη ρεβάνς στο Λιντς.
2007: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond, με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, εξωκείλει ανοικτά της Σαντορίνης. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ.
2007: Ένας άνθρωπος σκοτώνεται και τουλάχιστον δύο τραυματίζονται, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης ετοιμότητας στο κρουαζιερόπλοιο «Αστόρια», που έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Κέρκυρας.
2008: Το ιντερνετικό δισκοπωλείο iTunes της Apple γίνεται ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μουσικής στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας σε πωλήσεις την αλυσίδα σουπερμάρκετ Wal-Mart.
2009: Ο κυβερνητικός υποψήφιος Γκιόργκι Ιβάνοφ κερδίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ με 66,21%, έναντι 33,79% για τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.
2009: Στην κορυφή της Ευρώπης οι κοπέλες της Βουλιαγμένης, οι οποίες νικούν στον τελικό του Τσάμπιονς Καπ της υδατοσφαίρισης την Οριζόντε Κατάνια με 12-9 και κατακτούν το τρόπαιο.
2009: Η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, εκτοξεύει πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, προκειμένου να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο δορυφόρος δεν εισήλθε στην τροχιά της Γης.
2010: 7,2 Ρίχτερ συγκλονίζουν το Μεξικό. Δύο άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότεροι από 100 τραυματίζονται, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται σε 25.000!
2010: Το Wikileaks δημοσιεύει απόρρητο βίντεο του Αμερικανικού Στρατού, στο οποίο καταγράφεται η επίθεση ενός ελικοπτέρου Apache κατά αμάχων και δημοσιογράφων στην περιοχή της Βαγδάτης το 2007. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο παιδιά και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.

Γεννήσεις

1588: Τόμας Χομπς, άγγλος πολιτικός φιλόσοφος. (Λεβιάθαν) (Θαν. 4/12/1679)  [Αποφθέγματα]
1622: Βιντσέντσο Βιβιάνι, ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου. Βασιζόμενος στη μελέτη των ελληνικών μαθηματικών συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωμετρίας. Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου  (Θαν. 22/9/1703)
1649: Ιλάιχου Γέιλ, 1649: Ιλάιχου Γέιλ, ουαλλός έμπορος, ιδρυτής του Κολεγίου του Κονέκτικατ, που το 1718 μετονομάσθηκε σε Κολέγιο Γέιλ (Yale College). Πρόκειται για την επίσημη ονομασία του ονομαστού Πανεπιστημίου Γέιλ, του τρίτου αρχαιότερου των ΗΠΑ. (Θαν. 8/7/1721)
1692: Αντριέν Λεκουβρέρ, γαλλίδα ηθοποιός. Η ζωή της ενέπνευσε τον Φραντσέσκο Τσιλέα στην ομώνυμη όπερά του. (Θαν. 20/3/1730)
1784: Λούντβιχ (Λούις) Σπορ, γερμανός συνθέτης και βιολονίστας. (Θαν. 22/10/1859)
1827: Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική. (Θαν. 10/2/1912)
1869: Αλμπέρ Ρουσέλ, γάλλος συνθέτης. (Θαν. 23/8/1937)
1900: Σπένσερ Τρέισι, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 10/6/1967)
1908: Μπέτι Ντέιβις, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 6/10/1989)
1908: Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 16/7/1989)
1909: Άλμπερτ Μπρόκολι, κινηματογραφικός παραγωγός. («Τζέιμς Μποντ») (Θαν. 27/6/1996)
1912: Κάρλος Γκουσταβίνο, αργεντινός συνθέτης. (Θαν. 29/10/2000)
1916: Γκρέκορι Πεκ, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 12/6/2003)
1926: Ρότζερ Κόρμαν, αμερικανός παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών b-movie.
1929: Νάιγκελ Χόθορν, βρετανός ηθοποιός. («Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου», «Μάλιστα κύριε Πρωθυπουργέ») (Θαν. 26/12/2001)
1929: Ούγκο Κλάους, βέλγος συγγραφέας και ποιητής. Μείζων έργο του, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Η Θλίψη του Βελγίου. (Θαν. 19/3/2008)
1934: Στάνλεϊ Τάρεντιν, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ. (Θαν. 12/9/2000)
1935: Πίτερ Γκραντ, θρυλικός μάνατζερ ροκ συγκροτημάτων. (Led Zeppelin, Yardbirds, Bad Company) (Θαν. 21/11/1995)
1937: Κόλιν Πάουελ, αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την περίοδο 2000 - 2004.
1941: Ντέιβ Σουόρμπρικ, άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Fairport Convention.
1942: Πίτερ Γκρίναγουεϊ, άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Ο Μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα κι ο εραστής της»)
1942: Άλαν Κλαρκ, άγγλος τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των Hollies.
1948: Ντέιβ Χόλαντ, άγγλος ντράμερ των Judas Priest από το 1978 έως το 1989.
1950: Αγκνέθα Φέλτσγκονγκ, σουηδή τραγουδίστρια των ABBA.
1954: Σταν Ρίτζγουεϊ, αμερικανός μουσικός και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των Wall Of Voodoo.
1965: Μάικ ΜακΚρίντι, αμερικανός κιθαρίστας των Pearl Jam.

Θάνατοι

1794: Καμίγ Ντεμουλέν, γάλλος δημοσιογράφος και επαναστάτης, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού για εσχάτη προδοσία,από τους συναγωνιστές του ροβεσπιερικούς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. (Γεν. 2/3/1760)
1794: Ζορζ Ζακ Νταντόν, γάλλος επαναστάτης, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού για εσχάτη προδοσία από τους συναγωνιστές του ροβεσπιερικούς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. (Γεν. 26/10/1759)
1866: Τόμας Χότζκιν,  βρετανός ιατρός. Περιέγραψε την φερώνυμη νόσο
η οποία προκαλεί κυρίως κακοήθη φλεγμονή των λεμφαδένων. Πρωτοπόρος στην χρήση του στηθοσκοπίου στη Μεγάλη Βρετανία και ο πρώτος που τόνισε την σημασία των νεκροψιών. (Γεν. 17/8/1798)
1975: Τσιανγκ Κάι Σεκ, κινέζος εθνικιστής ηγέτης, που μετά την κατάληψη της χώρας του από τους κομουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ έφυγε στην Ταϊβάν, όπου δημιούργησε ανεξάρτητο κράτος. (Γεν. 31/10/1887)
1976: Χάουαρντ Χιουζ, αμερικανός εκκεντρικός εκατομμυριούχος. (Γεν. 24/12/1905)
1981: Μπομπ Χάιτ, αμερικανός τραγουδιστής των Canned Heat. (Γεν. 26/2/1943)
1994: Κερτ Κομπέιν, αμερικανός μουσικός, δημιουργός του συγκροτήματος grunge Nirvana. (Γεν. 20/2/1967)
1995: Μόνικα Ντάνερμαν, γερμανίδα παγοδρόμος, ζωγράφος και στιχουργός, γνωστή στους ροκ κύκλους για τους δεσμούς της με τον Τζίμι Χέντριξ και τον Ούλριχ Ροτ, κιθαρίστα των Scorpions. (Γεν. 24/6/1945)
1997: Άλεν Γκίνσμπεργκ, αμερικανός ποιητής, από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε το κίνημα των Μπίτνικς τη δεκαετία του 1950. (Ουρλιαχτό) (Γεν. 3/6/1926)
1998: Κόζι Πάουελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κόλιν Φλουκς, άγγλος ντράμερ. (Γεν. 29/12/1947)
2005: Σολ Μπέλοου, εβραϊκής καταγωγής καναδός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1976. («Η μοναδική», «Η κλοπή», «Ράβελσταϊν» και «Χέρτζογκ») (Γεν. 10/6/1915)
2006: Τζιν Πίτνεϊ, αμερικανός τραγουδιστής. Έγραψε το γνωστό τραγούδι Hello Mary Lou και τραγούδησε τις επιτυχίες Only love can break a heart, Something's gotten hold of my heart ντουέτο με τον Μαρκ Όλμοντ. (Γεν. 17/2/1941)
2006: Λάκης (Ετεοκλής) Τσώλης, στιχουργός. («Του Βοτανικού ο μάγκας») (Γεν. 1935)
2007: Μαρκ Σεντ Τζον, αμερικανός κιθαρίστας των Kiss. (Γεν. 7/2/1956)
2008: Τσάρλτον Ίστον, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ. (Γεν. 4/10/1923)
2009: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, πανεπιστημιακός καθηγητής, που διετέλεσε πρόεδρος του πανεπιστημίου Ντρέξελ στις ΗΠΑ. (Γεν. 2/2/1946)
2010: Σάβα Πέροβιτς, σέρβος χειρουργός, πρωτοπόρος στην αλλαγή φύλου και τη μεγέθυνση του ανδρικού μορίου. (Γεν. 1938)
ΠΗΓΗ:         http://www.sansimera.gr/almanac/full/0504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου