Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

19 Απριλίου

Γεγονότα

1539: Υπογράφεται η Συνθήκη της Φρανκφούρτης, με την οποία λήγει ο γαλλο-πρωσικός πόλεμος.
1587: Ο βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.
1770: Ο άγγλος θαλασσοπόρος Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει την Αυστραλία.
1774: H όπερα του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1775: Αρχίζει ο Αμερικανικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, με τις μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ.
1787: Το Κουαρτέτο για Έγχορδα αρ. 3 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1797: Ο Γρηγόριος Ε', κατά κόσμον Γεώργιος Αγγελόπουλος, ανεβαίνει στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
1819: Οι κάτοικοι της Πάργας, υπό την πίεση του Αλή πασά, αναγκάζονται να εκπατριστούν στα Ιόνια Νησιά.
1839: Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου.
1846: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους «Το Εμβατήριο της Αυστρίας» (Austria-Marsch) κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1854: Το συμφωνικό ποίημα του Φραντς Λιστ «Τάσσο» κάνει πρεμιέρα στη Βαϊμάρη.
1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1890: Το Κουαρτέτο για έγχορδα σε Ρε του Σεζάρ Φρανκ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1892: Ο αμερικανός Τσαρλς Ντούργια ισχυρίζεται ότι οδήγησε το πρώτο αυτοκίνητο στο Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης.
1897: Το «Αυτοκρατορικό Εμβατήριο» του Έντουαρντ Έλγκαρ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1899: Ο 26χρονος Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζει και διευθύνει έργα του στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη αξιοσημείωτη παρουσία του εκτός Ρωσίας.
1901: Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Εμίλιο Αγκινάλντο, εκδίδει διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίζεται η αμερικανική κυριαρχία.
1906: Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1907: Η «Σονάτα για πιάνο αρ. 1» του Κάρολ Σιμανόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Βαρσοβία.
1909: Η «Σονάτα για βιολί και πιάνο» του Κάρολ Σιμανόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Βαρσοβία.
1909: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνωρίζει την αυτονομία της Βουλγαρίας.
1911: Η νέα πορτογαλική δημοκρατική κυβέρνηση ψηφίζει το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος.
1912: Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη από νάρκη το ατμόπλοιο «Τέξας», που εκτελεί το δρομολόγιο Σμύρνη - Θεσσαλονίκη. Από τους περίπου 200 επιβαίνοντες -οι περισσότεροι Έλληνες- διασώζονται μόνο 71.
1919: Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το εργατικό οκτάωρο.
1920: Ο 19χρονος ελληνοαμερικανός Παναγιώτης Τριβουλίδης τερματίζει πρώτος στον 24ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο 2:29:31.
1926: Ο συνθέτης Τζαν Φραντσέσκο Μαλιπιέρο γράφει στον Μπενίτο Μουσολίνι ένα υμνητικό γράμμα για τον φασισμό και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κοινό σκοπό.
1927: Η σταρ του Χόλιγουντ Μέι Γουέστ καταδικάζεται σε φυλάκιση 10 ημερών για πρόκληση σκανδάλου για το θεατρικό της έργο Sex.
1929: Οι «μελανοχίτωνες», οι πραιτοριανοί του Μουσολίνι, ενσωματώνονται στον ιταλικό στρατό.
1936: Οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών που διοικούν την περιοχή με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών, επειδή κάνουν τα στραβά μάτια στην εγκατάσταση Εβραίων.
1936: Το Κοντσέρτο για Βιολί του Άλμπαν Μπεργκ κάνει πρεμιέρα στη Βαρκελώνη.
1938: Τα αμερικανικά δίκτυα RCA και NBC αρχίζουν να εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση.
1939: Η καντάτα του Ιγκόρ Στραβίνσκι «The King of the Stars» κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες.
1941: Βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλουν στη Μακεδονία, μαζί με τα γερμανικά.
1941: Μετά την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κοτζιά.
1943: Οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαρσοβία και συγκεντρώνουν τους εναπομείναντες Εβραίους, δημιουργώντας το γκέτο της πόλης.
1945: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ «Καρουζέλ», των Ρότζερς και Χάμερστιν.
1945: Γιαπωνέζικα βομβαρδιστικά προκαλούν μεγάλες καταστροφές στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Φράνκλιν.
1951: Μία σημαντική προσωπικότητα που διέπρεψε στα πεδία των μαχών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, παίρνει φύλλο πορείας για το σπίτι του.
1956: Παντρεύονται η αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ Γ'.
1957: Φτάνουν στην Αθήνα οι Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Γκιούλα Γκρόσιτς, με σκοπό να μεταγραφούν στον Εθνικό, μετά από πρόταση του Δημήτρη Καρέλλα. Στις 20 Μαΐου οι άλλες ομάδες θα κατηγορήσουν τον Εθνικό ως επαγγελματικό σωματείο, ενώ ο Πούσκας που ένα χρόνο πριν αυτομόλησε στη Δύση, θα περιπλανιέται αποκλεισμένος από τη FIFA ψάχνοντας ομάδα στην Ευρώπη και τον Ιούνιο του 1958 θα καταλήξει στην Ισπανία, όπου θα ενταχθεί στη δύναμη της Ρεάλ Μαδρίτης.
1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1965: Οι Beatles κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το τραγούδι Ticket to Ride. Στη διαφήμιση αναφέρεται οτι περιέχεται στην ταινία Eight Arms to Hold You, το γνωστό μας Help!.
1967: Το «Κοντσέρτο για τσέλο» του Γκιόργκι Λίγκετι κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1968: Ο Τζον Λένον, ο Τζορτζ Χάρισον και οι σύζυγοί τους αφήνουν το άσραμ (ινδουιστικό ερημητήριο) του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι στο Ρισικές της Ινδίας δύο εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους. Τα άλλα δύο μέλη των Beatles, ο Ρίγκο Σταρ και ο Πολ Μακάρτνεϊ, έχουν ήδη εγκαταλείψει τον χώρο.
1969: Η Γαλλία εξορίζει στη Δυτική Γερμανία τον ηγέτη των φοιτητών στην εξέγερση του Μάη του '68 Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
1969: Οι Smile (μετέπειτα Queen) εμφανίζονται στο Revolution Club του Λονδίνου.
1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Χόλιγουντ. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ειδεχθή δολοφονία της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.
1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ».
1974: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν με την E Street Band εμφανίζονται στο Νιου Μπρανσγουάικ του Νιου Τζέρσεϊ. Η συναυλία ανεπαρκώς διαφημισμένη προσελκύει μόνο 250 μουσικόφιλους.
1980: Συλλαμβάνεται στην Καβάλα η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι, γνωστή ως «κοντέσα Ρόσα» («Κόκκινη Κόμισσα»), μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ενώ γίνονται έρευνες σε βάθος για το ρόλο της στην Ελλάδα.
1980: Οι Blondie ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Call Me».
1980: Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση What's another year. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν / Σοφού Ωτοστόπ, το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1980: Οι R.E.M. δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους ενώπιον 150 θεατών στο 11:11 Koffee Club στην Αθήνα της Γεωργίας. Η συναυλία θα διακοπεί από την αστυνομία, επειδή το κλαμπ δεν διαθέτει τη σχετική άδεια.
1982: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ταξίδια στην Κούβα από τις 15 Μαΐου.
1986: Ο Πρινς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Kiss.
1987: Η Οικογένεια Σίμσον (The Simpsons) κάνει την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ The Tracey Ullman Show του δικτύου Fox.
1988: Ο συνθέτης και τραγουδιστής Σόνι Μπόνο (Sonny and Cher) ορκίζεται δήμαρχος στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας.
1989: Ένα κανόνι εκρήγνυται στο αμερικάνικο πολεμικό πλοίο «Iowa», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 47 άτομα.
1990: Η Γιουγκοπλάστικα στέφεται για δεύτερη συνεχή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας την Μπαρτσελόνα με 72-67 στο Final Four της Σαραγόσα. Προπονητής της ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και ηγέτες της ο Τόνι Κύκοτς και ο Ντίνο Ράτζα.
1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μετέφερε, σκοτώνοντας τον μαζί με έξι έλληνες περαστικούς. Η βόμβα αποδίδεται σε Παλαιστινίους.
1992: Ο έλληνας πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ Καλίν Κρεάνκα στέφεται χρυσός στην Ευρώπη στο διπλό μικτό.
1992: Ο βρετανός αρχαιολόγος και ιστορικός Νίκολας Χάμοντ τάσσεται υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
1993: Οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν σε ράντζο θρησκευτικής αίρεσης στο Γουάκο του Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 81 άτομα.
1993: Ο υπουργός Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου συναντάται στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν. Οι δύο αξιωματούχοι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στον πόλεμο της Βοσνίας.
1994: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υποβάλλει έκθεση στο Κογκρέσο για το Κυπριακό, στην οποία συνιστά συμφωνία των δύο πλευρών στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.
1994: Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 77-72 στον ημιτελικό του 7oυ Final Four, που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ. Στον τελικό, δύο ημέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός θα χάσει από την Μπανταλόνα με 57-59, ενώ στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός θα νικήσει την Μπαρτσελόνα με 100-83.
1995: Παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται έξω από κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 168 άτομα.
1996: Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο κατά ελλήνων τουριστών, απομακρύνεται ο γενικός αστυνομικός διευθυντής του Καΐρου, ενώ απ' όλη την Ευρώπη σημειώνεται μαζικές ακυρώσεις εκδρομών.
1997: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.
1997: Ο Άρης ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο βόλεϊ, νικώντας την Ορεστιάδα με 3-0 στο γήπεδο της Μίκρας, σπάζοντας το κατεστημένο που ήθελε το εθνικό πρωτάθλημα να καταλήγει στην Αθήνα από την καθιέρωσή του το 1968. Προπονητής της ομάδας είναι ο Κώστας Χαριτωνίδης, αρχηγός ο Βαγγέλης Κουτσονίκας, ενώ πρωταγωνιστές όλη τη σεζόν είναι ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ (πρώτος σε πόντους και άσους), ο Πλάμεν Κονστανίνοφ και ο Στέλιος Παπακοσμάς, ενώ ως αλλαγή αγωνίστηκε και ο νεαρός Γιάννης Χαριτωνίδης.
1998: Ο Ρόμπι Γουίλιαμς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Life Thru A Lens».
1999: Το γερμανικό κοινοβούλιο επιστρέφει στο Βερολίνο.
1999: Ο Γιόζεφ Βάντσικ κλείνει την καριέρα του, υπερασπίζοντας για τελευταία φορά την εστία του Παναθηναϊκού στον αγώνα με τον Εθνικό (5-1).
2002: Η αστυνομία ερευνά για τη διαρροή του επικείμενου άλμπουμ των Oasis Heathen Chemistry στο Ίντερνετ. Οι υποψίες πέφτουν σ' έναν ηχολήπτη.
2005: Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Υπέρ ψηφίζουν 268 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά 17 βουλευτές του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.
2005: Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
2008: Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις κατά των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλες. Επίθεση δέχονται και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
2010: Η Αντιτρομοκρατική εντοπίζει την κεντρική γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Αιγίνης και Λευκάδος. Ανακαλύπτεται βαρύς οπλισμός, όπως Καλάσνικοφ, πολυβόλο MP-5, ρουκέτες και εκρηκτικά.
2010: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα και κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ύστερα από έξι χρόνια.

Γεννήσεις

1772: Ντέιβιντ Ρικάρντο, άγγλος οικονομολόγος, από τους κορυφαίους της οικονομικής επιστήμης. (Θαν. 11/9/1823)
1836: Ογκάστους Τζούλιαρντ, αμερικανός επιχειρηματίας και φιλόμουσος, που ίδρυσε το ομώνυμο ονομαστό ωδείο στη Νέα Υόρκη. (Θαν. 25/4/1919)
1863: Φέλιξ Μπλούμενφελντ, ρώσος συνθέτης (Θαν. 21/1/1931)
1877: Όλε Εβινρούντε, αμερικανο-νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή. (Θαν. 12/7/1934)
1892: Ζερμέν Ταγιεφέρ, γαλλίδα συνθέτρια, μέλος της περίφημης συνθετικής ομάδας των «Έξι». (Θαν. 7/11/1983)
1903: Έλιοτ Νες, πράκτορας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η προσωπικότητά του ενέπνευσε τους δημιουργούς της τηλεοπτικής σειράς «Οι Αδιάφθοροι», που πέρασε στη συνέχεια και στη μεγάλη οθόνη. (Θαν. 16/5/1957)
1928: Αλέξις Κόρνερ, άγγλος μπλουζίστας. (Θαν. 1/1/1984)
1932: Φερνάντο Μποτέρο, διεθνούς φήμης κολομβιανός γλύπτης.
1933: Τζέιν Μάνσιφιλντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Βέρα Τζέιν Πάλμερ, αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβολο του σεξ. (Θαν. 29/6/1967)
1935: Ντάντλεϊ Μουρ, βρετανός κωμικός και πιανίστας της τζαζ. («10», «Άρθουρ») (Θαν. 27/3/2002)
1942: Άλαν Πράις, βρετανός κιμπορντίστας, με σπουδαία καριέρα στους Animals.
1947: Μάρεϊ Περάχια, αμερικανός βιρτουόζος του πιάνου, γνωστός για τις ερμηνείες του σε έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
1947: Μαρκ Βόλμαν, αμερικανός τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των Turtles.
1954: Τρέβορ Φράνσις, άγγλος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.
1968: Άσλεϊ Τζαντ, αμερικανίδα ηθοποιός.
1972: Ριβάλντο, ψευδώνυμο του Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.
1979: Κέιτ Χάτσον, αμερικανίδα ηθοποιός.
1987: Μαρία Σαράποβα, ρωσίδα τενίστρια.

Θάνατοι

1560: Φίλιπ Σβάρτσερντ, γνωστότερος με το εξελληνισμένο όνομα Φίλιππος Μελάγχθων, γερμανός θεολόγος και ουμανιστής της Αναγέννησης. (Γεν. 16/2/1497)
1588: Πάολο Βερονέζε, βενετσιάνος αναγεννησιακός ζωγράφος. (Γεν. 1528)
1629: Σιτζισμόντο Ντ' Ίντια, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 1582)
1768: Τζιοβάνι Αντόνιο Κανάλε, γνωστότερος ως Καναλέτο, βενετσιάνος ζωγράφος, που ζωγράφισε κυρίως τοπία. (Γεν. 28/10/1697)
1881: Μπέντζαμιν Ντισραέλι, ιταλοεβραϊκής καταγωγής πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας. (Γεν. 21/12/1804)  [Αποφθέγματα]
1882: Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. (Γεν. 12/2/1809)  [Αποφθέγματα]
1906: Πιερ Κιουρί, γάλλος φυσικός, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1903. (Γεν. 15/5/1859)
1967: Κόνραντ Αντενάουερ, γερμανός πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1949 έως το 1963, οδηγώντας τη νικημένη Γερμανία από την καταστροφή στο οικονομικό θαύμα. (Γεν. 5/1/1876)
1973: Χανς Κέλσεν, αυστριακός νομικός, από τους κορυφαίους θεωρητικούς του Δικαίου τον 20ο αιώνα, οπαδός της θεωρίας του νομικού θετικισμού. (Γεν. 11/10/1881)
1989: Δάφνη ΝτιΜοριέ, αγγλίδα συγγραφέας. («Ρεβέκα», «Πανδοχείο της Τζαμάικα») (Γεν. 13/5/1907)
1992: Μπένι (Άλφρεντ Χόθορν) Χιλ, άγγλος κωμικός. (Γεν. 21/1/1924)
1998: Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. (Ο λαβύρινθος της μοναξιάς) (Γεν. 31/3/1914)  [Αποφθέγματα]
2005: Τζορτζ Κοσμάτος, ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Το πέρασμα της Κασσάνδρας», «Απόδραση στην Αθήνα», «Ράμπο 2») (Γεν. 4/1/1941)
2009: Τζέιμς Μπάλαρντ, βρετανός συγγραφέας, που έγινε διάσημος με το βιβλίο «Αυτοκρατορία του Ήλιου». (Γεν. 15/11/1930)
2010: Γκούρου (Guru), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κιθ Έλαμ, αμερικανός ράπερ. (Γεν. 17/7/1961)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1904#ixzz1sVjNJZHI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου