29 Μαρτίου
Γεγονότα
1461: Ενώ ο πόλεμος των Ρόδων μαίνεται, ο Εδουάρδος του Γιορκ νικά τη βασίλισσα Μαργαρίτα στη Μάχη του Τάουτον και γίνεται ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος Δ'.
1549: Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ ντα Μπαχία, πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1632: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού, με την οποία οι Άγγλοι επιστρέφουν το Κεμπέκ στη Γαλλία.
1638: Άποικοι από τη Σουηδία δημιουργούν τον πρώτη εγκατάσταση στο Ντελάγουερ με την επωνυμία Νέα Σουηδία.
1716: Ο Αντόνιο Βιβάλντι χάνει τη δουλειά του ως ιερέας, επειδή αφιερώνει πολλές ώρες στη μουσική.
1759: Δύο ορατόρια του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν ακούγονται για πρώτη φορά: «Ο Μεσίας» και «Το Ελεύθερο Ισραήλ».
1792: Ο βασιλιάς Γουστάβος Γ' της Σουηδίας πεθαίνει, 13 μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του σε χορό μεταμφιεσμένων στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμη, κατά την οποία τραυματίστηκε βαριά στην πλάτη.
1795: Ο Μπετόβεν δίνει το πρώτου του ρεσιτάλ ως πιανίστας στη Βιέννη, σε ηλικία 25 ετών. Ερμηνεύει το δικό του Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2.
1799: Η Νέα Υόρκη ψηφίζει νόμο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1806: Η εισαγωγή του Μπετόβεν «Λεονώρα» και η δεύτερη εκδοχή της όπερας «Φιντέλιο» κάνουν πρεμιέρα στη Βιέννη.
1821: Η πρώτη μάχη της Εθνεγερσίας. Δύναμη 300 Μανιατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη νικά τους Τούρκους που αριθμούσαν 1700 άνδρες, στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας. Οι Τούρκοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 500 νεκρούς.
1823: Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση, η οποία εκλέγει ως πρόεδρο του Εκτελεστικού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ορίζει ως έδρα διοικήσεως την Τρίπολη και κλείνει τις εργασίες της στις 18 Απριλίου με τη «Διακήρυξη για την πολιτική των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησία».
1827: Κηδεύεται στη Βιέννη ο Μπετόβεν. Την κηδεία του παρακολουθούν οι Σούμπερτ, Τσέρνι, Χούμελ, Κρόιτσερ και άλλοι επιφανείς της μουσικής.
1828: Δημιουργείται επιμελητεία του ελληνικού στρατού με το όνομα «Γενικόν Φροντιστήριον».
1831: Οι Βόσνιοι υπό τον Χουσεΐν Γκλαντάστσεβιτς εξεγείρονται κατά των Οθωμανών, διεκδικώντας την αυτονομία τους.
1836: Η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Η απαγόρευση της Αγάπης», βασισμένης στο σεξπιρικό έργο «Με το ίδιο μέτρο» κάνει πρεμιέρα στο Μαγδεμβούργο.
1849: Η επαρχία Παντζάμπ της Ινδίας προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα των Σιχ.
1864: Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στο νέο βασιλιά Γεώργιο Α'.
1867: Η βασίλισσα Βικτόρια δίνει τη βασιλική συγκατάθεση στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση προτεκτοράτου του Καναδά από την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου.
1871: Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια.
1874: Η Συμφωνία αρ. 3 του Αντονίν Ντβόρζακ κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1879: Στον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ζουλού, οι βρετανικές δυνάμεις νικούν 20.000 Ζουλού στη μάχη της Καμπούλα.
1882: Η Συμφωνία αρ. 1 του Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1891: Ο Γκούσταβ Μάλερ ανεβαίνει για πρώτη φορά ως πρώτος μαέστρος στο πόντιουμ της Όπερας του Αμβούργου. Διευθύνει τον «Ταγχόιζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ και αποσπά κολακευτικά σχόλια.
1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
1901: Η Συμφωνία αρ. 1 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1910: Εγκαινιάζεται το Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Σεν Σανς παρουσιάζει τα έργα του «Εισαγωγή», op. 133, και ο Ζιλ Μασνέ τη «Θριαμβευτική Διαδρομή».
1912: Ο εξερευνητής Ρόμπερτ Σκοτ, αποκλεισμένος από χιονοθύελλα στο Νότιο Πόλο, γράφει στο ημερολόγιό του «το τέλος δεν είναι μακριά». Είναι τα τελευταία λόγια του.
1913: Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι ολοκληρώνει στο Παρίσι το έργο του «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».
1914: Η σύνθεση του Αλφρέντο Καζέλα «Νύχτα Μαγιού» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1914: Η σύνθεση του Ενρίκε Γρανάδος «Η μαριονέτα» (El Pelele) κάνει πρεμιέρα στην Τεράσα της Ισπανίας.
1917: Γεννιέται σε στάβλο του Λέξινγκτον ο «Man O' War», ένα από τα σημαντικότερα άλογα κούρσας (stallion). Θα κάνει το ντεμπούτο του στις 6 Ιουνίου 1919 και 16 μήνες αργότερα θα αποσυρθεί με 20 νίκες σε 21 κούρσες, ενώ θα πεθάνει σε ηλικία 30 χρονών την 1η Νοεμβρίου 1947. Τα 21α γενέθλιά του θα μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά σε όλη την Αμερική, που οφείλει στο άλογο αυτό την ανάπτυξη των ιπποδρομιών και των στάβλων αναπαραγωγής.
1919: Ο αμερικανός καθηγητής φυσικής, Ρόμπερτ Γκόνταρντ, εκτιμά ότι μία μέρα θα ήταν πιθανό ένα ταξίδι στη Σελήνη με πύραυλο.
1929: Ανακοινώνεται ότι τα αφροδίσια νοσήματα και η σωματεμπορία έχουν φοβερή εξάπλωση στην Ελλάδα.
1936: Ο Αδόλφος Χίτλερ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παράνομη κατάληψη της Ρηνανίας και λαμβάνει το 99%.
1941: Η «Συμφωνία Ρέκβιεμ» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1951: Οι Κινέζοι απορρίπτουν την πρόταση του αμερικανού στρατηγού ΜακΆρθουρ για ανακωχή στην Κορέα. (Πόλεμος της Κορέας)
1951: Το μιούζικαλ των Ρότζερς/Χάμερστιν «Ο Βασιλιάς κι Εγώ» κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνιστές των Γιουλ Μπρίνερ και τη Γκερτρούντ Λόρενς.
1956: Ο Δωρόθεος (Κοτταράς) διαδέχεται τον θανόντα Σπυρίδωνα (Βλάχο) στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αθηνών.
1959: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους μία από τις πιο διάσημες ταινίες του Χόλιγουντ, το φιλμ του Μπίλι Γουάιλντερ Μερικοί το προτιμούν καυτό, με τη Μέριλιν Μονρόε και τον Τζακ Λέμον.
1960: Η Συμφωνία αρ. 9 του Νταριούς Μιγιό κάνει πρεμιέρα στο Φορτ Λοτερντέιλ της Φλώριδας.
1963: Οι Shadows ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Foot Tapper.
1966: Ο Μικ Τζάγκερ τραυματίζεται, όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας των Rolling Stone στη Μασσαλία ένας θεατής του πετάει μία καρέκλα. Ο Τζάγκερ θα κάνει οκτώ ράμματα.
1967: Η Γαλλία καθελκύει το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιό της με την ονομασία «Le Redoutable».
1967: Οι Beatles ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του τραγουδιού Good Morning Good Morning και ξεκινούν την ηχογράφηση του τραγουδιού With a Little Help From My Friends (πρώτος τίτλος Bad Finger Boogie).
1969: Οι Blood Sweat & Tears ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το ομότιτλο πρώτο άλμπουμ τους.
1969: Διεξάγεται ο 14ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ισπανία. Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν 4 τραγούδια και παίρνουν όλα το πρώτο βραβείο. Είναι: Un Jour,un enfant (Μια μέρα, ένα παιδί), με ερμηνεύτρια τη Φρίντα Μποκαρά που εκπροσωπεί τη Γαλλία, De Troubadour (Ο Τροβαδούρος) με τη Λένι Κουρ που εκπροσωπεί την Ολλανδία, Vivo Cantado (Ζω για να τραγουδώ) με τη Σαλομέ που εκπροσωπεί την Ισπανία και Boom Bang-a Bang με τη Λούλου που εκπροσωπεί τη Μ. Βρετανία.
1969: Οι Τζον Λένον και Γιόκο Όνο, Black Sabbath, The Crazy World Of Arthur Brown, Curved Air, J.J. Jackson's Dilemma, Shy Limbs, Spontaneous Music Ensemble, Sunflower Brass Band και Toe Fat, παίρνουν μέρος στις συναυλίες του Πασχαλιάτικου Φεστιβάλ στο Μπίθναλ Γκριν του Λονδίνου.
1970: Γίνονται καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, κατά τη διάρκεια της Χούντας.
1971: Ο λοχαγός Ουίλιαμ Κάλεϊ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο των ΗΠΑ, ως υπεύθυνος για τη σφαγή 450 αμάχων χωρικών στο Μάι Λάι του Βιετνάμ. Πρόκειται για μία από τις μελανότερες σελίδες της αμερικάνικης εμπλοκής στο Βιετνάμ.
1971: Αρχίζουν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός».
1971: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, προσφέρει στους παίκτες του Παναθηναϊκού 225.000 δραχμές ως δώρο για την πρόκρισή τους επί της Έβερτον. Η προσφορά δεν θα γίνει δεκτή, λόγω της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς του ερυθρόλευκου παράγοντα στο μεταξύ των δύο ομάδων παιγνίδι δύο ημέρες νωρίτερα στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
1971: Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε θάνατο για τη δολοφονία της ηθοποιού Σάρον Τέιτ και έξι ακόμη ατόμων.
1974: Το διαστημικό σκάφος της ΝΑSA «Μάρινερ 10» είναι το πρώτο που φτάνει στον Ερμή και τραβά τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 3 Νοεμβρίου 1973.
1975: Και τα έξι άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει οι Led Zeppelin βρίσκονται στα 100 πρώτα του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, με το «Physical Graffiti» στο No1.
1980: Ο γάλλος γιατρός Γκι Φουτσέ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση νυχιού δακτύλου σε έναν 12χρονο.
1980: Το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side Of The Moon» παραμένει για 303η εβδομάδα στον αμερικανικό πίνακα επιτυχιών και καταρρίπτει το σχετικό ρεκόρ που κατείχε η Κάρολ Κινγκ με το «Τapestry».
1980: Ιδρύεται ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης.
1981: Διεξάγεται ο πρώτος μαραθώνιος δρόμος του Λονδίνου. Στις γυναίκες νικήτρια ανακηρύσσεται η Βρετανίδα Τζόις Σμιθ, ενώ στους άνδρες την πρώτη θέση μοιράζονται ο Αμερικανός Ντικ Μπέρντσλι και ο Νορβηγός Ίνγκε Σίμονσεν.
1982: Κυκλοφορεί το σινγκλ των Στίβι Γουόντερ και Πολ Μακάρτνεϊ «Ebony and Ivory».
1986: Ο αυστριακός τραγουδιστής Φάλκο ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Rock Me Amadeus».
1987: Ρεκόρ θεατών σε αγώνες κατς στις ΗΠΑ, με 93.173 φίλους της πάλης που κατέκλυσαν το Σίλβερντομ του Πόντιακ για να παρακολουθήσουν την WrestleMania III.
1990: Οι δισκογραφικές εταιρίες συμφωνούν να τοποθετούν σε δίσκους, κασέτες και CD μία ειδική ετικέτα, που θα αναφέρει ότι περιέχουν υβριστικούς στίχους.
1991: Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία οδηγεί τον πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι στην παραίτηση της πεντακομματικής κυβέρνησης.
1992: Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορούν την Ελλάδα ότι χρηματοδοτεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
1992: Η Αυστραλία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων χωρίς την έγκριση της Ελλάδας.
1993: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή».
1993: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Σκοπιανό.
1994: Στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, οι Ισλαμιστές του Κόμματος της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν κερδίζουν τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
1995: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, υποβάλλει την παραίτησή του, επειδή διαφώνησε με την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των αγροτών που απέκλεισαν την εθνική οδό.
1996: Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας ο ισοβίτης Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος εξέτισε 23 χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία τριών αστυνομικών το 1973.
1999: Ο βιομηχανικός δείκτης του Ντάου Τζόουνς κλείνει στις 10006,78, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 10.000 μονάδων.
2004: Επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες εισέρχονται στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), ως πλήρη μέλη. Πρόκειται για τις Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
2004: Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας γίνεται η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εργασιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων μπαρ και εστιατορίων.
2004: Δικαστήριο της Λιθουανίας καταδικάζει τον 40χρονο γάλλο ροκ σταρ Μπερτράν Καντά, ηγέτη του συγκροτήματος Noir Desir, σε φυλάκιση οκτώ ετών για τον φόνο της φιλενάδας του ηθοποιού Ναντίν Τρεντινιάν, 42 ετών, κατά τη διάρκεια καυγά σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βίλνιους το 2003. Ο Καντά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο θάνατος της Τρεντινιάν οφειλόταν σε ατύχημα.
2005: Ο Νιλ Γιανγκ νοσηλεύεται για ανεύρυσμα στον εγκέφαλο σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι ο 59χρονος καναδός ρόκερ θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Το ανεύρυσμα ανακαλύφθηκε, όταν ή όραση του Νιλ Γιανγκ θόλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξής του στο Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ (Rock and Roll Hall of Fame) τον προηγούμενο μήνα.
2006: Ολική έκλειψη Ηλίου είναι ορατή στις 13:53:27 από το Καστελόριζο και μερική από την Αθήνα στις 13:47.
2006: Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.
2007: Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, σκοτώνεται στην Παιανία από μαχαίρι ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων σε προγραμματισμένο ραντεβού «θανάτου» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Την επόμενη ημέρα, η πολιτεία θα αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων των ομαδικών αθλημάτων για δύο εβδομάδες.
2007: Ο Μπόνο των U2 γίνεται επίτιμος ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε τελετή στο Δουβλίνο, αλλά όχι ιππότης και σερ, επειδή δεν είναι βρετανός πολίτης.
2008: Η Ώρα της Γης διεθνοποιείται. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα για μία ώρα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Στην Αθήνα, σβήνουν τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Λυκαβηττό.
2008: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας «Εξέδρα των Σπορ» από τον ΔΟΛ, με διευθυντή τον Βασίλη Σαμπράκο.
2009: Το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έρχεται πρώτο στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αλλά με μειωμένη τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Οι εκλογές αμαυρώνονται από επεισόδια βίας στις κουρδικές επαρχίες, με απολογισμό έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
2009: Μετά τον νικηφόρο αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού με αυτή του Μαλάουι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, ένα μέρος του γηπέδου Χουφουέτ-Μπουανί στο Αμπιτζάν καταρρέει, προκαλώντας μετακίνηση του πλήθους. Η αστυνομία κάνει άσκοπη χρήση δακρυγόνων, επιτείνοντας τον πανικό, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου τουλάχιστον 22 άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίζονται.
2010: 39 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Μετρό της Μόσχας. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ασφαλείας, δράστες είναι δύο γυναίκες καμικάζι αυτοκτονίας. Την ευθύνη θα αναλάβουν δύο ημέρες αργότερα τσετσένοι αντάρτες.
2010: Ένα αντίτυπο του πρώτου τεύχους του Action Comic που κυκλοφόρησε το 1938 και στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Σούπερμαν, πωλείται μέσω ειδικής ιστοσελίδας για κόμικς στην τιμή - ρεκόρ του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.
2010: Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάνουν την εμφάνισή τους οι ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», που εξήγγηλε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα περιπολούν 2.004 αστυνομικοί ανά δυάδες, με 1.002 μοτοσικλέτες των 650 κυβικών και στη Θεσσαλονίκη 422 αστυνομικοί με 211 μοτοσικλέτες.
Γεννήσεις
1553: Βιτσέντζος Κορνάρος, κρητικός ποιητής. (Ερωτόκριτος, Η Θυσία του Αβραάμ) (Θαν. 12/8/1613)
1790: Τζον Τάιλερ, αμερικανός πολιτικός, 10ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 18/1/1862)
1819: Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια το 1859 και στη συνέχεια δημιούργησε την εταιρία «Seneca Oil». (Θαν. 9/11/1880)
1874: Ιωάννης Γεωργιάδης, καθηγητής της ιατρικής και χρυσός Ολυμπιονίκης της σπάθης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (Θαν. 14/3/1960)
1899: Λαβρέντι Μπέρια, ηγετικός στέλεχος του ΚΚΣΕ και αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας NKVD, προδρόμου της KGB, που έδρασε κατά τη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. (Θαν. 23/12/1953)
1902: Γουίλιαμ Γουόλτον, βρετανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 8/3/1983)
1911: Φρέγια Φον Μόλτκε, επιφανές στέλεχος της αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Άνηκε στον κύκλο των αριστοκρατών και διπλωματών που στήριξε την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ το 1944. (Θαν. 1/1/2010)
1926: Κώστας Βίρβος, στιχουργός.
1939: Τερενς Χιλ, ιταλός ηθοποιός.
1943: Βαγγέλης Παπαθανασίου, έλληνας συνθέτης, με διεθνή καριέρα, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis.
1943: Τσαντ Άλαν, καναδός κιθαρίστας και τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των Guess Who.
1947: Μπόμπι Κίμπαλ, αμερικανός τραγουδιστής των Toto.
1949: Μάικλ Μπρέκερ, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ. (Θαν. 13/1/2007)
1949: Ντέιβ Γκρίνφιλντ, άγγλος κιμπορντίστας των Stranglers.
1950: Μορί Καντέ, αφρικανός τραγουδοποιός από τη Γουινέα. Μεγάλη του επιτυχία το «Γιέκε-Γιέκε» του 1987.
1952: Τεόφιλο Στίβενσον, κουβανός πυγμάχος.
1955: Μαρίνα Σίρτις, ελληνοβρετανίδα ηθοποιός.
1957: Κριστόφ Λαμπέρ, γάλλος ηθοποιός.
1959: Τροντ Σόλιντ, νορβηγός προπονητής ποδοσφαίρου, που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού από το 2005 έως το 2007.
1959: Πέρι Φάρελ, αμερικανός τραγουδιστής των Jane's Addiction.
1961: Μάικλ Γουίντερμποτομ, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Στα χρόνια της απληστίας», «Καλώς ήλθατε στο Σεράγεβο», «24 Hour Party People»)
1961: Άμι Σιντάρις, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και συγγραφέας.
1964: Ελ ΜακΦέρσον, αυστραλή ηθοποιός και μοντέλο.
1965: Βούλα Πατουλίδου, αθλήτρια και πολιτικός.
1976: Τζενιφέρ Καπριάτι, αμερικανίδα τενίστρια.
Θάνατοι
1792: Γουσταύος Γ', βασιλιάς της Σουηδίας. (Γεν. 13/1/1746)
1888: Σαρλ-Βαλεντέν Αλκάν, γάλλος δεξιοτέχνης του πιάνου και συνθέτης. (Γεν. 30/11/1813)
1891: Ζορζ Σερά, γάλλος ζωγράφος. (Γεν. 2/12/1859)
1911: Αλεξάντρ Γκιλμάν, γάλλος οργανίστας και συνθέτης (Γεν. 12/3/1837)
1924: Τσαρλς Βίλιερς Στάνφορντ, ιρλανδός συνθέτης. (Γεν. 30/9/1852)
1979: Νίκος Πεντζαρόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής, για πολλούς ο κορυφαίος έλληνας τερματοφύλακας, ο επονομαστείς και «Ήρωας του Τάμπερε». (Γεν. 1927)
1980: (Ανούντσιο Πάολο) Μαντοβάνι, ιταλός διευθυντής ορχήστρας, που διακρίθηκε κυρίως στην ελαφρά μουσική. (Γεν. 15/11/1905)
2001: Τζον Λιούις, αμερικανός πιανίστας της τζαζ και ιδρυτής του «Μόντερν Τζαζ Κουαρτέτ». (Γεν. 3/5/1920)
2005: Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς. (Όταν σας μιλώ) (Γεν. 29/7/1919)
2005: Γιώργος Σισιλιάνος, συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 29/8/1920)
2006: Σπύρος Καλφόπουλος, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και από τους τελευταίους παλιούς ρεμπέτες. (Γεν. 1923)
2006: Ντον Αλάιας, αμερικανός περκασιονίστας της τζαζ. (Μάιλς Ντέιβις, Weather Report) (Γεν. 25/12/1939)
2008: Δημήτρης Νικολάου, έλληνας συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός με σημαντική καριέρα στην Ιταλία. (Γεν. 21/10/1946)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου