Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

 5 Μαρτίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

363: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός αναχωρεί από την Αντιόχεια με στρατό 30.000 ανδρών για να επιτεθεί στην περσική αυτοκρατορία των Σασανιδών. Θα νικήσει επανειλημμένα τους Πέρσες, αλλά θα χάσει τη ζωή του.
1558: Ο καπνός εισάγεται στην Ευρώπη από τον ισπανό γιατρό Φρανσίσκο Φερνάντες.
1770: Πέντε Αμερικανοί δολοφονούνται από βρετανικές δυνάμεις στη Βοστόνη, γεγονός που θεωρείται ότι πυροδότησε τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας το 1775. («H Σφαγή της Βοστόνης)
1770: Φάλαγγα Μανιατών, ενισχυμένη και από ρώσους στρατιώτες, απελευθερώνει τον Μυστρά και άλλες πόλεις της Λακωνίας.
1775: Η σύνθεση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Misericordias Domini», K.222, κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.
1799: Οι Ρώσοι, μετά την εκδίωξη των Γάλλων, εισέρχονται στην Κέρκυρα.
1825: Νέες ενισχύσεις από την Αίγυπτο για τον Ιμπραήμ καταφτάνουν στη Μεθώνη.
1826: Αποτυγχάνει μεσολαβητική προσπάθεια του ύπατου αρμοστή Ιονίων Νήσων, Φρειδερίκου Άνταμς, για λήξη των εχθροπραξιών έξω από το Μεσολόγγι.
1828: Ο Φαβιέρος αναγκάζεται να εκκενώσει τη Χίο.
1829: Οι Τούρκοι της Βόνιτσας, έπειτα από πολύμηνο και στενό αποκλεισμό τους, παραδίδουν στις ελληνικές δυνάμεις το φρούριο της πόλης και καταφεύγουν στην Πρέβεζα.
1836: Ο Σάμιουελ Κολτ κατασκευάζει το πρώτο του ρεβόλβερ, διαμετρήματος 34 χιλιοστών.
1856: Η Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν καταστρέφεται από πυρκαγιά.
1860: Η Πάρμα, η Τοσκάνη, η Μοντένα και η Ρομάνια ζητούν με δημοψήφισμα να ενωθούν στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.
1861: Λίγες μέρες πριν από την έκρηξη του Αμερικανικού Εμφύλιου, η Συνομοσπονδία Πολιτειών της Αμερικής (Νότιοι) υιοθετούν δική τους σημαία, τη λεγόμενη «Stars and Bars».
1864: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1864: Διοργανώνονται για πρώτη φορά αγώνες στίβου μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ στην Αγγλία.
1868: Ο άγγλος μηχανικός C. H. Gould εφευρίσκει τον συνδετήρα.
1868: Η όπερα του Αρίγκο Μπόιτο «Μεφιστοφελής» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1872: Ο αμερικανός εφευρέτης Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ πατεντάρει το αερόφρενο.
1892: Το Κοντσέρτο για Πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1904: Το συμφωνικό ποίημα του Ανατόλ Λιάντοφ «Μπάμπα Γιάγκα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1905: Τα ρωσικά στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από τη Μούκντεν στη Μαντζουρία, μετά το θάνατο 100.000 στρατιωτών σε τρεις ημέρες.
1909: Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.
1912: Οι Ιταλοί, για πρώτη φορά στην ιστορία, κάνουν χρήση αεροσκαφών για στρατιωτικούς σκοπούς, στην περιοχή της Λιβύης, κατά τη διάρκεια του Ιταλο-Τουρκικού Πολέμου.
1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α' πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδoλοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
1913: Ο Ελληνικός Στρατός, παρελαύνοντας, απελευθερώνει το Τεπελένι.
1914: Συγκροτείται η πρώτη αλβανική Κυβέρνηση υπό τον Τουρχάν πασά.
1916: Ιδρύεται η ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα Ντεπορτίβο Μαγιόρκα.
1918: Ο Λένιν μεταφέρει την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.
1919: Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Σμύρνη, καθώς τουρκικές συμμορίες σφάζουν και λεηλατούν.
1921: Διωγμοί και σφαγές στον Πόντο από τους Τούρκους.
1922: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.
1923: Η Μοντάνα και η Νεβάδα είναι οι πρώτες πολιτείες των ΗΠΑ που ψηφίζουν συνταξιοδοτικούς νόμους.
1929: Αιματηρή σύρραξη σημειώνεται στην Ελευσίνα μεταξύ χωροφυλάκων και απεργών εργατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δέκα.
1930: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.
1933: Το ναζιστικό κόμμα κερδίζει τις γερμανικές εκλογές με το 44% των ψήφων.
1933: Εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων (Ηνωμένη Αντιπολίτευση), τα οποία συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), τα κόμματα που πρόσκεινται στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Εθνικός Συναγερμός), αν και λαμβάνουν περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο συνδυασμό, εκλέγουν τελικά λιγότερους βουλευτές.
1936: Το πολεμικό αεροπλάνο τύπου Σπιτφάιρ, που θα διαπρέψει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελεί την παρθενική πτήση του.
1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.
1940: Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ επικυρώνουν την απόφαση του Στάλιν για την εκτέλεση 25.700 πολωνών διανοουμένων και 14.700 πολωνών αιχμαλώτων. (Η Σφαγή του Κατίν)
1940: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το έργο του Ααρών Κόπλαντ «John Henry».
1941: Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Βουλγαρία και ετοιμάζει αεροπορική επιδρομή.
1942: Η Συμφωνία αρ. 7 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (η Συμφωνία του Λένιγκραντ) κάνει πρεμιέρα στο Κουιμπίσεφ της Σιβηρίας.
1943: Επαναλαμβάνεται η γενική απεργία σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές. Τελικά, το μέτρο θα αποσυρθεί στις 10 Μαρτίου.
1943: Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βυθίζουν 22 ιαπωνικά πλοία.
1945: Αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κολονία. Την ίδια μέρα, ο γερμανικός στρατός διατάσσει τη στρατολόγηση των αγοριών που γεννήθηκαν το 1929.
1946: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο Φούλτον του Μιζούρι και εισάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση «σιδηρούν παραπέτασμα», που αναφέρεται στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
1950: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, αλλά κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. (Λαϊκό Κόμμα: 63 έδρες, Κόμμα Φιλελεύθερων: 56, ΕΠΕΚ: 49)
1950: Λήγει η απεργία των ανθρακωρύχων, που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ, έπειτα από συμφωνία της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα.
1950: Η σύνθεση του Γιάννη Χρήστου «Η Μουσική του Φοίνικα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1952: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει ότι θα κινηθεί η διαδικασία του Συμβουλίου Χαρίτων για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του και δίνει εντολές να μη γίνουν εκτελέσεις πριν αποφανθεί το Συμβούλιο Χαρίτων.
1952: Μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ, στρατηγού Αϊζενχάουερ.
1956: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
1958: Εκτοξεύεται ανεπιτυχώς ο Explorer 2, μέρος του αμερικανικού μη επανδρωμένου προγράμματος «Explorer» για την εξερεύνηση του διαστήματος.
1958: Καταρρέει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών της κυβερνητικής ΕΡΕ (ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ράλλης και ο Παναγής Παπαληγούρας). Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος.
1958: Η σύνθεση του Χοακίν Ροδρίγο «Φαντασία για έναν ευγενή» (Fantasia para un Gentilhombre) κάνει πρεμιέρα στο Σαν Φρανσίσκο.
1959: Ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. (Υπόθεση Μέρτεν)
1959: Η ελληνική Βουλή τιμά τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σε ειδικές συνεδριάσεις.
1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ απολύεται από το στρατό.
1960: Ο Αμερικανός Ντάλας Λονγκ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα με 19,38 μ. στο Λος Άντζελες. Είναι η αρχή μίας «μονομαχίας» με τον συμπατριώτη του Μπιλ Νάιντερ, οι οποίοι θα εναλλάσσονται στη θέση του παγκόσμιου ρέκορντμαν.
1960: Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ανδρέας Παπαεμμανουήλ αθωώνεται από την κατηγορία της κλοπής. Είχε κατηγορηθεί για αφαίρεση μιας ταμπακέρας απ' την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, σε μία επίσκεψη της Εθνικής Νέων στη Βουλγαρία.
1962: Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που όριζε ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει διαδήλωση, που θα καταλήξει σε συγκρούσεις με την Αστυνομία.
1963: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι From Me to You.
1965: Η Συμφωνία αρ. 6 του Γουόλτερ Πίστον κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1966: Ένα Boeing 707 της βρετανικής εταιρείας BOAC συντρίβεται στο όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 124 άτομα.
1966: Διεξάγεται ο 11ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Λουξεμβούργο. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Αυστρίας ο Ούντο Γίργκενς (Ούντο Γιούργκεν Μπόκελμαν) με τη σύνθεση Merci, cherie (Ευχαριστώ αγαπητή μου).
1967: Απομονώνεται για πρώτη φορά το χημικό στοιχείο Ντούμπνιουμ.
1968: Ολοκληρώνεται η νέα εθνική οδός Λάρισας - Θεσσαλονίκης.
1968: Επιτρέπονται για πρώτη φορά οι αγώνες επαγγελματικού τένις στο Γουίμπλεντον.
1970: Τίθεται σε ισχύ μία συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, μετά την επικύρωσή της από 43 κράτη.
1970: Για πρώτη φορά, μία ομάδα τιμωρείται στην Ελλάδα με υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας. Η Παναχαϊκή μηδενίζεται στον αγώνα με τον Άρη, αλλά και σε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της, καθώς η ΕΠΟ κρίνει ότι η καταγγελία του Τάκη Λουκανίδη είναι βάσιμη. Ο άσος του Άρη υποστήριξε ότι άνθρωποι των Αχαιών προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον συμπαίκτη του, Συρόπουλο, προσφέροντάς του 40.000 δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση, τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες τους, στο μεταξύ τους παιχνίδι που έληξε 0-0.
1971: Οι Led Zeppelin τραγουδούν για πρώτη φορά «ζωντανά» το «Stairway to Heaven» σε συναυλία τους στο Μπέλφαστ.
1971: Η βρετανική Κυβέρνηση προσφέρει στη Rolls-Royce βοήθεια 144 εκατομμυρίων δολαρίων.
1971: Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει στη Rolls-Royce βοήθεια 144 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωσή της.
1972: Ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαταλείπει το ΚΚΕ.
1972: Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου πετυχαίνει μεγάλη νίκη -έστω και φιλική- επί της Ιταλίας με 2-1.Τα γκολ σημειώνουν ο Αντωνιάδης (12'), ο Μπονινσένια, (19') και ο Πομώνης (56').
1974: Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη Δυτική Όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
1975: Εθνικοποιούνται οι πετρελαιοβιομηχανίες στο Κουβέιτ.
1975: Ο Ροντ Στιούαρτ συναντά τη σουηδέζα ηθοποιό Μπριτ Έκλαντ σ' ένα πάρτι στο Λος Άντζελες. Θα ζήσουν ένα θυελλώδη έρωτα έως το 1977, ο οποίος θα απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
1979: Οι Japan δίνουν την πρώτη συναυλία τους στην Ιαπωνία.
1981: Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη γύρω περιοχή. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στις Πλαταιές και στο χωριό Καπαρέλλι.
1982: Ο σοβιετικός δορυφόρος «Venera 14» προσγειώνεται στην Αφροδίτη.
1983: Ο Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Billie Jean».
1990: Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εκλέγεται με το 57,5% των ψήφων ο Σωτήρης Πολύδωρας, έναντι 42,5% του αντιπάλου του Τάκη Παπά.
1991: Για ελληνικό επεκτατισμό στο Αιγαίο κάνει λόγο η Άγκυρα σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.
1992: 538 ιστορικά μνημεία στην Κροατία καταστρέφονται ή παθαίνουν σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού στρατού.
1992: Οι R.E.M. αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές των βραβείων του περιοδικού Rolling Stone για το άλμπουμ τους Out Of Time.
1993: Πέντε χρόνια μετά την τιμωρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον αποκλείεται ισόβια από την IAAF, καθώς βρίσκεται για δεύτερη φορά να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
1993: Σύμφωνα με την οργάνωση Earth Watch του ΟΗΕ, απαιτούνται 225 τρισεκατομμύρια δραχμές για να απορρυπανθεί ο πλανήτης μας.
1994: Εξήντα πυρηνικές κεφαλές μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία, με σκοπό τη διάλυσή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της πρώην ΕΣΣΔ.
1994: Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην άρει τα μέτρα κατά των Σκοπίων.
1994: Το κόμμα των ακροδεξιών λευκών «Λαϊκό Μέτωπο Αφρικάνερ» αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές που θα γίνουν στη Νότια Αφρική τον επόμενο μήνα.
1994: Η Γκρέις Σλικ συλλαμβάνεται επειδή απείλησε αστυνομικό με όπλο. Στη δίκη θα υποστηρίξει ότι βρέθηκε σε άμυνα, καθώς ο αστυνομικός εισέβαλε στην αυλή του σπιτιού της χωρίς καμία εξήγηση. Τελικά, θα καταδικασθεί σε 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας στην καταπολέμηση του αλκοολισμού.
1995: Σημειώνεται το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του America's Cup, όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στη θάλασσα του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.
1995: Το Ισραήλ προτείνει στη Συρία περιορισμένης έκτασης υποχώρηση από το Γκολάν.
1996: Η Αμερικανική Γερουσία εγκρίνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση του οικονομικού εμπάργκο στην Κούβα.
1997: Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, δηλώνει ότι η Αμμόχωστος θα εποικιστεί, εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.
1998: Η NASA ανακοινώνει ότι η ερευνητική αποστολή Clementine, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε νερό στους πολικούς κρατήρες, αρκετό για να συντηρήσει μία ανθρώπινη αποικία, καθώς κι ένα σταθμό ανεφοδιασμού πυραύλων.
1999: Ο Έλτον Τζον κερδίζει δίκη κατά της εφημερίδας The Daily Star, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες του ζεύγους Μπέκαμ στην αυλή του σπιτιού του. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί από απόσταση.
2000: Οι Oasis ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Standing On The Shoulders Of Giants».
2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.750 βαθμούς, κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα. Στο ίδιο αγώνισμα, ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης 6ος.
2000: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με τη διασκευή του «American Pie».
2000: Η Ινές Ραμίρες πραγματοποιεί μόνη της καισαρική τομή και γεννά ένα υγιέστατο αγοράκι. Είναι μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.
2001: 35 μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.
2002: Κάνει πρεμιέρα του τηλεριάλιτι The Osbournes από το MTV. Πρωταγωνιστεί η οικογένεια του Όζι Όσμπορν στην καθημερινότητά της.
2003: Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η σύλληψη και κράτηση του 25χρονου φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή από τις βρετανικές Αρχές, με την κατηγορία της κατοχής αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προετοιμασία ή στη διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δουσεμετζής φέρεται να έχει δική του ιστοσελίδα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να γίνει μέλος της «17 Νοέμβρη», ενώ στο δωμάτιό του βρέθηκαν αφίσες της οργάνωσης, δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπό της, μία προκήρυξή της και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο έλληνας φοιτητής παραπέμπεται σε δίκη σε τοπικό δικαστήριο της κωμόπολης Μπίλντελντον, ωστόσο στις 7 Απριλίου η πολιτική αγωγή αποσύρει τις κατηγορίες και ο Δουσεμετζής αφήνεται ελεύθερος.
2003: 17 ισραηλινοί πολίτες σκοτώνονται στην πόλη της Χάιφα από παλαιστίνιο καμικάζι της Χαμάς.
2003: Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Νάταλι Μάινς του συγκροτήματος Dixie Chicks προκαλεί αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το συγκρότημά της ντρέπεται που ο πρόεδρος Μπους κατάγεται από το Τέξας.
2006: Ο Ιγκόρ Μπίσκαν σκοράρει στο 53ο λεπτό της αναμέτρησης εναντίον της ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός νικάει με 1-0. Πρόκειται για το 3.000ο γκολ των πρασίνων στην ιστορία της Α' Εθνικής.
2007: Το τραγούδι (I Can't Get No) Satisfaction των Rolling Stones και το άλμπουμ Graceland του Πολ Σάιμον αποτελούν τα τελευταία αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για το Εθνικό Αρχείο Ηχογραφημάτων.
2008: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται δύο συλλαλητήρια, του ΛΑ.Ο.Σ. και Μακεδονικών οργανώσεων.
2008: Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της απεργίας στη ΔΕΗ. 19 μονάδες τίθενται εκτός λειτουργίας.
2008: Νέο ρεκόρ σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου, αγγίζοντας τα 104,56 δολάρια το βαρέλι.
2009: Ιστορική πρόκριση για τον Πανσερραϊκό, που νικάει 3-2 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.
2009: Διάγγελμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ενώ διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύσεις, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.
2010: «Παράλογη υπόθεση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Την ίδια μέρα, η Ελλάδα δανείζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 6,25%.
2010: Την πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την απόφασή τους για συνεργασία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, τονίζουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Και οι δύο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.
2010: Νεκρώνει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, λόγω 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σημειώνονται επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίζονται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Γεννήσεις

1133: Ερρίκος Β', βασιλιάς της Αγγλίας (1154-1189). (Θαν. 6/7/1189)
1323: Ντέιβιντ Μπρους, βασιλιάς της Σκοτίας. (Θαν. 22/2/1371)
1512: Γκεράρντους Μερκάτορ, Χέραρντ Ντε Κρέμερ το πραγματικό όνομά του, φλαμανδός χαρτογράφος. (Θαν. 2/12/1594)
1696: Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, βενετός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του Ροκοκό. (Θαν. 27/3/1770)
1774: Κρίστοφ Βάιζε, δανός συνθέτης. (Θαν. 8/10/1842)
1871: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Θαν. 15/1/1919)
1887: Εϊτόρ Βίλα - Λόμπος, βραζιλιάνος μουσουργός, που ενσωμάτωσε στο έργο του σκοπούς της πατρίδας του. («Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας») (Θαν. 17/11/1959)
1896: Έντουαρντ Έρντμαν, γερμανός πιανίστας και συνθέτης (Θαν. 21/6/1958)
1908: Ρεξ Χάρισον, βρετανός ηθοποιός. (Θαν. 2/6/1990)
1910: Άντο Μαμοφούκου, επιχειρηματίας από την Ταϊβάν και εφευρέτης του πρώτου στον κόσμο στιγμιαίου φιδέ (instant noodles) και του φιδέ σε φλιτζάνια (cup noodles). (Θαν. 5/1/2007)
1918: Τζέιμς Τόμπιν, αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, γνωστός και για τον Φόρο Τόμπιν που πρότεινε, ένα είδος «άμμου» στα γρανάζια της διεθνούς κερδοσκοπίας, ώστε να γίνουν λιγότερο ασταθείς οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. (Θαν. 11/3/2002)
1922: Πιερ Πάολο Παζολίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Θαν. 2/11/1975)
1930: Ζαν Ταμπαρί, γάλλος σκιτσογράφος, δημιουργός του Ιζνογκούντ, του ραδιούργου βεζίρη που «ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» ανατρέποντας τον καλό χαλίφη της Βαγδάτης. (Θαν. 18/8/2011)
1936: Ντιν Στόκγουελ, αμερικανός ηθοποιός.
1942: Φελίπε Γκονζάλες, ισπανός πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας.
1943: Λούτσιο Μπατίστι, ιταλός τραγουδοποιός. (Θαν. 9/9/1998)
1945: Ράντι Μάτσον, αμερικανός σφαιροβόλος, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968.
1948: Ρίτσαρντ Χίκοξ, άγγλος διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 23/11/2008)
1948: Έντι Γκραντ, βρετανός μουσικός της ρέγκε.
1951: Γιώργος Νινιός, έλληνας ηθοποιός.
1952: Άλαν Κλαρκ, άγγλος μουσικός, βασικός κιμπορντίστας των Dire Straits.
1954: Στίβεν Πρέστγουιτς, αυστραλός ντράμερ και συνθέτης, από τις σημαντικές προσωπικότητες της αυστραλιανής ροκ σκηνής. (Θαν. 16/1/2011)
1957: Μαρκ Σμιθ, άγγλος ρόκερ, τραγουδιστής των Fall.
1958: Άντι Γκιμπ, άγγλος τραγουδιστής, ένας από τους αδελφούς Γκιμπ, που αποτελούν το συγκρότημα των Bee Gees.
1970: Τζον Φρουσιάντε, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης. (Red Hot Chilli Peppers)
1973: Γιάννης Αναστασίου, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα, νυν βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό.
1976: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, λιθουανός μπασκετμπολίστας.
1982: Ράσελ Λιτς, άγγλος μπασίστας των Editors.

Θάνατοι

399 π.Χ: Σωκράτης, αθηναίος φιλόσοφος. (Γεν. 5/1/469 π.Χ.)  [Αποφθέγματα]
1788: Τόμας Αρν, άγγλος συνθέτης, γνωστός για το «Rule Brittania». (Γεν. 12/3/1710)
1815: Φραντς Άντον Μέσμερ, γερμανός γιατρός, που μελέτησε και ανέπτυξε τον υπνωτισμό. (Γεν. 23/5/1734)
1827: Πιερ Σιμόν Λαπλάς, γάλλος μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός. Οι μελέτες του πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1749)
1827: Κόμης Αλεσάντρο Βόλτα, ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 18/2/1745)
1876: Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, ιταλός λιμπρετίστας, που δούλεψε κυρίως με τον συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι. (Γεν. 18/5/1810)
1913: Γεώργιος Α', δανός πρίγκιπας και κατοπινός βασιλιάς των Ελλήνων. (Γεν. 24/12/1845)
1929: Ντέιβιντ Μπιούικ, αμερικανός εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και ιδρυτής της φερεπώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 17/9/1854)
1947: Αλφρέντο Καζέλα, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 25/7/1883)
1950: Έντγκαρ Λι Μάστερς, διακεκριμένος αμερικανός ποιητής. (Γεν. 23/8/1868)  [Αποφθέγματα]
1953: Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Γεν. 6/12/1878)
1953: Σεργκέι Προκόφιεφ, ρώσος συνθέτης λόγιας μουσικής. («Ο Πέτρος και ο Λύκος») (Γεν. 15/4/1891)
1963: Πάτσι Κλάιν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Βιρτζίνια Πέτερσον Χένσλι, τραγουδίστρια της κάντρι. (Γεν. 8/9/1932)
1964: Μίλτος Μανάκης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη. (Γεν. 9/9/1882)
1966: Άννα Αχμάτοβα, ουκρανικής καταγωγής ρωσίδα ποιήτρια. To πραγματικό της όνομα ήταν Άννα Γκορένκο. (Γεν. 11/6/1889)
1982: Τζον Μπελούσι, αλβανικής καταγωγής αμερικανός κωμικός. («Blues Brothers») (Γεν. 24/1/1949)
1984: Τίτο Γκόμπι, ιταλός βαρύτονος. (Γεν. 24/10/1913)
1991: Δημήτρης Χριστοδούλου, έλληνας ποιητής. (Γεν. 1924)
2004: Φίλιππος Ηλιού, ιστορικός, γιος του προέδρου της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού. (Γεν. 1931)
2004: Τζον ΜακΓκίοχ, σκωτσέζος κιθαρίστας των Magazine, Siouxsie And The Banshees, Armoury Show, Public Image Ltd και Visage. (Γεν. 28/5/1955)
2005: Σέρτζιου Κομισιόνα, αμερικανορουμάνος διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 16/6/1928)
 
ΠΗΓΗ:  http://www.sansimera.gr/almanac/full/0503

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου