Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ

Άγ.Ευγένιος Ροντιόνωφ


του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για το Ρώσο Νεομάρτυρα Ευγένιο Ροντιόνωφ.Ένα δεκαπεντάχρονο παλλικάρι,του οποίου οι μουσουλμάνοι έκοψαν το κεφάλι,γιατί αρνήθηκε να βγάλει το σταυρό που φορούσε στο λαιμό του και να γίνει μουσουλμάνος.
   Ο Ευγένιος έγινε  ο Μεγαλομάρτυρας των ημερών μας,για το μαρτύριο του οποίου μιλάει σήμερα όλη η Ρωσία και που το Διαδίκτυο έχει πολλά να διηγηθεί.Ήδη κυκλοφορούν ιερές εικόνες του,η δε Ρωσική Εκκλησία ετοιμάζεται να τον ανακηρύξει και επίσημα άγιο.
   Ο Ευγένιος Ροντιόνωφ γεννήθηκε το 1977 στο χωριό Κουρίλοβο κοντά στη Μόσχα.Ήταν το μοναδικό παιδί της οικογενείας και βαπτίσθηκε χριστιανός στην παιδική του ηλικία.Στα δώδεκά του χρόνια,το 1989,η γιαγιά του τον πήγε για να εξομολογηθεί για πρώτη φορά και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.Ακόμα και όταν η μητέρα του Λιουμπόβ,(που σημαίνει Αγάπη),του έλεγε να βγάζει κάποτε το σταυρό του,για να μην τον ειρωνεύονται οι συμμαθητές του,δεν απαντούσε,αλλά και δεν υπάκουε σε τούτη τη συμβουλή.Ο σταυρός ήταν ό,τι πιο πολύτιμο στη ζωή του Ευγένιου.Ποτέ δεν τον έβγαλε από την ημέρα της βαπτίσεώς του.
   Και ήρθε η στιγμή της ομολογίας του σταυρού και φυσικά και του Εσταυρωμένου Ιησού.Μετά τη στρατιωτική του εκπαίδευση,αρχές του 1996,τοποθετήθηκε στα συνοριακά φυλάκια της Τσετσενίας.Τον Φεβρουάριο τον συλλαμβάνουν οι Τσετσένοι και παραμένει για εκατό περίπου μέρες αιχμάλωτος.Οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι τον έχουν στα χέρια τους.
   Πλησίασε η στιγμή του μαρτυρίου.Ο Χαϊχοροέβ,ο Τσετσένος δήμιος,τον είχε διατάξει δεκαέξι φορές να βγάλει τον σταυρό του και να γίνει μουσουλμάνος,αλλ' ο Ευγένιος αρνήθηκε να τον βγάλει και τότε,καθώς ομολόγησε ο ίδιος ο δήμιός του,"του έκοψα το κεφάλι "!..Παρά τις υποσχέσεις,τους ξυλοδαρμούς και τα συνεχή βασανιστήρια,ο Ευγένιος,ούτε λύγισε,ούτε αρνήθηκε τον Χριστό.
   Τελικά η μητέρα του,ύστερα από εννέα μήνες,με πολλές περιπέτειες που πέρασε και πολλά χρήματα που πλήρωσε τους μουσουλμάνους,πέτυχε να της δώσουν το λείψανο του παιδιού της.Και το μεν σώμα το είχε αναγνωρίσει απ' τις μπότες που φορούσε,το δε κεφάλι,που βρισκόταν σε άλλο σημείο από το υπόλοιπο σώμα,το αναγνώρισε απ'το σταυρό που είχε πάνω του.
   Ο Ευγένιος αποκεφαλίστηκε στις 23 Μαϊου 1996,την ημέρα που γινόταν δέκα εννιά ετών.
   Ο πατέρας του πέθανε από συγκοπή καρδιάς στον τάφο του παιδιού του,η δε μητέρα του έγινε πια γνωστή σ'ολόκληρη τη Ρωσία.Ο Κύριος της έχει επιφυλάξει τόσο μεγάλη τιμή,ώστε να λέγεται και να είναι μητέρα Μάρτυρος Χριστού.Άλλωστε,πούλησε το διαμέρισμά της και ό,τι άλλο είχε-μέχρι και τα ρούχα της-για να μπορέσει και τα λύτρα να δώσει,αλλά και ν'ανταπεξέλθει στα έξοδα της εκταφής του Ευγένιου,της κατασκευής ειδικού φερέτρου και της μεταφοράς του στο χωριό του,όπου και ετάφη.
   Το θαυμαστό όμως είναι πως σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας ο άγιος Μάρτυρας Ευγένιος άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα πρόσωπα και να θαυματουργεί.Επίσης οι άγιες εικόνες του Μάρτυρα ευωδιάζουν.
   Ευγένιε,πολύαθλε,σύγχρονε Μάρτυρα και σταυροφόρε Χριστού,πρέσβευε υπέρ ημών και στήριζε όλους μας,ιδιαίτερα τους νέους,στη πίστη του Χριστού.
    
 
ΠΗΓΗ:      http://agiabarbarapatras.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου