Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ... ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ... ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ !

Αποφασισμένοι να παραστούν στις παρελάσεις οι Μητροπολίτες
 
 
του Νίκου Παπαχρήστου
Προβληματισμένοι εμφανίζονται αρκετοί Ιεράρχες από το ενδεχόμενο να "εισπράξουν" και οι ίδιοι τις πιθανολογούμενες αποδοκιμασίες των πολιτών κατά τη διάρκεια των παρελάσεων που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Και αυτό γιατί θα κληθούν να καθίσουν δίπλα στους πολιτικούς οι οποίοι το τελευταίο διάστημα γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών για την ακολουθούμενη σκληρή λιτότητα. Ωστόσο οι περισσότεροι Μητροπολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στις δημόσιες εκδηλώσεις για την εθνική εορτή αφού, όπως σημειώνουν, «όλα γίνονται προς τιμήν εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας και του Γένους μας». Άλλωστε για την Εκκλησία είναι διπλή εορτή αφού εκείνη την ημέρα τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Να μείνουμε στις παρελάσεις»

«Μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους που ήταν αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και των επωνύμων ηρώων του, η καθιερωθείσα εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί επί 180 χρόνια σημείο αναφοράς και τιμής στους χιλιάδες ήρωες εκείνων των χρόνων. Παράλληλα η εορτή αυτή συνδυασμένη και με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη παραμένει πάντοτε γεγονός ύψιστο για την εθνική ενότητα των Ελλήνων και τον σταθερό σεβασμό τους στην Ελλάδα, στους ήρωες της ελευθερίας της και στους δημιουργούς της Παιδείας του Γένους των Ελλήνων. Όλοι μαζί λοιπόν ας τιμήσουμε ενωμένοι την πολύπαθη πατρίδα μας που δοκιμάζεται σκληρά», δηλώνει στο Αmen.gr o Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος πριν λίγους μήνες βρέθηκε αντιμέτωπος με πολίτες που διαμαρτύρονταν. Πάντως ο κ.Άνθιμος εκφράζει την πεποίθησή του ότι «θα πρέπει να  μείνουμε στις παρελάσεις γιατί αυτές γίνονται για να τιμήσουμε τους ήρωες της Πατρίδας μας».

Τα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα σε ανάλογες δημόσιες εκδηλώσεις και παρελάσεις - σε μια περίπτωση και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, φαίνεται να προβληματίζουν την πολιτική ηγεσία και ν’ ανησυχούν τους πολιτικούς που, όλα δείχνουν, φοβούνται πως θα δεχθούν τις διαμαρτυρίες των πολιτών για την εφαρμοζόμενη σκληρή μνημονιακή πολιτική. 

Δημητριάδος Ιγνάτιος:  «Η τιμή δεν αποδίδεται σε εμάς αλλά στους ήρωες»

«Εμείς εορτάζουμε τη διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική, και θα συμμετέχουμε όχι γιατί η τιμή αποδίδεται σε εμάς αλλά στα πρόσωπα εκείνα που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας και του ελληνισμού», δηλώνει στο Amen.gr ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και καθιστά σαφές πως οι λειτουργοί της Εκκλησίας πρέπει να παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, όπως οι παρελάσεις.

«Πρέπει να συμμετάσχουμε ανεξάρτητα αν υπάρξουν διαμαρτυρίες γιατί με την παρουσία μας τιμούμε τους προγόνους μας στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας», προσθέτει ο κ.Ιγνάτιος.

Eδέσσης Ιωήλ: «Θα πάω στην παρέλαση»
Ανάλογη είναι και η άποψη που εκφράζει, μέσω του Amen.gr και ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Θα πάω στην παρέλαση. Την προηγούμενη φορά στην Έδεσσα δεν έγινε κάτι σημαντικό. Στα Γιαννιτσά υπήρξαν μερικές διαμαρτυρίες αλλά όχι κάτι σημαντικό. Ελπίζω ότι και τώρα όλα θα κυλίσουν ήρεμα στο πνεύμα και τον συμβολισμό της εορτής. Όπως και να έχει εμείς πρέπει να πάμε στην παρέλαση». Ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ τονίζει ότι εκτός από την εθνική εορτή είναι και μια από τις πιο σημαντικές εορτές της Εκκλησίας που συνδέεται με την ενανθρώπιση του Κυρίου Ιηγού Χριστού, οπότε η παρουσία όλων είναι αυτονόητη.

Πατρών Χρυσόστομος:  Αναφαίρετο δικαίωμα η διαμαρτυρία αλλά… με τον τρόπο που πρέπει

«Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα  κάθε έλληνα πολίτη», τονίζει στο Amen.gr  ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και σημειώνει ότι στην Πάτρα, «αλλά εξ όσων γνωρίζω και σε όλες τις πόλεις» η στάση των πολιτών έναντι των λειτουργών της Εκκλησίας είναι πολύ καλή.  «Οι παρελάσεις έχουν σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας. Οι κάθε είδους διαμαρτυρίες πρέπει να γίνονται την ώρα που πρέπει προς τους αρμοδίους και υπευθύνους, με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», προσθέτει ο Μητροπολίτης Πατρών. 

ΠΗΓΗ:    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8749

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου