Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΓΙΝΗ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ; ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ !


1771829

Αρχιεπίσκοπος: 'Ταπεινωτικά για όλους μας, τα μέτρα της 25ης Μαρτίου'

Συντάχθηκε από τον/την Romfea.gr 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις με του Ρ/Καθολικούς, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν κάναμε ποτέ εμείς διάλογο μόνοι μας, ως Ορθόδοξοι Έλληνες, με τους Καθολικούς, ούτε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πάνε μόνοι τους. Ήρθαν όλοι οι Ορθόδοξοι, ψήφισαν και είπαν θα κάνουμε το διάλογο με τους Καθολικούς, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένους όρους. Έρχονται μερικοί Αρχιερείς –και επηρεάζουν και μερικούς λαϊκούς– και λένε “τι τον θέλουμε αυτόν τον διάλογο;"
"Κατ’ αρχήν, χριστιανικά, δεν μπορούμε να απορρίψουμε ποτέ τον διάλογο. Με όλους πρέπει να μιλάμε. Το θέμα είναι να κρατάμε την αλήθεια εμείς. Έχουμε, λοιπόν, αυτόν τον διάλογο και υπάρχουν μερικοί που λένε “όχι!” Μα δεν είναι απόφαση μόνο δική μας. Είναι απόφαση που έχουν πάρει όλοι οι Ορθόδοξοι. Δεν είναι θέμα δικό μου να πω “όχι στο διάλογο"., πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.
Να αναφερθε ότι ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε και σχετικά με την έννοια της Νεο - πατερικής ή Μετα- πατερικής Θεολογίας, υπογραμμίζοντας ότι «η εποχή μας έχει βγάλει κι αυτή Πατέρες. Η νεοπατερική την είπανε, μεταπατερική, δεν είναι άλλη θεολογία, είναι χρονικό πράγμα, όπως θα λέγαμε η σύγχρονη θεολογία, οι σύγχρονοι θεολόγοι."
"Περιμένουμε, βέβαια, την απάντηση του Σεβ. Δημητριάδος, εάν είναι, λοιπόν, χρονικό το θέμα, δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε", επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.
Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία και τον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Όταν βλέπω ότι την περιουσία τη δίνω στον φτωχό και την παίρνεις και τη δίνεις στον πλούσιο, δεν θα διαμαρτυρηθώ; Τώρα τι λέει ο νόμος, όποια περιουσία δόθηκε το 1952 και δεν έχει διατεθεί, το κράτος μπορεί να τη δώσει όπου θέλει.»
Ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε υπέρ του χωρισμού, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, εμείς δεν θα το ζητήσουμε ποτέ. Εάν μας πούνε ότι δεν μας θέλουν, θα το κάνουμε. Θα περάσουμε καλύτερα. Μόνοι μας δεν θα το κάνουμε, γιατί μπορούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη.»
Σε άλλο ερωτηθείς για τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις εξελίξεις στη Συρία,ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι «στο Ιράκ χάθηκε ο Χριστιανισμός όλος. Πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα των Χριστιανών γύρω από τη Μεσόγειο, φεύγουν από όλα αυτά τα μέρη για να γίνουν αραβικά. Δεν πρέπει εμείς να νοιαστούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;»
Τέλος αναφερόμενος στα μέτρα που πάρηθηκαν στις παρελάσεις, την 25η Μαρτίου, ο Μακαριώτατος τόνισε: "Τα μέτρα που ελήφθησαν πριν μερικές μέρες είναι ταπεινωτικά για όλους μας."
Φώτο: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου