Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΕΙΠΑΜΕ ! "ΣΕΒΑΣΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ !

Αφήνουν τα γερόντια χωρίς φάρμακα!

Με πρόστιμο ένα ευρώ, θα «τιμωρείται» αναδρομικά από την 1η Μαρτίου, κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα δίνουν οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το συνολικό ποσό θα παρακρατείται από την μηνιαία....
μισθοδοσία. Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου και δη των αγροτικών γιατρών, οι οποίοι συνταγογραφούν χειρόγραφα στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία της Ηλείας, λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής, που το ίδιο το υπουργείο δεν φρόντισε να εγκαταστήσει.

Στο ΦΕΚ με αριθμό 545 και ημερομηνία 1ηΜαρτίου, που όμως δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «?από την 1η Μαρτίου 2012 όλοι οι γιατροί συμβεβλημένοι με οποιαδήποτε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και άλλους Φ.Κ.Α ή μη συμβεβλημένοι, ή γιατροί με εξηρτημένη σχέση εργασίας οποιασδήποτε μορφής σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, υποχρεούνται να συνδεθούν με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, προκειμένου οι συνταγές που παρέχουν στους ασφαλισμένους να αποζημιώνονται από τον αντίστοιχο Φ.Κ.Α». Μέχρι εδώ, πολύ ωραία τα λέει το υπουργείο, αφού στόχος του είναι, όλες οι συνταγές από εδώ και στο εξής να έχουν ηλεκτρονική μορφή.

Ωστόσο, το Υπουργείο, αντί να «τιμωρήσει» τον εαυτό του που δεν φρόντισε να εγκαταστήσει τις υποδομές που απαιτούνται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «χρεώνει» τους γιατρούς. Χαρακτηριστικά, στο άρθρο 2 της παραπάνω υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι «?στην περίπτωση που οι γιατροί, για τεχνικούς λόγους επάρκειας του συστήματος, συνταγογραφούν με χειρόγραφο σύστημα και για χρονικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου 2012 και προκειμένου οι ΦΚΑ να αποζημιώνουν τα φάρμακα, το φαρμακείο στο οποίο θα εκτελείται η χειρόγραφη συνταγή είναι υποχρεωμένο να την καταχωρεί ηλεκτρονικά στο σύστημα αναφέροντας υποχρεωτικά γιατρό και ασθενή. Κάθε καταχώρηση χρεώνεται με 1 ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού, ενώ συγχρόνως αφαιρείται από τη μισθοδοσία ή τις κατά σύμβαση απαιτήσεις του γιατρού από το σύστημα αντίστοιχα».

Θα βάλουν και από την τσέπη τους…

Η απόφαση έχει προκαλέσει, όπως αναμενόταν, τη αντίδραση γιατρών και δη τους γιατρούς του ΙΚΑ αλλά και τους αγροτικούς γιατρούς που καθημερινά επισκέπτονται τα χωριά της Ηλείας, στα αγροτικά ιατρεία των οποίων δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή για να συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά. Με το δεδομένο ότι ένας αγροτικός γιατρός μπορεί να συντογραφήσει μέχρι και 200 συνταγές την εβδομάδα, έχοντας επισκεφθεί από 5 έως 10 χωριά, το «πρόστιμο» που του αναλογεί θα είναι, για παράδειγμα, 200 ευρώ εβδομαδιαίως, δηλαδή 800 ευρώ το μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο βασικός μισθός διαμορθώνεται στα 827 ευρώ, τότε στο τέλος του μήνα μπορεί να πληρώσει κιόλας.

ΠΗΓΗ: patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου