Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

27 Μαρτίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

196 π.Χ: Ο Πτολεμαίος Ε' ο Επιφανής ανεβαίνει στο θρόνο της Αιγύπτου.
1309: Ο Πάπας Κλήμης ο 22ος αφορίζει όλους τους κατοίκους της Βενετίας!
1513: Ο ισπανός εξερευνητής Χουάν Πονς ντε Λεόν παρατηρεί με τα κιάλια του τα παράλια της Βορείου Αμερικής και συγκεκριμένα τη Φλόριδα, την οποία μπερδεύει με άλλο νησί. Πάντως, θα αποβιβασθεί στην ακτή και θα ονομάζει την περιοχή «Φλόριδα», δηλαδή «Ανθισμένη».

1745: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Μπαλτάσαρ» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1764: Κάνει πρεμιέρα η καντάτα του Γιόζεφ Χάυδν Τι Χαρά (Da qual gioja), με αφορμή την επιστροφή του πρίγκηπα Νικολάου Εστερχάζι από ένα ταξίδι σε Παρίσι και Λονδίνο.
1790: Το πρώτο ζευγάρι κορδόνια λανσάρεται στην Αγγλία.
1794: Συγκροτείται το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
1808: Ο Γιόζεφ Χάυδν κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, κατά τη διάρκεια συναυλίας με τον ορατόριό του Η Δημιουργία στη Βιέννη. Την παράσταση παρακολουθούν ο Μπετόβεν και ο Αντόνιο Σαλιέρι.
1819: Η όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Ερμιόνη» κάνει πρεμιέρα στη Νάπολη.
1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).
1826: Επιχειρήσεις που διεξάγει ο Κάρολος Φαβιέρος εναντίον των Τούρκων στην περιοχή της Καρύστου ολοκληρώνονται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες.
1833: Ο αρμόδιος για τα Εκκλησιαστικά του Συμβουλίου της οθωνικής αντιβασιλείας Μάουρερ συγκροτεί κληρικολαϊκή Νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Σπυρίδωνα Τρικούπη, με σκοπό την εκπόνηση οριστικού σχεδίου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδας.
1836: Σφαγή στο Γολιάθ του Τέξας. Ο μεξικανός στρατηγός Σάντα Άννα διατάσσει τους στρατιώτες του να σκοτώσουν 400 Τεξανούς.
1841: Η Μαρία Ιβάνοβα, χωρίς να έχει πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της Μιχαήλ Γκλίνκα, παντρεύεται τον Νικολάι Βασίλτσικοφ, ανιψιό του πρωθυπουργού της Ρωσίας.
1850: Ο Μιχαήλ Γκλίνκα παρουσιάζει στο κοινό της Αγίας Πετρούπολης τις «Ισπανικές Εισαγωγές 1 και 2 », έργα εμπνευσμένα από ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Ισπανία.
1854: Τουρκικές δυνάμεις υπό τον Καραφίλ Μπέη καταλαμβάνουν το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και πυρπολήσεις 400 σπιτιών. Οι Ηπειρώτες επαναστάτες υπό τον Θεοδωράκη Γρίβα καταφεύγουν στον Ζυγό Μετσόβου.
1855: Ο αμερικανός χημικός Αμπραάμ Γκέσνερ φτιάχνει ένα νέο καύσιμο - παράγωγο του πετρελαίου και το ονομάζει «κηροζίνη».
1860: Ο νεοϋορκέζος Μ. Λ. Μπερν λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο ανοιχτήρι σε σχήμα Τ.
1860: Η οπερέτα του Ζακ Όφενμπαχ «Δάφνις και Χλόη» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1863: Παραιτείται η κυβέρνηση του Ζηνόβιου Βάλβη. Σχηματίζεται μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Διομήδη Κυριακό.
1866: Ο αμερικανός εφευρέτης Άντριου Ράτκιν παρουσιάζει την «πάπια» του νοσοκομείου.

1871: Η Σκωτία νικά την Αγγλία 1-0 στο Εδιμβούργο, στον πρώτο διεθνή «ανεπίσημο» αγώνα ποδοσφαίρου. Στον αγώνα αυτό τα αίματα ανάβουν τόσο πολύ, ώστε οι παίκτες και των δύο ομάδων ζητούν από τον διαιτητή να τους επιτρέψει να κλωτσάνε τους αντιπάλους στα πόδια, κάτι που μαζί με το πιάσιμο της μπάλας με τα χέρια αποτέλεσαν το 1863 την αιτία διάσπασης των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και ράγκμπι.
1874: Η κωμική όπερας του Μπέντριχ Σμέτανα «Οι δύο χήρες» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1884: Πραγματοποιείται το πρώτο υπεραστικό τηλεφώνημα μεταξύ Νέας Υόρκης και Βοστόνης.
1914: Η «Συμφωνία αρ. 2» του Ραλφ Βον Ουίλιαμς κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1917: Η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Το Χελιδόνι» κάνει πρεμιέρα στο Μονακό.
1919: Η ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας, ενώ οι υπόλοιπες Μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος διέρχονται το Δνείστερο στις 29 Μαρτίου 1919 και συγκεντρώνονται στο Μπουγάζ.
1927: Στην πρώτη συνάντηση της ιστορίας τους, ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Ηρακλή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με το ευρύτατο σκορ 7-1. Ο αγώνας είναι φιλικού χαρακτήρα και σκόρερ αναδεικνύονται με τρία γκολ ο Σιδηρόπουλος, δύο ο Σ. Ασπρογέρακας και από ένα ο Παπαδόπουλος και ο Θ. Ασπρογέρακας.
1933: Ο Ρέτζιναλντ Γκίμπσον και ο Έρικ Φόσετ ανακαλύπτουν το πολυαιθυλένιο.
1933: Η Ιαπωνία ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει την Κοινωνία των Εθνών, καθώς κρίθηκε ένοχη για την επίθεση στη Μαντζουρία.
1940: Δημιουργείται ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου, τα στούντιο Σκούρας Φιλμ και Αθήνα Φιλμ.
1940: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ρεβέκκα».
1941: Η Ναυμαχία του Ταινάρου. Αγγλικός στολίσκος καταναυμαχεί και βυθίζει πέντε πλοία της φασιστικής Ιταλίας.
1941: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανατρέπει με ταχύτητα αστραπής την κυβέρνηση, χρίζει πρωθυπουργό έναν στρατηγό, τοποθετεί νέο βασιλιά στο θρόνο και συλλαμβάνει τους δυο αξιωματούχους που υπέγραψαν τη νέα συμμαχία με τον Άξονα.
1942: Οι βρετανικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στο γαλλικό λιμάνι του Σεν Ναζέρ, βάση των γερμανικών υποβρυχίων.
1945: Επιχείρηση «Λοιμός»: Οι Αμερικανοί ναρκοθετούν από αέρος τα λιμάνια της Ιαπωνίας.
1945: Η Αργεντινή κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

1946: Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.
1949: Η Συμφωνία αρ. 7 του Βίλα Λόμπος κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1952: Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας κατά του γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ, κατά την οποία σκοτώνεται ο πυροτεχνουργός Καρλ Ράιχερτ.
1952: Ο Σαμ Φίλιπς ιδρύει στο Μέμφις του Τενεσί τη δισκογραφική εταιρία Sun Records. Θα αναδείξει καλλιτέχνες όπως οι Έλβις Πρίσλεϊ, Καρλ Πέρκινς, Τζέρι Λι Λιούις και Τζίνι Κας.
1957: Αποφασίζεται στην Κολωνία, έδρα της παγκόσμιας αρχής του ποδοσφαίρου, η διοργάνωση του Κυπέλλου Ευρώπης ή «Ανρί Ντελονέ», προς τιμήν του εμπνευστή του. Όνειρο της ζωής του πρώην εμπόρου και πρώτου γραμματέα της UEFA ήταν η ιδέα ενός κυπέλλου με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων. Ο Ντελονέ, όμως, δεν πρόλαβε την πρώτη σέντρα.
1958: Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΣΣΔ.
1958: Η δισκογραφική εταιρεία CBS ανακοινώνει την ανακάλυψη του στερεοφωνικού δίσκου.
1960: Κομμουνιστικό Κόμμα και κυβερνητικοί επίσημοι στην Κίνα διατάσσονται να αρχίσουν μία εντατική εκστρατεία για την εξάπλωση των μαρξιστικών ιδεών του Μάο Τσε Τουνγκ στις μάζες.
1964: Ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής. Η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στη Βόρεια Αμερική, μεγέθους 9.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Αλάσκα και προκαλεί το θάνατο 131 ανθρώπων.
1965: Οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει τουρκική επίθεση με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων.
1966: Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ρόι Όρμπισον πέφτει από το μηχανάκι που οδηγεί και σπάει το πόδι του. Θα δώσει τις υπόλοιπες συναυλίες του καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
1967: ΑΕΚ και Απόλλων αναδεικνύονται ισόπαλοι 1-1. Ακολουθούν επεισόδια από τους φίλους της «Ένωσης», που ζητούν εξηγήσεις για την άσχημη πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Πολιορκούν τα αποδυτήρια και προπηλακίζουν τον Παπαϊωάνου και τον Σταθόπουλο.
1967: Ο Φατς Ντόμινο παίζει για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Τη συναυλία του στο Λονδίνο ανοίγουν οι Bee Gees και οι Gerry And The Pacemakers.
1967: Οι Τζον Λένον και Πολ Μακάρτνεϊ τιμώνται με το διακεκριμένο μουσικό βραβείο Ivor Novello για το τραγούδι Michelle.
1968: Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Lady Madonna».
1970: Το Concorde πραγματοποιεί την πρώτη υπερηχητική πτήση του.

1970: Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.
1971: Ο νεοϋορκέζικος ραδιοσταθμός WNBC απαγορεύει το τραγούδι One Toke Over the Line του φολκ-ροκ ντουέτου των Brewer & Shipley, επειδή αναφέρεται στα ναρκωτικά. Θα ακολουθήσουν και άλλοι ραδιοσταθμοί στις ΗΠΑ.
1971: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν και οι Friendly Enemies ανοίγουν τη συναυλία των Allman Brothers στο Άσμπερι Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
1972: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το τραγούδι Burning Love, που υπήρξε η τελευταία μεγάλη επιτυχία του.
1973: Ο Τζέρι Γκαρσία των Grateful Dead συλλαμβάνεται από την αστυνομία του Νιου Τζέρσι για κατοχή κοκαΐνης και LSD.
1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία Ο Νονός, στέλνοντας την ινδιάνα ηθοποιό Σαχίν Λιτλφέδερ στην τελετή απονομής για να περιγράψει την άσχημη κατάσταση των αμερικανών Ινδιάνων.
1973: Το περιοδικό Rolling Stone γράφει ότι ο Κάρλος Σαντάνα άλλαξε το όνομά του σε Devadip (Το φως του υπέρτατου όντος), όταν έγινε μαθητής του γκουρού Σρι Τσινμόϊ.
1976: Ο Πολ Μακάρτνεϊ και οι Wings αναγκάζονται να μεταθέσουν για τρεις εβδομάδες το αμερικανικό σκέλος της περιοδείας τους, επειδή ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Τζίμι ΜακΚάλοχ γλίστρησε στο μπάνιο κι έσπασε ένα από τα δάκτυλα του χεριού του.
1977: Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώθηκαν.
1979: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Ηλεία και προκαλεί σοβαρές ζημιές.
1980: Καταρρέει νορβηγική πλατφόρμα πετρελαίου στη Βόρειο Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 123 άνθρωποι.
1982: Ο πρώην μπασίστας των Small Faces και Faces, Ρόνι Λέιν, νοσηλεύεται με σκλήρυνση κατά πλάκας. Θα χάσει τη ζωή του από την ασθένεια αυτή του 1997.

1984: Η Σίντι Λόπερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία της Time After Time.
1984: Οι Metallica δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο Μαρκί Κλαμπ του Λονδίνου.
1987: Οι U2 παίζουν στην οροφή ενός καταστήματος στο Λος Άντζελες για τα γυρίσματα του βίντεο του τραγουδιού «Where The Streets Have No Name». Τα πλήθη που συρρέουν δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και η αστυνομία αναγκάζεται να διακόψει τη συναυλία και τα γυρίσματα.
1987: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις προθέσεις της Άγκυρας να προβεί σε έρευνες για πετρέλαιο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την επόμενη μέρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους έρευνες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εκτόνωση της κατάστασης.
1990: Αρχίζει τη λειτουργία του ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός TV Marti, που εκπέμπει προπαγανδιστικές εκπομπές στην Κούβα.
1990: Με επιστολή - έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, οι γονείς του ισοβίτη Χρήστου Ρούσου ζητούν την έγκριση της έκτης κατά σειρά αίτησης χάριτος.
1991: Δεκαέξι μήνες μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» στην Τσεχοσλοβακία, αποσύρονται τα τελευταία σοβιετικά τανκς, που βρίσκονταν στη χώρα από το 1968.
1993: Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο πληθυσμός της Κίνας ξεπέρασε το 1,1 δισεκατομμύρια άτομα.
1993: Ο Ζιανγκ Ζεμίν διορίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.
1993: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι κατηγορείται από την εισαγγελία του Παλέρμο για σχέσεις με τη Μαφία.
1994: Ο ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας και καναλάρχης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Forza Italia», κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία.
1994: Εκτελείται η πρώτη πτήση του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροπλάνου «Γιουροφάιτερ».
1998: Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το χάπι Viagra κατά της ανδρικής ανικανότητας, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.
1999: Το σερβικό αντιεροπορικό πυροβολικό καταρρίπτει ένα αμερικανικό «αόρατο» αεροπλάνου τύπου F-117 στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.
1999: Η Εθνική Ελλάδος χάνει μετά από 8 χρόνια στο ΟΑΚΑ από τη Νορβηγία με 2-0. Η τελευταία ήττα ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου 1991, όταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ηττηθεί από την Αλβανία με 0-2. Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής Άνγκελ Ιορντανέσκου υποβάλλει την παραίτησή του.
2001: Εγκαινιάζεται ο νέος αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
2005: Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ηττάται με 3-1 από τη γαλλική Τουρ στον τελικό του Final Four του Indesit European Champions League, στο κατάμεστο από 8.000 θεατές κλειστό γήπεδο της Πυλαίας. Την τρίτη θέση κατακτά η ρώσικη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ που κερδίζει με 3-0 τη γερμανική Φριντρισχάφεν στον μικρό τελικό.

Γεννήσεις

1416: Αντόνιο Σκουαρτσαλούπι, ιταλός οργανίστας και συνθέτης. (Θαν. 6/7/1480)
1676: Φέρεντς Β' Ράκοζι, ηγέτης της εξέγερσης των Ούγγρων κατά των Αψβούργων. (Θαν. 8/4/1735)

1797: Αλφρέντ Ντε Βινί, γάλλος ποιητής και συγγραφέας. (Θαν. 17/9/1863)  [Αποφθέγματα]

1845: Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, γερμανός φυσικός, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία. (Θαν. 10/2/1923)
1851: Βενσάν Ντ' Ιντί, γάλλος συνθέτης. (Θαν. 2/12/1931)

1863: Χένρι Ρόις, βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce. (Θαν. 22/4/1933)
1886: Λούντβιχ Μις Βαν Ντερ Ρόε, γερμανός αρχιτέκτονας, που έκανε σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ και αναδείχτηκε ως ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. (Θαν. 17/8/1969)
1892: Φερντ Γκροφέ, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας. (Θαν. 3/4/1972)
1899: Γκλόρια Σουάνσον, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 4/4/1983)
1909: Μπεν Γουέμπστερ, από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της τζαζ. (Θαν. 20/9/1973)
1920: Ρίτσαρντ Χέιμαν, αμερικανός ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας.
1924: Σάρα Βον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ.
1924: Σάρα Βον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. (Θαν. 3/4/1990)
1927: Μστίσλαβ Ροστροπόβιτς, ρώσος βιολοντσελίστας. (Θαν. 27/4/2007)
1950: Πέτρος Ευθυμίου, πολιτικός και δημοσιογράφος.
1950: Τόνι Μπανκς, άγγλος κιμπορντίστας, ιδρυτικό μέλος των Genesis.
1955: Λευτέρης Πανταζής, λαϊκός τραγουδιστής.
1957: Μπίλι Μακ Κένζι, σκωτσέζος τραγουδιστής του νιου γουέιβ συγκροτήματος The Associates. (Θαν. 22/1/1997)
1959: Άντριου Φάρις, αυστραλός κιμπορντίστας των INXS.
1963: Κουεντίν Ταραντίνο, αμερικανός σκηνοθέτης. («Παλπ Φίξιον»)
1970: Μαράια Κάρεϊ, αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια.

1977: Ιωάννης Μελισσανίδης, ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής.

Θάνατοι

1757: Γιόχαν Στάμιτς, τσέχος συνθέτης και βιολονίστας. (Γεν. 17/6/1717)
1770: Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, βενετός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του Ροκοκό. (Γεν. 5/3/1696)

1897: Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος οφθαλμίατρος. (Γεν. 1826)
1923: Τζέιμς Ντιούαρ, βρετανός χημικός, που ανακάλυψε το θερμός. (Γεν. 20/9/1842)
1925: Καρλ Νόιμαν, γερμανικής καταγωγής μαθηματικός και φυσικός. (Γεν. 7/5/1832)

1968: Γιούρι Γκαγκάριν, σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (Γεν. 9/3/1934)
1975: Άρθουρ Μπλις, άγγλος συνθέτης. (Γεν. 2/8/1891)
1993: Κλίφορντ Τζόρνταν, αμερικανός σαξοφονίστας της τζαζ. (Γεν. 2/9/1931)
1996: Χάουαρντ Γουάιθ, αμερικανός ντράμερ του Μπομπ Ντίλαν. Δούλεψε επίσης με τους Ντον ΜακΛιν, Τζόαν Μπαέζ και Τζόνι Μίτσελ. (Γεν. 22/4/1944)
1998: Φέρι Πόρσε, γιος του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και συνεχιστής του έργου του. (Γεν. 19/9/1909)
2000: Ίαν Ντιούρι, άγγλος ρόκερ. («Sex, Drugs n Rock n Roll») (Γεν. 12/5/1942)
2002: Ντάντλεϊ Μουρ, βρετανός κωμικός και πιανίστας της τζαζ. («10», «Άρθουρ») (Γεν. 19/4/1935)
2002: Μπίλι Γουάιλντερ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Η λεωφόρος της δύσεως», «Εφτά χρόνια φαγούρα») (Γεν. 22/6/1906)

2006: Στανισλάβ Λεμ, πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. («Κυβεριάδα», «Σολάρις») (Γεν. 12/9/1921)

2010: Καίσαρ Αλεξόπουλος, φυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών. Το τετράτομο έργο του Φυσική καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. (Γεν. 10/11/1909)
2010: Βασίλι Σμίσλοβ, ρώσος γκραντ μάστερ στο σκάκι, παγκόσμιος πρωταθλητής την περίοδο 1957 - 1958. (Γεν. 24/3/1921)
2010: Τσάρλι Βέργος, ελληνοαμερικανός εστιάτορας του Μέμφις, γνωστός ανά τις ΗΠΑ για τα περίφημα παϊδάκια του. (Γεν. 1926)
ΠΗΓΗ:       http://www.sansimera.gr/almanac/full/2703

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου