Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

17 Μαρτίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

45 π.Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας κατά την τελευταία του νίκη κατατροπώνει τις δυνάμεις της Πομπηίας στη μάχη του Μούνδα.

624: Ο Μωάμεθ σημειώνει μία αποφασιστική νίκη κατά των αντιπάλων στη Μέκκα, στη Μάχη της Μπαντρ.
1733: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Δεβώρα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1737: Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Πατρικίου στη Βοστόνη.
1749: Η όπερα «Σολομών» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1784: Το Κοντσέρτο αρ. 15, Κ.450, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.

1821: Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
1824: Δημοσιεύονται τα πρώτα τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών του Φραντς Σούμπερτ «Η ωραία μυλωνού».
1830: Ο Φρεντερίκ Σοπέν εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κοντσέρτο στη Βαρσοβία, με τα έργα του «Κοντσέρτο για πιάνο σε φα ελάσσονα» και «Φαντασία σε πολωνικές μελωδίες».
1833: Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Παριζιάνα» κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία.
1835: Ο Μιχαήλ Γκλίνκα προτείνει γάμο στη Μαρία Ιβάνοβνα και αυτή αποδέχεται.
1845: Ο Χένρι Τζόουνς εφευρίσκει το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1846: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Αττίλας» κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.

1861: Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος, κάτω από το στέμμα του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β' του Οίκου της Σαβοΐας, μονάρχη της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου.
1864: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα. Η Κέρκυρα και οι Παξοί καθορίζονται ως αφοπλισμένοι νήσοι.
1867: Η σύνθεση του Γιοχάνες Μπραμς «Βαλς» για πιάνο, έργο 39, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1875: Ο Μόδεστος Μουσόργκσκι αναλαμβάνει διευθυντική θέση στο Υπουργείο Δασών της Ρωσίας, όπου εργάζεται.
1877: Το συμφωνικό ποίημα του Μπέντριχ Σμέτανα «Σάρκα» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα. Αποτελεί μέρος του έργου «Η Πατρίδα μου» (Ma Vlast).
1879: Η όπερα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Ευγένιος Ονιέγκιν» κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1884: Η σύνθεση του Έντουαρντ Έλγκαρ «Το τραγούδι του στρατιώτη» για ανδρική χορωδία κάνει πρεμιέρα στο Γουόρσεστερ. Αργότερα θα μετονομασθεί σε τραγούδι του πολέμου.
1892: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1898: Στ' ανοιχτά της Νέας Υόρκης καταδύεται το πρώτο υποβρύχιο, για μία υποθαλάσσια βόλτα διάρκειας μίας ώρας και 40 λεπτών. Κατασκευαστής του, ο Τζον Χόλαντ.
1907: Η σύνθεση για όργανο «Πρελούδιο και Φούγκα» του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1910: Υπογράφεται το πρακτικό διάλυσης του Στρατιωτικού Συνδέσμου, που ηγήθηκε της Επανάστασης στου Γουδή.
1920: Αποτυγχάνει το μοναρχικό πραξικόπημα στη Γερμανία, που εκδηλώθηκε στις 13 Μαρτίου. Ο Βόλφανγκ Καπ, αυτοανακηρυχθείς καγκελάριος και δικτάτορας, εγκαταλείπει κρυφά την πόλη του Βερολίνου και βρίσκει καταφύγιο στη Σουηδία.
1922: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό (στη Σμύρνη και σε μέρος της Θράκης να γίνει δεκτή η τουρκική κυριαρχία, να εγκαθιδρυθεί αρμοστής για την προστασία των κοινοτήτων, η Τουρκία να λάβει μέρος στον έλεγχο των Στενών) θα απορριφθούν από Ελλάδα και Τουρκία.
1924: Επώνυμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος εκλέγουν ως αρχηγό του κόμματος τον Παναγή Τσαλδάρη, έπειτα από πρόταση του Χ. Βοζίκη.
1929: Η General Motors αποκτά τον έλεγχο της γερμανικής Opel.

1931: Ο Στάλιν εκδιώκει τη χήρα του Λένιν, Ναντέσνα Κρούπσκαγια, από την Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1931: Οι αρτοποιοί Αθήνας - Πειραιά κηρύττουν γενική απεργία, ενώ εκδίδεται διάταγμα επιστράτευσής τους.
1932: Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτο έργο ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.

1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.
1941: Φτάνουν στην Ελλάδα και προωθούνται στην περιοχή του ποταμού Αλιάκμονα, βόρεια του Ολύμπου, οι πρώτοι Βρετανοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας στη σχεδόν βέβαιη επίθεση των Γερμανών.
1944: Η Βιέννη βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα.
1945: Το Κοντσέρτο για τσέλο του Νικολάι Μιασκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1946: Η ΕΠΟ ανακοινώνει ότι πριν από την έναρξη των αγώνων που θα διεξαχθούν ανήμερα την εθνική εορτής της 25ης Μαρτίου, υποχρεώνει τους παίκτες να συγκεντρωθούν στη σέντρα και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.
1947: Ο πυγμάχος Ρόκι Μαρτσιάνο νικά τον Λι Έστερσον και ξεκινά ένα σερί 49 νικών. Έγινε ο μόνος Παγκόσμιος Πρωταθλητής που αποχώρησε αήττητος.
1948: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.
1948: Ιδρύονται οι Hells Angels, οι μηχανόβιοι με τις Χάρλεϊ - Ντάβιντσον.
1949: Ο συνθέτης Φρανκ Λέσερ γράφει το τραγούδι «Baby, It's Cold Outside», ένα από τα στάνταρ της ποπ.
1950: Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια ανακοινώνουν τη δημιουργία του στοιχείου 98, που το ονομάζουν καλιφόρνιο.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το συγκρότημα των υψωμάτων 325 στην Κορέα και προκαλεί τα εγκωμιαστικά σχόλια των Συμμάχων. (Πόλεμος της Κορέας)
1951: Η όπερα του Πάουλ Ντέσαου «Η καταδίκη του Λούκουλου» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1956: Σε μάχη με μαχητές της ΕΟΚΑ κοντά στο χωριό Φρέναρος, σκοτώνονται ένας άγγλος υπολοχαγός και ένας στρατιώτης, ενώ άλλοι τρεις τραυματίζονται. Στο χωριό θα επιβληθεί συλλογικό πρόστιμο 1.500 λιρών, καθώς κανείς εκ των κατοίκων δεν θα δεχτεί να δώσει πληροφορίες για τους άνδρες της ΕΟΚΑ.
1956: Η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καθαιρεί τον Νίκο Ζαχαριάδη.
1956: Η δημοσίευση των μυστικών ντοκουμέντων της Συμφωνίας της Γιάλτας που συνήφθη μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΣΣΔ (Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν) προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς φέρνει στην επιφάνεια την ευθύνη των δυτικών αρχηγών για τη διαίρεση της Ευρώπης και τη συγκρότηση κομμουνιστικού μπλοκ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ αγοράζει την Graceland αντί 102.500 δολαρίων. Η φάρμα περιλαμβάνει ένα σπίτι 23 δωματίων, που περιβάλλεται από έκταση 56 στρεμμάτων. Προηγουμένως ήταν ο τόπος λατρείας της χριστιανικής εκκλησίας Graceland.
1959: Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) φθάνει στην Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού.
1961: Εγκαινιάζεται η Ιονική - Λαϊκή Τράπεζα.
1962: Οι Shadows ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Wonderful Land».
1962: Η Μόσχα απαιτεί από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Νότιο Βιετνάμ.
1963: Θεμελιώνεται το γήπεδο του Αιγάλεω στον χώρο μεταξύ των οδών Θηβών, Μάκρης, Κοραή και Θεσσαλονίκης, που αγοράστηκε έναντι 3.000.000 δραχμών το 1961, τη χρονιά που η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική κατηγορία. Το γήπεδο θα ονομαστεί «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», στη μνήμη του δημάρχου του Αιγάλεω της δεκαετίας του 1960.
1967: Οι Beatles ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του τραγουδιού She's Leaving Home.
1967: Εγκρίνεται το καταστατικό του σωματείου με την επωνυμία Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Θύρας 13.
1971: Στον αγώνα Μπόκα Τζούνιορς - Σπόρτιγκ Κριστάλ, ο διαιτητής αποβάλλει 19 από τους 22 ποδοσφαιριστές. Στον αγώνα μένουν μόνο οι δύο τερματοφύλακες και ένας ακόμη παίκτης.
1978: Η όπερα του Γκιόργκι Λίγκετι «Le Grand Macabre» κάνει πρεμιέρα στη Στοκχόλμη.
1978: Οι U2 κερδίζουν 850 δολάρια και την ευκαιρία για μία οντισιόν στη CBS Ιρλανδίας, σε διαγωνισμό ταλέντων στο Δουβλίνο.
1984: Παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους.
1988: Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες. Διαμαρτύρονται για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα τους, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίνγκοφ. Τελικά, η θεσσαλική ομάδα θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
1989: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζητά τη βοήθεια της Δύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.
1990: Η Λιθουανία απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης να αποκηρύξει την ανεξαρτησία της. Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει η 47χρονη οικονομολόγος Καζιμίρα Ντανούτε Προύνσκιενε.
1991: 50.000 Βούλγαροι διαδηλώνουν στο κέντρο της Σόφιας, ζητώντας από το Σοσιαλιστικό, πρώην Κομμουνιστικό, Κόμμα να μην εμποδίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
1991: Συλλαμβάνεται στη Νάπολη ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης, μετά τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολη - Μπάρι 1-0, όπου το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών.
1992: 29 άνθρωποι σκοτώνονται και 242 τραυματίζονται, από έκρηξη αυτοκινήτου έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες.
1992: Ο ΠΑΟΚ χάνει από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 63-65 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που γίνεται στη Ναντ, με ένα καλάθι από τον Ρίκι Μπράουν ακριβώς στη λήξη του αγώνα.
1992: Σκόπια και Σλοβενία συνάπτουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.
1992: Μία εβδομάδα μετά τον 700ό αγώνα του με την Άρσεναλ, ο Ντέβιντ Ο' Λίρι αποβάλλεται για πρώτη φορά στην καριέρα του.
1993: Ο Πρίμο Καρνέρα νικά με νοκ άουτ τον Έρνι Σάαφ στον 13ο γύρο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι θεατές και ο Τύπος υποστήριξαν ότι ο αγώνας ήταν στημένος, αλλά λίγο αργότερα ο Σάαφ πεθαίνει λόγω της δυνατής γροθιάς του Καρνέρα.
1993: Στις ΗΠΑ, τρία άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα.
1994: Στη Βοσνία, Σέρβοι και Μουσουλμάνοι υπογράφουν συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση των αμάχων στο Σεράγεβο.
1994: Αρχίζει στη Γαλλία η δίκη του συνεργάτη των Ναζί, Πολ Τουρνιέ, ο οποίος προσήχθη στο δικαστήριο μέσα σε αλεξίσφαιρο γυάλινο κουβούκλιο.
1995: Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άρση των κυρώσεων κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, που βρίσκεται για συνομιλίες στο Βελιγράδι.
1997: Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών Αμερικής ανακοινώνει ότι τα άλμπουμ των Eagles «Greatest Hits» και του Μάικλ Τζάκσον «Thriller» έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στις ΗΠΑ.
2002: Οι Nickelback ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Silver Side Up.
2003: Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποτροπή του Πολέμου στο Ιράκ. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, συναντάται με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Την ίδια μέρα παραιτείται ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, εκφράζοντας έντονες διαφωνίες για τον Πόλεμο στο Ιράκ.
2004: Ο τραγουδιστής των Kinks, Ρέι Ντέιβις, χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
2006: Οι Smiths απορρίπτουν προσφορά 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να επανενωθούν και να παίξουν στο αμερικανικό φεστιβάλ Coachella.
2008: Η Εκκλησία εκφράζει την αντίθεσή της με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, δηλώνοντας: «πορνεία κάθε άλλη σχέση εκτός του γάμου».
2008: Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώνεται η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, του έλληνα πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη και του σκοπιανού πρέσβη, Νίκολα Ντιμιτρόφ O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, απορρίπτει τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονία και Republika Maκedonja Skopje (αμετάφραστο).
2008: Η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως η σοβαρότερη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της FED Άλαν Γκρίνσπαν, σε άρθρο του στους Financial Times. «Η κρίση είναι σοβαρή και επιδεινώνεται», λέει ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
2009: Ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος τιμάται με το βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς, που απονέμει κάθε χρόνο το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Γεννήσεις


763: Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις Χίλιες και μία νύχτες. (Θαν. 24/3/809)
1683: Γιόχαν Χάινιχεν, γερμανός συνθέτης (Θαν. 16/7/1729)
1751: Άντερς Νταλ, σουηδός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στη ντάλια. (Θαν. 25/5/1789)

1754: Μαρί - Ζαν Ρολάν ντε λα Πλατιέρ, γνωστή και ως Μαντάμ Ρολάν, γαλλίδα πολιτικός. (Θαν. 8/11/1793)  [Αποφθέγματα]

1834: Γκόντλιμπ Ντάιμλερ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes. (Θαν. 6/3/1900)
1900: Άλφρεντ Νιούμαν, αμερικανός συνθέτης. (Θαν. 17/2/1970)
1917: Τάκης Σινόπουλος, γιατρός, ποιητής και ζωγράφος. («Νεκρόδειπνος») (Θαν. 26/3/1981)
1917: Αλφόνς Τσαπάνις, αμερικανός σχεδιαστής, ιδρυτής της εργονομίας. (Θαν. 4/10/2002)
1919: Νατ Κινγκ Κόουλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ναθάνιελ Άνταμς Κόουλς, αμερικανός τραγουδιστής. (Θαν. 15/2/1965)

1920: Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού. (Θαν. 22/7/1988)
1936: Λάντισλαβ Κούπκοβιτς, σλοβάκος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.
1938: Ρούλντολφ Νουρέγιεφ, ρώσος χορευτής. (Θαν. 6/1/1993)
1939: Τζιοβάνι Τραπατόνι, ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής.
1941: Πολ Κάντνερ, αμερικανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Jefferson Airplane.
1942: Δημήτρης Πουλικάκος, τραγουδιστής και ηθοποιός.
1944: Χουάν Ραμόν Βερόν, διεθνής αργεντίνος ποδοσφαιριστής, που διατέλεσε και παίκτης του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του '70.
1944: Τζον Σεμπάστιαν, αμερικανός ρόκερ, ιδρυτής του συγκροτήματος «The Lovin' Spoonful».
1944: Τζον Σεμπάστιαν, αμερικανός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των The Lovin Spoonful.
1944: Πατ Μακόλεϊ, ιρλανδός πιανίστας των Them. (Θαν. 11/8/1984)
1948: Πατ Λόιντ, άγγλος μπασίστας των Equals.
1949: Πάτρικ Ντάφι, αμερικανός ηθοποιός.
1951: Κερτ Ράσελ, αμερικανός ηθοποιός.
1951: Σκοτ Γκόραμ, αμερικανός κιθαρίστας των Thin Lizzy.

1952: Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης.
1955: Γκάρι Σινίζ, αμερικανός ηθοποιός.
1959: Μάικ Λίνταπ, άγγλος κιμπορντίστας και τραγουδιστής των Level 42.
1962: Κλερ Γκρόγκαν, σκωτσέζα ηθοποιός και τραγουδίστρια των Altered Images.
1963: Νικ Πέρος, ελληνοκαναδός συνθέτης.
1963: Μάικλ Άιβινς, αμερικανός μπασίστας των Flaming Lips.
1967: Μπίλι Κόργκαν, αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής των Smashing Pumpkins.
1969: Αλεξάντερ Μακουίν, βρετανός σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 11/2/2010)
1973: Καρολάιν Κορ, ιρλανδή ντράμερ και τραγουδίστρια των The Corrs.
1976: Άλβαρο Ρεκόμπα, διεθνής ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, γνωστός και με το παρατσούκλι «Ελ Τσίνο» (Ο Κινέζος).
1976: Στίβεν Γκέιτλι, ιρλανδός τραγουδιστής και μουσικός, μέλος του ποπ συγκροτήματος Boyzone. (Θαν. 10/10/2009)

Θάνατοι


180: Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180). (Γεν. 26/4/121)  [Αποφθέγματα]
461: Άγιος Πατρίκιος , προστάτης της Ιρλανδίας. (Γεν. 387)

1680: Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό, γάλλος συγγραφέας. (Γεν. 15/9/1613)  [Αποφθέγματα]
1793: Λέοπολντ Χόφμαν, αυστριακός συνθέτης (Γεν. 14/8/1738)
1853: Κρίστιαν Ντόπλερ, αυστριακός μαθηματικός και φυσικός. (Γεν. 29/11/1803)
1862: Φρομεντάλ Αλεβί, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 27/5/1799)
1943: Γιώργος Κάβουρας, τραγουδιστής του λαϊκορεμπέτικου. (Γεν. ?)

1976: Λουκίνο Βισκόντι, ιταλός σκηνοθέτης. (Γατόπαρδος, Θάνατος στη Βενετία, Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του) (Γεν. 2/11/1906)

1988: Νικόλας Άσιμος, αντισυμβατικός τραγουδοποιός. (Γεν. 20/8/1949)
1990: Καπισίν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ζερμέν Λεφέβρ, γαλλίδα ηθοποιός. (Γεν. 6/1/1931)
2005: Τζορτζ Κέναν, αμερικανός διπλωμάτης και ιστορικός. (Γεν. 16/2/1904)
2006: Όλεγκ Κασίνι, αμερικανός σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 11/4/1913)
2007: Τζον Μπάκους, αμερικανός μηχανικός υπολογιστών, που δημιούργησε τη γλώσσα FORTRAN. (Γεν. 3/12/1924)
2010: Άλεξ Τσίλτον, αμερικανός ρόκερ, η φωνή των Box Tops και αργότερα των Big Star. (Γεν. 28/12/1950)
2010: Τσάρλι Γκίλετ, βρετανός μουσικολόγος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός. (Γεν. 20/2/1942)
ΠΗΓΗ:    http://www.sansimera.gr/almanac/full/1703

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου