Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

12 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1502: Οι μουσουλμάνοι της Γρανάδας εξαναγκάζονται να ασπαστούν τον καθολικισμό.
1502: Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γκάμα πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στην Ινδία.
1541: Ιδρύεται η πόλη Σαντιάγκο στη Χιλή, από τον ισπανό Πέδρο ντε Βαλδίβια.
1709: Ο σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σίλκερκ διασώζεται, έπειτα από τέσσερα χρόνια που έμεινε απομονωμένος στο νησί Φερνάντεζ. Αποτέλεσε την έμπνευση για το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε «Ροβινσών Κρούσος».
1737: Εγκαινιάζεται η όπερα Σαν Κάρλο στη Νάπολη, που είναι το παλαιότερο εν ενεργεία λυρικό θέατρο του κόσμου.
1760: Ο Ζαν Φιλίπ Ραμό παρουσιάζει στο Παρίσι το μπαλέτο του «Οι Παλαδίνοι».
1785: Ο 29χρονος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ δίνει δεξίωση στη Βιέννη προς τιμή του συνθέτη Γιόζεφ Χάυδν. Ο 52χρονος Χάυδν λέει στον πατέρα του Μότσαρτ, Λεοπόλδο: «Σας δηλώνω ενώπιον του Θεού και στην τιμή μου ότι θεωρώ τον γιο σας ως τον μεγαλύτερο συνθέτη που γνώρισα».
1793: Το αμερικανικό Κογκρέσο θεσπίζει τον πρώτο νόμο για τους φυγάδες σκλάβους, με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι Πολιτείες, ακόμα και εκείνες στις οποίες απαγορεύεται η δουλεία, να επιστρέφουν τους φυγάδες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
1797: Ο ύμνος Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Φραγκίσκο του Γιόζεφ Χάυδν ακούγεται για πρώτη φορά σε όλα τα θέατρα της Βιέννης για τα γενέθλια του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου.
1817: Στη μάχη του Τσακαμπούκο και αφού διέσχισε τις Άνδεις, ο πατριωτικός στρατός της Χιλής καταφέρνει να κατατροπώσει τα ισπανικά στρατεύματα.
1818: Η Χιλή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ισπανία.
1832: Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) προσαρτά τα νησιά Γκαλαπάγκος.
1859: Από τον τηλεγραφικό σταθμό Αθηνών διαβιβάζεται το πρώτο διεθνές τηλεγράφημα στον τηλεγραφικό σταθμό Κωνσταντινουπόλεως.

1861: Διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
1870: Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στη Γιούτα των ΗΠΑ.
1877: Μεταδίδεται για πρώτη φορά από το τηλέφωνο δημοσιογραφική ανταπόκριση, στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ της Βοστόνης από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
1877: Οι εργαζόμενοι στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους κηρύσσουν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθών τους.
1878: Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.
1878: Σώμα 700 εθελοντών, κυρίως Ηπειρώτες, οι οποίοι διαμένουν στα Επτάνησα, υπό τον Μοίραρχο Γιώργο Στέφανο, αποβιβάζεται στην ακτή απέναντι από την Κέρκυρα και απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, επιχειρώντας να κυριαρχήσει στην περιοχή Δελβίνου.
1879: Το πρώτο τεχνητό παγοδρόμιο κατασκευάζεται στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.
1881: Η δεύτερη εκδοχή της Συμφωνίας αρ. 2 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1894: Ο αναρχικός Εμίλ Ανρί πετάει άνευ λόγου και αιτίας βόμβα σε καφέ των Παρισίων, σκοτώνοντας ένα θαμώνα και τραυματίζοντας άλλον ένα.
1898: Το πρώτο θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στη Μεγάλη Βρετανία είναι ο επιχειρηματίας Χένρι Λίντφιλντ, όταν από βλάβη του τιμονιού το αυτοκίνητό του προσκρούει σε σιδερένια κολόνα στο Πέρλεϊ Κόρνερ του Σάρεϊ.
1908: Αρχίζει το ράλι Νέα Υόρκη - Παρίσι διαμέσου Αλάσκας και Σιβηρίας. Παίρνουν μέρος 6 αυτοκίνητα και νικητής αναδεικνύεται έπειτα από 88 μέρες σκληρού αγώνα ο αμερικανός Τζον Σούστερ.
1909: Ιδρύεται στις ΗΠΑ από δεκατρείς ακτιβιστές ο Εθνικός Σύλλογος για τα Δικαιωμάτων των Εγχρώμων (NAACP), μία οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα κυρίως των Αφρικανοαμερικανών.
1909: Η Συμφωνία σε Σι «Πολόνια» του Ιγκνάσι Παντερέφσκι κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1910: Ο γάλλος εξερευνητής Ζαν Σαρκό φτάνει πρώτος στην Ανταρκτική με το πλοίο «Γιατί όχι;».
1911: Με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1915: Οι Σύμμαχοι ξεκινούν τις αποβάσεις στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη, με σκοπό την κατάληψη των Δαρδανελίων.
1919: Παραδίνονται στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που απήχθησαν και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών της Βουλγαρίας.

1922: Δημοσιεύεται το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

1923: Ιδρύεται η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, η γνωστή Παναχαϊκή, από τη συγχώνευση των σωματείων Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (1891) και Γυμναστική Εταιρεία (1894).
1924: Το έργο του Τζορτζ Γκέρσουιν «Rhapsody in Blue», γνωστό σε μας ως «Γαλάζια Ραψωδία», κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1924: Ο Κάλβιν Κούλιτζ γίνεται ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που απευθύνει μήνυμα μέσω ραδιοφώνου.
1924: Μεταδίδεται στις ΗΠΑ η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή με χορηγό.
1928: Ο Παναθηναϊκός νικά τη γιουγκοσλαβική Σλάβια 4-1 σε διεθνές φιλικό παιγνίδι στη Λεωφόρο. Τα γκολ των «πρασίνων» σημειώνουν οι Μίμης Πιερράκος, Άγγελος Μεσσάρης, Σωτήρης Ασπρογέρακας και Αντώνης Τζιραλίδης.
1941: Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
1941: Συναντώνται στην Ισπανία ο Φράνκο και ο Μουσολίνι, οι οποίοι δηλώνουν «ταύτιση απόψεων».

1944: Ναυτική τραγωδία στο Σαρωνικό. Το επιταγμένο από τους Γερμανούς νορβηγικό φορτηγό Oria, που μεταφέρει 4.046 αιχμάλωτους ιταλούς στρατιώτες, προσκρούσει στη βραχονησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) λόγω σφοδρής καταιγίδας, με αποτέλεσμα να βυθισθεί. Διασώζονται μόλις 21 από τους επιβαίνοντες.

1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ και οι μαχητές του να παραδώσουν τα όπλα τους στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.
1945: Το Περού κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
1946: Πραγματοποιείται η δεύτερη ολομέλεια του ΚΚΕ, που αποφασίζει την αποχή από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και προσανατολίζει τις δυνάμεις του κόμματος προς την ένοπλη δράση.
1947: Φλεγόμενος μετεωρίτης πέφτει στην ανατολική Σιβηρία.
1947: Ο Κριστιάν Ντιόρ στην πρώτη επίδειξή του λανσάρει το New Look.
1948: Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στον αγώνα Πανιωνίου - Απόλλωνα Αθηνών (1-2). Ο επιθετικός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» Μίμης Χούμης τραυματίζεται στο πρόσωπο από πέτρα, που πετάχτηκε απ' την εξέδρα και προοριζόταν για το διαιτητή, Πασσαλάρη!
1949: Εκδηλώνεται επίθεση για την κατάληψη της Φλώρινας, που λήγει με πλήρη αποτυχία και σοβαρές απώλειες ανάμεσα στις ανταρτικές δυνάμεις του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) (780 νεκροί 1500 τραυματίες).
1949: Το Κοντσέρτο για μαρίμπα, βιμπράφωνο και ορχήστρα του Νταριούς Μιγιό κάνει πρεμιέρα στο Σεν Λούις των ΗΠΑ.
1950: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη βόμβα υδρογόνου.
1950: Ιδρύεται η European Broadcasting Union (EBU), η γνωστή μας Eurovision.
1953: Η Σοβιετική Ένωση διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται εναντίον της πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ.
1955: Οι Σοβιετικοί αποφασίζουν να κατασκευάσουν διαστημικό κέντρο στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.
1956: Ο Screamin' Jay Hawkins ηχογραφεί το τραγούδι «I Put a Spell On You».
1956: Ο Ντιν Μάρτιν ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Memories Are Made Of This».
1961: Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει το δορυφόρο «Venera 1» με προορισμό την Αφροδίτη.
1962: Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, επισκέπτεται την Αθήνα.
1964: Οι πρώτοι γερανοί της Τροχαίας κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα.
1964: 21 νεκροί από τις ταραχές Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη Λεμεσό.
1967: 15 αστυνομικοί εισβάλλουν στο κτήμα του Κιθ Ρίτσαρντς στο Ρέντλαντς του Σάσεξ και παίρνουν μαζί τους διάφορες ουσίες για τοξικολογική εξέταση. Μαζί με τον Ρίτσαρντς συλλαμβάνονται ο Μικ Τζάγκερ και η φίλη του Μαριάν Φέιθφουλ.
1969: Η σύνθεση του Χένρικ Γκόρετσκι Φανφάρα για κρουστά και έγχορδα κάνει πρεμιέρα στο Βρόκλαβ της Πολωνίας.
1973: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Άρη με 7-1 για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Τα «πράσινα» γκολ πετυχαίνουν οι Αντωνιάδης (8'), Βερόν (24', 50'), Δομάζος (35'), Ελευθεράκης (35', 52') και Γονιός (74'), και του Άρη ο Παπαϊωάννου. Οι Θεσσαλονικείς τελειώνουν τον αγώνα με οκτώ παίκτες, λόγω αποβολής των Σεμερτζή, Συρόπουλου και Κόκκορη.
1976: Το συγκρότημα Eddie and the Hot Rods εμφανίζεται στο ονομαστό Μαρκί Κλαμπ του Λονδίνου. Τη συναυλία τους ανοίγουν οι Sex Pistols, στην πρώτη τους εμφάνιση στο Λονδίνο.
1977: Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «A Star Is Born».
1977: Αρχίζει στο Αμύνταιο της Φλώρινας το πρώτο επίσημο τουρνουά χάντμπολ στην Ελλάδα, με διοργανωτή τον τοπικό σύλλογο.
1977: Οι Police ηχογραφούν το πρώτο τους σινγκλ με τίτλο Fall Out. Η ηχογράφηση στα στούντιο Πάθγουεϊ του Λονδίνου θα τους κοστίσει 150 λίρες.
1979: Κλοπή όπλων σημειώνεται στο στρατόπεδο Ρεθύμνου.
1993: Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, ζητά δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.
1993: Έλληνες και Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την αποκάλυψη ενός οικισμού της ύστερης νεολιθικής εποχής (5η - 4η χιλιετία π.Χ.), στη θέση Προμαχώνα.
1994: Τελετή έναρξης των 17ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Συμμετέχουν 1.791 αθλητές από 67 χώρες.
1994: Η Σελίν Ντιόν ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Power Of Love».
1994: Οι Alice In Chains ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Jar Of Flies.
1995: Η Νέα Δημοκρατία και η Πολιτική Άνοιξη προτείνουν ως υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και τον Κωστή Στεφανόπουλο αντίστοιχα.
1995: Οι Van Halen ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Balance.
1996: Ο Γιάσερ Αραφάτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Παλαιστίνης.
1996: Ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρσόφσκι, επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.
1997: Ο Ντέιβιντ Μπάουι αποκτά το δικό του αστέρι στο διάσημο Πεζοδρόμιο της Φήμης (Walk of Fame) του Χόλιγουντ.
1998: Ο Νορβηγός Μπγιορν Ντάελι γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει 6 χρυσά μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν παίρνει το χρυσό στο Ναγκάνο στα 10 χιλιόμετρα του cross-country.
1998: Σημειώνεται η μεγαλύτερη καραμπόλα σε εθνικό δρόμο της Ιταλίας, λόγω ομίχλης. Συγκρούονται 250 αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα και να τραυματιστούν 50.
1999: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απαλλάσσεται από τη Γερουσία, αναφορικά με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.
2002: Αρχίζει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του πρώην ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.
2002: Το Canto Olympico του Μίκη Θεοδωράκη ακούγεται στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ.
2003: Ο πρώην ντράμερ των Doors Τζον Ντένσμορ ενάγει τα μέλη του συγκροτήματος Ρέι Μάνζαρεκ και Ρόμπι Κρίγκερ, για οικονομικές διαφορές από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα. Ο Ντένσμορ δηλώνει έξω από το δικαστήριο: «Το συγκρότημα χωρίς τον Τζιμ Μόρισον δεν πρέπει να ονομάζεται Doors».
2004: Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ελλάδα. Μεγάλα τα προβλήματα στην Αθήνα από την πρωτοφανή χιονόπτωση.
2005: Ένας συρμός τρένου ονομάζεται Τζο Στράμερ, προς τιμή του μακαρίτη κιθαρίστα των Clash. Η σχετική τελετή γίνεται στο Μπρίστολ της Αγγλίας.
2007: Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κλαμπ Whisky a Go Go του Δυτικού Χόλιγουντ, ο Στινγκ ανακοινώνει την ανασύσταση των Police.
2009: Οι αποκαλούμενοι «Ρομπέν των Φτωχών» χτυπούν στη Λάρισα. Γύρω στις 11 το πρωί 15 νεαροί εισβάλουν σε σούπερ μάρκετ και αρπάζουν τρόφιμα, με προοπτική να τα μοιράσουν σε πολίτες που ψωνίζουν σε λαϊκή αγορά. Ωστόσο, τους προλαβαίνουν αστυνομικοί. Τέσσερα άτομα συλλαμβάνονται για κλοπή και κρατούνται, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
2010: Εκτοξεύεται ο αμερικανικός πύραυλος «Atlas V», ο οποίος διαθέτει ειδικούς αισθητήρες και μηχανήματα μέτρησης, ώστε να μελετηθεί η επιφάνεια του Ήλιου όσο το δυνατόν καλύτερα.
2010: Σε ένα νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, τρία άτομα σκοτώνονται από πυρά καθηγήτριας σε πανεπιστήμιο στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Γεννήσεις

1567: Τόμας Κάμπιον, άγγλος λυρικός ποιητής και συνθέτης, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της ελισαβετιανής Αγγλίας. (Θαν. 1/3/1620)

1704: Σαρλ Πινό Ντικλό, γάλλος συγγραφέας. (Θαν. 28/3/1772)  [Αποφθέγματα]
1760: Γιαν Λάντισλαβ Ντούσεκ, τσέχος συνθέτης και πιανίστας. (Θαν. 20/3/1812)
1777: Μπερνάρ Κουρτουά, γάλλος χημικός και φαρμακοποιός, που ανακάλυψε το ιώδιο. (Θαν. 27/9/1838)

1809: Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. (Θαν. 19/4/1882)  [Αποφθέγματα]

1809: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 15/4/1865)  [Αποφθέγματα]

1877: Λουί Ρενό, γάλλος μηχανικός και βιομήχανος, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. (Θαν. 24/10/1944)
1885: Γιούλιους Στράιχερ, προπαγανδιστής του Ναζιστικού Κόμματος. (Θαν. 16/10/1946)
1923: Φράνκο Τζεφιρέλι, ιταλικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας.
1925: Γεώργιος Κουμάντος, καθηγητής Νομικής, από τους πρωτοπόρους του Δικαίου της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη χώρα μας. (Θαν. 16/8/2007)

1933: Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης. (Ζήτα)
1934: Μπιλ Ράσελ, αμερικανός μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, αρχηγός των Boston Celtics και χρυσός Ολυμπιονίκης. (Θαν. 1956)
1935: Ρέι Μάνζαρεκ, αμερικανός κιμπορντίστας των Doors.
1945: Τζο Σέρμι, αμερικανός μπασίστας των Three Dog Night. (Θαν. 25/3/2002)
1950: Άντζελο Μπραντουάρντι, ιταλός τροβαδούρος.
1950: Στιβ Χάκετ, άγγλος κιθαρίστας της ροκ, πρώην μέλος των Genesis.
1951: Πάατα Μπουρτζουλάτζε, γεωργιανός λυρικός τραγουδιστής.
1954: Τζίμης Πανούσης, σατιρικός καλλιτέχνης.
1958: Γκραντ ΜακΛέναν, αυστραλός μπασίστας και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των The Go - Betweens. (Θαν. 6/5/2006)
1959: Ομάρ Χακίμ, αμερικανός ντράμερ.
1959: Νιλ Κόντι, άγγλος ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Prefab Sprout.
1962: Τζούλια Σουγλάκου, υψίφωνος.
1966: Γκάρι Γουίλαν, άγγλος ντράμερ των Happy Mondays.
1969: Ντάρεν Αρονόφσκι, αμερικανός σκηνοθέτης.
1980: Κριστίνα Ρίτσι, αμερικανίδα ηθοποιός.
1982: Λούης Τσάτουμας, διεθνούς εμβέλειας αθλητής του άλματος εις μήκος.

Θάνατοι

1728: Αγκοστίνο Στέφανι, ιταλός συνθέτης (Γεν. 25/7/1654)

1763: Πιερ Ντε Μαριβό, γάλλος θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 4/2/1688)  [Αποφθέγματα]
1799: Φράντισεκ Ντούσεκ, τσέχος συνθέτης. (Γεν. 8/12/1731)

1804: Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») (Γεν. 22/4/1724)  [Αποφθέγματα]

1856: Νικολάι Λομπατσέφσκι, ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της μη ευκλείδειας γεωμετρίας. (Γεν. 20/11/1792)

1873: Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός. (Γεν. 1788)
1894: Χανς Φον Μπίλοφ, γερμανός διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και συνθέτης. (Γεν. 8/1/1830)
1915: Εμίλ Βαλντεφέλ, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 9/12/1837)
1933: Ανρί Ντιπάρκ, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 21/1/1848)
1935: Ογκίστ Εσκοφιέ, γάλλος σεφ και σπεσιαλίστας της υψηλής γαλλικής κουζίνας. (Γεν. 28/10/1846)
1954: Τζίγκα Βερτόφ, ψευδώνυμο του Ντένις Απράμοβιτς Κάουφμαν, ρωσοεβραίος ντοκιμαντερίστας. («Κάμερα - Στυλό») (Γεν. 2/1/1896)
1959: Τζορτζ Αντάιλ, αμερικανός συνθέτης. («Μηχανικό Μπαλέτο») (Γεν. 8/7/1900)
1966: Έλιο Βιτορίνι, ιταλός συγγραφέας. (Γεν. 23/7/1908)

1979: Ζαν Ρενουάρ, γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης. (Ο κανόνας του παιχνιδιού) (Γεν. 15/9/1894)

1980: Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός. (Γεν. 1897)
1983: Γιούμπι Μπλέικ, πιανίστας και συνθέτης της τζαζ. (Γεν. 7/2/1887)
1984: Χούλιο Κορτάσαρ, αργεντινός συγγραφέας, από τις σημαντικότερες πένες της Λατινικής Αμερικής. (Γεν. 26/8/1914)
1989: Τόμας Μπέρνχαρντ, αυστριακός θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 9/2/1931)
1992: Φάνης Χηνάς, ηθοποιός. (Γεν. 1940)
1995: Φίλιπ Κράμερ, αμερικανός μπασίστας των Iron Butterfly και επιχειρηματίας στον χώρο των πολυμέσων. (Γεν. 12/7/1952)

2000: Τσαρλς Σουλτζ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Τσάρλι Μπράουν και του Σνούπι, καθώς και της σειράς κόμικ Πίνατς. (Γεν. 26/11/1922)
2000: «Σκρίμιν» Τζέι Χόκινς, αμερικανός μπλουζίστας. («I put a spell on you») (Γεν. 18/7/1929)
2004: Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ρεμπέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Γεν. 1923)
2009: Χιου Λέοναρντ, ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. («Ντα») (Γεν. 9/11/1926)
2010: Νόνταρ Κουμαριτασβίλι, γεωργιανός αθλητής του λουτζ. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα κατά την προπόνηση λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ. (Γεν. 25/11/1988)
2010: Άθαν Κάρας, ο άνθρωπος που διέδωσε τον ελληνικό χορό στις ΗΠΑ. Χορογράφησε παραστάσεις για το Μπρόντγουϊ, το Χόλιγουντ και την αμερικανική τηλεόραση, ίδρυσε Θέατρο στο Λος Άντζελες που ανέβαζε παραστάσεις στα ελληνικά, και επί 25 χρόνια δίδασκε για τον ελληνικό πολιτισμό και το χορό στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στην Καλιφόρνια. (Γεν. 27/9/1927)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου