Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

 8 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

451: Ο Κωνστάντιος Γ' γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1575: Εγκαινιάζεται το πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.

1600: Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του... Υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1692: Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ, όπως έμεινε στην ιστορία.
1821: Το τραγούδι του Φραντς Σούμπερτ «Λαχτάρα» (Sehnsucht, D.636) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη.
1827: Το «Τραγούδι του Φυλακισμένου Κυνηγού» («Lied des gefangenen Jägers D.843») του Φραντς Σούμπερτ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη.
1828: Με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
1833: Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η Δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον Φοίνικα.
1847: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού «Explosions-Polka, op. 43» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1865: Ο Μάρτιν Ρόμπινσον Ντέλανι γίνεται ο πρώτος μαύρος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.
1872: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στη Σκάλα του Μιλάνου.

1883: Ο ασφαλιστής Λιούις Γουότερμαν αρχίζει τα πειράματά του, με στόχο να δημιουργήσει την πρώτη πένα διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται, οπότε θα ιδρύσει και την εταιρεία Waterman.
1897: Ο Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ διευθύνει σε πρώτη εκτέλεση στην Αγία Πετρούπολη το νέο έργο του «Συμφωνία αρ. 6».
1899: Η Κρητική Βουλή αρχίζει τις εργασίες της με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπέρ της Ενώσεως με τη μητέρα Ελλάδα.
1904: Οι Ιάπωνες επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά του ρωσικού στόλου στο Πορτ-Άρθουρ της Κορέας. Στις 10 Φεβρουαρίου θα ξεσπάσει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος.
1904: Το Κοντσέρτο για βιολί του Ζαν Σιμπέλιους κάνει πρεμιέρα στο Ελσίνκι.
1905: Αιματηρές σκηνές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ φοιτητών της ιατρικής και των φυσικών επιστημών για το θέμα των σπουδών.
1907: Το έργο «Συμφωνία αρ. 1» του Άρνολντ Σένμπεργκ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1908: Το έργο «Συμφωνία αρ. 2» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1910: Το έργο του Άντον Βέμπερν «5 Μέρη» (5 Movements) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1912: Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα, με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων. Την ίδια μέρα θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1914: Η Ελληνική Κυβέρνηση υποχωρεί στις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και εκκενώνει τη Βόρειο Ήπειρο.
1915: Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Ντέιβιντ Γκρίφιθ «Η Γέννηση ενός Έθνους», με την αμφιλεγόμενη θεματική, κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες.

1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.
1919: Ο Τζέιμς Χέρικ εκδίδει το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα στο Σικάγο.
1919: Τμήματα του 1ου και 34ου Ελληνικών Συνταγμάτων Πεζικού αντιμετωπίζουν μεγάλες δυνάμεις των Ερυθρών στο Βασλίνοβο και την Μπερζεβόβκα της Μεσημβρινής Ρωσίας. Οι μάχες θα διαρκέσουν έως τις 5 Μαρτίου 1919, οπότε, έπειτα από σχετική διαταγή, τα ελληνικά τμήματα θα υποχωρήσουν.
1921: Η Διασυμμαχική Συνδιάσκεψη στο Λονδίνο προτείνει ένα πλαίσιο συμβιβασμού της Ελλάδας με την κεμαλική Τουρκία. Η Ελλάδα απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο.
1924: Πραγματοποιείται η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ με θανατηφόρο αέριο, στη Νεβάδα, με θύμα τον κατάδικο Τονγκ Λι. Το θανατηφόρο αέριο επελέγη ως μία πιο «ανθρωπιστική» μέθοδος για την εκτέλεση της θανατικής ποινής, σε σύγκριση με παραδοσιακές τεχνικές, όπως ο απαγχονισμός, το εκτελεστικό απόσπασμα ή η ηλεκτρική καρέκλα.
1924: Πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση απ' άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Η ομιλία του αντιπροέδρου της εταιρείας Bell Telephone σε ξενοδοχείο του Σικάγο, αναμεταδίδεται στην Πρόβιντενς, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο και την παρακολουθούν περίπου 50.000.000 άνθρωποι.
1928: Πραγματοποιείται η πρώτη διηπειρωτική τηλεοπτική μετάδοση.
1931: Στο ματς του Παναθηναϊκού εναντίον του ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που λήγει με σκορ 3-1, τερματίζεται η καριέρα του Άγγελου Μεσσάρη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές. Η εκπληκτική καριέρα του νεαρότατου Μεσσάρη διακόπηκε απότομα, όταν διαπληκτίστηκε με τον ισχυρό άνδρα του «τριφυλλιού» Απόστολο Νικολαΐδη, εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο και έφυγε για τη Νότια Αφρική.
1943: Λήγει η μάχη του Γκουνταλκανάλ με νίκη των Αμερικανών επί των Ιαπώνων.
1943: Η Νυρεμβέργη βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Συμμάχους.
1945: Η Παραγουάη κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
1946: Το Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 3 του Μπέλα Μπάρτοκ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1948: Ολοκληρώνονται οι 5οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεντ Μόριτς της Ελβετίας. Δεν προσκαλούνται η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι δύο χώρες του πρώην Άξονα, ενώ λαμβάνουν μέρος 636 αθλητές και 77 αθλήτριες από 28 χώρες.
1952: Η πριγκίπισσα Ελισάβετ ανακηρύσσεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.
1955: Ο Νικολάι Μπουλγκάνιν διαδέχεται τον Γκεόργκι Μαλένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού της ΕΣΣΔ.
1956: Ο Ζακ Κουστό γυρίζει την πρώτη ταινία του σχετικά με το βυθό.
1956: Ο Μπάντι Χόλι υπογράφει συμβόλαιο με την Decca και αποβάλλει το e από το επίθετό του (Holley>Holly).
1958: Ο Μπόμπι Φίσερ, σε ηλικία 15 ετών, γίνεται ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Γκραντ Μετρ.
1964: Ο παραγωγός του «Louie Louie» προσφέρει 1.000 δολάρια σε όποιον ανακαλύψει άσεμνους στίχους, έστω και υπαινικτικά στο τραγούδι.
1964: Στην πρώτη πλήρη ημέρα τους στη Νέα Υόρκη, οι Beatles, πλην του ασθενούντος Τζορτζ Χάρισον, βρίσκουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στο Σέντραλ Παρκ. Η αστυνομία επιστρατεύει επιπλέον δυνάμεις για να τους προστατεύσει από τους θαυμαστές τους. Το απόγευμα δίνουν συνέντευξη στις Ronettes για τη ραδιοφωνική εκπομπή τους.
1965: Οι Supremes κυκλοφορούν τη μεγάλη τους επιτυχία «Stop in the Name Of Love».
1969: Ο Τζορτζ Χάρισον αφαιρεί τις αμυγδαλές του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι αμυγδαλές, όμως, καταστρέφονται και δεν μπορούν να βγουν σε δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
1971: Ένας νέος χρηματιστηριακός δείκτης εγκαινιάζεται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Nasdaq, που αφορά στις εταιρίες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.
1973: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκλέγεται -χωρίς αντίπαλο- για τρίτη συνεχή φορά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1973: Το έργο του Τζορτζ Κραμπ «Μακρόκοσμος ΙΙ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1974: Οι τρεις αστροναύτες του «Σκάιλαμπ» επιστρέφουν από ταξίδι ρεκόρ, διάρκειας 84 ημερών, σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1975: Ο Μπομπ Ντίλαν ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Blood On The Tracks».
1975: Οι Ohio Players ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Fire».
1980: Ο Ντέιβιντ και η Άντζι Μπάουι χωρίζουν. Η Άντζι αναλαμβάνει την επιμέλεια της κόρης τους Zowie.

1981: Η τραγωδία της Θύρας 7 του σταδίου Καραΐσκάκη. Μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ (6-0) οι οπαδοί των ερυθρολεύκων, στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από το γήπεδο, βρίσκουν τη Θύρα 7 κλειστή, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν. Ο απολογισμός: 21 νεκροί και 32 τραυματίες.
1981: Οι R.E.M. πραγματοποιούν τις πρώτες τους ηχογραφήσεις στα Bombay Studios της Σμύρνης της Γεωργίας. Πρόκειται για τα τραγούδια «Gardening At Night», «Radio Free Europe» και «(Don't Go Back To) Rockville».
1982: Ο Άρβο Περτ παρουσιάζει στη Βιέννη την εκδοχή για σύνολο δωματίου του έργου του «Fratres».
1983: Άγνωστοι απαγάγουν το άλογο του Αγά Χαν «Σεργκάρ», ζητώντας λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών. Λίγες ημέρες αργότερα θα σκοτώσουν το άλογο. Οι απαγωγείς φέρονται να είναι μέλη του IRA.
1986: Ο Billy Ocean ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «When The Going Gets Tough, The Tough Get Going».
1991: Στο όρος Όθρυς εντοπίζονται τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους C130, στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Το σκάφος είχε προσκρούσει στο όρος τρεις ημέρες νωρίτερα.
1992: Τελετή έναρξης των 16ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αλμπερβίλ της Γαλλίας. Συμμετέχουν 1.800 αθλητές από 64 χώρες.
1992: Οι Wet Wet Wet ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «High On The Happy Side».
1993: Ο Τζούλιαν Κόουπ συγκεντρώνει 2.500 λίρες για την καμπάνια της οργάνωσης Lynx κατά της γούνας, όταν βγάζει σε λοταρία τη βάση του μικροφώνου του.
1994: Απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967 - 1974.
1994: Οι Oasis αναγκάζονται να αναβάλουν την πρώτη διεθνή περιοδεία τους, όταν απελαύνονται από την Ολλανδία, επειδή μπλέχτηκαν σε καυγά μέσα στο φέρι που τους μετέφερε από την Αγγλία.
1996: Κρίση στα Ίμια: Η ιατροδικαστική έκθεση στα πτώματα των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού σημειώνει ότι οι κακώσεις προήλθαν από την πρόσκρουση κατά την πτώση του ελικοπτέρου, δυτικά των Ιμίων. Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη και τον ορισμό του αντικαταστάτη του στις ετήσιες κρίσεις.
1996: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των αρχαίων Μακεδόνων, ο ναός του Ολυμπίου Διός, αποκαλύπτεται στο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον της Πιερίας.
1997: Ο LL Cool J ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Ain't Nobody».
1998: Διεξάγεται το πρώτο παιχνίδι χόκεϊ γυναικών σε Χειμερινή Ολυμπιάδα, όπου η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.
2000: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεντρώνει 269 ψήφους, έναντι 10 του αντιπάλου του Λεωνίδα Κύρκου (Συνασπισμός).
2002: Τελετή έναρξης των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Συμμετέχουν 2.399 αθλητές από 77 χώρες.
2004: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα - λευκά.
2005: Ο Κάρολος Παπούλιας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κωστή Στεφανόπουλο.
2005: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταλήγουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κατά τη σύνοδο κορυφής στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.
2005: Αποφυλακίζεται ο Πιτ Ντόχερτι, με καταβολή εγγύησης ύψους 170.000 λιρών. Ο πρώην σταρ των Libertines είχε κατηγορηθεί για κλοπή και εκβιασμό ύστερα από καυγά σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.
2006: Οι U2 με πέντε βραβεία είναι οι νικητές των 48ων Βραβείων Γκράμι.
2009: Ανακοινώνεται ότι περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών που κατακαίουν τη Βικτώρια της Αυστραλίας.
2010: Αποχωρούν από την κυβέρνηση Χριστόφια οι βουλευτές της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού.
2010: Νεαρός άνδρας ανασύρεται ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην Αϊτή, 27 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
2010: Ο ντράμερ των Beatles, Ρίνγκο Σταρ, αποκτά το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.

Γεννήσεις


412: Πρόκλος, νεοπλατωνικός φιλόσοφος. (Θαν. 17/4/485)  [Αποφθέγματα]

1405: Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)
1586: Γιάκομπ Πρετόριους, γερμανός συνθέτης και οργανίστας. (Θαν. 21/10/1651)

1612: Σάμιουελ Μπάτλερ, άγγλος ποιητής. (Θαν. 25/9/1680)  [Αποφθέγματα]
1700: Ντανιέλ Μπερνουλί, ελβετός μαθηματικός, γνωστός για το θεώρημά του (Θεώρημα Μπερνουλί). (Θαν. 8/3/1782)
1741: Αντρέας Γκρετρί, γάλλος συνθέτης (Θαν. 24/9/1813)
1765: Γιόζεφ Έιμπλερ, αυστριακός συνθέτης (Θαν. 24/7/1846)

1819: Τζον Ράσκιν, άγγλος συγγραφέας, ζωγράφος και κριτικός τέχνης. (Θαν. 20/1/1900)  [Αποφθέγματα]

1828: Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα») (Θαν. 24/3/1905)
1882: Τόμας Σέλφριτζ, υπολοχαγός του πυροβολικού, το πρώτο θύμα αεροπορικού δυστυχήματος στις ΗΠΑ. (Θαν. 17/9/1908)

1883: Γιόζεφ Σούμπετερ, αυστριακός οικονομολόγος, από τους κορυφαίους οικονομολόγους του 20ου αιώνα και υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς. (Θαν. 8/1/1950)
1888: Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, ιταλός ποιητής. (Θαν. 2/6/1970)
1894: Κινγκ Βίντορ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Πόλεμος και Ειρήνη», «Μονομαχία στον ήλιο») (Θαν. 1/11/1982)
1912: Νικίτα Μαγκάλοφ, ρώσος πιανίστας. (Θαν. 26/12/1992)

1913: Δανάη Στρατηγοπούλου, κορυφαία ερμηνεύτρια του Αττίκ, τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια. (Θαν. 18/1/2009)
1915: Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας. (Θαν. 13/9/1997)
1921: Λάνα Τάρνερ, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 29/6/1995)
1923: Νεμπόισα Πόποβιτς, σέρβος προπονητής του μπάσκετ, από τους δημιουργούς της γιουγκοσλαβικής σχολής του μπάσκετ. (Θαν. 20/10/2001)
1925: Τζακ Λέμον, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 27/6/2001)
1931: Τζέιμς Ντιν, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 30/9/1955)
1941: Νικ Νόλτε, αμερικανός ηθοποιός.
1941: Δούκισσα (Φωταρά), λαϊκή τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Θαν. 30/9/2010)
1945: Λίνος Κόκοτος, συνθέτης λαϊκής μουσικής.
1946: Αντόλφο «Φίτο» Ντε Λα Πάρα, μεξικανός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Canned Heat.
1953: Ιρβάιν Αρντίτι, άγγλος βιολονίστας, ιδρυτής του κουαρτέτου Arditti Quartet.
1955: Τζον Γκρίσαμ, αμερικανός συγγραφέας νομικών θρίλερ.
1961: Βινς Νιλ, αμερικανός τραγουδιστής των Motley Crue.
1965: Ματίλντα Μέι, γαλλίδα ηθοποιός.
1966: Χρίστο Στόιτσκοφ, παλαίμαχος βούλγαρος ποδοσφαιριστής.
1970: Αλόνζο Μούρνινγκ, αμερικανός μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ.
1980: Φαίη (Σοφία) Σκορδά, τηλεπαρουσιάστρια.
1984: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, διεθνής καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού.

Θάνατοι

1204: Αλέξιος 4ος ο Άγγελος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 1182)
1587: Μαρία, βασίλισσα της Σκοτίας, που εκτελέστηκε κατόπιν διαταγής της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ. (Γεν. 8/12/1542)
1709: Τζουζέπε Τορέλι, ιταλός συνθέτης, που διαμόρφωσε το μπαρόκ κοντσέρτο με τον Κορέλι. (Γεν. 22/4/1658)

1921: Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Γεν. 9/12/1842)

1957: Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. (Γεν. 28/12/1903)

1972: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Γεν. 10/5/1905)

1980: Νίκος Ξυλούρης, τραγουδιστής και λυράρης. (Γεν. 7/7/1936)
1990: Ντελ Σάνον, αμερικανός ρόκερ. («Runaway») (Γεν. 30/12/1934)
1998: Ίνοχ Πάουελ, φασίστας άγγλος πολιτικός. (Γεν. 16/6/1912)
1999: Άιρις Μέρντοχ, ιρλανδή μυθιστοριογράφος και φιλόσοφος. («Θάλασσα, Θάλασσα», «Μυστικιστές και υπαρξιστές») (Γεν. 15/7/1919)
2000: Γιώργος Καμάρας, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής. Έπαιξε στον Απόλλων Αθηνών από το 1947 έως το 1963 και τέσσερις φορές στην εθνική Ομάδα. Ο «Καμάρας» ήταν ψευδώνυμο. Τον ονόμασαν έτσι εξαιτίας της μακρινής μπαλιάς του που δημιουργούσε καμάρα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κατροδαύλης. (Γεν. 21/5/1929)
2002: Γιάννης Παθιακάκης, προπονητής του Ακράτητου. (Γεν. 1954)
2002: Μπομπ Γούλερ, άγγλος ντι τζέι και παρουσιαστής στο Cavern Club του Λίβερπουλ, ο άνθρωπος που σύστησε τους Beatles στον μετέπειτα μάνατζέρ τους Μπράιαν Επστάιν. (Γεν. 19/1/1926)
2003: Άγγελος Βλάχος, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και διπλωμάτης. (Γεν. 1915)
2005: Τζίμι Σμιθ, αμερικανός τζαζίστας. (Γεν. 8/12/1925)
2005: Κιθ Κνούτσον, αμερικανός ντράμερ των The Doobie Brothers. (Γεν. 18/2/1948)
2006: Ακίρα Ιφοκούμπε, γιαπωνέζος συνθέτης, γνωστός για τη μουσική που έγραψε στη σειρά ταινιών με ήρωα τον Γκοτζίλα. (Γεν. 31/5/1914)
2007: Αν Νικόλ Σμιθ, μοντέλο του Playboy και χήρα του πολυεκατομμυριούχου Τζ. Χάουαρντ Μάρσαλ. (Γεν. 28/12/1967)

ΠΗΓΗ:  http://www.sansimera.gr/almanac/full/0802

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου