Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

22 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1495: Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος 8ος εισέρχεται στη Νάπολη και διεκδικεί τον θρόνο της περιοχής.
1607: H όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1630: Ο ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ-κορν.
1632: Δημοσιεύεται το έργο του Γαλιλαίου (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) «Διάλογος για τα δυο κυριότερα παγκόσμια συστήματα».
1635: Ιδρύεται η Γαλλική Ακαδημία.
1797: Λαμβάνει χώρα η τελευταία εισβολή σε βρετανικό έδαφος από γαλλική δύναμη, η οποία θα αιχμαλωτισθεί τρεις μέρες αργότερα.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1841: Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης. Αφορμή στάθηκε η συνθήκη του Λονδίνου (17 Ιουλίου 1840), με την οποία η Κρήτη δεν αποκτούσε την ελευθερία της, αλλά επανερχόταν από την αιγυπτιακή κυριαρχία στην τουρκική.
1848: Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση, που οδήγησε στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β' Γαλλικής Δημοκρατίας.
1860: Ο πρώτος οργανωμένος αγώνας μπέιζμπολ διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο.
1862: Ο Τζέφερσον Ντέιβις ορκίζεται πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Κρατών της Αμερικής (Οι «Νότιοι» του Αμερικανικού Εμφύλιου), στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.
1876: Ιδρύεται στη Βαλτιμόρη το ονομαστό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
1878: Η «Συμφωνίας αρ. 4» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1881: Η «Σκωτική Φαντασία» έργο 46 του Μαξ Μπρουχ κάνει πρεμιέρα στο Λίβερπουλ.
1882: Ιδρύεται το Βασίλειο της Σερβίας.
1888: Ο σκωτσέζος Τζον Ριντ μαθαίνει τους Αμερικανούς να παίζουν γκολφ.
1889: Ο αμερικανός πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ υπογράφει διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζεται το καθεστώς της Πολιτείας στη Βόρειο και Νότιο Ντακότα, τη Μοντάνα και την Ουάσινγκτον.
1897: Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι Κρήτες επαναστάτες αντιμετωπίζουν εκτός από τους Τούρκους και οβίδες ιταλικού θωρηκτού.
1907: Η σύνθεση του Μορίς Ραβέλ «Εισαγωγή και Αλέγκρο» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1915: Η Γερμανία εξαπολύει ολοκληρωτικό υποβρυχιακό πόλεμο κατά των αντιπάλων της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1917: Αρχίζει στη Ρωσία η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα καταλήξει στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β'.
1924: Ο Τζον Κάλβιν Κούλιτζ γίνεται ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος, η ομιλία του οποίου αναμεταδίδεται ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο σε 42 πολιτείες των ΗΠΑ.
1930: Πλημμύρες και καταστροφές παραλύουν την Αθήνα.
1932: Ο Αδόλφος Χίτλερ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία.
1934: Μία απίστευτη ήττα γνωρίζει ο Παναθηναϊκός από το Γουδί με σκορ 4-1 μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γεγονός που τελικά θα του στοιχίσει την απώλεια του Πρωταθλήματος Ελλάδας.
1938: Με τον Α.Ν. 1092 «Περί Τύπου» η δικτατορία Μεταξά θέτει ολοκληρωτικά τον Τύπο υπό κρατικό έλεγχο.
1943: Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα ξεκινάει η απεργία των μαθητών.
1943: Ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονία η αντιστασιακή οργάνωση «Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος» (ΕΣΕΑ), αντικομμουνιστικού προσανατολισμού, με Γενικό Αρχηγό τον έφεδρο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Αντώνιο Φωστηρίδη (Τσαούς Αντών). Η ΕΣΕΑ ανέπτυξε αξιόλογη αντιστασιακή δράση και έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής.
1946: Ο Δρ. Σέλμαν Έιμπραχαμ Γουόκσμαν ανακοινώνει την ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης, του πρώτου αντιβιοτικού κατά της φυματίωσης.
1951: Η Συμφωνία αρ. 2 του Τσαρλς Άιβς κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ εισέρχεται για πρώτη φορά στον αμερικανικό πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του «Heartbreak Hotel».
1957: Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα για την Κύπρο, με την ευχή για μία δίκαιη λύση του ζητήματος, σύμφωνα με τις αρχές του Οργανισμού, και την ελπίδα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
1958: Η Αίγυπτος και η Συρία σχηματίζουν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.
1959: Απελευθερώνονται οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Κύπρο.
1960: Η διεύθυνση του εστιατορίου Blue Jay της Βαλτιμόρης αρνείται να σερβίρει τον Ντιουκ Έλινγκτον, επειδή είναι μαύρος.
1962: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Rock-A- Hula Baby / Cant Help Falling In Love».
1962: Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη σοβιετική πρόταση για νέες συνομιλίες στη Γενεύη σχετικά με τους εξοπλισμούς.
1968: Οι Genesis κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ «The Silent Sun».
1969: Οι Tyrannosaurus Rex εμφανίζονται στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Τη συναυλία τους ανοίγει μ' ένα σκετσάκι ο Ντέιβιντ Μπάουι.
1970: Ο Ντέιβιντ Μπάουι και οι Hype δίνουν την πρώτη συναυλία τους. Εμφανίζονται σε μουσικό φεστιβάλ του Λονδίνου, μαζί με τους Bachdenkel, Groundhog και Caravan.
1973: Λήγει η κατάληψη της Νομικής, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.
1975: Ο Στιβ Χάρλεϊ και οι Cockney Rebel ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Make Me Smile (Come Up And See Me).
1978: Οι Police εμφανίζονται σε διαφήμιση της τσίχλας Wrigley's στις ΗΠΑ. Τα μέλη του γκρουπ παρουσιάζονται με βαμμένα ξανθά μαλλιά.
1980: Το Ισραήλ εισάγει ως νέο νόμισμα το σέκελ, στη θέση της ισραηλινής λίρας.
1983: Ο πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ Νικολάι Τίχονοφ επισκέπτεται την Αθήνα και υπογράφει με τον έλληνα ομόλογό του Ανδρέα Παπανδρέου συμφωνία συνεργασίας.
1985: Ο Γιώργος Σιδέρης αποφυλακίζεται μετά από δυόμισι μήνες, έχοντας κατηγορηθεί για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.
1986: Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά αθωώνει τους πέντε φύλακες που πρωτόδικα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την τραγωδία της Θύρας 7 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 ετών.
1988: Ολοκληρώνονται οι 18οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν 1389 αθλητές και 787 αθλήτριες από 72 κράτη σε 68 αγωνίσματα χειμερινών αθλημάτων. Για πρώτη φορά στην ιστορία, στο πρόγραμμα των αγώνων συμπεριλήφθηκε το χόκεϊ επί πάγου γυναικών. Στον πίνακα των μεταλλίων, την πρώτη θέση πήρε η Γερμανία με 29 (12-9-8), τη δεύτερη η Νορβηγία με 25 (10-10-5) και την τρίτη η Ρωσία με 17 (9-6-3).
1989: Χτύπημα από την «17 Νοέμβρη» με βόμβες σε αυτοκίνητα, (άδεια) σπίτια και διαμερίσματα, ως διαμαρτυρία για το θέμα έλλειψης στέγης και των υψηλών ενοικίων.
1989: Η Τίνα Τέρνερ, σε ηλικία 49 ετών, κερδίζει το βραβείο Γκράμι ως η καλύτερη τραγουδίστρια της ροκ. Οι Milli Vanilli κερδίζουν το Γκράμι καλύτερου νέου καλλιτέχνη. Αργότερα θα παραδεχθούν ότι δεν τραγουδούσαν οι ίδιοι και θα ξεσπάσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη μουσική βιομηχανία.
1989: Θεσμοθετείται το νέο βραβείο Ωνάση με το όνομα «Δελφοί» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
1990: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
1991: Οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο στο Ιράκ να αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες από το Κουβέιτ, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει χερσαία επίθεση. (Α' Πόλεμος του Κόλπου)
1992: Η Αλβανία διαμαρτύρεται προς την Ελλάδα για την κακομεταχείριση -όπως ισχυρίζεται- αλβανών μεταναστών.
1992: Πάνω από 100.000 έλληνες ομογενείς παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
1992: Η αγγλική μουσική εφημερίδα NME δημοσιεύει τη λίστα με τα καλύτερα πρώτα άλμπουμ καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, όπως τα ψήφισαν οι συντάκτες της. Τα πέντε πρώτα:
Horses, Πάτι Σμιθ
Unknown Pleasures, Joy Division
Kick Out The Jams, MC5
Psychocandy, The Jesus and Mary Chain
Marquee Moon, Television
1993: Η Κίνα και η Ταϊβάν μοιράζονται τη Χρυσή Άρκτο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, για τις ταινίες «Οι γυναίκες της Λίμνης των Αρωματισμένων Ψυχών» του Σι Φέι και «Ο γάμος» του Ανγκ Λι.
1993: Συλλαμβάνονται στην Ιταλία με την κατηγορία της διαφθοράς δύο ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων Ανιέλι.
1993: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη δημιουργία Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
1994: Ο αξιωματούχος της CIA Όλντριτς Έιμς συλλαμβάνεται με τη σύζυγο του, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπίας υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.
1994: Τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομιμότητα των μέτρων κατά των Σκοπίων εκφράζει με επιστολή του στην ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.
1995: Η Γαλλία ζητά από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν πέντε Αμερικανούς από το γαλλικό έδαφος, γιατί φέρονται να έχουν εμπλακεί σε κατασκοπικές δραστηριότητες.
1995: Οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας δημοσιοποιούν το πολιτικό σχέδιο για την ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο προσδιορίζει ότι το έδαφος του Όλστερ θα ενωθεί με το Δουβλίνο, μόνο εάν το αποφασίσει δημοκρατικά η πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας.
1995: Στη Σομαλία, οι ισχυροί πολεμάρχοι Αϊντίντ και Μοχάμεντ υπογράφουν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
1996: Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θεωρείται το 15ο καλύτερο του κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS) που κατέταξε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη βάσει της αντικειμενικής δυναμικότητας του κάθε συλλόγου. Στην πρώτη θέση, με συντελεστή δυσκολίας 1352.5, βρίσκεται το Campionato.
1996: Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης καταθέτει μήνυση κατά του εκδότη της εφημερίδας «Το Όνομα», ύστερα από δημοσίευμα που τον κατηγορεί ότι πήρε μίζα για να δοθεί το αεροδρόμιο των Σπάτων σε γερμανική εταιρία.
1997: Οι Blur ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το ομώνυμο άλμπουμ τους.
1997: Ανακοινώνεται στη Σκοτία ότι τον Ιούλιο του 1996 γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι.
1997: Η Τζένιφερ Λόπεζ παντρεύεται τον Ογιάνι Νόα. Θα χωρίσουν ένα χρόνο αργότερα.
1998: Η Τόρι Έιμος παντρεύεται τον άγγλο ηχολήπτη Μαρκ Χόλεϊ.
2000: Η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού νικά με 3-0 σετ την ουκρανική Σερκάσι και προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο final four του Κυπέλλου Κυπελλούχων Γυναικών.
2000: Το δαχτυλίδι αρραβώνων που χάρισε ο Σιντ Βίσιους των Sex Pistol στην αγαπημένη του Νάνσι Σπάνγκεν πωλείται σε δημοπρασία αντί 1.500 λιρών. Ο Σιντ το είχε αγοράσει το 1977 αντί 2.250 λιρών. Στην ίδια δημοπρασία, ένα παντελόνι τζιν που φορούσε ο Τζον Λένον πωλείται αντί 2,250 λιρών.
2001: Νικητές των 43ων Βραβείων Γκράμι αναδεικνύονται οι U2, Steely Dan, Macy Gray, Sting, Johnny Cash και Shelby Lynne.
2003: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει στο πάρτι γενεθλίων της Γουέντι Γουίτγουρθ, παραγωγού της εκπομπής του CNN Larry King Show. Την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων τη χαρίζει στο κίνημα κατά των ναρκοπεδίων.
2003: Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που έπεσε από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά του ποταμού, στοιχίζει τη ζωή σε 15 άτομα.
2003: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει στο πάρτι για τα 50 χρόνια της Γουέντι Γουίτγουρθ, παραγωγού της εκπομπής του Λάρι Κινγκ στο CNN. Λαμβάνει ως αμοιβή 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία δωρίζει στο ίδρυμα Adopt-a-Minefield.
2004: Το «Anarchy in the UK» των Sex Pistols είναι το τραγούδι με τη μεγαλύτερη επιρροή στη δεκαετία του '70, σύμφωνα με δημοψήφισμα του περιοδικού Q.
2004: Στο διεθνές μίτινγκ «Αθήνα» που διεξάγεται στην Παιανία, η Σβετλάνα Φεοφάνοβα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα επί κοντώ, με επίδοση 4,85 μ.
2004: Η Νόρα Τζόουνς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Feels Like Home».
2005: Το συγκρότημα των Blink-182 διαλύεται.
2006: Η μεγαλύτερη ληστεία στη Μεγάλη Βρετανία με λεία 53,1 εκατομμύρια λίρες λαμβάνει χώρα σε αποθετήριο της εταιρείας Securitas.
2009: Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, οι κακοποιοί Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι δραπετεύουν από τις Φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.
2009: Απονέμονται τα Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Οκτώ βραβεία κερδίζει η ταινία Slumdog Millionaire, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της καλύτερης ταινίας.
2010: Ανακοινώνεται η συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών Aegean και Οlympic Air.
2010: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004 - 2009, επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Η Ν.Δ. ζητάει διεύρυνση της περιόδου από το 1981.
2010: Ένα σπανιότατο αντίτυπο του 1ου τεύχους του Σούπερμαν πωλείται σε δημοπρασία προς 1 εκατομμύριο δολάρια, τιμή ρεκόρ για εικονογραφημένο περιοδικό.
2010: Το διαδίκτυο φαίνεται πως επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για να φλερτάρουν ή ακόμη και για να αναζητήσουν τον έρωτα της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft σε 10 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Γεννήσεις

1732: Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης. (Θαν. 14/12/1799)  [Αποφθέγματα]
1788: Αρτούρ Σοπενχάουερ, γερμανός φιλόσοφος, θεωρούμενος ως πεσιμιστής. (Θαν. 21/9/1860)  [Αποφθέγματα]
1796: Αντόλφ Κετελέ, βέλγος μαθηματικός, αστρονόμος και στατιστικολόγος, που εισήγαγε τα μαθηματικά στην επιστήμη της κοινωνιολογίας. (Θαν. 17/2/1874)
1819: Τζέιμς Ράσελ Λόουελ, αμερικανός ποιητής. (Θαν. 12/8/1991)  [Αποφθέγματα]
1840: Αυγούστος Μπέμπελ, γερμανός πολιτικός, ένας από τους ιδρυτές του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. (Θαν. 13/8/1913)
1857: Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ, βρετανός στρατιωτικός και συγγραφέας, ο ιδρυτής του προσκοπισμού. (Θαν. 8/1/1941)
1857: Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, γερμανός φυσικός, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων. Στη μονάδα συχνότητας (1 κύκλος ανά δευτερόλεπτο) δόθηκε το όνομά του. (Θαν. 1/1/1894)
1900: Λουίς Μπουνιουέλ, ισπανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Η ωραία της Ημέρας», «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας») (Θαν. 29/7/1983)
1908: Τζον Μιλς, βρετανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Η κόρη του Ράιαν. (Θαν. 23/4/2005)
1913: Μπάντι Τέιτ, αμερικανός μουσικός, από τους μεγάλους του σαξοφώνου στην εποχή του σουίνγκ. (Θαν. 10/2/2001)
1921: Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, δικτάτορας της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. (Θαν. 3/11/1996)
1921: Τζουλιέτα Μασίνα, ιταλίδα ηθοποιός, μούσα και σύζυγος του Φεντερίκο Φελίνι. (Θαν. 23/3/1994)
1923: Νόρμαν Σμιθ, άγγλος μηχανικός ήχου και μουσικός παραγωγός. Συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις των Beatles από το 1962 έως το 1965, ενώ ως παραγωγός το 1966 ανακάλυψε τους Pink Floyd κι έκανε την παραγωγή των άλμπουμ τους “The Piper at the Gates of Dawn”, “A Saucerful of Secrets” και “Ummagumma”. (Θαν. 3/3/2008)
1927: Φλορένσιο Καμπομάνες, φιλιππινέζος σκακιστής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το 1982 έως το 1995. (Θαν. 3/5/2010)
1928: Γρηγόριος Αυξεντίου, κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής. (Θαν. 3/3/1957)
1932: Έντουαρντ Κένεντι, αμερικανός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης (1962-2009). (Θαν. 25/8/2009)
1942: Κριστίν Κίλερ, μοντέλο και εταίρα πολυτελείας, γνωστή από την υπόθεση Προφιούμο.
1943: Τέρι Ίνγκλετον, βρετανός θεωρητικός της λογοτεχνίας.
1944: Τζόναθαν Ντέμι, αμερικανός σκηνοθέτης.
1946: Φρεντ Χάλιντεϊ, ιρλανδός λόγιος και ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής. (Θαν. 26/4/2010)
1949: Νίκι Λάουντα, αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1.
1950: Τζούλιους Έρβινγκ, αμερικανός μπασκετμπολίστας.
1950: Μιου-Μιου , (Σιιλβέτ Ερί), γαλλίδα ηθοποιός.
1950: Τζορτζ Θόροουγκουντ, αμερικανός ρόκερ.
1969: Μπρίαν Λάουντρουπ, δανός ποδοσφαιριστής.
1974: Τζέιμς Μπλαντ, άγγλος τραγουδοποιός.
1975: Ντρου Μπάριμορ, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

1371: Ντέιβιντ Μπρους, βασιλιάς της Σκοτίας. (Γεν. 5/3/1323)
1512: Αμέριγκο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε κι έγραψε για την Αμερική, η οποία σύμφωνα με μία άποψη πήρε το όνομά του. (Γεν. 9/3/1454)
1797: Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν, (Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ), βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα. (Γεν. 11/5/1720)
1903: Χούγκο Βολφ, αυστριακός συνθέτης. (Γεν. 13/3/1860)
1913: Φερντινάν Ντε Σοσίρ, ελβετός γλωσσολόγος, ιδρυτής της σημειολογίας. (Γεν. 26/11/1857)
1938: Μιγκέλ Γιομπέτ, καταλανός κιθαριστής και συνθέτης (Γεν. 18/10/1878)
1942: Στέφαν Τσβάιχ, αυστριακός ποιητής και συγγραφέας. (Γεν. 28/11/1881)  [Αποφθέγματα]
1943: Σόφι Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Γεν. 9/5/1921)
1943: Χανς Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Γεν. 22/9/1918)
1943: Κρίστοφ Προμπστ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Γεν. 6/11/1919)
1956: Αλέξανδρος Σβώλος, διαπρεπής συνταγματολόγος. (Γεν. 1892)
1973: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός. (Γεν. 17/12/1900)
1980: Όσκαρ Κοκόσκα, αυστριακός ζωγράφος, γνωστός για τα εξπρεσιονιστικά του πορτρέτα και τοπία. (Γεν. 1/3/1886)
1983: Άντριαν Μπάουλτ, βρετανός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 8/4/1889)
1987: Άντι Γουόρχολ, αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ, σκηνοθέτης και συγγραφέας. (Γεν. 6/8/1928)
1994: Πάπα Τζον Κριτς, καλλιτεχνικός ψευδώνυμο του Τζον Χένρι Κριτς, αμερικανός βιολονίστας, που έπαιξε με τους Jefferson Airplane και Hot Tuna. (Γεν. 28/5/1917)
2002: Τσακ Τζόουνς, βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Μπαγκς Μπάνι, του Ντάφι Ντακ, αλλά και πολλών άλλων ηρώων των κινούμενων σχεδίων. (Γεν. 21/9/1912)
2005: Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε, κουβανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. (Γεν. 22/4/1929)
 
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/2202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου