Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ! Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ !

Νορβηγία: Η Βίβλος μεταφράστηκε στην εθνική γλώσσα και έγινε μπεστ-σέλερ σε 2 μήνες!





Image
Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Νορβηγία το περασμένοκαλοκαίρι, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν δικαιολογημένη τη θέση της νέαςμετάφρασης της Βίβλου ως μπεστ-σέλερ.
Ορισμένοι ωστόσο βιάστηκαν να ισχυριστούν ότιτο τραγικό συμβάν στο νησάκι Utøya, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν αυτό πουευθύνεται για την ενδυνάμωση του θρησκευτικού αισθήματος των Νορβηγών. Στοναντίποδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδήπερίπου 4,9 εκατ. κάτοικοι ανήκουν στους κόλπους της Εκκλησίας της Νορβηγίας.Βέβαια τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο οι δεδηλωμένοι πιστοί τοαναγνωστικό κοινό, που έφερε τη Βίβλο στην πρώτη θέση των πωλήσεων.
Πρόκειται για την πρώτη νορβηγική μετάφρασητης Βίβλου τα τελευταία 30 χρόνια, που από την κυκλοφορία της τον περασμένοΟκτώβριο μέχρι και σήμερα φαίνεται πως καταρρίπτει κάθε προσδοκία. «Στην αρχήαπλά τυπώσαμε μόλις 25 χιλιάδες αντίτυπα και περιμέναμε ότι θα ήταν αρκετά γιατους επόμενους 6 με 9 μήνες, αλλά από τα μέσα του Οκτωβρίου που κυκλοφόρησεμέχρι τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη, είχε ήδη ξεπεράσει τα 79.000 αντίτυπα»λέει ο υπεύθυνος της έκδοσης Stine Smemo Strachan.

Τριάντα μεταφραστές σύμβουλοι, ιερείς καιακαδημαϊκοί μετέφρασαν αρχικά τα πρωτότυπα, ιερά κείμενα από τα ελληνικά και ταεβραϊκά στα νορβηγικά. Σε συνεργασία με μία ομάδα 12 λόγιων,συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου Νορβηγού συγγραφέα, Karl Ove Knausgårdαλλά και του θεατρικού συγγραφέα Jon Fosse, η συμμετοχή του οποίου κρίθηκειδιαίτερα σημαντική προκειμένου το κείμενο να είναι κατανοητό, ευανάγνωστο καιμε σωστή λογοτεχνική υφή, κατέληξαν τελικά στην τελική μετάφραση.
Εμμένοντας στις απόψεις του βέβαια, οεκδοτικό οίκος, τονίζει ότι τα συγκλονιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στηνUtøya και το Όσλο κακώς συγχέονται με τις αυξημένες πωλήσεις της Αγίας Γραφής.Τονίζει βέβαια ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να το εξηγήσουμε: έχει προφανώςτεράστιο αντίκτυπο στην χώρα και τους κατοίκους. Αλλά η επιτυχία αποδίδεταικυρίως στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται αποδεκτή ως θρησκευτικόκαι πολιτιστικό γεγονός, καθώς διαθέτει ένα ιδιαίτερα προσιτό τρόπο ανάγνωσης».
defencenet.gr



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/01/2.html#ixzz1jB321iU9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου