Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ !

Εκοιμήθη τα ξημερώματα ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος

Εκοιμήθη τα ξημερώματα ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος. Η Κηδεία του θα ψαλεί σήμερα το απόγευμα στις 3.00 μ.μ. στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό της Καπνικαρέας στην Αθήνα ενώ η σωρός του θα μεταφερθεί στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Δοχειαρείου όπου μονάζει ο υιός του π. Φιλόθεος. Βιογραφία 
Ο Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος
γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές της Κορινθίας το 1933 και σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πατρολογία και βυζαντινολογία στην Sorbonne (Παρίσι), βυζαντινή θεολογία και φιλολογία και ιστορία της φιλοσοφίας στο Μόναχο. Εξέδωσε πολλές μελέτες-μονογραφίες για την Σχολαστική θεολογία στο Βυζάντιο, για τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας Μ. Αθανάσιο, Μ. Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Κύριλλο Αλεξανδρείας. Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών έγινε αριστούχος διδάκτορας (1967), υφηγητής και καθηγητής (1972) της έδρας της Πατρολογίας και της Πατερικής Θεολογίας, ενώ δίδαξε και σε άλλα ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα. Εξέδωσε ίδιας δομής σύστημα πατρολογίας (2 τόμοι), δημοσίευσε μελέτες για σύγχρονα θεολογικοφιλοσοφικά θέματα (όπως θεολογία και γλώσσα), έγραψε αφηγηματικές βιογραφίες, οργάνωσε επιστημονικά συνέδρια (και εκτός Ελλάδας), έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια, αντιπροσώπευσε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε διορθόδοξα, διεκκλησιαστικά και διαχριστιανικά συνέδρια και διαλόγους, κλήθηκε για διαλέξεις σε πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές στην Ιταλία, Ρωσία, Αγγλία, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λίβανο, Σλοβακία, Αίγυπτο και Πολωνία και συνέχισε, ως ομότιμος καθηγητής μέχρι το τέλος της ζωής του να διακονεί την πατερική θεολογία και την σχετική έρευνα. 
ΠΗΓΗ: http://synodoiporia.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αφήσει εποχή στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Δεν ήταν απλά ένας θεολόγος επιστήμονας όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή