Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ! ΚΥΡΙΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ !

Οξύνεται το κλίμα στον Κόλπο



Μία νέα διάσταση, διόλου ευχάριστη, αναδείχτηκε χθες στην κρίση σχέσεων Ιράν/ΗΠΑ-Ισραήλ, όταν με δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λέον Πανέτα είπε πως: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για ένοπλη σύγκρουση με το Ιραν»!

Ο Ιταλοαμερικανός άλλοτε διευθυντής της CIA και νυν ισχυρός άνδρας του Πενταγώνου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η στρατιωτική αναδιάταξη δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και η τοποθέτηση δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή (εκτός του Α/Φ Λίνκολν πλέον στη Μέση Ανατολή περιπολεί και το Καρλ Βίνσον) έχουν σχέση με το επαπειλούμενο από το Ιράν κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, δεν δίστασε εμμέσως, πλην σαφώς, να απειλήσει και με στρατιωτικά αντίποινα το Ιράν: «Η διπλωματική οδός θέλει δύο στο τραπέζι, πάντα είμαστε πρόθυμοι να βρεθούμε σε αυτό, αλλά απέναντι σε οποιουδήποτε είδους απειλή ή, επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στρατιωτικά αν αναγκαστούμε. Δεν αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας με φόντο τα τεκταινόμενα, απλά γιατί είμαστε ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση».
Από πλευράς Ιράν δεν υπήρχε κάποια επίσημη ή, ανεπίσημη αντίδραση, αλλά θεωρείται δεδομένο πως οι σκέψεις για αποκλεισμό του Κόλπου και περεταίρω όξυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Δύση δεν έχουν εγκαταλείψει την διακυβέρνηση Αχμαντινεζάντ, ακόμα κι αν μόλις πριν από λίγες μέρες σε μία προσπάθεια αποφόρτισης του ήδη τεταμένου κλίματος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναβάλλεται η από κοινού μεγάλη στρατιωτική αεροπορική άσκηση που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ακόμα κι αν το σχεδιαζόμενο εμπάργκο εξαγωγών από πλευράς ΕΕ δεν μοιάζει πιθανό να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Αλλωστε, μπορεί η απειλή κλεισίματος του Ορμούζ να αφορούσε στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο, όμως είχε συνδεθεί και με πιθανή ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο, κάτι που ήδη συνέβη με την τοποθέτηση δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή.
Ακόμα πιο ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός πως με την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη, οι ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση και να υπάρξει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ-Ισραήλ. Ακόμα, πάντως, κι αν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προβεί σε άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους ΕΕ και το μόνο που καίει αυτή την περίοδο τη Γηραιά Ήπειρο είναι η οικονομική κρίση, το ελληνικό χρέος και οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου