Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου: Γεννιέται η Σιμόν ντε Μποβουάρ – «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι»
Η γέννηση της Σιμόν ντε Μποβουάρ, το χαρακίρι μαραθωνιοδρόμου και το iPhone του Στιβ Τζομπς
Σαν σήμερα, το 1908, γεννήθηκε στο Παρίσι μία γυναίκα που «τα έβαλε με τα στερεότυπα» και μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, η Σιμόν ντε Μποβουάρ. Φιλόσοφος, συγγραφέας και φεμινίστρια, η Μποβουάρ αφιέρωσε τη ζωή της στη διανόηση, την ελευθερία και τον αγώνα για την ισότητα των φύλων, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια ιστορία.
«Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι»
Το 1949, η Σιμόν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το δεύτερο φύλο», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του φεμινιστικού κινήματος, που εκδόθηκε το 1949 και άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Με βαθιά φιλοσοφική σκέψη και ενδελεχή ανάλυση, η ντε Μποβουάρ εξετάζει την ιστορική, πολιτισμική και βιολογική κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας, θέτοντας το περίφημο: «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι».
Το έργο αποδομεί τους κοινωνικούς ρόλους και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, φωτίζοντας τις δομές που έχουν καθορίσει τις γυναίκες ως το «άλλο» σε σχέση με τους άνδρες και αναλύοντας πώς οι κοινωνικές κατασκευές καθορίζουν τη θέση των γυναικών. Το έργο αυτό, αν και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, θεωρείται σήμερα το θεμέλιο του σύγχρονου φεμινισμού.
Η «ελεύθερη σχέση» με τον Σαρτρ
Η Μποβουάρ συνδέθηκε με τον φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ σε μια σχέση που αμφισβήτησε τα καθιερωμένα πρότυπα της εποχής. Το ζευγάρι επέλεξε να μη δεσμευτεί με γάμο και να έχει απόλυτη ειλικρίνεια για τις σχέσεις του με τρίτους. Αυτή η επιλογή, που φάνταζε τολμηρή ακόμα και για τη διανοητική ελίτ της εποχής, αντικατόπτριζε τη φιλοσοφία της για την αυτονομία και την ελευθερία.
Η Μποβουάρ αρνήθηκε να παντρευτεί ή να αποκτήσει παιδιά, θεωρώντας ότι αυτοί οι ρόλοι θα περιόριζαν την ανεξαρτησία της. Επέλεξε μια ζωή γεμάτη πνευματική αναζήτηση, όπου η αυτονομία και η ελευθερία ήταν οι απόλυτες προτεραιότητες.
Υποστήριξε επίσης τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικούς αγώνες.
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ απεβίωσε το 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Cimetière du Montparnasse του Παρισιού.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που πλήττει την πόλη.
1438: Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.
1768: Ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο σύγχρονο τσίρκο, από τον Φίλιπ Άστλεϊ.
1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις μεγάλες δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας.
Οι ηγεμονίες που προτείνονται είναι:
α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς,
β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος,
γ) Πελοπόννησος και Κρήτη.
Η πρόταση αυτή αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ρωσίας να εξισορροπήσει τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αποφεύγοντας την πλήρη ανεξαρτησία της Ελλάδας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη δική της επιρροή στην περιοχή. Ωστόσο, δεν βρίσκει ευρεία αποδοχή.
1888: Ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί με το όνομα «London Financial Guide» και θα μετονομαστεί με το όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου.
1900: Ιδρύεται στη Ρώμη η Λάτσιο ως αθλητικός σύλλογος δρομέων. Επιλέγουν τα γαλανόλευκα χρώματα, εμπνευσμένοι από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού γενικότερα. Έμβλημα της ομάδας ο αετός, σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1968: Ο Ιάπωνας μαραθωνοδρόμος Κοκίτσι Τσουμπουράγια, τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1964), αυτοκτονεί κάνοντας χαρακίρι. Σε επιστολή του, γράφει: «Δεν μπορώ να τρέξω πια», απογοητευμένος που, λόγω ατυχήματος, δεν μπορούσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Η τραγική του πράξη συγκλονίζει τον αθλητικό κόσμο και φέρνει στο φως την τεράστια πίεση που υφίστανται οι κορυφαίοι αθλητές.
1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.
1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
1996: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
1998: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του δηλώνει ότι η χώρα του αναγνωρίζει μόνο 6 ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι για τους Αμερικανούς οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.
2007: Ο Στιβ Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.
2010: Εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων, εκρήγνυται στις 8 το βράδυ κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή. Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Γεννήσεις
1908 – Σιμόν ντε Μποβουάρ, γαλλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος, σημαντική εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος και συγγραφέας του έργου «Το Δεύτερο Φύλο»
1941 – Τζόαν Μπαέζ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και ακτιβίστρια, γνωστή για τις μπαλάντες της και τη συμμετοχή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων
1944 – Τζίμι Πέιτζ, άγγλος κιθαρίστας, συνιδρυτής και μέλος των Led Zeppelin, από τους πιο εμβληματικούς κιθαρίστες της ροκ μουσικής
Θάνατοι
1799 – Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, ιταλίδα μαθηματικός, μία από τις πρώτες γυναίκες που αναγνώρισαν τη συμβολή τους στα μαθηματικά, γνωστή για την καμπύλη «μάγισσα της Ανιέζι»
2022 – Μπομπ Σάγκετ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τον ρόλο του στην κωμική σειρά «Full House» και την παρουσία του στην κωμωδία
Γιορτάζουν
Παρθένα, Παρθενόπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου