Η Μαρία Μοντεσσόρι, μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ιταλία που απέκτησε πτυχίο ιατρικής, αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της ανάπτυξης των παιδιών και στη δημιουργία μιας μεθόδου που θα τους έδινε την ελευθερία να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους. Το «Casa dei Bambini» ξεκίνησε σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, όπου φιλοξενήθηκαν παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων υλικών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενίσχυε την αυτονομία τους, η Μοντεσσόρι έφερε επανάσταση στην παιδαγωγική προσέγγιση.

Η μέθοδος της βασιζόταν σε τρεις βασικές αρχές: την ελευθερία επιλογής, τη σημασία της παρατήρησης και τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου περιβάλλοντος που προάγει την αυτοεκπαίδευση. Τα παιδιά στο «Casa dei Bambini» είχαν την ευκαιρία να επιλέγουν τις δραστηριότητές τους, να μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους με τον δικό τους ρυθμό, μακριά από τις αυστηρές παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.

Η επιτυχία του πρώτου σχολείου ήταν τέτοια που η φήμη της Μοντεσσόρι εξαπλώθηκε γρήγορα. Μέσα σε λίγα χρόνια, η μέθοδός της εφαρμόστηκε σε σχολεία σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Ασία. Οι αρχές της παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες, επηρεάζοντας όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την παιδική ανάπτυξη.

Σήμερα, περισσότερα από 22.000 σχολεία σε πάνω από 110 χώρες εφαρμόζουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι, ενώ οι ιδέες της για την ελευθερία, την αυτονομία και τον σεβασμό στη μοναδικότητα κάθε παιδιού συνεχίζουν να εμπνέουν εκπαιδευτικούς και γονείς παγκοσμίως.

Η δημιουργία του «Casa dei Bambini» δεν ήταν απλώς η αρχή μιας νέας παιδαγωγικής προσέγγισης, αλλά και το πρώτο βήμα προς μια διαφορετική φιλοσοφία για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Η κληρονομιά της Μαρίας Μοντεσσόρι μας θυμίζει ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι μια δύναμη που αλλάζει τον κόσμο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1449: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου, σε μια λιτή τελετή, καθώς η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ήδη υπό την απειλή των Οθωμανών. Ο Κωνσταντίνος θα είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η θητεία του θα λήξει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

1535: Ο Ισπανός κατακτητής, Φρανθίσκο Πιθάρο, ιδρύει σε μια ακατοίκητη ακτή της Λατινικής Αμερικής, μια πόλη που την ονομάζει Λος Ρέγιες ντε Λίμα (Los Reyes de Lima). Είναι η πρωτεύουσα του Περού, γνωστή απλώς ως Λίμα.

1681: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μποξ διεξάγεται στην Αγγλία, μεταξύ του ιπποκόμου και του χασάπη του Δούκα του Όλμπερμαρλ. Νικητής αναδεικνύεται ο χασάπης. Ο αγώνας αυτός θεωρείται η απαρχή της οργανωμένης πυγμαχίας, που αργότερα θα εξελιχθεί σε δημοφιλές άθλημα με κανονισμούς και παγκόσμια αναγνώριση.

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης. Εκεί ξεκινά τις προετοιμασίες για την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Μάνη, γνωστή για το ανυπότακτο πνεύμα των κατοίκων της, αποτέλεσε το ιδανικό ορμητήριο για τον Κολοκοτρώνη, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για την οργάνωση του Αγώνα.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, φτάνει στο Ναύπλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Οι Έλληνες τον υποδέχονται στην πρώτη πρωτεύουσα του κράτους με μεγάλες τιμές και ενθουσιασμό, εναποθέτοντας σε αυτόν τις ελπίδες τους για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την Επανάσταση.

1838: Ο Σάμιουελ Μορς κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του τηλεγράφου στις ΗΠΑ.

1851: Ο Λεόν Φουκό, Γάλλος φυσικός, αποδεικνύει πειραματικά την περιστροφή της Γης με το διάσημο εκκρεμές του Φουκό. Το πείραμα πραγματοποιείται στο Πάνθεον του Παρισιού, όπου η ταλάντωση του εκκρεμούς δείχνει πώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Το επίτευγμα αυτό θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές αποδείξεις της φυσικής και συμβάλλει στην κατανόηση της δυναμικής του πλανήτη μας.

1900: Ο Πειραιάς ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά, χάρη σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1907: Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο της σχολείο, το «Casa dei Bambini», στη Ρώμη, για να εφαρμόσει τις πρωτοποριακές παιδαγωγικές της ιδέες. Η μέθοδος Μοντεσσόρι, που βασίζεται στην αυτονομία, την παρατήρηση και την ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων των παιδιών, θα επηρεάσει βαθιά την εκπαίδευση παγκοσμίως, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στη μάθηση και την ανάπτυξη.

1919: Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), πραγματοποιεί την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.

1948: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υιοθετεί την απόρρητη έκθεση με τίτλο «Η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα». Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, λόγω «έλλειψης επιθετικού πνεύματος» και «κακής καθοδήγησης». Η έκθεση προτείνει στον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν να αυξήσει τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση και να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, ενισχύοντας τη στρατηγική ανάσχεσης του κομμουνισμού στην περιοχή.

1966: Στο Τουρκολίμανο, οι βασιλείς και η κυβέρνηση παρακολουθούν τον αγιασμό των υδάτων με επίσημη τελετή. Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, ο Γεώργιος Παπανδρέου παρευρίσκεται σε ξεχωριστή τελετή, όπου ξεσπούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και συγκεντρωμένων οπαδών της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ. Τα επεισόδια αντικατοπτρίζουν την έντονη πολιτική πόλωση και την αστάθεια που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα την περίοδο αυτή.

1973: Ανακαλύπτεται στα Τρίκαλα νεολιθικός οικισμός πολύ μεγάλης αξίας.

1974: Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφασίζουν να ξεκινήσει η θερινή ώρα σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η χώρα και ο κόσμος αντιμετωπίζουν τις σοβαρές οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις της κρίσης.

2004: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καλεί στην οικία του στην οδό Αναγνωστοπούλου τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται την πρότασή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2010: Τα Θεοφάνια γιορτάζονται για πρώτη φορά από την καταστροφή του 1922, μετά από 84 χρόνια, στο λιμάνι της Σμύρνης. Προηγείται η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

2021Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με στόχο ακόμα και να σκοτώσουν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Αποτέλεσμα των συμπλοκών 5 νεκροί, 140 αστυνομικοί τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Γεννήσεις

1706 – Βενιαμίν Φραγκλίνος, αμερικανός πολιτικός, εφευρέτης και συγγραφέας, από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους

1792 – Απόστολος Αρσάκης, έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ευεργέτης της ελληνικής παιδείας

1822 – Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος, διάσημος για την ανακάλυψη της Τροίας και των Μυκηνών

1939 – Γεώργιος Μπαμπινιώτης, έλληνας γλωσσολόγος, γνωστός για τη συμβολή του στη μελέτη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας

1997 – Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, έλληνας καλαθοσφαιριστής, ταλαντούχος αθλητής με διακρίσεις στις εθνικές κατηγορίες

Θάνατοι

1919 – Θεόδωρος Ρούζβελτ, 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέρμαχος της προοδευτικής πολιτικής και της περιβαλλοντικής διατήρησης

1993 – Ντίζι Γκιλέσπι, αμερικανός μουσικός, από τους πρωτοπόρους της τζαζ και του bebop

2022 – Σίντνεϊ Πουατιέ, αμερικανός ηθοποιός, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, με τεράστια συνεισφορά στον κινηματογράφο και τα πολιτικά δικαιώματα

Γιορτάζουν

Θεόπη, Θεοπία, Θεοπούλα, Θεοφάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Ιορδανία, Ουράνιος, Ουρανία, Περιστέρης, Περιστέρα, Φωτεινός, Φωτεινή, Φώτιος, Φωτία.