Στις 5 Ιανουαρίου 1972, η Ελλάδα

έρχεται αντιμέτωπη με ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ιστορίας της. Ο Βασίλης Λυμπέρης πυρπολεί το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου. Η αποτρόπαια αυτή πράξη είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον θάνατο της συζύγου του, Βασιλικής Μάρκου, της πεθεράς του και των δύο ανήλικων παιδιών τους, ηλικίας μόλις δυόμιση και ενός έτους.

Η πράξη αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίου θυμού, αλλά προμελετημένης εκδίκησης. Ο Λυμπέρης, οργισμένος από το χωρισμό με τη σύζυγό του, θεώρησε την πεθερά του υπεύθυνη για τη ρήξη στη σχέση τους. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1971, ξεκίνησε να σχεδιάζει το έγκλημα, προσεγγίζοντας δύο συνεργούς, τον Παύλο Αγγελόπουλο και τον Θεόδωρο Καπρέτσο, υποσχόμενος χρήματα και υλικά ανταλλάγματα.

Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου, οι τρεις άντρες, οπλισμένοι με μπιτόνια βενζίνης, έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας. Ενώ ο Καπρέτσος φύλαγε τσίλιες, ο Λυμπέρης και ο Αγγελόπουλος εισέβαλαν στο σπίτι. Ο Αγγελόπουλος περιέλουσε με βενζίνη το δωμάτιο όπου κοιμόταν η πεθερά και ο μικρός γιος του Λυμπέρη, ενώ ο ίδιος ο Λυμπέρης περιέλουσε το δωμάτιο της Βασιλικής και της μικρής κόρης τους. Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι τρεις συνεργοί εγκατέλειψαν τη σκηνή του εγκλήματος, αφήνοντας πίσω τους μια κόλαση φωτιάς, καπνού και κραυγών.

Τα ξημερώματα, ένας συγγενής της οικογένειας που περνούσε τυχαία από το σπίτι παρατήρησε τους καπνούς και μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι. Το θέαμα ήταν αποτρόπαιο. Η πεθερά και τα παιδιά βρέθηκαν νεκροί, ενώ η Βασιλική, βαριά τραυματισμένη, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες πριν καταλήξει αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της ήταν ο δράστης.

Ο Λυμπέρης συνελήφθη την ίδια ημέρα. Αρχικά, προσπάθησε να καλύψει την εμπλοκή του με αμφιλεγόμενες δικαιολογίες. Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις και τη μαρτυρία της μοναχής Φιλοθέης, θείας της Βασιλικής, ομολόγησε την πράξη του. Οι συνεργοί του επίσης παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους.

Η δίκη, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1972 και ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες της εποχής. Ο Λυμπέρης και ο Αγγελόπουλος καταδικάστηκαν σε τέσσερις θανάτους, ενώ οι άλλοι δύο συνεργοί τους σε ισόβια και πολυετή κάθειρξη αντίστοιχα. Στις 25 Αυγούστου 1972, ο Βασίλης Λυμπέρης εκτελέστηκε με τυφεκισμό, γράφοντας το όνομά του ως ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1825: Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς συμμετέχει για πρώτη φορά σε μονομαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τραυματίζεται σχεδόν καθόλου. Το μόνο που χάνει είναι το… παντελόνι του, το οποίο θα πέσει κατά τη διάρκεια της μονομαχίας.

1889: Η λέξη χάμπουργκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union.

1895: Ο γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται ατιμωτικά από το αξίωμά του, στον περίβολο της Στρατιωτικής Σχολής με θραύση του ξίφους του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες.

1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου: Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον Τουρκικό Στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1919: Στη Γερμανία, ιδρύεται το κόμμα των Ναζί, με την αρχική ονομασία Κόμμα Γερμανών Εργατών, από έναν κλειδαρά, τον Αντον Ντρέξλερ, έναν πολιτικό μηχανικό, το Γκότφριντ Φέντερ και ένα θεατρικό συγγραφέα, το Ντίτριχ Εκαρτ. Αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Το 54ο μέλος του κόμματος που θα γραφτεί είναι ο άσημος, τότε, Αδόλφος Χίτλερ που το 1923 θα αναλάβει την αρχηγία του.

1919: Ξεσπά στο Βερολίνο η εξέγερση των «Σπαρτακιστών», με σκοπό την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής διακυβέρνησης στο πρότυπο της Σοβιετικής Ένωσης. Θα λήξει βουτηγμένη στο αίμα, μια εβδομάδα αργότερα, ενώ οι αρχηγοί της Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ θα δολοφονηθούν.

1939: Η Αμέλια Έρχαρτ, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος, κηρύσσεται νεκρή. Ήταν αγνοούμενη από τις 2 Ιουλίου 1937.

1941: Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» περνούν από το στενό του Οτράντο, που ελέγχεται από τον Ιταλικό Στόλο, και βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις του κόλπου του Αυλώνα.

1950: Αποκαλύπτεται στην Ελλάδα σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου στην εισβολή των στρατιωτικών και την «εκπαραθύρωσή» του. (Άνοιξη της Πράγας).

1972: Ο Βασίλειος Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας το θάνατο αυτής, της μητέρας της και των δύο παιδιών του, ηλικίας δυόμιση κι ενός έτους. Θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα εκτελεσθεί.

1980: Η εταιρία Hewlett-Packard ανακοινώνει την κυκλοφορία του πρώτου PC.

2002: Με υπόμνημά του, ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο πάνω από 190 δισ. δραχμές, ζητώντας επιπλέον αποζημιώσεις για «οδύνη και ταπείνωση», εκτός των απαιτήσεών του για κινητή και ακίνητη περιουσία. Συγνώμη και όχι αποζημίωση θα πρέπει να ζητήσει ο έκπτωτος μονάρχης, απαντά η κυβέρνηση.

2009: Η ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπολύει επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού. Από την επίθεση τραυματίζεται ο Διαμαντής Ματζούνης.

2011: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζει την έκδοση ευρωομολόγου ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση χρέους, όχι μόνο για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά.

Γεννήσεις

1867 – Δημήτριος Γούναρης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, σημαντική μορφή της πολιτικής σκηνής της εποχής, συνδεδεμένος με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή

1932 – Ουμπέρτο Έκο, ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας, δημιουργός του μυθιστορήματος «Το Όνομα του Ρόδου»

1941 – Χαγιάο Μιγιαζάκι, ιάπωνας σκηνοθέτης, συνιδρυτής του Studio Ghibli και δημιουργός ταινιών όπως «Η Πριγκίπισσα Μονονόκε»

1972 – Σάκης Ρουβάς, έλληνας τραγουδιστής, από τις κορυφαίες φιγούρες της ελληνικής μουσικής σκηνής

1975 – Μπράντλεϊ Κούπερ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για ρόλους σε ταινίες όπως «Silver Linings Playbook»

Θάνατοι

1939 – Αμέλια Έρχαρτ, αμερικανίδα αεροπόρος, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό με αεροπλάνο, σύμβολο της τόλμης και της εξερεύνησης. Η μυστηριώδης εξαφάνισή της το 1937 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης γύρω από τον κόσμο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια.

1970 – Μαξ Μπορν, γερμανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη συνεισφορά του στη θεμελίωση της κβαντομηχανικής

2014 – Εουσέμπιο, πορτογάλος ποδοσφαιριστής, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Γιορτάζουν

Θεόπεμπτος, Θεώνη, Συγκλητική