Στις 14 Δεκεμβρίου 1982, ο Τσαρλς Χάρελσον, πατέρας του διάσημου

ηθοποιού Γούντι Χάρελσον, καταδικάστηκε για τη δολοφονία του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Γουντ, σε μια από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις του 20ού αιώνα. Ο δικαστής Γουντ, γνωστός με το παρατσούκλι «Μάξιμουμ Τζον» λόγω των αυστηρών ποινών που επέβαλε σε εμπόρους ναρκωτικών, ήταν ο πρώτος ομοσπονδιακός δικαστής που δολοφονήθηκε τον 20ό αιώνα.

Η δολοφονία έγινε τον Μάιο του 1979, έξω από το σπίτι του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, τη στιγμή που ο Γουντ έσκυψε να ελέγξει ένα σκασμένο λάστιχο στο αυτοκίνητό του. Η έρευνα του FBI, που κράτησε τρία χρόνια, ήταν από τις πιο εκτεταμένες μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι.

Η δίκη αποκάλυψε ότι ο Χάρελσον πληρώθηκε 250.000 δολάρια από τον βαρόνο ναρκωτικών Τζίμι Τσάγκρα, του οποίου η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί από τον εν λόγω δικαστή. Ο Τσάγκρα, ανησυχώντας για την αυστηρή ποινή που πιθανότατα θα του επέβαλε ο «Μάξιμουμ Τζον», συνωμότησε με τη σύζυγο και τον αδελφό του για να προσλάβουν τον Χάρελσον.

Τα θραύσματα σφαίρας που βρέθηκαν στη σκηνή συνδέθηκαν με ένα τουφέκι, που είχε πρόσφατα αγοράσει η σύζυγος του Χάρελσον, Τζο Αν. Ο Χάρελσον, που είχε προηγούμενη καταδίκη για φόνο το 1968, καταδικάστηκε σε διπλή ισόβια κάθειρξη. Η σύζυγός του καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδορκία, αλλά αργότερα αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Ο Γούντι Χάρελσον στήριξε τις προσπάθειες του πατέρα του να ασκήσει έφεση αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο την απέρριψε το 2004. Ο Τσαρλς Χάρελσον πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 15 Μαρτίου 2007, στην ηλικία των 69 ετών, μέσα στο κελί του στις φυλακές Supermax στο Κολοράντο.

Η υπόθεση αυτή παραμένει μια από τις πιο συγκλονιστικές στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης, φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά του ονόματος Χάρελσον και τα ανομολόγητα μυστικά που μπορεί να κρύβει ένα λαμπερό οικογενειακό προφίλ.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1287: Τρομερή καταιγίδα αναγκάζει τα θαλάσσια φράγματα να υποχωρήσουν στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της περιοχής και να χάσουν τη ζωής τους 50.000 άνθρωποι.

1502: Με συνθήκη που υπογράφεται μεταξύ Βενετίας και Τουρκίας, ολόκληρη η Πελοπόννησος περιέρχεται στους Τούρκους. Οι Βενετοί διατηρούν το Ναύπλιο και τη Μονεμβασία.

1782: Οι αδελφοί Μονγκολφιέ κάνουν στη Γαλλία τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις με αερόστατο.

1822: Η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδέξια».

1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής, Ρόαλντ Αμούντσεν, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.

1914: Ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών, με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ.

1940: Απομονώνεται για πρώτη φορά το πλουτώνιο (συγκεκριμένα το πλουτώνιο-238), στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νεόκτιστο γήπεδό της, 95.000 θέσεων, που παίρνει το όνομα του προέδρου αλλά και ποδοσφαιριστή της ομάδας, «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

1976: Η ένοπλη οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Φάληρο τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της χούντας, Ευάγγελο Μάλλιο, για βασανιστήρια κατά την περίοδο της επταετίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο προτού ξεψυχήσει, στη Γενική Κλινική Παλαιού Φαλήρου, φώναξε στους γιατρούς: «1973, ένας ψηλός και μία κοπέλα». Τον ίδιο αριθμό είχε φωνάξει και τη στιγμή που έπεφτε αιμόφυρτος στον δρόμο.

1980: Η Γιόκο Ονο καλεί τον κόσμο σε δεκάλεπτη σιγή στη μνήμη του Τζον Λένον, που δολοφονήθηκε πριν από έξι μέρες. 100.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

2006: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.

Γεννήσεις

1503 – Νοστράδαμος, γάλλος αστρολόγος, γιατρός και συγγραφέας, γνωστός για τις προφητείες του που έχουν προκαλέσει αμέτρητες ερμηνείες και συζητήσεις

1883 – Μανώλης Καλομοίρης, έλληνας συνθέτης, πρωτοπόρος της Εθνικής Σχολής Μουσικής και δημιουργός πολλών συμφωνικών και λυρικών έργων

1911 – Γεώργιος Ιβάνοφ, πολωνός αθλητής και αγωνιστής, γνωστός για την αντίστασή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

1953 – Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, με σημαντική πορεία στη Νέα Δημοκρατία

Θάνατοι

1799 – Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ηγετική φυσιογνωμία της Αμερικανικής Επανάστασης και θεμελιωτής του αμερικανικού έθνους

1989 – Αντρέι Ζαχάρωφ, ρώσος φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πυρηνικής αφοπλισμού

2013 – Πίτερ Ο’Τουλ, ιρλανδός ηθοποιός, γνωστός για τον θρυλικό ρόλο του στην ταινία «Λόρενς της Αραβίας»

2021 – ΙερεμίαςΜητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με αξιοσημείωτη ποιμαντική και εκπαιδευτική δράση στην Εκκλησία της Ελλάδος

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα της Μαϊμούς

Γιορτάζουν