Το ημερολόγιο έγραφε 1912 όταν το υποβρύχιο «Δελφίν», υπό τη

διοίκηση του Υποπλοίαρχου Στέφανου Παπαρρηγόπουλου, πέρασε στις σελίδες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας. Σαν σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναφερόμενη επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη, βάζοντας τη μικρή Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτικής καινοτομίας.

Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το «Δελφίν», ένα από τα πρώτα υποβρύχια του ελληνικού ναυτικού, ανέλαβε μια τολμηρή αποστολή: να επιτεθεί στο τουρκικό θωρηκτό «Μετζιτιέ», το οποίο αποτελούσε σημαντική απειλή για τον ελληνικό στόλο.

Η επίθεση του «Δελφίν» δεν ήταν απλώς μια τολμηρή ενέργεια. Ήταν μια επίδειξη της στρατηγικής και τεχνολογικής εξέλιξης που σηματοδότησε την είσοδο των υποβρυχίων ως σημαντικών μονάδων στον ναυτικό πόλεμο. Αν και η τορπίλη που εκτοξεύθηκε δεν πέτυχε τον στόχο της, η επιχείρηση απέδειξε τις δυνατότητες των υποβρυχίων και προκάλεσε θαυμασμό διεθνώς.

Η δράση του «Δελφίν» έθεσε τα θεμέλια για τη χρήση υποβρυχίων ως όπλα στρατηγικής σημασίας. Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο που έδειξε ότι τα υποβρύχια μπορούσαν να λειτουργήσουν επιθετικά, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι ναυτικές επιχειρήσεις.

Η τόλμη και η πρωτοποριακή προσέγγιση του Στέφανου Παπαρρηγόπουλου και του πληρώματός του αποτελούν πηγή έμπνευσης για το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι σήμερα. Το «Δελφίν» δεν ήταν απλώς ένα υποβρύχιο αλλά ένα σύμβολο τεχνολογικής και στρατιωτικής υπεροχής, που έδειξε ότι η Ελλάδα μπορούσε να καινοτομεί και να πρωτοπορεί.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1892: Ιδρύεται η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκασλ Γιουνάιτεντ.

1912: Το υποβρύχιο «Δελφίν», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού «Μετζιτιέ». Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

1919: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.

1921: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Τραυματίζεται στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμό.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αμαλία.

1963: Στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι.

1967: Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.

1968: Από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου προκαλούνται 7 νεκροί και 21 τραυματίες. Το τραγικό συμβάν οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για τον χειρισμό εκρηκτικών.

1968: Παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1970: Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.

1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει νέο αρχηγό, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

1987: Πραγματοποιείται η πρώτη Ιντιφάντα, η εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

1990: Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της «Αλληλεγγύης», κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.

1990: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας.

2002: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»).

2008: Σε κλίμα οδύνης κηδεύεται στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που σκοτώθηκε από τη σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Χιλιάδες κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το νεκροταφείο και σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Γεννήσεις

1859 – Γεώργιος Δροσίνης, έλληνας συγγραφέας και ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής

1867 – Γρηγόριος Ξενόπουλος, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, δημιουργός του θρυλικού περιοδικού Νουμάς και εμβληματικών μυθιστορημάτων όπως Το Μυστικό του Βοσκού

1883 – Αλέξανδρος Παπάγος, έλληνας στρατηγός και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχιστράτηγος του ελληνοϊταλικού πολέμου

1920 – Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι, ιταλός πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, με καθοριστική συμβολή στην ενοποίηση της Ευρώπης

1929 – Τζον Κασσαβέτης, αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής, θεμελιωτής του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου

1953 – Τζον Μάλκοβιτς, αμερικανός ηθοποιός, με σημαντικές ερμηνείες σε ταινίες όπως Being John Malkovich και Dangerous Liaisons

1954 – Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λουξεμβουργιανός πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Θάνατοι

1641 – Άντονι βαν Ντάικ, φλαμανδός ζωγράφος, από τους κορυφαίους της εποχής του μπαρόκ, διάσημος για τα πορτρέτα του, ιδιαίτερα αυτά της αγγλικής βασιλικής αυλής

1985 – Μαίρη Λίκι, βρετανή παλαιοανθρωπολόγος, με σημαντικές ανακαλύψεις για την ανθρώπινη εξέλιξη, όπως τα απολιθώματα στο φαράγγι Όλντουβάι στην Τανζανία

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος