Το τραγικό αυτό γεγονός δεν ήταν απλώς μια τυφλή τρομοκρατική ενέργεια. Ήταν η απαρχή της «Στρατηγικής της Έντασης», μιας οργανωμένης προσπάθειας πρόκλησης πολιτικής αστάθειας μέσα από τρομοκρατικές επιθέσεις. Στόχος ήταν η δημιουργία φόβου και η ενίσχυση αυταρχικών μέτρων από το κράτος, με θύματα την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Αρχικά, οι κατηγορίες στράφηκαν προς ακροαριστερές οργανώσεις, όμως οι αποκαλύψεις έδειξαν κάτι πιο ανησυχητικό: εμπλοκή ακροδεξιών εξτρεμιστών και κρατικών φορέων. Οι ανακριτικές διαδικασίες και τα αμφιλεγόμενα ευρήματα ανέδειξαν ένα δίκτυο σκοτεινών συμμαχιών, που στόχευαν να υπονομεύσουν τις πολιτικές αντιστάσεις και να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη.

Η έκρηξη στην Πιάτσα Φοντάνα ήταν, μάλιστα, το σημείο εκκίνησης για δεκάδες επιθέσεις που θα ακολουθούσαν, αφήνοντας βαθιές πληγές στην κοινωνία της Ιταλίας. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κλονίστηκε ενώ οι πολίτες βρέθηκαν να ζουν σε μια διαρκή κατάσταση φόβου και καχυποψίας.

Μέχρι σήμερα, η μνήμη της έκρηξης παραμένει σύμβολο αυτής της ταραχώδους περιόδου. Η Πιάτσα Φοντάνα δεν άλλαξε μόνο τη ζωή όσων βρέθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα, αλλά και την πορεία ολόκληρης της χώρας, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

627: Μάχη της Νινευή: Ο στρατός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου συντρίβει τους Πέρσες στη μάχη της Νινευί, κοντά στα Γαυγάμηλα και ανακτά όλες τις βυζαντινές επαρχίες στην Εγγύς Ανατολή.

1820: Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

1868: Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.

1901: Ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει το πρώτο υπερατλαντικό ραδιοφωνικό σήμα (το γράμμα S σε κώδικα Μορς) στον Άγιο Ιωάννη Νέας Γης.

1916: Ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο (γνωστή ως το «ανάθεμα») κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «ολετήρα» της πολιτικής ζωής του τόπου, Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».

1955: Στην Κύπρο, ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδηγεί τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά αφήνει τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

1962: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, γνωστό κυρίως για τα έργα του «Τα σταφύλια της οργής» και «Ανατολικά της Εδέμ».

1973: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».

1994: Παραιτείται ο υπουργός Προεδρίας, Αναστάσιος Πεπονής, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.

Γεννήσεις

1792 – Αλέξανδρος Υψηλάντης, έλληνας πρίγκιπας και ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας, πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης

1863 – Έντβαρτ Μουνκ, νορβηγός ζωγράφος, γνωστός για το έργο του «Η Κραυγή»

1915 – Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα

1944 – Ζωή Λάσκαρη, ελληνίδα ηθοποιός, αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου στις δεκαετίες του ’60 και ’70

1949 – Μαρκ Ραβαλομανάνα, πολιτικός από τη Μαδαγασκάρη, πρώην πρόεδρος της χώρας

1955 – Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ελληνίδα επιχειρηματίας και πρόεδρος της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004

1970 – Τζένιφερ Κόνελι, αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ για την ταινία «A Beautiful Mind»

1985 – Πατ Καλάθης, ελληνοαμερικανός καλαθοσφαιριστής, με καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Θάνατοι

1909 – Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε καθοριστικά στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και της λογοτεχνίας

1987 – Νίκος Σταυρίδης, έλληνας ηθοποιός, αγαπημένος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου

2008 – Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008), που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης
Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας

Γιορτάζουν