Τα ξημερώματα της 23 Οκτωβρίου του 1974, λίγους μήνες μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας και

τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι αστυνομικές Αρχές συλλαμβάνουν και εκτοπίζουν τους βασικούς πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Στυλιανός Παττακός, ο Νικόλαος Μακαρέζος, ο Ιωάννης Λαδάς και ο Μιχαήλ Ρουφογάλης συνελήφθησαν στα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην Τζιά, όπου έμελλε να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η σύλληψη δεν ήταν τυχαία. Οι πέντε άνδρες κατηγορούνταν για την ανάπτυξη νέας συνωμοτικής δράσης, έχοντας προσπαθήσει να ανακτήσουν επαφή με το στρατό, καθώς η χώρα βρισκόταν σε πορεία προς τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, στις 17 Νοεμβρίου 1974. Φόβοι διατυπώθηκαν ότι οι πρωτεργάτες της Χούντας σχεδίαζαν την ανατροπή της νεοσύστατης δημοκρατίας ή τη διαφυγή τους στο εξωτερικό.

Μετά τη μεταφορά τους στο λιμάνι του Πειραιά και την επιβίβασή τους στο πλοίο για την Κέα, ο Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του εγκαταστάθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στο λιμάνι της Κορησσίας, έχοντας μαζί τους μόνο τα απαραίτητα, μια βαλίτσα με λίγα ρούχα και προσωπικά αντικείμενα. Παρά την ανατροπή της εξουσίας τους, έμοιαζε πως η τύχη ακόμα τους χαμογελούσε, αφού τοποθετήθηκαν σε ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων, με δυνατότητα βόλτας στην παραλία, κάτι που τους πρόσφερε μια ιδιότυπη απόδραση μέσα στον χειμώνα.

Ωστόσο, τα πράγματα έμελλε να αλλάξουν σύντομα. Τον Ιανουάριο του 1975, οι αρχές αποφάσισαν την προφυλάκιση των πρωτεργατών, με τη δικαιοσύνη να ξεκινά τη διαδικασία για την εκδίκαση των εγκλημάτων τους. Ο Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι χουντικοί αντιμετώπισαν τη μοίρα τους: δικάστηκαν για εσχάτη προδοσία, και στις 21 Ιανουαρίου 1975, η πυραυλάκατος «Ευνίκη» τους μετέφερε από την Τζιά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέσα σε λίγους μήνες, από ηγετικές φιγούρες ενός καταπιεστικού καθεστώτος, οι πρωταίτιοι της δικτατορίας είδαν τον κόσμο τους να γκρεμίζεται, καθώς η Ελλάδα γύριζε οριστικά σελίδα στην ιστορία της.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

42 π.Χ.: Διεξάγεται η δεύτερη Μάχη των Φιλίππων, όπου οι δυνάμεις του Μάρκου Αντωνίου και του Οκταβιανού αντιμετωπίζουν τον στρατό του Βρούτου, ενός εκ των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα. Μετά την ήττα του, ο Βρούτος επιλέγει να βάλει τέλος στη ζωή του, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της αντίστασης κατά της Τριανδρίας που διαδέχτηκε τον Καίσαρα.

1814: Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

1914: Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσαρτά την Κύπρο, εντάσσοντάς την επίσημα στην επιρροή της κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1915: Δικαίωμα ψήφου διεκδικούν 35.000 γυναίκες που διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη.

1942: Ξεκινά η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, στην οποία συμμετέχουν και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η βρετανική Όγδοη Στρατιά, υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, εξαπολύει μια καθοριστική επίθεση για την εκδίωξη των στρατευμάτων του Άξονα από την Αίγυπτο. Η μάχη αυτή αποτέλεσε κρίσιμο σημείο καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οδήγησε στην ανατροπή της προέλασης των δυνάμεων του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική.

1954: Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι, οι σύμμαχοι, νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμφωνούν να δώσουν τέλος στην κατοχή της Γερμανίας. Την ίδια ημέρα δημιουργείται η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ.

1956: Αρχίζει η αντικομουνιστική εξέγερση στην Ουγγαρία. Θα κατασταλεί από τους Σοβιετικούς στις 4 Νοεμβρίου.

1957: Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ.

1962: Ο Φιντέλ Κάστρο κηρύσσει επιστράτευση στην Κούβα, όταν οι ΗΠΑ διατάζουν την κατάσχεση 25 σοβιετικών σκαφών παρά τις απειλές της Μόσχας.

1974: Συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στη Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

2002: Ποινική δίωξη για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» ασκείται σε βάρος του Γιάννη Σερίφη, τον οποίο εμπλέκουν στις απολογίες τους οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και ο ξάδελφος του, Παύλος Σερίφης, ο οποίος τον είχε εντάξει στον ιστορικό πυρήνα της οργάνωσης. Θα αποφυλακιστεί με εγγύηση και περιοριστικούς όρους παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Γεννήσεις

1919 – Μανόλης Ανδρόνικος, έλληνας αρχαιολόγος, ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας

1925 – Μάνος Χατζιδάκις, έλληνας συνθέτης, ένας από τους μεγαλύτερους, βραβευμένος με Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά»

1940 – Παντελής Βούλγαρης, έλληνας σκηνοθέτης, γνωστός για ταινίες όπως «Το τελευταίο σημείωμα»

1940 – Πελέ, βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών

1976 – Ράιαν Ρέινολντς, καναδός ηθοποιός, διάσημος για το ρόλο του στην ταινία «Deadpool»

1986 – Εμίλια Κλαρκ, αγγλίδα ηθοποιός, γνωστή ως Νταινέρυς Ταργκάρυεν στο «Game of Thrones»

Θάνατοι

42 π.Χ. – Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, ρωμαίος συγκλητικός, γνωστός για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα

1983 – Δήμος Σταρένιος, έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του σε δραματικές και ιστορικές ταινίες

2001 – Κεν Άστον, άγγλος δάσκαλος και διαιτητής ποδοσφαίρου, που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλία – Αργεντινή για το Μουντιάλ 1966.

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα για τον Πάνθηρα του Χιονιού
Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Καμπούκι

Σήμερα γιορτάζουν

Ιάκωβος, Ιακωβίνα