Με την απαράμιλλη τεχνική του, την ικανότητα να σκοράρει από κάθε γωνία και τη δυνατότητά του να δημιουργεί ευκαιρίες για την ομάδα του, ο Μέσι έχει κατακτήσει 35 τίτλους με την Μπαρτσελόνα και έχει κερδίσει 8 Χρυσές Μπάλες. Η συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο, τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τον καθιστούν έναν πραγματικό ζωντανό θρύλο του ποδοσφαίρου και σίγουρα, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

ADVERTISEMENT

Ας ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του.

Τα πρώτα βήματα και η Μπάρτσα

Ο Μέσι ξεκίνησε το ταξίδι του στο ποδόσφαιρο από νεαρή ηλικία στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Newell’s Old Boys. Το ταλέντο του έγινε γρήγορα εμφανές και, σε ηλικία 13 ετών, μετακόμισε στην Ισπανία για να ενταχθεί στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, στην οποία έμεινε πιστός για δύο δεκαετίες. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2004 και σε ηλικία 17 ετών και 331 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου της Καταλονίας.

Έκτοτε, άρχισε να γράφει ιστορία.

Το ταλέντο και η αφοσίωσή του στο άθλημα τον έκαναν γρήγορα βασικό παίκτη της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μπαρτσελόνα, κατέκτησε πολυάριθμους τίτλους, συμπεριλαμβανομένων 10 τίτλων La Liga, 7 Copa del Rey και 4 UEFA Champions League.

Οι προσωπικές διακρίσεις και το Παγκόσμιο

Ο Μέσι έχει κερδίσει την Χρυσή Μπάλατο βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, οκτώ φορές, αποδεικνύοντας το μοναδικό ταλέντο του και τη διαχρονικότητα της απόδοσής του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η καριέρα του Μέσι με την εθνική ομάδα της Αργεντινής γνώρισε επίσης πολλές στιγμές δόξας. Το 2021, κατέκτησε το Copa America, το πρώτο του μεγάλο διεθνές τρόπαιο με την Αργεντινή, κερδίζοντας τη Βραζιλία στον τελικό. Η νίκη αυτή επισφράγισε την καριέρα του και ήρθε ως απάντηση σε όσους έλεγαν ότι του λείπει μια μεγάλη διεθνής επιτυχία.

Η μεταγραφή στην Παρί

Το 2021, ο Μέσι αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα λόγω οικονομικών δυσκολιών του συλλόγου και μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η μεταγραφή του αποτέλεσε μια νέα αρχή για τον ίδιο και μια ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1765: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία, επειδή αρνήθηκε να γίνει μουσουλμάνος.

1821: Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση, στα χρόνια του Καποδίστρια, αστυνόμοι ήταν οι πολιτάρχες μέχρι το 1833, οπότε έγινε η Δημοτική Αστυνομία.

1859: Διεξάγεται η Μάχη του Σολφερίνο. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη της βόρειας Ιταλίας. Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων είναι ο Ελβετός επιχειρηματίας, Ζαν Ανρί Ντινάν, ο οποίος αποφασίζει να ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των θυμάτων.

1880: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το «O Canada», το τραγούδι που θα γίνει αργότερα ο εθνικός ύμνος του Καναδά.

1894: Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια.

1913: Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1916: Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός του κινηματογράφου που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

1938: Προσγειώνονται στην Πενσυλβάνια κομμάτια ενός μετεωρίτη, που εκτιμάται ότι ζύγιζε 450 τόνους όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη.

1939: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1941: Στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί.

1945: Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης τη Γέφυρα του ποταμού Κβάι, η οποία κτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο δραματοποιήθηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

2008: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Άγκυρα καλείται να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού και να πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

2010: Εκρηκτικός μηχανισμός εκρηγνύεται λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, προκαλώντας τον θάνατο υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής χάνει τη ζωή σε ηλικία 52 ετών, ανοίγοντας παγιδευμένο δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό.

2013: Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κρίνεται ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική επαφή με ανήλικη πόρνη, και καταδικάζεται σε 7χρονη φυλάκιση.

Γεννήσεις

1911 – Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας

1932 – Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

1945 – Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός

1978 – Παντελής Καφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1987 – Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1519 – Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας

1935 – Κάρλος Γαρδέλ, Αργεντινός τραγουδιστής και ηθοποιός

1949 – Θεμιστοκλής Σοφούλης, Έλληνας πολιτικός