Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: Η φέτα γίνεται ΠΟΠ – Η σημασία για την ελληνική οικονομίαΑκούστε το άρθρο
Σαν σήμερα το 1996 η ελληνική φέτα, ένα από τα αγαπημένα ελληνικά προϊόντα και αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του Έλληνα, γίνεται Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Αλμυρή και λίγο όξινη, η φέτα κατέχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα ενώ έχει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για να θεωρηθεί ένα προϊόν φέτα Π.Ο.Π. θα πρέπει το γάλα με το οποίο παράχθηκε να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της.
Πρόκειται για γάλα πρόβειο ή μίγμα με γίδινο σε μέγιστο ποσοστό 30%, νωπό ή παστεριωμένο και με συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, όπως ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 6% κ.β. και ελάχιστο pH 6,5. Ακόμη, το γάλα θα πρέπει να πήξει μέσα σε 48 ώρες και επιτρέπεται μόνο η προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς ή άλλου ενζύμου καθώς και αβλαβείς οξυγαλακτικές καλλιέργειες ή χλωριούχο ασβέστιο σε μέγιστη συγκέντρωση 20g/100kg γάλακτος.
Για να φτιάξει κανείς φέτα θα πρέπει να να πήξει το γάλα σε καλούπια και στη συνέχεια το τυρόπηγμα να αλατιστεί. Για την ωρίμανση του, το τυρί τοποθετείται σε δοχεία με άλμη και συντηρείται για 15 ημέρες στους 18οC και στη συνέχεια ωριμάζει για ακόμη 2 μήνες σε θερμοκρασίες 2-4οC.
Η κατοχύρωση του προϊόντος ΦΕΤΑ ΠΟΠ είναι πολύ σημαντική για την ελληνική τυροκομία και οικονομία καθώς αποτελεί ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 οι εξαγωγές φέτας έφτασαν τα 605 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι συνολικές εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, ήταν στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Οι βασικές αγορές για τη φέτα περιλαμβάνουν χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία. Η εξαγωγική δραστηριότητα στη φέτα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1897: Ο Καρλ Έλσενερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πολυσουγιά, που αργότερα θα ονομαστεί «ελβετικός σουγιάς».
1913: Δημιουργείται το πρώτο καρτούν, στις ΗΠΑ. Ο Τζον Ράντολφ Μπρέι σκηνοθετεί την ταινία «Το όνειρο του καλλιτέχνη», στην οποία ένας σκύλος καταβροχθίζει συνεχώς λουκάνικα έως ότου στο τέλος εκρήγνυται.
1923: Ο μάγος Χάρι Χουντίνι απελευθερώνεται από το σφιχτό μανδύα που τον κρατούσε κρεμασμένο ανάποδα, 12 μέτρα πάνω από τη Γη.
1942: Η Άννα Φρανκ γράφει την πρώτη καταχώρηση στο ημερολόγιό της, κατά τα 13α γενέθλιά της.
1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η αντικατάσταση των τροχιοδρόμων (τραμ) από τα τρόλεϊ στην Αθήνα.
1967: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους.
1987: Η εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ Ανδρών, με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη, νικά 81-77 τη Γιουγκοσλαβία και προκρίνεται στο τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.
1994: Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, με ποσοστό 37,6%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 32,6%, η Πολιτική Άνοιξη με 8,6%, το ΚΚΕ με 6,2% και ο Συνασπισμός με 6,2%.
1996: Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
2004: Η εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο Ανδρών κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Euro 2004, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Επικρατεί με 2-1 της διοργανώτριας χώρας και επιτυγχάνει την πρώτη νίκη της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Καραγκούνης (7′), Μπασινάς (51′) και Κριστιάνο Ρονάλντο (93′).
2020: Το Twitter λέει ότι αφαίρεσε ένα δίκτυο περισσότερων από 170.000 λογαριασμών που, όπως λέει, διέδιδαν προπαγάνδα υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην πλατφόρμα.
2021: Η Google ανακοινώνει ότι κατασκευάζει το μακρύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο, που θα εξασφαλίσει γρήγορη πρόσβαση με χαμηλή καθυστέρηση σε προϊόντα της, όπως το Search, το Gmail και το YouTube.
Γεννήσεις
1915 – Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.
1929 – Άννα Φρανκ, Γερμανίδα χρονογράφος, θύμα του ολοκαυτώματος.
1941 –Τσικ Κορία, αμερικανός τζαζίστας.
Θάνατοι
1798 – Ρήγας Φεραίος, πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
1920 – Νικόλαος Ζορμπάς, Έλληνας στρατιωτικός επικεφαλής του κινήματος στο Γουδή το 1909.
2003 – Γκρέγκορι Πεκ, Αμερικανός ηθοποιός
2017 – Καίτη Παπανίκα, Ελληνίδα ηθοποιός
2023 – Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου