Σαν σήμερα 15 Μαΐου: Η Ελλάδα κερδίζει την 3η θέση στη Eurovision με το «Shake it» και τον Σάκη Ρουβά
Σαν σήμερα η Ελλάδα κερδίζει την 3η θέση στη Eurovision με τον Σάκη Ρουβά. Ακόμη σαν σήμερα ιδρύθηκε η Philips (1891), το Λας Βέγκας (1905) και τα McDonald's (1940).15·05·2024 00:08
20 χρόνια έχουν κιόλας περάσει από τότε που η Ελλάδα γιόρτασε μία από τις πιο λαμπρές στιγμές της στην ιστορία της Eurovision. Ο Σάκης Ρουβάς στις 15 Μαΐου του 2004 κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση με το τραγούδι «Shake it».
Η εκρηκτική εμφάνιση του Ρουβά στη σκηνή της Eurovision στην Κωνσταντινούπολη, συνεπήρε τόσο το κοινό όσο και τους κριτές με τη δυναμική του σκηνική παρουσία και την υπέροχη χορογραφία. Μάλιστα η ΝΕΤ σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης -μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου- ένα κανάλι συγκεντρώνει το 86,5% του τηλεοπτικού κοινού.
Αυτή η επιτυχία δεν ήταν απλώς μία ακόμη στιγμή διάκρισης για την Ελλάδα στον διαγωνισμό, αλλά ένα άλμα προς την πρωτιά που ήρθε το επόμενο έτος με την Έλενα Παπαρίζου. Το «Shake it» όχι μόνο διατήρησε την Ελλάδα στο επίκεντρο της Εurovision-ικής δράσης αλλά και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας ως σημαντικού παράγοντα στον μουσικό χάρτη της Ευρώπης. Η επίδοση αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τηλεθέαση που κατέγραψε η μετάδοση του διαγωνισμού στην Ελλάδα, αποτέλεσε έναν προάγγελο για τη μεγαλειώδη νίκη που θα ακολουθούσε.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1891: Ο τραπεζίτης, Φρέντερικ Φίλιπς, και ο γιος του, Χέραρντ Φίλιπς, ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τη Philips, κορυφαία εταιρεία σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.
1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.
1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ», ένα πλοίο θρύλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον τίτλο «Το τυχερό πλοίο». Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές, με το 1/3 της τιμής του να καταβάλλεται από τον εθνικό ευεργέτη, Γεώργιο Αβέρωφ, και τα 2/3 το Ελληνικό Δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.
1924: Με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού, Γεωργίου Καλαφάτη, ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών αλλάζει το όνομά του σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται. Το 1918 καθιερώθηκε το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας και άλλαξε το χρώμα σε πράσινο και λευκό.
1926: Ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης, Ρίχαρντ Στράους, δίνει συναυλία με δικά του έργα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την οποία παρακολουθούν 10.000 φιλόμουσοι.
1940: Ιδρύεται η εταιρεία εστιατορίων McDonald’s.
1941: Βυθίζεται από γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό «Λέων», στον όρμο στης Σούδας.
1948: Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησάις του.
1952: Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της Ιατρικής.
1988: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.
1991: Η Εντίθ Κρεσόν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1997: Στην ΠΓΔΜ, 30.000 άτομα πραγματοποιούν διαδήλωση στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ως υπεύθυνη για την κρίση στη χώρα
2004: Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Ο Σάκης Ρουβάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας με το τραγούδι «Shake it», κατακτά την τρίτη θέση.
2008: Η Καλιφόρνια γίνεται μετά τη Μασαχουσέτη η δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου.
2011: Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των Ισπανών διαδηλωτών κατά της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Λόγω της ημερομηνίας το κίνημα πήρε το όνομα «M15».
2014: Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην τηλεμαχία παίρνουν μέρος ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ.
Γεννήσεις
1773 – Κλέμενς φον Μέτερνιχ, Γερμανός πολιτικός
1786 – Δημήτρης Πλαπούτας, Έλληνας στρατιωτικός
1854 – Ιωάννης (Γιάννης) Ψυχάρης, Έλληνας συγγραφέας και γλωσσολόγος
1948 – Μπράιαν Ίνο, Άγγλος τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός
1953 – Μάνος Ξυδούς, Έλληνας τραγουδοποιός
1954 – Μιμή Ντενίση, Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας
1955 – Λία Βίσση, Κύπρια τραγουδίστρια
1956 – Ανδρέας Λοβέρδος, Έλληνας πολιτικός
Θάνατοι
1967 – Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου
2010 – Τζον Σέφερντ – Μπάρον, σκωτσέζος μηχανικός, εφευρέτης του ΑΤΜ
2012 – Κάρλος Φουέντες, Μεξικανός συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου