Το σύνθημα-ορόσημο των τυφλών εξεγερμένων που κατέλαβαν τον Οίκο Τυφλών στις 2 Μαΐου 1976 ήταν «Ψωμί, Παιδεία και Όχι Επαιτεία». Περίπου 300 τυφλοί μαθητές του οίκου αλλά και ενήλικες με προβλήματα όρασης, έκαναν κατάληψη που κράτησε τελικά 5 μήνες.

ADVERTISEMENT

Από την επομένη της κατάληψης η αστυνομία καλεί για ανακρίσεις μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου μετά από επίμονες ερωτήσεις για τα πολιτικά τους φρονήματα, κατηγορούνται με το Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού!

Αυτό πείσμωσε περισσότερο τους διαμαρτυρόμενους και τον κόσμο και μόλις λίγες ημέρες μετά περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι δίνουν το «παρών» στο γήπεδο του Πανιωνίου, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους τυφλούς. Η εξέγερση για αξιοπρέπεια, εργασία και δικαιοσύνη συνεχίστηκε και δυνάμωσε.

Το κίνημα των τυφλών δέχθηκε σημαντική υποστήριξη από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Μισέλ Φουκώ, Σιμόν Σινιορέ, Κώστας Βεργόπουλος και Νίκος Πουλαντζάς αλλά και από διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και η Deutsce Welle ενώ το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού «Ο αγώνας των τυφλών» έκανε τότε το γύρο της Ευρώπης και τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Οι πολύμηνες δράσεις τους τελικώς δικαιώθηκαν. Από φιλανθρωπία της Αρχιεπισκοπής, ο Οίκος Τυφλών κρατικοποιήθηκε και το 1979 τον διαδέχθηκε το «Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών». Ο δήμος και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν άδειες μικροπωλητή σε τυφλούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιοπορισμού.

Πριν από την εξέγερση των Τυφλών, οι άνθρωποι με βλάβες στην όραση, είχαν συνδεθεί με τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, τη φιλανθρωπία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ υπήρχαν και εμπόδια στην εκπαίδευση καθώς δεν υπήρχαν βιβλία σε γραφή Μπράιγ (Braiile). Μέχρι τότε, τα ανάπηρα άτομα, ζούσαν από «ελεημοσύνες» και «φιλανθρωπίες».

Κατά τη δεκαετία του ’80, πληρώθηκαν και άλλες απαιτήσεις που αφορούσαν τη συνταξιοδότηση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική ανέλιξη των ατόμων με προβλήματα όρασης. Μέσω αυτής της κίνησης, αυτά τα άτομα αγωνίστηκαν και κέρδισαν βασικά δικαιώματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αναγνωρίστηκαν στην κοινωνία ως άτομα με δικαιώματα, καταρρίπτοντας προηγούμενες αντιλήψεις οίκτου προς τους ανάπηρους.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων Σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1918: Η General Motors εξαγοράζει τη Chevrolet στο Ντέλαγουερ.

1940: Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1941: Ο 17χρονος μαθητής, Μαθιός Πόταγας, εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός. Ο νεαρός εμφανίστηκε μπροστά στους ναζί και φέρεται να τούς είπε: «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι.

1945: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1949: Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του «Ο Θάνατος του Εμποράκου».

1955: Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο «Λυσσασμένη Γάτα».

1964: Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση του Σισαπάνγκμα, του 14ου υψηλότερου βουνού στον κόσμο και το χαμηλότερο από τις κορυφές 8.000 μέτρων.

1966: Ο Σκωτσέζος μηχανικός, Τζέιμς Γκουντφέλοου, πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).

1976: Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα κομμάτι του αναπηρικού χώρου εμπράκτως αμφισβητεί τον περιθωριακό ρόλο που του έχει επιβληθεί. Ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση έχει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

1977: Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

1997: Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1812.

1998: Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2000: Ο πιλότος της Formula 1, Ντέιβιντ Κουλθαρντ, γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά.

2008: Ο κυκλώνας Ναργκίς χτυπά τη Μιανμάρ και αφήνει πίσω του πάνω από 130.000 άτομα.

2010: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει νέα μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισ. ευρώ.

2011: Εκτελείται από Αμερικάνους στρατιώτες στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

2022: Ανακοινώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εγχείρηση καρκίνου και θα παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.

Γεννήσεις

1729 – Αικατερίνη η Μεγάλη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας

1872 – Καρλ Νέσλερ, γερμανός κομμωτής, που ανακάλυψε την περμανάντ

1896 – Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας

1975 – Ντέιβιντ Μπέκαμ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1996 – Γιούλιαν Μπραντ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1519 – Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός εφευρέτης και ζωγράφος

1941 – Πηνελόπη Δέλτα, Ελληνίδα συγγραφέας

2013 – Λευτέρης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης

2013 – Τζεφ Χάνεμαν, Αμερικανός κιθαρίστας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης
Παγκόσμια Ημέρα Τόνου
Παγκόσμια Ημέρα των Blogger