Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης και κορωνοϊός

 

ag.dimitrios.naos

Γράφει ο Γιάννης Χατζηαντωνίου

Δικηγόρος στον  Άρειο  Πάγο


Πολύς θόρυβος γίνεται στα ΜΜΕ εναντίον της Εκκλησίας με αφορμή το κατ’ εξαίρεσιν άνοιγμα των  Ιερών Ναών σε περιορισμένο αριθμό πιστών τις ημέρες των Χριστουγέννων της Περιτομής του Κυρίου/ Αγίου Βασιλείου και ιδιαίτερα των Θεοφανείων.

Ενώ είναι συνταγματικό δικαίωμα των πιστών η παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία και

μάλιστα πολλαπλό,  στηριζόμενο στα άρθρα 3 (αυτοδιοίκητο της εκκλησίας) 13 (θρησκευτική ελευθερία) και 25 (αρχή της αναλογικότητας) που μπορεί να ανεχθεί εύλογους μόνο περιορισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση κατάργησή  ή και αναστολή του (ακόμα και στην περίπτωση κατάσταση πολιορκίας του άρθρου 48 η ισχύς του άρθρου 13 δεν προβλέπεται να ανασταλεί) οι θιασώτες του κλεισίματος των Ιερών Ναών αντιπαρατίθενται στις εξαιρέσεις !

Είναι η περίπτωση της λαϊκής παροιμίας «εκεί που μας χρωστάνε….».

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και την τραγελαφική τους θέση επιχειρούν ορισμένοι να συνδέσουν την άνοδο της διάδοσης του ιού στην Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη την ημέρα της Χάρης Του.

Η σχετική παραφιλολογία αναζωπυρώθηκε και έγινε μάλιστα πολιτικό ζήτημα μετά την σχετική δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη που πριμοδότησε αυτή την παραφιλολογία και προκάλεσε δηλώσεις του κ. Tσίπρα και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας αναφερθούμε στα επίσημα στοιχεία για τον κορωναϊό όπως παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: 

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου τα κρούσματα είναι λίγα τόσο γενικά στην χώρας , όσο και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη (1)

Αυτό όπως θυμάστε ή μπορείτε εύκολα να θυμηθείτε ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα των ημερών εκείνων οδήγησε σε θριαμβολογίες και συγκρίσεις («η Θεσσαλονίκη δεν έχει κρούσματα») σε σχέση με την Αττική. 

Καλλιέργησε όμως επανάπαυση και χαλάρωση στη συμπρωτεύουσα τη στιγμή που υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι, Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση της 19ης έκθεσης ήταν ότι ο δείκτης Rt «θα παραμείνει στη μονάδα», ότι δηλαδή δεν υπάρχει επιτάχυνση διάδοσης του κορωναϊού.

Μια πιο προσεκτική όμως ματιά στην κατάσταση και τα στοιχεία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει τους αρμοδίους.

1. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σημαντική επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής και της Θεσσαλονίκης με το γειτονικό κράτος Βορείως της Μακεδονίας. Στο κράτος αυτό σύμφωνα με τους πίνακες των σχετικών εκθέσεων, ο ιός είχε σημαντικά μεγαλύτερη διάδοση από αυτήν που υπήρχε στην χώρα μας γενικά κι ακόμα περισσότερο με την περιφέρεια αυτή. Ειδικότερα η αναλογία ήταν στη γείτονα 82.2 ανά εκατομμύριο όταν στην Ελλάδα ήταν 32,8 ανά εκατομμύριο την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου, και 82,2 ανά εκατομμύριο όταν στην Ελλάδα ήταν 32,2 ανά εκατομμύριο (δεύτερη εβδομάδα Οκτωβρίου). Όμως τότε γίνονταν ταξίδια κι έρχονταν εποχιακοί εργάτες για τις καλλιέργειες (πολλές φορές παράνομα στοιβαγμένοι σε αποθήκες , όπως διαμαρτυρόταν επισημαίνοντας τον κίνδυνο ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστοριάς). Εργάτες με τις ίδιες συνθήκες έρχονταν κι από Αλβανία που κι αυτή είχε σημαντικά μεγαλύτερη διάδοση του κορωναϊού (50,6 ανά  εκατομμύριο σύμφωνα με τις ίδιες εκθέσεις).

2. Η κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης με τον συνωστισμό στις στάσεις και τα λεωφορεία είναι γνωστή σε όλους όσοι μένουν ή επισκέπτονται συχνά την πόλη. Βελτίωση ουσιαστική δεν έχει υπάρξει, τα λεωφορεία είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες  και υπάρχουν συνέπειες από αυτό σχετικές και με την διάδοση του κορωναϊού.

3. Ο εφησυχασμός που καλλιέργησαν τότε τα ΜΜΕ  είχε άμεση αντανάκλαση στη συμπεριφορά κυρίως των νεότερων Θεσσαλονικέων που με σημαντική πυκνότητα κατανάλωναν μπύρες εκείνη την περίοδο στις πλατείες της πόλης.

4. Τέστ γίνονταν πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε, όπως και γενικότερα στην βόρεια Ελλάδα.

Έτσι η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει. Τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται θεαματικά και το πρόβλημα εμφανίζεται με ένταση και στην Θεσσαλονίκη φανερά πιά την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.  Οι συνέπειες των παραπάνω προφανείς : Η σχετική έκθεση λέει ρητώς  «Από το σύνολο των κρουσμάτων της 21ης Οκτωβρίου, το 38% καταγράφηκε στην Αττική και το 21% στην Θεσσαλονίκη, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη για την επικράτεια και τα 28 για την Θεσσαλονίκη.»  (2)

Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά ενώ η αναλογία ανά εκατομμύριο είναι στην Ελλάδα 51,5 και στις γειτονικές χώρες ανεβαίνει ακόμα περισσότερο (Β της Μακεδονίας 183,4, Βουλγαρία 113,9, Αλβανία 88,3).

Ενώ δεν υπάρχουν μέτρα έχουμε ένδειξη ότι ο πληθυσμός αρχίζει να αυτοπροστατεύεται αφού διαπιστώνεται στην έκθεση «μείωση της κίνησης σε πάρκα και ελεύθερους χώρους».

Την επόμενη τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, σε σχέση με όλους τους δείκτες (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι).

Η θέση της Θεσσαλονίκης χειροτερεύει και απόλυτα και σχετικά «Στις 27 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κατέγραψε για πρώτη φορά τετραψήφιο νούμερο και την επόμενη ημέρα (28/10) σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 1.547 κρούσματα, από τα οποία το 27,1% αφορά την Αττική, 24,8% την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μισό του Οκτωβρίου ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγραφόταν στην Αττική, που σημαίνει ότι η πρόσφατη αυξητική τάση της επιδημίας είναι ταχύτερη εκτός Αττικής.» (3) 

Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά ενώ η αναλογία ανά εκατομμύριο είναι στην Ελλάδα 93,3 ανα εκατομμύριο και στις γειτονικές χώρες ανεβαίνει ακόμα περισσότερο (Β της Μακεδονίας 228, Βουλγαρία 172,4, Αλβανία 100,4).

Πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι στα τέλη Οκτωβρίου υπάρχει ήδη μια μεγάλη δυναμική διάδοσης του κορωναϊού (αυτό που δημοσιογραφικά ονομάστηκε 2ο κύμα) που είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, σε σχέση με όλους τους δείκτες (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι)  Η θέση της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να χειροτερεύει «Στις 31 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 ημερησίως και στις 4 Νοεμβρίου σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 2.646 κρούσματα, από τα οποία το 31,1% αφορά την Θεσσαλονίκη, το 22,2% την Αττική και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη (588 και 823 αντίστοιχα) στις 4 Νοεμβρίου αποτελεί την ιστορικά υψηλότερη και δεύτερη υψηλότερη ημερήσια τιμή αντίστοιχα.» (4) 

Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά ενώ η αναλογία ανά εκατομμύριο είναι στην Ελλάδα 168,5 και στις γειτονικές χώρες ανεβαίνει ακόμα περισσότερο (Β της Μακεδονίας 397,6, Βουλγαρία 336,4) με την Αλβανία σταθερή 103,2).

Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου (5-11 του μηνός) είναι σημαντική διότι τότε υποτίθεται ότι θα καταγραφόταν η επίπτωση της υποτιθέμενης χαλάρωσης των προφυλάξεων λόγω της γιορτής του Αγίου Δημητρίου.

Όμως τα στοιχεία τί λένε ; Ότι η  επιδείνωση της κατάστασης σε όλη την χώρα συνεχίζεται. Όπως είναι γνωστό μετά από αυτήν την επιδείνωση αποφασίστηκε το κλείσιμο  («λοκ ντάουν») που συνεχίζεται ως σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα αυτή η αναλογία ανά εκατομμύριο είναι πια στην Ελλάδα 220,8 και στις γειτονικές χώρες ανεβαίνει ακόμα περισσότερο (Β της Μακεδονίας 499, Βουλγαρία 462,2, Αλβανία 159,3).

Σύμφωνα με την έκθεση «Στις 5 Νοεμβρίου σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 2.917 κρούσματα και στις 11 Νοεμβρίου καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια τιμή με 2.752 κρούσματα, από τα οποία το 28,2% αφορά την Θεσσαλονίκη, το 23,1% την Αθήνα και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.» (5)

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της γενικής επιδείνωσης η σχετική θέση της Θεσσαλονίκης βελτιώθηκε, το σχετικό ποσοστό της πέφτει από 31 % σε 28%. Αυτό σημαίνει λογικά ότι δεν είχαμε κάποιο περιστατικό που να δημιούργησε ειδικό πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη, και συνεπώς η αιτίαση κατά της εορτής του Αγίου Δημητρίου αποδεικνύεται αβάσιμη. 

Η σχετική μείωση εξηγείται από το γεγονός της μείωσης κίνησης στα πάρκα κλπ και στην τάση αυτοπροστασίας που προαναφέρθηκε.

Τις δύο επόμενες εβδομάδες  (6) η σχετική θέση της Θεσσαλονίκης μένει την πρώτη σταθερή και την δεύτερη βελτιώνεται σημαντικά , με την αναλογία να πέφτει στο 24,5%, πράγμα που βέβαια εξηγείται από το κατά μία εβδομάδα νωρίτερο κλείσιμο της Θεσσαλονίκης.

Εκείνο που μένει να συζητηθεί είναι η ασέβεια του κ.Γεωργιάδη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υιοθέτησαν αβάσιμο, όπως αποδείξαμε παραπάνω,  ισχυρισμό ότι η εορτή του Αγίου Δημητρίου είχε ως αποτέλεσμα επιδείνωση της κατάστασης, διέδωσε τον κορωναϊό.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που σιγά σιγά αναδεικνύονται.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες κανονικά οφείλουν εξηγήσεις για διάφορα θέματα όπως η διαφάνεια στη λήψη των μέτρων, οι συμβάσεις προμήθειας των εμβολίων που δεν δίδονται στη δημοσιότητα κ.λπ.

Οι αντιπολιτευόμενοι επί  μήνες δεν ζητούν να δοθούν στην δημοσιότητα τα Πρακτικά  των Επιστημονικών Επιτροπών  και δεν κριτικάρουν τις αποφάσεις βάσει των οποίων τσακίζεται η οικονομία της χώρας, ενώ έκανα ένα αίτημα κατάθεσης των πρακτικών στην Βουλή , το οποίο  αρνήθηκε η κυβέρνηση και το ξέχασαν οι ίδιοι την επόμενη μέρα.

Τους φταίνε «οι παπάδες», οι Επίσκοποι , η Εκκλησία, η Θεία Μετάληψη.

Οι οπαδοί του «ορθολογισμού» ξεχνούν να ελέγξουν τα γεγονότα και να σκεφτούν ελεύθερα όταν υβρίζονται οι Άγιοι. Η ασέβειά τους εκδηλώνεται όχι πιά ως άποψη, αλλά με την μορφή αντανακλαστικού του Παυλώφ.

(1) Πηγή : 18η και 19η εβδομαδιαίες εκθέσεις 

(2) Πηγή : 20η εβδομαδιαία έκθεση

(3) Πηγή : 21η εβδομαδιαία έκθεση

(4) Πηγή : 22η εβδομαδιαία έκθεση

(5) Πηγή : 23η εβδομαδιαία έκθεση

(6) Πηγή : : 214η και 25η εβδομαδιαίες εκθέσεις

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου