Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο
Κρυστάλλινα νερά, παγωμένα σε πολλές περιπτώσεις, συνδυάζονται αρμονικά με βλάστηση που ανθεί χάρη στην αφθονία τους και δημιουργούν μέρη που προσκαλούν τους επισκέπτες- τουρίστες, πεζοπόρους, αθλητές σπορ του νερού και άλλους- να τα ανακαλύψουν.
► Λούρος, Ήπειρος
Με μήκος 80 χιλιομέτρων ξεχύνεται από το όρος Τόμαρος και εκβάλλει στον Αμβρακικό. Το δέλτα του αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα.
► Λουδίας, Κεντρική Μακεδονία
Πλωτός μέχρι την Πέλλα ο Λουδίας, εκτείνεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων εύφορων περιοχών. Στην πόλη των Γιαννιτσών, από όπου περνά, υπάρχει και κωπηλατικό κέντρο.
► Βοϊδομάτης, Ήπειρος
Θεωρείται ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Στα 15 χιλιόμετρά του, στο νομό Ιωαννίνων, περνά από μια από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας και καταλήγει στον Αωό. Τον στολίζουν πολλά γεφύρια με πιο γνωστό αυτό της Κλειδωνιάς. Όποιος έχει βουτήξει στα παγωμένα νερά του δεν τα ξεχνά.
► Νέστος, Μακεδονία-Θράκη
Συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και ουσιαστικά αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Καλύπτει 243 χιλιόμετρα με τα 130 σε ελληνικό έδαφος καθώς πηγάζει από τη Βουλγαρία. Εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος.
► Αλιάκμονας, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει από ελληνικό έδαφος. Ο ποταμός πηγάζει στο Γράμμο και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης διασχίζοντας πέντε νομούς.
► Αξιός, Μακεδονία
Λέγεται και Βαρδάρης και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων μετά τον Έβρο. Από τα 380 χιλιόμετρά του μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος.
► Λούσιος, Πελοπόννησος
Έχει μήκος 23 χιλιομέτρων και σύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομά του στο γεγονός πως στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Πηγάζει κοντά στο χωριό Καλονέρι και μετά τη Δημητσάνα διασχίζει εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και καταλήγει προτού καταλήξει στον Αλφειό.
► Πηνειός, Θεσσαλία
Της «Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό» πηγάζει στην Πίνδο και φτάνει στο θεσσαλικό κάμπο κι από εκεί μέσω της κοιλάδας των Τεμπών εκβάλλει τελικά στον Θερμαϊκό. Στη διαβρωτική του δύναμη αποδίδεται ο σχηματισμός των Μετεώρων.
Πηγή: Newsbeast.gr
ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου