Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

«Τὴν φυλάγετε τὴν Κυριακήν; Ἂν εἶσθε χριστιανοί, νὰ τὴν φυλάγετε». Ἁγίος Πατροκοσμᾶς


Πρώτη Κυριακή μετά την κατά Σάρκα του Κυρίου Γέννηση, μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου, Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου και κάποια καταστήματα, όπως για παράδειγμα τα LIDL, προσφέρουν έκπτωση 15% στις αγορές των προϊόντων τους, σε μια συντονισμένη προσπάθεια από εγχώρια και εξωχώρια κέντρα, να παρασύρουν τους Έλληνες σε μια ακόμα καλοστημένη παγίδα.

Αλήθεια αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί δεν θα δούμε ανάλογη προσφορά από αυτά τα καταστήματα να γίνεται ημέρα Σάββατο;

Δυστυχώς, αν και είμαστε βαπτισμένοι και χρισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε εντελώς ακατήχητοι.

Ο Πατέρας του Γένους μας, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Εθναπόστολος, Εθνομάρτυρας και Οσιομάρτυρας, ο Μέγας Διδάχος, Θαυματουργός και Προφήτης, σε μια από τις τέσσερις μεγάλες ιεραποστολικές, εθνοσωτήριες περιοδείες του, επισκέφτηκε περίπου στα 1760, το χωριό Κρανέα Γρεβενών. Ευλόγησε τον λαό, δίδαξε και προφήτεψε: «Βλέπετε την πηγή; Εκεί θα γίνει μεγάλη εκκλησία». Χτίστηκε επί τουρκοκρατίας o περικαλλής ναός των Αγίων Πάντων, με της έκπαγλης ομορφιάς και αξίας τέμπλο του.

Σήμερα ο Άγιος μας υποδέχεται στην είσοδο των Αγίων Πάντων με το παρακάτω σωτήριο μήνυμα που κήρυξε στους προγόνους μας:

«Ἐκεῖνο τὸ κέρδος ὁποὺ γίνεται τὴν Κυριακὴν εἶνε ἀφωρισμένο καὶ κατηραμένο, καὶ βάνετε φωτιὰ καὶ κατάρα εἰς τὸ σπίτι σας καὶ ὄχι εὐλογίαν• καὶ ἢ σὲ θανατώνει ὁ Θεὸς παράκαιρα, ἢ τὴν γυναῖκα σου, ἢ τὸ παιδί σου, ἢ τὸ ζῶον σου ψοφᾶ, ἢ ἄλλον κακόν σοῦ κάμνει. Ὅθεν, ἀδελφοί μου, διὰ νὰ μὴ πάθετε κανένα κακόν, μήτε ψυχικὸν μήτε σωματικόν, ἐγὼ σᾶς συμβουλεύω νὰ φυλάγετε τὴν Κυριακήν, ὡσὰν ὁποὺ εἶνε ἀφιερωμένη εἰς τὸν Θεόν. Ἐδῶ πῶς πηγαίνετε, χριστιανοί μου; Τὴν φυλάγετε τὴν Κυριακήν; Ἂν εἶσθε χριστιανοί, νὰ τὴν φυλάγετε».

Ο Άγιος Πατροκοσμάς, έπεισε τους προγόνους μας στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, που «όλα τα “σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», να μεταθέσουν τα παζάρια από Κυριακή σε Σάββατο, γεγονός το οποίο προκάλεσε αγανάκτηση στους Εβραίους, γιατί ζημιώθηκαν οικονομικά. Η αντίδραση τους ήταν θυελλώδης και είχε σαν αποτέλεσμα να δολοφονήσουν τον Άγιο, προσφέροντας του εν αγνοία τους, το στεφάνι του μαρτυρίου που τόσο η ψυχή του ποθούσε. «Τὸν Χριστόν μας λοιπόν, ἀδελφοί μου, πιστεύω, δοξάζω καὶ προσκυνῶ. Τὸν Χριστόν μας παρακαλῶ νὰ μὲ καθαρίσῃ ἀπὸ κάθε ἁμαρτίαν ψυχικὴν καὶ σωματικήν. Τὸν Χριστόν μας παρακαλῶ νὰ μὲ δυναμώση νὰ νικήσω τοὺς τρεῖς ἐχθρούς: Τὸν κόσμον, τὴν σάρκα καὶ τὸν διάβολον. Τὸν Χριστόν μας παρακαλῶ νὰ μὲ ἀξιώσῃ νὰ χύσω καὶ ἐγὼ τὸ αἷμα μου διὰ τὴν ἀγάπην του».

Τον συνέλαβαν, ενώ κήρυττε στο Κολλικόντασι. Τον κρέμασαν από ένα δέντρο και στη συνέχεια τον έγδυσαν και τον πέταξαν στον Άψο ποταμό το 1779, 24 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο.

Δυστυχώς, πολλές φορές αντί καλοπροαίρετα να πεισθούμε αποδεχόμενοι το κήρυγμα της Βασιλείας των Ουρανών, αντιδρούμε αν θίγονται ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες που τυχόν υπηρετούμε.

Ακριβώς αυτό συνέβη και στο μαρτύριο του αγίου ενδόξου Αποστόλου, Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο οποίος πλήρης πνεύματος και σοφίας, όταν έλεγξε αυτούς για την κακία τους στην απολογία του ενώπιον του ιουδαϊκού συνεδρίου, εκείνοι «συνέσχον τα ώτα», βουλώνοντας τα αυτιά τους και όρμησαν εναντίον του ομόφυλου τους Στεφάνου.

Αυτή είναι πάντοτε η διαρκής πάλι της αλήθειας του Θεού προς το σκοτάδι του αιώνος τούτου. Η κατάληξη αυτή μπορεί να μας ταρακουνήσει ως ανθρώπους, στην πραγματικότητα όμως, είναι απελπιστική για τους εχθρούς της πίστεως. Εκείνος που χάνει δεν είναι όποιος πεθαίνοντας ζει την αλήθεια και βιώνει την αιωνιότητα, αλλά εκείνος που απορρίπτει την ευκαιρία της σωτηρίας που του προσφέρεται ως δώρο από τον Πανάγαθο Θεό.

Ένας μεγάλος άγιος των εσχάτων χρόνων, ο Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής , μας λέγει: «Ιδού ο Θεός! Ισχυρός και μέγας, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε την αρχή ούτε το τέλος Του. Η σοφία Του είναι ανεξερεύνητη και η καλοσύνη Του κρυφή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Κάιν πάντα σκοτώνει τον Αβελ και ο δρόμος του τελευταίου κατευθύνεται προς την ευλογημένη αιωνιότητα».

Στην περίπτωση του Αγίου Στεφάνου, είναι θαυμαστή η δύναμη του λόγου του, το θείο όραμα που βλέπει όταν δικάζεται, η αντοχή του στο μαρτυρικό του τέλος, αλλά το υπέρλογο και θαμαστότερο όλων είναι η προσευχή που απευθύνει ζητώντας τη συγγνώμη του Θεού για τους δολοφόνους του!

Αδελφοί μου, η ραθυμία και αμέλεια των καθηκόντων μας για τη σωτηρία της ψυχής μας, όταν δηλαδή δεν φροντίζουμε να ζούμε βίο όσο το δυνατό αρμόζοντα σε άνθρωπο και στον Θεό αγαπητό, ενώ σε ότι αφορά τα πολιτικά πράγματα, δεν φροντίζουμε να είναι όσο το δυνατόν ακίνδυνα και ασφαλή, θα επιτρέπουμε στους εχθρούς να μας στήνουν καλοστημένες παγίδες, που θα μας οδηγούν με μαθητική ακρίβεια στην Άλωση και στην καταστροφή.

Ας διαβάσουμε τα αφυπνιστικά λόγια του αείμνηστου Δεσπότη μας, Αυγουστίνου Καντιώτου, που ειπώθηκαν σε κήρυγμα του τα Χριστούγεννα του 1962, με την ευχή να αποτελέσουν αφορμή για εποικοδομητικό προβληματισμό για όλους μας.


«Ζοῦμε, ἀδελφοί μου, σὲ ἐποχὴ ἀπιστίας ἄνευ προηγουμένου. Οὔτε ἐμεῖς ποὺ φοροῦμε τὸ μαῦρο ῥάσο δὲν πιστεύουμε. Διότι ἂν πιστεύαμε, ἡ κατάστασι θὰ ἦταν διαφορετική. Στὰ χείλη ἔχουμε τὸ Χριστό, ἀλλὰ μέσ᾿ στὴν καρδιὰ εἶνε ὁ διάβολος, ἡ κακία, ὁ φθόνος.

Δὲν ζοῦμε τὸ Χριστὸ μὲ συνέπεια• ζοῦμε σὰν τοὺς εἰδωλολάτρες, μπορῶ νὰ πῶ χειρότερα κι ἀπ᾽ αὐτούς. Γιατὶ ὑπάρχουν εἰδωλολάτρες καὶ μετὰ Χριστόν. Ὅπως, τολμῶ νὰ πῶ, ὑπῆρ χαν κάποιοι Χριστιανοὶ πρὸ Χριστοῦ, ἔτσι τώρ ὑπάρχουν καὶ εἰδωλολάτρες μετὰ Χριστόν. Ὤ ποιά κόλασις θὰ δεχθῇ αὐτοὺς ποὺ πίστεψαν, βαπτίσθηκαν, μυρώθηκαν, εἶδαν θαύματα, κι ὅμως ζοῦν σὰν εἰδωλολάτρες; Μὲ λύπη τὸ λέω• ἂν κατεβῇ ἄγγελος καὶ μᾶς κοσκινίσῃ ὅλους, ἀμφιβάλλω ἂν μέσα στοὺς ἑκατὸ Χριστιανοὺς θὰ βρῇ ἕναν νὰ ζῇ μὲ συνέπεια.

Ἑορτάζουμε Χριστούγεννα, ἀλλὰ μὲ γλέντια, διασκεδάσεις, κραιπάλες, ὄργια• μὲ θεάματα, καζῖνα καὶ ἀκολασία. Τέτοια Χριστούγεννα δὲν θέλει ὁ Θεός• εἶνε Χριστούγεννα χωρὶς Χριστό. Εὔχομαι σ᾽ ἐσᾶς, στὶς οἰκογένειες καὶ τὰ παιδιά σας, νὰ ἑορτάσετε Χριστούγεννα μὲ Χριστό• ὅν, παῖδες, ὑμνεῖτε καὶ ὑ καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας• ἀμήν».

Α.Δ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου